Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Exmorra

Op zoek naar opties om de energierekening te verminderen? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Zal ik starten met isoleren, een warmtepomp in de woning plaatsen of zonnepanelen op het dak leggen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Exmorra kan je hierbij verder helpen. Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor het energiebesparingsadvies en beoordeelt wat de mogelijkheden zijn. Het uiteindelijke advies stelt bloot welke werkzaamheden een energiebesparing opleveren voor jouw woning en het binnenklimaat verbeteren. In het aanbevelingen-rapport bekijk je uitgebreid de kosten en baten van de geselecteerde verduurzamingsmaatregelen. Het energieplan is een hulpmiddel voor alle particuliere huizenbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke werkzaamheden een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij schrijft een advies met alle duurzaamheidsmaatregelen die je woning een stukje energieneutraal maken.
 • Voorbeelden zijn: zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, woningisolatie, infraroodpanelen.
 • Voor elke energiebesparende maatregel vind je de minimale prijzen, de opbrengsten en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Exmorra die duurzame investeringen willen uitvoeren en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-exmorra

Energieadvies: zo kan jij besparen op de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een deskundig advies voor woningen en bedrijfspanden dat maatregelen biedt om minder energie te gebruiken en zo de energienota te reduceren In het plan wordt in grote lijnen aangegeven welke energiebesparende stappen je kunt zetten, wat de uitgaven zijn, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. In dat kader kun je maatregelen laten uitvoeren zoals warmtepomp, vloerisolatie, HR++ glas, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, zonneboiler. Het is niet ingewikkeld. Een maatwerkadviseur neem contact op om samen jouw wensen te inventariseren. Deze persoon bekijkt de woning volledig en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een lijst met vergroeningsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een kostencalculatie en de verwachte besparing. Goed om te benoemen: Elke maatwerkadviseur is objectief en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het adviesplan vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Actueel: Ga je energiebesparende maatregelen treffen, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een autonome maatwerkadviseur. Gediplomeerde en neutrale energieadviseurs zoek je via het portaal centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Exmorra (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit besparingsadvies helpt je op weg met alle energiebesparende maatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Bijvoorbeeld goede HR++ ramen (glas), het plaatsen van gevelisolatie en het plaatsen van een zonneboiler. In de box hieronder laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een deskundige energie-expert. Gediplomeerde adviesbedrijven vind je op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Disclaimer: neem alleen contact op met specialisten die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Energieadviseurs kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is beter om verschillende offertes te ontvangen van gecertificeerde energie specialisten. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of ga je zelf klussen? Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Het vergelijken van de offertes zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De afspraak staat in de agenda. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via dit portaal kom je tot een complete samenvatting met duurzame investeringen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Exmorra.

 4. Neem het energierapport door

  Het adviesbedrijf komt langs en zoekt uit welke potentiële maatregelen passen bij de woning. Niet veel later ontvang je het doorberekende energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Met betrekking tot de energiemaatregelen delen ze kenmerken zoals de investering, de jaarlijkse opbrengsten en de terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Als je hiervoor kiest kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Exmorra laten uitvoeren). De adviseur vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij technici, isolatiebedrijven en regionale installatiebedrijven. Maak een afspraak op locatie om de woning van dichtbij te bekijken. Je kunt eventueel overleggen of met maatwerkadviesbedrijf hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn belangrijk voor je huis?

Bekijk energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Exmorra vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een betrouwbare maatwerkadviseur. Het is raadzaam om een maatwerkadviseur uit de buurt te benaderen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. In de tabel hieronder behandelen we adres-informatie van kwalitatieve experts die je kunt benaderen voor woningen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Projoule Energie en installatieadviesKerkhoflaan 98723BWKoudum
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
Energielabel en Advies SpoelmanDs L Tinholtstraat 458723CWKoudum
Multi@workMoarrawei 48617LCAbbega
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Exmorra

Uitgelichte experts: vraag direct een rapport aan

Direct aan de slag? In de lijst hieronder delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Exmorra met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de uitgelichte bedrijven om direct aan de slag te gaan.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren willen graag hun energieverbruik beperken. Maar wat zijn goede opties? Precies hiervoor is het maatwerkadvies bedacht. Het biedt een duidelijk plan met allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In deze gids bespreken we de meest geschikte energiebesparingsmaatregelen voor je woonruimte. Check ook meer informatie over water-water warmtepompen.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Exmorra

 1. Beperk de energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: een huis zonder kieren en naden.
 4. Stijgende woningwaarde: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: de hele woning voorzien van prima luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Glasisolatie (klik voor meer info)€3580,00€420,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5615,00€990,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4935,00€510,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3280,00€195,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€375,00€31,00 p/jaar
Radiatorfolie (lees hier meer tips) €22,25€28,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verschillende besparende maatregelen bij gewone huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor concrete tips!

Zoek energiedeskundige en start vandaag nog

Snel besparen met woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Een huis isoleren in Exmorra is een slimme investering. Middels het isoleren van de muur, het dak, en vloer blijft de warmte binnenshuis. Je profiteert van de goede effecten: je energiefactuur wordt flink minder, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, je hoeft minder gas te stoken, het werkt ook geluidswerend en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn allerlei subsidies te selecteren. Advies: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €87,50per /m2): goede manier om een thermische brug te beperken.
 • Bodemisolatie (vanaf €20,50per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €25,00per /m2): interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd.
 • Isolatieglas (vanaf €127,50per /m2): HR++ glas is beschikbaar voor elk type kozijn of deur.

De warmtepomp als alternatief voor CV-ketel

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. Deze installatie profiteert van de warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Dankzij dit systeem hoef je geen gas meer te stoken. De keerzijde is dat je meer elektriciteit nodig hebt. De stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen op je eigen dak. In de zomer kan het jouw woning ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een full-electric warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In de opsomming hieronder behandelen we praktische details over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en verhit al je tapwater. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Een stand-alone systeem is best duur en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Exmorra: betaalbaar en werkt ook uitstekend bij oudere en minder geïsoleerde woningen. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: zeer efficiënt systeem dat niet veel ruimte in beslag neemt.
 • Bodem-water warmtepomp: ingewikkeld aan te leggen in verband met de boringen.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je zal minder betalen voor stroom. Door te informeren naar de subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, Vattenfall, GreenChoice, Engie, Essent en Enegiedirect.nl, Vandebron, Delta, Oxxio, Powerpeers. Via de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €5.000 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 – 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met een focus op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • De zonnestroom die je over hebt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Exmorra laten monteren? Dan geldt het BTW-nultarief.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler betekent een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) en een voorraad- of opslagvat. Deze constructie maakt veel warm tapwater mogelijk in de badkamer en keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Door te investeren in een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten (voor het opwekken van warm water). Deze installaties doen het goed i.c.m. een HR-ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor een standaard huis (vat met 200 liter) is al beschikbaar vanaf €3.200 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is rond de 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (v.a. 50cm bij 100 cm).

Goedkoop warm water met infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Zoals bijv. de badkamer of een thuiskantoor. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: neutraal effect op luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een heel toffe uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De prijzen van warmtepanelen ramen we op +/- €190,00 tot €500,00 per paneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Exmorra. In dit blokje delen we daarom een weergave met handige en aantrekkelijk geprijsde energiebesparingsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: milieuvriendelijke douchekop die je helpt te besparen op je energiekosten.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren (meer keuzemogelijkheden).
 • Elektrisch koken: snel, makkelijk en duurzaam koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder impact op het milieu met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Exmorra!

Plan een adviesgesprek in en check hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Exmorra: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt concrete maatregelen die goed uitvoerbaar zijn om je woning te verduurzamen. Dit besparingsplan laat woningeigenaren ook zien wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel wederom te calculeren. Een gediplomeerde energie inspecteur bekijk het huis en checkt hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label duidt hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het woninglabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een milieuvriendelijk energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Ontdek beschikbare subsidies in Exmorra

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en op termijn volledig los van het gas. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Ga je verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In dit blokje delen we up-to-date info over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Exmorra.

 • Subsidie voor isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isoleren van gevel, ramen, dak, wanden, vloer.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân heeft mogelijker zelf ook nog lokale subsidie opties of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Exmorra vergelijken in mei 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door dit te betalen met eigen geld. Kom je geld tekort? Dan kan je geld lenen. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. Hieronder vind je meer informatie (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Piaam, Ferwoude en Gaast).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor huiseigenaren die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale groene lening die gekoppeld is aan een woning, en dus niet aan een persoon (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Pas je eigen hypotheek aan: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Exmorra

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Exmorra?

Dit energie maatwerkadvies Exmorra is een rapport met suggesties voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een huis die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, het plaatsen van een warmtepomp of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Dit energieadvies behandelt per maatregel de kosten en de geraamde terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere woningbezitters die hun huis energiezuinig willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Zoek je subsidie voor isoleren, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Voor die situatie is dit rapport heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je verduurzamen met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het geeft inzicht in welke investeringen jouw energieverbruik doen dalen. Via dit besparingsrapport kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type woning, het woonoppervlakte en de betrokken adviseur. De kosten variëren tussen de €205,00 tot en met €325,00. Voor een standaard huis betaal je om en nabij de €275,00. Het is aan te bevelen om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Exmorra op te vragen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als vertegenwoordigers van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Zo kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert op het gebied van energie maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het keuringsbedrijf achterhaalt bij de bewoners de eisen en wensen om het verzamelgebouw of wooncomplex energiezuinig te krijgen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. In het rapport vinden de eigenaren ook de geschatte prijzen en de verwachte terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als bedrijf ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van een kantoor of bedrijfspand kunt verbeteren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Exmorra voor zakelijke panden. Het utiliteitsbouw document toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een zakelijk gebouw. Een optimale energieprestatie resulteert in een gunstigere energierekening, een aangenaam binnenklimaat, een gunstigere milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de energiebesparingsmaatregelen. Ga naar RVO.nl voor de voorwaarden.

Plaats een reactie