Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Musselkanaal

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Zal ik starten met isoleren, een warmtepomp kiezen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Musselkanaal is daarbij een goede ondersteuning. Een energieadviseur komt thuis langs voor een maatwerkadvies en zoekt uit wat de mogelijkheden zijn. Het energieplan laat jouw zien welke werkzaamheden het energieverbruik laten dalen en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het maatwerkadvies bekijk je nauwkeurig de initiële investering en het rendement van de populaire investeringsopties. Het energierapport is speciaal in het leven geroepen voor alle particuliere woningeigenaren en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Het maatwerkadvies specificeert welke werkzaamheden een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij levert een maatwerkadvies met alle opties die voor jouw interessant zijn.
 • Zoals o.a.: ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie, infraroodpanelen, zonnepanelen installeren.
 • Per onderwerp toont het rapport het budget, hoeveel je bespaart en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Musselkanaal die hun woning willen verduurzamen en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-musselkanaal

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor huizenbezitters, verenigingen van eigenaren en kantoorpanden dat concrete handvatten geeft om een pand energiezuiniger te worden en derhalve de energierekening te drukken. In het document wordt nauwkeurig omschreven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat het kost, en hoeveel je gaat besparen. Daaromtrent kun je maatregelen overwegen zoals zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie, HR++ glas, infraroodpanelen, dakisolatie. Het werkt heel eenvoudig. Een maatwerkadviseur neem contact op om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze expert doet een grondige analyse en checkt welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Hij schrijft een rapport met een volledig schema met alle vergroeningsmaatregelen. Dit is inclusief een begroting van de kosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Goed om te weten: Deze maatwerkadviseur is onpartijdig en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het advies biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Ter verduidelijking: Wil je jouw woning verduurzamen, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een autonome energiedeskundige. Deskundige en objectieve energieadviseurs zijn vindbaar op de website centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Musselkanaal (april 2024)

Ook profiteren van een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit advies helpt je op weg met uiteenlopende verduurzamingsmaatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het plaatsen van gevelisolatie met glaswol en het laten plaatsen van zonnecellen. Hieronder leggen we precies uit wat je moet doen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een gekwalificeerde energie-specialist. Gediplomeerde adviseurs zijn vindbaar op de website van het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Advies: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Maatwerkadviesbureau’s rekenen verschillende tarieven. Het is verstandig om enkele offertes op te vragen van professionele experts. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven is op die manier veel relevanter.

 3. Woningcheck vooraf

  Staat er een meeting met een expert? Bereid jezelf goed voor. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via deze website krijg je een lijst met duurzaamheidsmaatregelen waar je mee kunt starten. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor een adviesgesprek met de energiecoach in Musselkanaal.

 4. Samen het energierapport bekijken

  De energie expert komt bij je thuis en checkt welke verduurzamingsmaatregelen gunstig zijn. Niet veel later krijg je een goed energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Voor elke energiemaatregel zie je in 1 oogopslag onderdelen zoals de minimale prijzen, de besparing per jaar en de verwachte terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Als je hiervoor kiest kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Musselkanaal laten uitvoeren). De adviseur vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Voor het invullen van het energieplan zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Zoek daarom contact met isolatie specialisten en regionale installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om alles tot in detail op te meten. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energieadviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw woonruimte?

Informeer bij energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Musselkanaal vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een gekwalificeerde adviseur. Het is goed om een adviesbedrijf rondom je woonplaats te nemen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je betaald minder voor reiskosten. Hieronder bieden we naam + adresgegevens van erkende energie specialisten die huizen inspecteren in de gemeente Stadskanaal. Let goed op de aanwezigheid van het BRL9500-02-keurmerk. Je kunt ook bedrijven vinden op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
DUMALagelandsterweg 119623PCLageland
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Musselkanaal

Uitgelichte vakbedrijven: direct een rapport aanvragen

Direct een afspraak maken? Bijgaand delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Musselkanaal met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de uitgelichte bedrijven om te beginnen met je aanvraag.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel Nederlanders willen minder energie gebruiken. Maar waar moet ik beginnen? Daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Je krijgt inzicht in de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Hieronder bieden we informatie rondom de belangrijkste vergroeningsmaatregelen voor je woonhuis. Op dit platform vind je ook informatie over CV-ketels.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Musselkanaal

 1. Een aantrekkelijke energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Goed voor het klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: een warm huis zonder tocht en vocht.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuurisolatie (klik voor meer info)€1610,00€310,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€11925,00€675,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5025,00€490,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3290,00€155,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€330,00€46,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (lees hier meer tips) €1325,00€190,00 p/jaar
Kosten en baten van diverse energiebesparende maatregelen bij reguliere woningen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk maatwerkadviseurs en plan een afspraak in

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Ook minder stroom en gas verbruiken? Je huis isoleren in Musselkanaal is onmisbaar om te gaan besparen. A.d.h.v. het isoleren van glas, daken, muren en vloeren zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Woningisolatie is een absolute must: je kunt direct besparen op de energiekosten, je hebt geen last meer van tocht in huis, het is duurzaam, het werkt ook geluidswerend en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn veel subsidies waar je gebruik van kunt maken. Wat je misschien niet wist: voor de arbeid voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): direct minder last van tocht, trek of een onbehaaglijk binnenklimaat.
 • Gevelisolatie (vanaf €90,00per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,50per /m2): vermindert het aantal dagen dat een woning te warm of te koud is.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €17,00per /m2): perfect voor huizen gebouwd tussen 1920 tot 1975.
 • Isolatieglas (vanaf €129,50per /m2): HR++ glas heeft een hoge zonnewarmte-absorptie.

Energie besparen met de warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de traditionele CV-ketel. Hij gebruikt energie van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Het systeem heeft wel veel extra elektriciteit nodig. Deze hoeveelheid stroom kan je zelf opwekken met een aantal zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het jouw woning ook koelen. Er zijn 2 opties: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem. In de opsomming hieronder delen wij relevante info over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: geeft een een constante comfortabele temperatuur en verhit al je tapwater. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Musselkanaal: een voordeliger systeem en wordt met name toegepast in huizen met een matige isolatie. Werkt samen met de HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft geen extra brandstofopslag nodig, wordt aangesloten op het stroomnet.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: zeer hoog rendement, maar erg duur in aanschaf.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je bespaart flink op de energiekosten. Door te profiteren van subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en de zeer aantrekkelijke groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Budget Energie, GreenChoice, Vattenfall, Eneco, Essent en United Consumers, Enegiedirect.nl, Delta, Vandebron, Oxxio. Via de salderingsregeling krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen kost je circa €4.900 en kent een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak heeft voldoende ruimte met een gunstige positionering op het zuiden. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Eventuele overtollige zonnestroom lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Wil je zonnepanelen in Musselkanaal laten installeren? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een collector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Het gehele systeem zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de badkamer en keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Via een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is om warm water te produceren. Je gebruikt het in combinatie met een CV-ketel of warmtepomp. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor 4 personen (vat met 200 liter) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.500 (met plaatsing).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is plus minus 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (vanaf 40cm bij 80 cm).

Wat je moet weten voor de aanschaf van infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Ideaal voor in een hobbyruimte of badkamer. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: neutraal effect op luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan snel een deel van een kamer opwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen liggen tussen de €205,00 – €500,00 per paneel.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Als extra op de energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Musselkanaal. In dit blokje doorzoek je een lijstje met doelgerichte en goedkope energiebesparende maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: schone en droge lucht is makkelijker op te warmen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: milieuvriendelijke douchekop die je helpt te besparen op je energiekosten.
 • Radiatorfolie: beperkt het verlies van warmte in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren (meer keuzemogelijkheden).
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: je verwarming gaat uit als je niet thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: verbeterde energie-efficiëntie bij A+ apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Musselkanaal!

Vraag adviesgesprek aan en check hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Musselkanaal: hoe energiezuinig is mijn woning?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing omvat werkzaamheden die eenvoudig te realiseren zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit adviesrapport bespreekt ook wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je na een woninginspectie het huis opnieuw verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Op dat moment is het handig om om een herziend energielabel op te vragen. Een speciale energie inspecteur analyseert de woning en calculeert de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label indiceert hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het woninglabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een actueel energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Bekijk duurzaamheidssubsidies in Musselkanaal

De meeste panden in Provincie Groningen moeten een stuk duurzamer worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Er zijn een aantal (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Onderstaand verstrekken we praktische informatie over de optionele subsidieregelingen duurzame energie in Musselkanaal.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isolatiewerk aan dak, (spouw)muur, ramen, vloer, wanden.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in april 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Stadskanaal hanteert mogelijk nog extra lokale subsidieregelingen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Stadskanaal tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Musselkanaal gebruiken in april 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door dit zelf te financieren. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. Hieronder vind je de details (ook te gebruiken voor huizen in o.a. 2e Exloërmond, Mussel en 1e Exloërmond).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee particulieren en VvE’s de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor zonneboilers, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor mensen met een huis die niet voldoen aan voorwaarden voor de reguliere duurzaamheidsleningen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Stadskanaal.
 • Je hypotheek oprekken: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Musselkanaal

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Musselkanaal?

Dit energie maatwerkadvies Musselkanaal is een besparingsrapport met verschillende opties voor het duurzamer maken van je huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het isoleren van het dak of gevel, een warmtepomp installatie laten monteren of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Dit advies biedt per maatregel de investering en het rendement. Dit persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere huiseigenaren die hun huis energiezuinig willen maken en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is het energierapport verplicht?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? In die situaties is dit adviesplan vereist. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het laat je zien welke aanbevelingen jouw huis duurzamer kunnen maken. Met behulp van dit energieadvies wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat hangen af van het type woning, de gebruiksoppervlakte (m2) en de gekozen energieadviseur. De kosten variëren tussen de €195,00 tot wel €335,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost dit advies circa €250,00. Tip: het is handig om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Musselkanaal te overwegen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Zodoende kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist op het gebied van energie zal het hele gebouw opnemen. Het inspectiebureau checkt bij bewoners de eisen en wensen om het complex energiezuinig te krijgen. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Bewoners worden geïnformeerd over de verwachte prijzen en de jaarlijkse opbrengsten.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van een kantoor of bedrijfspand kunt optimaliseren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Musselkanaal voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw rapport bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand of kantoor Goede energieprestatie mondt uit in een gunstigere energierekening, een prettig werkklimaat, extra voordeel op de milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een interessante zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de duurzame oplossingen. Tip: op de site van het RVO voor meer info.

Plaats een reactie