Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Hartwerd

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Het is soms lastig inschatten waar je moet beginnen. Is het slim om te isoleren, een full-electric warmtepomp kopen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het Energiebesparing Maatwerkadvies Hartwerd is een goed hulpmiddel! Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor persoonlijk advies en bestudeert waar de mogelijkheden liggen. Het rapport laat jouw zien welke alternatieven doeltreffend zijn in jouw huis en en het energielabel verbeteren. In het energieplan check je uitgebreid de initiële investering en het rendement van de potentiële duurzame opties. Het advies is relevant voor particuliere huizenbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke investeringen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een betrouwbare duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij verstrekt een verduurzamingsplan met alle maatregelen die van meerwaarde zijn voor je huis.
 • Onder andere: ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, woningisolatie.
 • Per keuze lees je de verwachte prijzen, wat de effecten zijn en de terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Hartwerd die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-hartwerd

Energieadvies: inzicht in de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat helpt om het energieverbruik te minderen en daarmee de energiekosten te beperken. In het plan staat dus heel concreet aangegeven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat het kost, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. In dat kader kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld vloerisolatie, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas, warmtepomp. Het is heel simpel. Een maatwerkadviseur belt jouw voor een afspraak om kennis te maken. Deze deskundige check jouw huis en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Het rapport wordt opgemaakt met een overzichtelijke weergave van de verduurzamingsmaatregelen. In het advies tref je ook een begroting van de kosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Let op: Een maatwerkadviseur is objectief en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het advies geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Let op: Ga je je woning isoleren, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. De inspecties moeten gedaan worden door een gekwalificeerde energieadviseur. Professionele en onafhankelijke energieadviseurs kan je vinden op het platform centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Hartwerd (mei 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om je huis energieneutraal te maken. Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsadvies geef je inzicht in verschillende vergroeningsmaatregelen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Je kunt denken aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), EPS gevelisolatie en het plaatsen van een zonneboiler. Hierna bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

5-stappenplan om een energierapport te verkrijgen

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een gekwalificeerde adviseur. Gecertificeerde energie experts kan je bekijken op Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Advies: selecteer zeker een adviseur die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Energie experts zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is verstandig om minimaal 2 offertes te zoeken van objectieve energieadviseurs. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of ga je zelf bedrijven benaderen? Geef zoveel informatie als je kunt. Het kiezen van de beste offerte is op die manier veel relevanter.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Het overleg is georganiseerd? Een goede voorbereiding is belangrijk. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je uiteindelijk tot een lijst met maatregelen waar je mee kunt starten. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor het adviesgesprek met de energiecoach in Hartwerd.

 4. Het energierapport laten opstellen

  Een adviseur komt op locatie en rekent uit welke maatregelen gunstig zijn. Kort hierop verstuurt hij een betrouwbaar energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Voor elke energiemaatregel lees je details zoals de verwachte kosten, de besparing per jaar en de geschatte terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. In die situaties kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven vinden

  De energiedeskundige is uiteraard geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Hartwerd laten uitvoeren). De specialist weet alles over gas en stroom besparen. Voor het invullen van het energieplan moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Vraag een prijs op bij isolatie-deskundigen en installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Vraag eventueel of met maatwerkadviesbedrijf hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor jouw pand?

Informeer bij energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Hartwerd vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een BRL9500-02 gecertificeerde energie expert. Het is wijs om een maatwerkadviseur uit de omgeving te selecteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en het bespaart reiskosten. Hieronder lees je namen en adressen van mogelijk interessante vakmensen die diensten aanbieden in de gemeente Súdwest-Fryslân. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Hartwerd

Uitgelichte specialisten: vraag direct een rapport aan

Direct aan de slag? In de bijgaande tabel delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Hartwerd waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Kies een van de bureau’s om je aanvraag te starten.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel woningbezitters willen besparen op de energiekosten. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies ontworpen. Je krijgt inzicht in een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? In het gedeelte hieronder check je de belangrijkste energiebesparende maatregelen voor je pand. Of klik door voor meer informatie over LED-lampen.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Hartwerd

 1. Beperk de energiefactuur: direct lagere maandlasten.
 2. Een milieubewuste keuze: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: voorkomt koude lucht en tocht in huis.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: een gezonde luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (klik voor meer over isolatie)€4620,00€520,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10175,00€775,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4555,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3240,00€155,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€415,00€27,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer tips bekijken) €5,60€6,10 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij basis-huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het gericht verduurzamen!

Bekijk adviseurs en ga direct aan de slag

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Je energierekening naar beneden brengen? Een huis isoleren in Hartwerd is een slimme investering. Door middel van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren treed er geen warmteverlies op. Woningisolatie is essentieel: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van meer comfort in huis, het is duurzaam, het functioneert tevens als een geluidswal en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn veel subsidies te selecteren. Belangrijk: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): geen last meer van tocht over de vloer.
 • Dakisolatie (vanaf €45,00per /m2): houd ook de hitte buiten in de zomer.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): op vrijwel elke woning toepasbaar, direct resultaat.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,00per /m2): een ruimte is veel makkelijker op temperatuur te houden.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €21,50per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €115,50per /m2): HR++ glas heeft een hogere geluidsisolatie dan standaard ramen.

De woning verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de HR-ketel op gas. Hij gebruikt energie van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. De aanvullende stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen op het dak van je huis. In de zomer heeft het systeem ook een koelende werking. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In het stuk hieronder behandelen we praktische details over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en zorgt voor warm tapwater. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Hartwerd: gunstig geprijsd en werkt ook uitstekend bij wat oudere huizen. Jouw HR-combiketel kan gewoon blijven staan. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: zeer efficiënt systeem dat niet veel ruimte in beslag neemt.
 • Bodem-water warmtepomp: mag niet overal geplaatst worden (i.v.m. grondboringen).

Zonnepanelen laten installeren

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor het milieu en je gaat ook minder energiekosten betalen. Met een groot subsidie-voordeel, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals GreenChoice, Essent, Budget Energie, Vattenfall, Engie of Delta, Oxxio, United Consumers, Enegiedirect.nl, Powerpeers. Door het principe van salderen krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen zijn relatief goedkoop. Een set met 10 zonnepanelen kost je circa €4.650 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 6 a 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Eventuele overtollige zonnestroom kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Hartwerd kopen? Dan betaal je geen BTW.

Goedkoop warm water met een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een collector op het dak een voorraadvat en een naverwarmer. De zonneboiler genereert warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie (voor het opwekken van warm water). Je gebruikt het in combinatie met een warmtepomp of HR-ketel. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een goede zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (3,5 m2 / 150 liter vat) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.900 (met installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi is ook in staat je huis te verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is zo’n 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (v.a. 50cm bij 100 cm).

Alternatieve infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Handig voor bijv. een hobbyruimte of badkamer. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Het biedt vele voordelen: minder last van luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen komen uit op zo’n €225,00 t/m €500,00 per infraroodpaneel.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Hartwerd. In dit blokje check je een overzicht met krachtige en gunstig geprijsde vergroeningsmaatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting produceert geen ultraviolette straling, wat schadelijk kan zijn voor de ogen.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: zelflerend en weet precies wanneer je thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Hartwerd!

Vraag adviesgesprek aan en ontdek hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Hartwerd: hoe kan ik dat aanvragen?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat duurzame investeringen die uit te voeren zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Het rapport laat woningeigenaren ook zien wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel vertelt hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je op basis van het advies maatregelen laten uitvoeren? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het verstandig om de woning opnieuw te laten keuren. Een speciale energie inspecteur neemt de woning op en analyseert de totale vraag naar gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label laat zien hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit label is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een milieuvriendelijk energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. Je kunt dan ook informeren naar een betere hypotheekrente (duurzaamheidskorting).

Woning duurzaam maken met subsidies in Hartwerd

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en op de lange termijn nul op de meter worden. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. Onderstaand vind je handige informatie over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Hartwerd.

 • Subsidie isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor isoleren van gevel, wanden, vloer, dak, (spouw)muur.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân heeft mogelijker zelf ook nog particuliere subsidieregelingen of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Hartwerd bekijken in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is met eigen middelen. Kom je geld tekort? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. We lichten graag het een en ander toe (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Itens, Burgwerd en Reahûs).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee huizeneigenaren hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor huiseigenaren die geen ‘gewone’ duurzaamheidslening kunnen afsluiten.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: breid je bestaande financiering uit.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Hartwerd

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Hartwerd?

Het energie maatwerkadvies Hartwerd is een adviesplan inclusief suggesties voor het energiezuinig maken van jouw woning die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. vloerisolatie, HR++ glas, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit besparingsrapport geeft per maatregel de geschatte kosten en de geschatte terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is bedoeld voor alle particuliere huizenbezitters die gasvrij willen gaan wonen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een zelfstandige full electric warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? In die gevallen is dit plan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het laat woningeigenaren zien welke keuzes de meeste besparing opleveren. Aan de hand van dit energieadvies wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van woningtype, de omvang van de woning en de adviseur die de klus uitvoert. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €230,00 tot ongeveer €300,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het energieadvies je gemiddeld €270,00. Het is nuttig om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Hartwerd te verkrijgen.

Kan een VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Zodoende kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het adviesbedrijf kijkt samen met bewoners naar de wensen en behoeftes om het appartementencomplex groener te maken. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van het pand. Uiteraard inclusief de uiteindelijke kosten en de jaarlijkse besparing.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt verbeteren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Hartwerd voor gebouwen. Het utiliteitsbouw document verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsunit, pand of kantoor Een versterkte energieprestatie resulteert in een goedkopere energiefactuur, een verbeterd werkcomfort, minder hoge milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een gunstige zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de energiebesparende maatregelen. Ga naar de website van het RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie