Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Mussel

Besparen op de energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Moet ik isoleren, een aantrekkelijke warmtepomp selecteren of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Mussel is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur komt thuis langs voor persoonlijk advies en test waar de kansen liggen. Dit maatwerkadvies toont aan welke keuzes een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het maatwerkrapport onderschrijven ze heel specifiek de initiële investering en het rendement van de diverse duurzame opties. Het rapport met aanbevelingen is een hulpmiddel voor alle particuliere woningeigenaren en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Het maatwerkadvies toont aan welke werkzaamheden een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een betrouwbare duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij komt met een rapport met alle verduurzamingsmaatregelen die je kan laten uitvoeren.
 • Bekijk de effecten van: ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, zonnepanelen installeren, woningisolatie.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je meer info vinden over de investering, wat het oplevert en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energiebesparingsadvies neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Mussel die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-mussel

Energieadvies: snel en duurzaam naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een speciaal advies voor woningen en bedrijfspanden dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te remmen en derhalve de energierekening te minimaliseren. In het document wordt uitvoerig beschreven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat het kost, en wat het rendement is. Hiervoor komen diverse maatregelen naar voren, zoals: infraroodpanelen, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, HR++ glas. Je regelt het supersnel. Een energie-expert neem contact op om een goed advies te kunnen geven. Deze expert bekijkt de woning volledig en checkt welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Jij ontvangt een rapport met alle verduurzamingsmaatregelen. Dit is inclusief een raming van de kosten en de besparing. Goed om te benoemen: Een maatwerkadviseur is een keur-expert en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het adviesplan biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Update: Ga je je woning isoleren met duurzame materialen, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. De inspecties moeten gedaan worden door een onafhankelijke energiecoach / deskundige. Professionele en bedreven energieadviseurs contacteren via het platform centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Mussel (mei 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie om je huis te vergroenen? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Het adviesplan biedt een lijst met uiteenlopende energiebesparingsmaatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Bijvoorbeeld toepassen van HR++ glas, voorzetwandisolatie met steenwol en het toepassen van zonnecellen. In het stappenplan hieronder bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een erkende energie-expert. Gediplomeerde bedrijven kan je vinden op het Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Disclaimer: ga in zee met een adviesclub dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Adviesbedrijven hanteren heel verschillende tarieven. Wij adviseren om enkele offertes te zoeken van onafhankelijke bedrijven. Verstrek je behoeften van tevoren. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Geef zoveel details als mogelijk. Het kiezen van de beste offerte is op die manier veel relevanter.

 3. Woningcheck vooraf

  De meeting is afgesproken. Een goede voorbereiding is essentieel. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit platform kom je stap-voor-stap tot een opsomming met werkzaamheden die relevant zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Mussel.

 4. Lees het hele energierapport door

  Het maatwerkadviesbureau komt op locatie en calculeert welke energiebesparende maatregelen doelgericht zijn. Op basis van zijn bevindingen verkrijg je een goed energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Per energiemaatregel zie je in 1 oogopslag onderwerpen zoals de investering, de besparing per jaar en de geschatte terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Daarbij kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  De energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Mussel laten uitvoeren). Deze deskundige geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Maar voor de uitwerking van het plan heb je andere bedrijven nodig. Vraag meerdere offertes op bij isolatie specialisten en installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om alles tot in detail op te meten. Het kan handig zijn dat de energieadviseur hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor mijn woning?

Zoek energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Mussel vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een erkende maatwerk-adviespartij. Het is beter om een energie expert uit de regio te contacteren. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In het schema hieronder bieden we adres-informatie van betrouwbare energie specialisten die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Stadskanaal. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Voor meer adressen zie ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
DUMALagelandsterweg 119623PCLageland
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Mussel

Uitgelichte bedrijven: vraag direct een rapport aan

Direct een afspraak maken? In de lijst hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Mussel die direct beschikbaar zijn. Klik op de knop om jouw aanvraag direct te beginnen!

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen hun energierekening minderen. Maar hoe kun je daarmee starten? Daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Je krijgt informatie over allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Hoe ziet dit er precies uit? In deze gids bieden we informatie rondom de gunstigste vergroeningsmaatregelen voor je appartement. Check ook meer informatie over ventileren.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Mussel

 1. Een aantrekkelijke energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Goed voor het klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Verbeter je binnenklimaat: voorkomt koude lucht en tocht in huis.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Vloer isoleren (klik voor meer over isolatie)€2150,00€160,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5775,00€640,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4595,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3230,00€205,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€305,00€48,00 p/jaar
Inductie kookplaat (bekijk meer tips) €635,00€44,50 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparende maatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk energiespecialisten en ga direct aan de slag

De basis: goede woningisolatie

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Een huis isoleren in Mussel is een hele goede keuze. Door het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer treed er geen warmteverlies op. Het kent gunstige effecten: je energiefactuur wordt flink minder, je geniet van een optimaal leefcomfort, het is klimaatbewust, het houdt harde geluiden buiten de deur en je huis wordt meer waard. Er zijn meerdere subsidies die beschikbaar zijn. Tip: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €25,00 per /m2): verhoogt de thermische isolatie van een ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,00per /m2): optimaliseert de thermische schil van je huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,50per /m2): een lange levensduur en relatief goedkoop.
 • Isolatieglas (vanaf €125,50per /m2): HR++ glas geeft een aangename temperatuur in huis.

Woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de CV- of HR ketel. Deze installatie profiteert van de warmte van natuurlijke warmtebronnen. Jouw gasverbruik kan je zo helemaal reduceren tot 0. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. Stroom kan je genereren met zonnepanelen. Tijdens de warme maanden kan het ook nog eens koelen. Er zijn twee keuzes: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. In het blokje hieronder delen wij meer informatie over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: geeft een een constante comfortabele temperatuur en kan ook het tapwater opwarmen. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Een stand-alone systeem is best duur en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Mussel: is een stuk minder duur en kan goed functioneren in huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: uniek systeem waarmee je ook actief kunt koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: installatie met een kostbare warmtewisselaar.
 • Bodem-water warmtepomp: een zeer efficiënt systeem dat werkt op basis van bodembron.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Het is een verantwoorde, groene investering en jouw energierekening gaat fors omlaag. Met een groot subsidie-voordeel, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een financiering middels groene leningen heb je het binnen mum van tijd terugverdiend. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, GreenChoice, Essent, Engie of Delta, Powerpeers, Enegiedirect.nl, United Consumers, Vandebron. Door te salderen is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een standaard systeem inclusief 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €4.550 en heb je terugverdiend binnen 6 tot en met 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met een ligging op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Voordelig zonnepanelen in Mussel kopen? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler is een warmte genererende zonnecollector en een voorraadvat. Het gehele systeem is jouw bron voor al het warme tapwater in de badkamer en keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor warm water. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een warmtepomp of HR-ketel. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor normaal gebruik (vat met 150 liter) kost je circa €3.200 inclusief installatie.
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is zo’n 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Informatie en tips voor infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een hobbyruimte of zolder. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Deze oplossing is positief door: minder last van luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De investeringskosten in warmtepanelen ramen we op +/- €205,00 tot €375,00 per element.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Mussel. In de box hieronder verstrekken we een overzicht met populaire en niet al te dure vergroeningsmaatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: water- en energieverbruik kan fors worden gereduceerd.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: vanaf elke plek eenvoudig jouw verwarming bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: toename van het comfortniveau in huis met A+ label artikelen.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Mussel!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en check hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Mussel: hoe energiezuinig is mijn woning?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing omvat praktische maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit besparingsadvies geeft ook aan wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft inzicht in hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je na een woninginspectie maatregelen laten uitvoeren? En gaat je huis verkocht worden of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het huis nog eens te laten checken. Een energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en onderzoekt de benodigde gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit huislabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een groen energielabel resulteert in een hogere woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Ontdek beschikbare subsidies in Mussel

Alle huizen in Provincie Groningen moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en uiteindelijk los van het gas komen. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. Hieronder bespreken we praktische informatie over de meest populaire subsidieregelingen duurzame energie in Mussel.

 • Landelijke subsidie isolatie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor isoleren van gevel, dak, (spouw)muur, ramen, vloer.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Stadskanaal heeft mogelijk verschillende plaatselijke subsidiepotjes of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Stadskanaal kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Mussel afsluiten in mei 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. We lichten graag het een en ander toe (ook handig voor o.a. 1e Exloërmond, Vledderveen en Exloërveen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor huizenbezitters die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Stadskanaal.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Mussel

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Mussel?

Het energie maatwerkadvies Mussel is een advies met tips en aanbevelingen voor de verduurzaming van een woning die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, het installeren van een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen voor eigen energieopwek. Dit energieadvies onderschrijft per maatregel de verwachte kosten en de terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies biedt een uitkomst voor alle particuliere huizenbezitters die hun huis energiezuinig willen maken en een subsidie nodig hebben.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? Op dat moment is dit adviesrapport noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het stelt bloot welke alternatieven de meeste besparing opleveren. Via dit concept plan kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het soort woning, het woonoppervlakte en de betrokken adviseur. Het tarief komt uit tussen de €245,00 tot €300,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost dit advies circa €250,00. Het is aan te bevelen om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Mussel aan te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Op deze manier kan men collectief CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energieadviseur zal het hele gebouw opnemen. Het keuringsbureau achterhaalt bij de bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het complex te verbeteren. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de geraamde kosten en het rendement.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt optimaliseren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Mussel voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw energierapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een verbeterde energieprestatie zorgt voor een lagere maandafrekening, een beter comfort voor de werknemers, een lager tarief qua milieubelasting en een innovatieve werksfeer. De NTA 8800 is nieuwe manier voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een speciale zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie