Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Hichtum

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Is het slim om te isoleren, een warmtepomp laten plaatsen of hebben zonnepanelen de meeste prioriteit? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Hichtum biedt uitkomst! Je plant een afspraak met de energieadviseur voor de maatwerk-inspectie en zoekt uit wat er mogelijk is. Het plan is concreet en vertelt welke aanbevelingen het energieverbruik laten dalen en verbeteringen doorvoeren voor het klimaat in huis. In het verduurzamingsplan bekijk je gedetailleerd de kosten en de terugverdientijd van de potentiële investeringsopties. Het verduurzamingsplan is speciaal in het leven geroepen voor Nederlandse particuliere woningbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke opties kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een gecertificeerde duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij stuurt een verduurzamingsplan met alle duurzaamheidsmaatregelen die waardevol zijn voor jouw woning.
 • Onder andere: infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW.
 • Per keuze vind je het budget, wat het rendement is en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieadvies moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Hichtum die duurzame investeringen willen uitvoeren en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-hichtum

Energieadvies: inzicht in de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor private panden en zakelijke gebouwen dat maatregelen biedt om het energieverbruik te minderen en daarmee de energiekosten te verminderen. In het document wordt zorgvuldig vermeld welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat wat de financiële implicaties zijn, en hoeveel je gaat besparen. Hierbij heb je de keuze uit maatregelen zoals spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een maatwerkadviseur komt langs voor inspecties en om kennis te maken. Deze adviseur doet een grondige analyse en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Hij genereert een digitaal rapport met een opsomming van alle energiebesparende maatregelen. De adviseur geeft je ook een kostencalculatie en de uiteindelijke besparing Belangrijk: Jouw maatwerkadviseur werkt autonoom en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het adviesplan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Let op: Wil je je woning comfortabeler maken met energiebesparende maatregelen, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! De inspecties moeten gedaan worden door een gediplomeerde energieadviseur. Vakbekwame en onpartijdige energieadviseurs zoek je via centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Hichtum (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit besparingsplan geeft een schema met innovatieve verduurzamingsmaatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Voorbeelden zijn goede HR++ ramen (glas), het aanbrengen van gevelisolatie met EPS en het plaatsen van een zonneboiler. In het volgende blok bieden we inzicht in de te nemen stappen.

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een objectieve maatwerkadviseur. Geschikte energieadviseurs zijn te vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek en via deze website. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Tip: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Je betaalt voor een gepersonaliseerd advies. Adviseurs zijn vrij in hun pricing. Het is slim om meerdere offertes te zoeken van gediplomeerde EPA-adviseurs. Geef je wensen vooraf goed aan. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of wil je dit zelf doen? Wees zo gedetailleerd als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck vooraf

  De meeting is afgesproken. Een goede voorbereiding is essentieel. Bekijk dan altijd ook de bespaarcheck op de site verbeterjehuis.nl. Via dit platform kom je tot een overzicht van energiebesparende maatregelen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor je adviesgesprek met de energiecoach in Hichtum.

 4. Het energierapport laten opstellen

  Het maatwerk-adviesbedrijf komt thuis langs en stelt vast welke opties passen bij de woning. Kort hierop krijg je een doorgerekend energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Voor elke energiemaatregel beschrijven ze kenmerken zoals de geraamde kosten, de jaarlijkse besparing en ook de terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. In die situaties is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  Deze energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Hichtum laten uitvoeren). Deze vakman vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Neem contact op met meerdere isolatie-deskundigen en installateurs. Maak een afspraak op locatie voor een uitgebreide inspectie. Indien gewenst kan je vragen of de energieconsultant hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn relevant voor je huis?

Bekijk energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Hichtum vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet worden opgesteld door een deskundige specialist. Het is beter om een adviseur uit de regio te benaderen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. Hieronder vind je adres details van betrouwbare energie experts die actief zijn in de gemeente Súdwest-Fryslân. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Hichtum

Uitgelichte specialisten: meteen een afspraak maken

Wil je meteen beginnen met besparen? In de bijgaande tabel kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Hichtum die direct tot je beschikking zijn. Klik op de knop om meteen een afspraak in te plannen.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel woningeigenaren zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Het geeft je een inkijkje in de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In de tekstblokjes hieronder kan je aan de slag met de meest populaire energiebesparingsmaatregelen voor jouw huis. Bekijk ook onze pagina met informatie over verduurzamingsmaatregelen.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Hichtum

 1. Een gunstige energienota: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Gunstig voor het klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (lees meer over isolatie)€3445,00€375,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4190,00€890,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4940,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3030,00€175,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€325,00€51,00 p/jaar
Inductie kookplaat (bekijk meer tips) €375,00€36,00 p/jaar
Kosten en besparingen van vergroeningsmaatregelen bij Nederlandse woningen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies voor direct energie besparen!

Bekijk beschikbare deskundigen en maak een afspraak

Voordelen en vormen van woningisolatie

Je energierekening naar beneden brengen? Je huis isoleren in Hichtum is een aantrekkelijke optie. D.m.v. het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren blijft de warmte in huis. Woningisolatie is een absolute must: je kunt direct besparen op de energiekosten, je geniet van een optimaal leefcomfort, het is goed voor het milieu, je hebt minder last van geluidsoverlast en je huis is interessanter op de markt. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar. Goed om te weten: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): verhoogt de thermische isolatie van een ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): houdt de warmte binnen en de kou buiten.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,00per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,50per /m2): een ruimte is veel makkelijker op temperatuur te houden.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,50per /m2): interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd.
 • Isolatieglas (vanaf €115,50per /m2): HR++ glas heeft meer lichtinval en een hogere transmissie van licht.

De voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de CV- of HR ketel. Het pakt warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. Wel gebruikt een warmtepomp elektriciteit. De stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen op het dak van je woning. In de warme maanden (juli – september) kan het jouw woning ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. In het blokje hieronder tref je aanvullende informatie over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je woning kan dan helemaal van het gas los. Een stand-alone systeem is best duur en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Hichtum: een betaalbaar alternatief en kan goed functioneren in woningen met een slechtere isolatie. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: een kostbaar systeem dat regelmatig onderhoud nodig heeft.
 • Bodem-water warmtepomp: mag niet overal geplaatst worden (i.v.m. grondboringen).

Zonnepanelen laten installeren

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Een duurzame keuze én jouw energierekening gaat naar beneden. Door te informeren naar de subsidies, geen BTW en/of een financiering middels groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Engie, Vattenfall, Budget Energie, GreenChoice, Eneco of Powerpeers, Vandebron, United Consumers, Delta, Enegiedirect.nl. Door de salderingsmaatregel krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een standaard systeem inclusief 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.650 en verdien je terug in zo’n 6 tot 7 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een focus op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Hichtum laten leggen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Goedkoop warm water met een zonneboiler

Een zonneboiler betekent een warmte genererende zonnecollector met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Deze constructie is jouw bron voor al het warme tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Via een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor het verwarmen van water. Deze installaties doen het goed i.c.m. een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (200 liter vat) is er te bestellen vanaf €3.650 inclusief installatie.
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is vaak zo’n 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Goedkoop warm water met infraroodpanelen

Door middel van elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Er zijn genoeg voordelen te noemen: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een relatief laag energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De onkosten van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €175,00 – €475,00 per ruimte.

Voordelige energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen zijn er nog tal van aanvullende energiebespaar adviezen in Hichtum. In dit blokje verstrekken we een weergave met populaire en voordelige verduurzamingsmaatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: voorkom vocht- en schimmelproblemen met goede ventilatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar op waterkosten en op de energierekening.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: een uitstekend inzicht in jouw energieverbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Hichtum!

Informeer naar een adviesgesprek en kom erachter hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Hichtum: hoe duurzaam is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt nuttige maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Dit adviesrapport vertelt ook wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht verdere verduurzamingsopties toegepast? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel opnieuw te berekenen. Een vakbekwame energie inspecteur analyseert de woning en berekent het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label duidt de energiezuinigheid van een woning.
 • Dit label moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een perfect energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Een duurzame woning met subsidies in Hichtum

Alle woningen in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en – in het meest ideale geval – van het gas af. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Bijgaand vind je actuele informatie de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Hichtum.

 • Landelijke subsidie isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isoleren van (spouw)muur, vloer, gevel, ramen, wanden.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân biedt mogelijk aanvullende lokale subsidieregelingen of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Hichtum afsluiten in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door het inzetten van spaargeld. Is er niet voldoende spaargeld? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook voor andere regio’s zoals Hidaard, Schettens en Hartwerd).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstig product waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor warmtepompen, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, gevelisolatie, vloerisolatie, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor huiseigenaren die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Extra stukje hypotheek nemen: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Hichtum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Hichtum?

Een energie maatwerkadvies Hichtum is een adviesrapport met aanbevelingen voor het duurzamer maken van een woning uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, het gebruik van een warmtepomp of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsplan geeft per maatregel het financiële plaatje en ontdek je hoe snel je het terugverdient. Dit persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor alle particuliere huiseigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Op dat moment is dit besparingsadvies een must. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je verduurzamen met een groene lening of met eigen geld? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het toont aan welke keuzes jouw huis duurzamer kunnen maken. Middels dit adviesplan wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het type gebouw, de grootte van de woning en de adviseur die het werk uitvoert. De tarieven liggen tussen de €195,00 – €315,00. Voor een normale tussenwoning betaal je ongeveer €230,00. Wij adviseren om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Hichtum aan te vragen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Op deze manier kunnen alle appartementseigenaren samen CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het onderzoeksbureau vraagt bewoners naar het wensenlijstje om het complex te optimaliseren. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van de woonhuizen. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de geschatte kosten en de besparing.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van jouw kantoor of bedrijfspand kunt optimaliseren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Hichtum voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw rapport bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een zakelijk gebouw. Een groenere energieprestatie geeft een voordelige energierekening, een prettig werkklimaat, extra voordeel op de milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen. Ga naar de website van het RVO voor de voorwaarden.

Plaats een reactie