Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Arum

De hoogte van de energierekening beperken? Het is soms lastig inschatten waar je moet beginnen. Zal ik starten met isoleren, een warmtepomp installatie laten aanleggen of leg ik het dak vol met zonnepanelen? Het betrouwbare Energiebesparing Maatwerkadvies Arum geeft antwoord op veel van je vragen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor het energiebesparingsadvies en geeft een toelichting wat de mogelijkheden zijn. Het plan geeft inzicht in welke investeringen het energieverbruik laten dalen en het comfort verhogen. In de aanbevelingen bieden ze uitgebreid de kosten en baten van de mogelijke verduurzamingsmaatregelen. Het plan is aan te raden voor particuliere huizenbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies toont welke werkzaamheden jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur inspecteert de woning voor een goed uitgangspunt.
 • Je krijgt een plan met alle werkzaamheden waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Kies voor: zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW.
 • Per duurzaamheidsmaatregel check je de investering, wat het oplevert en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Arum die een beter energielabel willen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-arum

Energieadvies: snel je energiekosten verlagen

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat helpt om een pand energiezuiniger te worden en op die manier de energielasten te verkleinen. In het rapport wordt gedetailleerd weergegeven welke vergroeningsmaatregelen er mogelijk zijn, wat de prijs is, en wat het rendement is. In dat geval kun je maatregelen laten uitvoeren zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ glas, warmtepomp, dakisolatie, infraroodpanelen. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een energiecoach bezoek je thuis om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze adviseur neemt de woning op en weet welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Het rapport wordt opgemaakt met een overzichtelijke weergave van de vergroeningsmaatregelen. In het advies tref je ook een calculatie van de kosten en de uiteindelijke besparing Hierbij geldt altijd: Deze maatwerkadviseur is objectief en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het rapport biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Update: Wil je jouw woning verduurzamen, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een gediplomeerde vakman. Gediplomeerde en neutrale energieadviseurs bekijk je op het portaal centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Arum (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit adviesrapport biedt een lijst met verschillende energiebesparingsmaatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Je kunt denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het plaatsen van buitenmuurisolatie en het toepassen van zonnecellen. In het volgende blok leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een deskundige energie-expert. Betrouwbare energie specialisten kan je opzoeken op de website van het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Niet vergeten: ga in zee met een adviesclub die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Het kost geld om een gepersonaliseerd advies te krijgen. Energieadviseurs hanteren heel verschillende tarieven. Het is nuttig om 2 of 3 offertes te vragen van neutrale adviseurs. Vul je verwachtingen goed in. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo specifiek mogelijk. Offertes vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Staat er een meeting met een expert? Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Bekijk dan altijd ook de bespaarcheck op de site verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je stap-voor-stap tot een schema met investeringen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met de energiecoach in Arum.

 4. Energierapport samen doornemen

  De energie expert loopt door de woning en calculeert welke energiebesparende maatregelen gunstig zijn. Op basis hiervan verstuurt hij een gunstig energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Bij alle energiemaatregelen beschrijven ze details zoals het financiële plaatje, de opbrengsten per jaar en ook de terugverdientijd. In veel gevallen plant de adviseur een moment om het rapport samen door te nemen. In die situaties kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Vakbedrijven vinden

  Deze energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Arum laten uitvoeren). Deze erkende vakman weet alles over gas en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-deskundigen en professionele installateurs. Vraag of ze langskomen voor een uitgebreide inspectie. Je kunt eventueel overleggen of de energie specialist hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor je woonhuis?

Zoek energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Arum vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een neutrale maatwerk-adviespartij. Het is raadzaam om een energieadviseur uit de regio te benaderen. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. Bijgaand tref je bedrijfsnamen en adresgegevens van kwalitatieve energieadviseurs die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met de BRL9500-02-certificering. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Van Reeuwijk AdviesJunobaan 88802BNFraneker
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tolsum Energie AdviesKlaas de Jagerlaan 128802BVFraneker
EPA BureauKoarnleane 18771LBNijland
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Arum

Uitgelichte bedrijven: direct online aanvragen

Direct aan de slag? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Arum die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de bedrijven om direct aan de slag te gaan.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Steeds meer mensen willen graag hun energieverbruik beperken. Maar waar moet ik beginnen? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van de diverse geschikte bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In het stuk hieronder vind je de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen voor je pand. Bekijk tevens meer informatie over aardwarmtepomp.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Arum

 1. Een gunstige energiefactuur: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: dankzij goede isolatie is tocht en vocht verleden tijd.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: altijd een uitstekende luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (lees meer over isolatie)€3355,00€390,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6990,00€700,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4725,00€530,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3165,00€180,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€395,00€50,50 p/jaar
Inductie kookplaat (bekijk meer tips) €520,00€49,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verschillende besparende maatregelen bij basis-huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor energieplan op maat!

Bekijk maatwerkadviseurs en begin vandaag nog

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Meteen een lagere energienota? Jouw huis isoleren in Arum is onmisbaar om te gaan besparen. Door middel van het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren verlies je minder warmte in huis. De effecten zijn positief: je bespaart meteen op de energiekosten, je hebt geen last meer van tocht in huis, je gebruikt minder fossiele energie, je hebt minder last van lawaai van de straat en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn veel subsidies te selecteren. Wat je misschien niet wist: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €25,00 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,00per /m2): goede manier om een thermische brug te beperken.
 • Bodemisolatie (vanaf €23,00per /m2): voorkomt vochtproblemen, zoals rot of schimmelvorming.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,50per /m2): mogelijk in praktische alle woningen met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €117,00per /m2): HR++ glas biedt verbeterde prestaties bij lage temperaturen.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de gasketel. Deze installatie profiteert van de warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. Dit zorgt voor een drastische verlaging van je gasverbruik. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. De aanvullende stroom kan je halen uit zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de zomer is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een full-electric warmtepomp of een hybride oplossing. In de opsomming hieronder bekijk je praktische details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en maakt het tapwater warm. Je kunt dan helemaal van het gas af. Het is een relatief duur systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Arum: betaalbaar en kan eenvoudig worden gebruikt in huizen met een matige isolatie. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: uniek systeem waarmee je ook actief kunt koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft geen extra brandstofopslag nodig, wordt aangesloten op het stroomnet.
 • Water-water warmtepomp: gebruikt de warmte die aanwezig is in het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: kan zeer zuinig koelen zonder gebruik van de compressor.

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Door te informeren naar de subsidies, geen BTW en/of een financiering middels groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, GreenChoice, Essent, Eneco, Engie of Delta, Enegiedirect.nl, Powerpeers, Vandebron, Oxxio. Door het principe van salderen kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen zijn voor veel mensen haalbaar. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen is al te plaatsen voor €5.400 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 7 of 8 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met een ligging op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • De zonnestroom die je over hebt kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Ga je zonnepanelen in Arum aanschaffen? Dan betaal je niet eens BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door een geïntegreerde zonnecollector en een voorraadvat. Het gehele systeem zorgt voor warm tapwater in keuken, badkamer en eventueel voor de verwarming. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Dankzij de zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik voor warm water verwarmen. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een doorsnee woning (voorraadvat met 150 – 200 liter) vergt een investering van zo’n €3.800 (incl. plaatsing).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is vaak zo’n 2 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (vanaf 40cm bij 80 cm).

Laat infraroodpanelen installeren

Met elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Denk aan badkamer of werkplek. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Het biedt vele voordelen: geen effect op de luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen ramen we op +/- €190,00 t/m €500,00 per IR-paneel.

Handige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen zijn er nog tal van aanvullende energiebespaar adviezen in Arum. In dit blokje check je een lijst met krachtige en gunstig geprijsde duurzame oplossingen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: door het verplaatsen van lucht verminderen de verwarmings- en koelingskosten.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: altijd thuiskomen in een aangenaam warm huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Start met een persoonlijk energieadvies in Arum!

Plan een adviesgesprek in en vind uit hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Arum: Ontdek het energielabel van jouw woning

Een maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat opties die uit te voeren zijn om energiebesparingen te realiseren. Het plan laat woningeigenaren ook zien wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel vertelt hoe energiezuinig jouw woning is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan maatregelen laten uitvoeren? En gaat je huis verkocht worden of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur neemt de woning op en checkt de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label geeft aan hoe energiezuinig het huis is.
 • Dit huislabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een goed energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Verduurzaam je woning met subsidies in Arum

Alle woningen en panden in Provincie Friesland moeten energiezuniger worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In het gedeelte hieronder delen we bruikbare informatie over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Arum.

 • Landelijke subsidie isolatie: 30% van de totale factuur voor isoleren van gevel, ramen, dak, wanden, (spouw)muur.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Súdwest-Fryslân biedt mogelijk aanvullende plaatselijke subsidiepotjes of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Súdwest-Fryslân vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Arum vergelijken in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is met eigen middelen. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. We lichten graag het een en ander toe (ook geldig voor o.a. Zweins, Lollum en Skingen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee particulieren en VvE’s hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor woningeigenaren die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Laat je hypotheek aanpassen: een extra leningdeel afsluiten.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Arum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Arum?

Het energie maatwerkadvies Arum is een rapport met suggesties voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor je huis die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen voor eigen energieopwek. Dit advies onderschrijft per maatregel de geschatte kosten en ontdek je hoe snel je het terugverdient. Dit persoonlijk energieadvies biedt een uitkomst voor alle particuliere woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Zoek je subsidie voor isoleren, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zonneboiler of aansluiting op het regionale warmtenet? In die situatie is dit adviesrapport noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het is heel specifiek en geeft aan welke werkzaamheden jouw energierekening doen dalen. Door middel van dit plan kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat hangen af van het type gebouw, de omvang van de woning en de adviseur die je kiest. De kosten variëren tussen de €190,00 tot €305,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak is het tarief circa €280,00. Tip: het is handig om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Arum aan te vragen.

Kan een VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Via de regeling kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO-2 besparende maatregelen doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het adviesbedrijf inventariseert bij de bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het flatgebouw duurzamer te maken. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de woonhuizen. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de uiteindelijke kosten en de terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als onderneming ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor kunt perfectioneren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Arum voor gebouweigenaren. Het utiliteitsbouw rapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor of bedrijfspand Een geoptimaliseerde energieprestatie resulteert in gunstigere energierekeningen, een prettige omgeving om in te werken, extra voordeel op de milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een gunstige zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de energiebesparende maatregelen. Tip: op de site van het RVO voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie