Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Makkum

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Kies ik het beste voor woningisolatie, een innovatieve warmtepomp bestellen of moet ik nu juist investeren in zonnepanelen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Makkum biedt antwoord op deze vragen. Een energieadviseur komt thuis langs voor advies op maat en onderzoekt de verschillende optie. Het energiebesparingsadvies laat jouw zien welke werkzaamheden doeltreffend zijn in jouw huis en en een prettige leefomgeving bevorderen. In het advies doorzoek je heel specifiek de totale kosten en het rendement van de diverse duurzame opties. Het plan is speciaal in het leven geroepen voor Nederlandse particuliere woningbezitters en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een ervaren duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij schrijft een energieplan met alle verduurzamingsmaatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Onder andere: ventileren met WTW, infraroodpanelen, woningisolatie, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je meer info vinden over het budget, hoeveel je bespaart en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Makkum die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-makkum

Energieadvies: ondersteuning bij de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat concrete handvatten geeft om energieverbruik te minderen en zo de energienota te reduceren In het plan wordt gedetailleerd weergegeven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de prijs is, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. Hiervoor komen diverse maatregelen naar voren, zoals: zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, HR++ glas. Het is vrij eenvoudig. Een energiedeskundige neem contact op om samen jouw woning door te spreken. Deze vakman neemt jouw huis op en berekent welke energiebesparingsmaatregelen passen bij jouw situatie. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een opsomming van alle energiebesparingsmaatregelen. In het rapport vind je ook een calculatie van de kosten en de verwachte besparing. Disclaimer: Deze maatwerkadviseur is een keur-expert en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het plan bevat ook het energielabel van de woning.

Belangrijk: Wil je je woning energie-efficiënt maken, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! De inspecties moeten gedaan worden door een gekwalificeerde specialist. Vakbekwame en neutrale energieadviseurs kan je vinden op de website centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Makkum (april 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om je huis te vergroenen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het plan geeft een schema met bruikbare duurzame oplossingen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, buitenmuurisolatie met glaswol of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hieronder delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Vijf stappen voor het aanvragen van het energierapport

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een betrouwbare energie-expert. De juiste energieadviseurs vind je op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Tip: selecteer zeker een adviseur die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Adviesbureaus zijn vrij in hun pricing. Het is beter om meerdere offertes op te zoeken van neutrale experts. Geef je verlangens vooraf aan. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het kiezen van de beste offerte kun je dan probleemloos doen.

 3. Woningcheck vooraf

  De meeting is afgesproken. Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je stap-voor-stap tot een opsomming met duurzaamheidsmaatregelen die goed aansluiten op jouw woning. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens een adviesgesprek met de energiecoach in Makkum.

 4. Het energierapport doornemen

  De energie specialist loopt door de woning en berekent welke verduurzamingsmaatregelen het meest effectief zijn. Niet veel later verkrijg je een volledig energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Voor de specifieke energiemaatregelen check je informatie zoals de geraamde kosten, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Bij deze afspraak kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Deze energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Makkum laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Voor het invullen van het energieplan dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Vraag meerdere offertes op bij isolatie-partijen en professionele installateurs. Vraag of ze langskomen voor de complete woninganalyse. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of met maatwerkadviesbedrijf hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor mijn woonruimte?

Contacteer energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Makkum vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een gecertificeerde energie specialist. Het is verstandig om een energieadviseur uit de regio te kiezen. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. In het schema hieronder check je gegevens van kwalitatieve experts die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Let goed op de aanwezigheid van de BRL9500-02-certificering. Tip: actuele adressen vind je ook op de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Makkum

Uitgelichte experts: direct online afspraak inplannen

Direct een afspraak maken? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Makkum die meteen voor jouw klaar staan. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel woningbezitters willen graag hun energieverbruik beperken. Maar wat zijn goede opties? Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedacht. Het geeft je een inkijkje in allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Bijgaand noemen we de gunstigste duurzaamheidsmaatregelen voor je pand. Bekijk ook onze pagina met informatie over zonnepanelen laten plaatsen.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Makkum

 1. Een lagere energierekening: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Gunstig voor het klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (meer over woningisolatie)€1730,00€115,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10275,00€730,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4640,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€2850,00€145,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€350,00€44,00 p/jaar
Radiatorfolie (bekijk meer tips) €18,75€28,50 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verschillende besparende maatregelen bij normale woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor doelgerichte verduurzaming!

Vind een energiedeskundige en ga direct aan de slag

Energie besparen met woningisolatie

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Een huis isoleren in Makkum is een minimale vereiste. Middels het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte binnenshuis. Je profiteert van de goede effecten: je bespaart meteen op de energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je stoot minder CO-2 uit, het werkt ook geluidswerend en je huis is interessanter op de markt. Er zijn verscheidene subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Wat je misschien niet wist: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): het zorgt dat het dak lucht- en winddicht is.
 • Gevelisolatie (vanaf €85,00per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €19,50per /m2): bescherming tegen vocht verlengt de levensduur van de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,00per /m2): een kosteneffectief alternatief is voor dure renovaties.
 • Isolatieglas (vanaf €122,50per /m2): HR++ glas zorgt dat het gevoel van tocht bij het glas verdwijnt.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan CV-ketel op gas. Het pakt warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De additionele stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden kan het ook zorgen voor een koelende werking. Globaal gezien zijn er 2 types: een full-electric warmtepomp of een hybride model. In het stuk hieronder vind je extra details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en pompt warm tapwater door de woning. Je kunt zo een gasloze woning realiseren. All-electric is vrij prijzig, en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Makkum: een betaalbaar alternatief en werkt ook uitstekend bij oudere en minder geïsoleerde woningen. Werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: gebruikt warme ventilatielucht als bron.
 • Lucht-water warmtepomp: klein en compact, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn in elke ruimte.
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: energiezuinig systeem dat ook passief kan koelen.

Info en voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en je bespaart flink op de energiekosten. Dankzij lokale subsidies, geen BTW en/of een financiering middels groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, GreenChoice, Vattenfall, Budget Energie, Essent en United Consumers, Delta, Oxxio, Vandebron, Enegiedirect.nl. Door de salderingsmaatregel krijg je een mooie vergoeding voor niet-gebruikte stroom.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kost je circa €6.000 en heb je terugverdiend binnen 6 a 7 jaar.
 • Voor een goede werking geldt: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een ligging op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Eventuele overtollige zonnestroom kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Makkum laten plaatsen? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een installatie met doorgaans 1 tot 4 thermische zonnecollectoren en een buffervat voor het water. Deze installatie is verantwoordelijk voor warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door het laten plaatsen van een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor warm water. Deze installaties doen het goed i.c.m. een warmtepomp of hoog rendement ketel. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een goede zonneboiler voor een standaard huis (voorraadvat met 150 – 200 liter) is al beschikbaar vanaf €3.400 inclusief installatiewerk.
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is rond de 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (v.a. 50cm bij 100 cm).

Het gemak van infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de woonkamer of slaapkamer. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een laag energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan snel een deel van een kamer opwarmen.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €225,00 – €325,00 per element.

Overige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Makkum. In het gedeelte hieronder vind je om die reden een lijstje met relevante en goedkope duurzame oplossingen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: het opwarmen van vuile lucht is moeilijker dan schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een slim systeem dat warmte terugwint uit afgevoerde lucht.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar op waterkosten en op de energierekening.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: eenvoudig in gebruik en zelflerend.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder kosten voor onderhoud van A+ label producten.

Direct persoonlijk energieadvies in Makkum!

Regel een adviesgesprek en krijg inzicht in hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Makkum: wat is dit precies?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt opties die eenvoudig te realiseren zijn om te besparen op de energielasten. Het adviesplan toont bovendien wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht het huis opnieuw verduurzaamd? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Op dat moment is het handig om om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur bekijk het huis en onderzoekt hoeveel gas en elektriciteit nodig is om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label vertelt de energiezuinigheid van een woning.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een milieuvriendelijk energielabel resulteert in een hogere woningwaarde. Met de duurzaamheidskorting kan je dan mogelijk een betere hypotheekrente krijgen.

Woning duurzaam maken met subsidies in Makkum

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten verduurzamen en op de lange termijn nul op de meter worden. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Hieronder delen wij praktische informatie over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Makkum.

 • Subsidie voor isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isoleren van gevel, dak, wanden, vloer, ramen.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in april 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân biedt mogelijk ook diverse individuele subsidie opties en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Makkum bekijken in april 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is met eigen middelen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Zurich, Idsegahuizum en Kornwerderzand).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee particulieren en VvE’s de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor zonnepanelen, zonneboilers, gevelisolatie, warmtepompen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningbezitters die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Makkum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Makkum?

Dit energie maatwerkadvies Makkum is een adviesplan inclusief suggesties voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor jouw pand die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, een warmtepomp installatie laten monteren of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit adviesrapport geeft per maatregel de geschatte kosten en wat het oplevert. Dit persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor alle particuliere woningbezitters die hun huis energiezuinig willen maken en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Zoek je subsidie voor isoleren, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Dan is dit plan heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met je eigen geld? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het stelt bloot welke aanbevelingen jouw woning duurzamer kunnen maken. Door middel van dit rapport wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van woningtype, oppervlakte en de adviseur die je kiest. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €190,00 t/m €315,00. Voor een standaard huis kost het ongeveer €270,00. Het is aan te raden om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Makkum te vergelijken.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Zodoende kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het inspectiebureau kijkt samen met bewoners naar het wensenlijstje om het flatgebouw te optimaliseren. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de verwachte kosten en de jaarlijkse opbrengsten.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als eigenaar ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van een bedrijfsunit, pand of kantoor kunt verfijnen. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Makkum voor gebouweigenaren. Het utiliteitsbouw plan gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een zakelijk gebouw. Goede energieprestatie draagt bij aan lagere lasten, meer comfort, een gunstigere milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een unieke zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de duurzame oplossingen. Tip: op de site van het RVO voor de voorwaarden.

Plaats een reactie