Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Gaast

De hoogte van de energierekening beperken? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Kan ik het beste eerst isoleren, een innovatieve warmtepomp bestellen of leg ik het dak vol met zonnepanelen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Gaast zal je verder helpen. De energieadviseur komt persoonlijk langs voor doelgericht advies en onderzoekt de verschillende optie. Het energierapport laat jouw zien welke keuzes een energiebesparing opleveren voor jouw woning en het energielabel verbeteren. In het energieadvies beschrijven ze uitvoerig de initiële investering en het rendement van de bekende energiebesparende maatregelen. Het energieadvies is geschikt voor alle particuliere huiseigenaren en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Het maatwerkadvies laat woningeigenaren zien welke werkzaamheden jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij levert een verduurzamingsrapport met alle energiebesparende maatregelen die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Bekijk de effecten van: zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, ventileren met WTW.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je meer info vinden over het financiële plaatje, het rendement en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het energieplan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Gaast die het huis willen verduurzamen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-gaast

Energieadvies: energiekosten terugdringen

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor woningen en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om het energieverbruik te remmen en zo de energienota te verminderen. In het rapport wordt zorgvuldig vermeld welke energiebesparende stappen je kunt zetten, wat het allemaal kost, en wat de totale besparing is. Binnen dit advies kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld HR++ glas, infraroodpanelen, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dakisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een energiecoach zal een bezoek inplannen om een goed advies te kunnen geven. Deze persoon analyseert het huis en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met alle energiebesparingsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een verwachting van de totale investeringskosten en de uiteindelijke besparing Let op: De maatwerkadviseur werkt autonoom en is dus geen vertegenwoordiger van specifieke producten. Het plan bevat ook het energielabel van de woning.

Let op: Ga je je huis voorzien van zonnepanelen, of wil je isoleren en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een ervaren energiedeskundige. Vakbekwame en bedreven energieadviseurs zijn vindbaar op www.centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Gaast (juli 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om je huis te vergroenen? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit advies bevat een weergaven van bruikbare duurzame oplossingen die realistisch zijn voor jouw woning. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het vervangen van (HR++) glas, het plaatsen van voorzetwanden en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende tekst delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een objectieve maatwerk adviseur. Ervaren experts kan je bekijken op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Belangrijk: ga uitsluitend voor partijen die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Energie experts zijn vrij in hun pricing. Het is slim om diverse offertes aan te vragen van onafhankelijke bedrijven. Vul je verwachtingen goed in. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel informatie als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck vooraf

  De meeting is afgesproken. Een goede voorbereiding is belangrijk. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via deze website word je geleid naar een opsomming met verduurzamingsmaatregelen die matchen met jouw situatie. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens jouw adviesgesprek met de energiecoach in Gaast.

 4. Lees het hele energierapport door

  Een energieadviseurs komt thuis langs en rekent uit welke duurzaamheidsmaatregelen passen bij de woning. Vervolgens ontvang je een erkend energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Voor elke energiemaatregel delen ze randzaken zoals de investering, de besparing en de totale terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Daarbij kan je extra vragen stellen.

 5. Een vakbedrijf selecteren

  Deze energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Gaast laten uitvoeren). Deze persoon weet alles over gas en stroom besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Zoek daarom contact met isolatie-experts en lokale installateurs. Laat ze thuis langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Het kan nuttig zijn dat de EPA-adviseur jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn belangrijk voor jouw woning?

Bekijk energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Gaast vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing moet worden opgesteld door een gediplomeerde maatwerkadviseur. Het is nuttig om een adviseur rondom je woonplaats te benaderen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In de lijst hieronder bieden we gegevens van professionele maatwerkadviesbureaus die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Súdwest-Fryslân. Let goed op de aanwezigheid van een BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Gaast

Uitgelichte vakbedrijven: meteen een afspraak maken

Wil je direct een afspraak inplannen? Bijgaand kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Gaast die direct beschikbaar zijn. Klik op de knop om meteen een afspraak in te plannen.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel Hollanders willen beginnen met energie besparen. Maar waar moet ik beginnen? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van verschillende bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In deze gids bespreken we de beste verduurzamingsmaatregelen voor jouw huis. Op deze website lees je ook alles over lucht-lucht warmtepompen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Gaast

 1. Een lagere energiefactuur: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Gunstig voor het klimaat: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: verhoog je wooncomfort.
 4. Een hogere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (bekijk hier meer info)€1990,00€135,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4230,00€740,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5325,00€490,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3220,00€160,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€365,00€20,50 p/jaar
Inductie kookplaat (meer energiebespaartips) €535,00€42,00 p/jaar
Kosten en baten van verschillende besparende maatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het gericht verduurzamen!

Vind een energiedeskundige en start vandaag nog

De basis: goede woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Gaast is onmisbaar om te gaan besparen. A.d.h.v. het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren kan de woning de warmte beter vasthouden. Je profiteert van de goede effecten: de energierekening gaat omlaag, de woning heeft een beter comfortniveau, je stoot minder CO-2 uit, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn veel subsidies waar je gebruik van kunt maken. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,50 per /m2): de temperatuur van de vloer gaat voelbaar omhoog.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): het zorgt dat het dak lucht- en winddicht is.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): beperkt condensatie op muren en plafonds.
 • Bodemisolatie (vanaf €23,00per /m2): vermindert de kans op koudebruggen in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €30,00per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €119,00per /m2): HR++ glas houdt de koele lucht in de zomer beter vast.

Woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de gasgestookte CV-ketel. Het onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De stroom kan je genereren met zonnepanelen op het dak van je huis. In de zomerse maanden kan het ook nog eens koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In het stuk hieronder delen wij relevante info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en levert warm tapwater in huis. Het gasverbruik kan dan naar 0. Het is een vrij kostbaar systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Gaast: betaalbaar en is een goede oplossing voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzaam verwarmen en koelen zonder gas.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met 2 (warmte/koude) warmtebronnen in de grond.

Zonnepanelen laten installeren

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je bespaart flink op de energiekosten. Door te profiteren van subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals GreenChoice, Vattenfall, Budget Energie, Essent, Eneco of Vandebron, Delta, Oxxio, Enegiedirect.nl, Powerpeers. Door te salderen is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een goede set met 10+ panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €4.600 en kent een terugverdientijd van zo’n 7 of 8 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een dak dat volledig in privé-eigendom is met een gunstige positionering op het zuiden. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Wil je zonnepanelen in Gaast aanschaffen? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door een collector op het dak en een voorraad- of opslagvat. Deze installatie genereert warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Door het laten plaatsen van een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik (voor het opwekken van warm water). Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een familie (200 liter vat) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.050 (met installatie).
 • Een zonneboilercombi is ook in staat je huis te verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is om en nabij de 3 m2 tot 4 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Duurzame verwarming met infraroodpanelen

Door middel van elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Denk aan de woonkamer of slaapkamer. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Goede pluspunten zijn: geen effect op de luchtcirculatie, een laag energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van merk, type en vermogen. Houd rekening met €215,00 tot €425,00 per IR-paneel.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

Naast deze energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Gaast. Bijgaand vind je daarom een weergave met relevante en gunstig geprijsde vergroeningsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: water- en energieverbruik kan fors worden gereduceerd.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting verliest/geeft geen warmte, waardoor ze geen energie verspillen.
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: nooit meer thuiskomen in een koud huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: verbeterde energie-efficiëntie bij A+ apparaten.

Start met een persoonlijk energieadvies in Gaast!

Vraag naar het adviesgesprek en zoek uit hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Gaast: hoe duurzaam is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing omvat allerlei maatregelen die uit te voeren zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Dit energieplan geeft ook aan wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd jouw huis laten verduurzamen? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Wij adviseren dan om het energielabel opnieuw te berekenen. Een gekwalificeerde energie inspecteur analyseert de woning en bekijkt hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label laat kopers en huurders zien hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit huislabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een gunstig energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Mogelijk kan je een gunstige hypotheekrente regelen door een duurzaamheidskorting.

Verduurzaam je woning met subsidies in Gaast

Alle huizen in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Voor huiseigenaren zijn er unieke (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In het gedeelte hieronder verstrekken we nuttige info over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Gaast.

 • Landelijke subsidie isolatie: ontvang 30% van de kosten voor het laten isoleren van gevel, wanden, vloer, ramen, (spouw)muur.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juli 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân hanteert mogelijk nog extra regionale subsidie opties of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Gaast opvragen in juli 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door het inzetten van spaargeld. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het heel voordelig lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook voor andere regio’s zoals Makkum, Allingawier en Idsegahuizum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee Nederlandse woningeigenaren energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboilers, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huizenbezitters die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: een extra leningdeel afsluiten.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Gaast

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Gaast?

Een energie maatwerkadvies Gaast is een energieplan met suggesties voor het duurzamer maken van een huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. het isoleren van het dak of gevel, het gebruik van een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit besparingsplan behandelt per maatregel het kostenplaatje en de geraamde terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is bedoeld voor VVE’s en particulieren die willen verduurzamen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? In dat geval is dit besparingsadvies een must. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met spaargeld waarover je zelf beschikt? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het is concreet en vertelt welke opties jouw energieverbruik doen dalen. Via dit besparingsrapport is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat hebben te maken met het soort woning, de oppervlakte van de woning en de gekozen adviseur. De prijs ligt tussen de €225,00 t/m €335,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost dit advies circa €265,00. Tip: het is handig om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Gaast te verkrijgen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Door die strategie kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen laten doen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De specialist op het gebied van energie komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het bedrijf checkt bij bewoners de woonwensen om het appartementencomplex te optimaliseren. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de huizen. Bewoners ontvangen netjes een mail met de geschatte prijzen en de jaarlijkse besparing.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt perfectioneren. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Gaast voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw inspectierapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je kantoor of bedrijfspand Een optimale energieprestatie leidt tot gunstigere energierekeningen, een prettig werkklimaat, een gunstigere milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de duurzame oplossingen. Zie de website van RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie