Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Kortehemmen

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepomp kiezen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Kortehemmen biedt antwoord op deze vragen. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor de maatwerk-inspectie en verkent waar de kansen liggen. Het plan laat jouw zien welke keuzes passen bij jouw woning en verbeteringen doorvoeren voor het klimaat in huis. In het advies vind je gedetailleerd de kosten en het rendement van de potentiële duurzame keuzes. Het energierapport is aan te raden voor Nederlandse particuliere woningbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Het maatwerkadvies verduidelijkt welke investeringen jouw woning energie-efficiënter kunnen maken.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij verstrekt een maatwerkrapport met alle investeringen waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Onder andere: zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, woningisolatie.
 • Per onderdeel krijg je inzicht in de verwachte kosten, hoeveel je bespaart en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Kortehemmen die hun woning willen verduurzamen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-kortehemmen

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor privé-woningen en kantoren dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te minderen en derhalve de energierekening te beperken. In het rapport wordt uitvoerig beschreven welke maatregelen interessant zijn, wat de totale uitgaven zijn, en wat het je uiteindelijk oplevert. Daaromtrent kun je maatregelen overwegen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboiler, HR++ glas, warmtepomp, infraroodpanelen. Het is vrij eenvoudig. Een specialist op het gebied van energie neem contact op om met jouw samen een plan te schrijven. Deze expert neemt de woning op en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Het rapport bevat informatie en een overzicht met een opsomming van alle verduurzamingsmaatregelen. Het rapport omvat ook een prijslijst met verwachte kosten en tevens een rendements-weergave. Disclaimer: De maatwerkadviseur is onafhankelijk en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het document geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Let op: Ga je energiebesparende maatregelen treffen, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. De inspecties moeten gedaan worden door een neutrale specialist. Gekwalificeerde en ervaren energieadviseurs vind je op www.centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Kortehemmen (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit energieadvies geeft concreet advies dankzij een overzicht met verschillende energiebesparende maatregelen die voldoende effectief zijn. Voorbeelden zijn het vervangen van (HR++) glas, buitengevelisolatie met glaswol en het toepassen van zonnecellen. In onze stappenplan delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Energieadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een erkende energieadviseur. Betrouwbare vakmensen zijn vindbaar op Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Tip: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Adviseurs zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is wijs om 2 of 3 offertes te ontvangen van onafhankelijke energieadviseurs. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of ga je zelf bedrijven benaderen? Wees zo precies als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Staat er een meeting met een expert? Een goede voorbereiding is belangrijk. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je uiteindelijk tot een opsomming met maatregelen die mogelijk geschikt zijn. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens het adviesgesprek met de energiecoach in Kortehemmen.

 4. Het energierapport doornemen

  Het adviesbureau komt thuis langs en checkt welke verduurzamingsmaatregelen gunstig zijn. Kort hierop krijg je een goed energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Aangaande deze energiemaatregelen bekijk je onderdelen zoals de geraamde kosten, de opbrengsten per jaar en de geschatte terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. In die situaties kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  Deze energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Kortehemmen laten uitvoeren). Deze vakman kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Voor de uitvoering van de klus dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Vraag een prijs op bij isolatie-partijen en plaatselijke installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om de woning van dichtbij te bekijken. Het kan handig zijn dat de energieconsultant daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn belangrijk voor mijn woonhuis?

Bekijk energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Kortehemmen vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een onafhankelijke adviseur. Wij adviseren om een adviesbureau rondom je woonplaats te contacteren. Zij kennen de lokale woningmarkt, en je betaald minder voor reiskosten. Bijgaand verstrekken we naam + adresgegevens van betrouwbare energieadviseurs die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Smallingerland. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Voor meer adressen zie ook het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Bureau BringFoareker 579247AAUreterp
ABCadviseurAnthony Fokkerloane 169269WEFeanwâlden
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Kortehemmen

Uitgelichte energie adviseurs: vraag direct een rapport aan

Wil je snel aan de slag? In de uitgelichte tabel hieronder delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Kortehemmen die direct beschikbaar zijn. Kies een van de uitgelichte bedrijven om meteen een afspraak in te plannen.

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren willen hun energierekening minderen. Maar hoe kun je daarmee starten? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Je ontvangt een goed advies over bespaarmogelijkheden, groot en klein. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? Hieronder introduceren we goede verduurzamingsmaatregelen voor je pand. Bekijk ook onze pagina met informatie over hybride warmtepompen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Kortehemmen

 1. Een gunstigere energierekening: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Een klimaatbewuste keuze: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: een warm huis zonder tocht en vocht.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van vloer (bekijk hier meer info)€2035,00€145,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5585,00€1000,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5220,00€515,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€2955,00€145,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€415,00€46,50 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips) €19,00€27,50 p/jaar
Kosten en besparingen van diverse energiebesparende maatregelen bij doorsnee huizen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk maatwerkadviseurs en begin vandaag nog

Snel besparen met woningisolatie

Wil je minder energie gaan verbruiken? Een huis isoleren in Kortehemmen is een hele goede keuze. Door te kiezen voor het isoleren van de muur, het dak, en vloer houd je de warmte binnen. Isolatie is ontzettend belangrijk: je bespaart meteen op de energienota, je geniet van meer comfort in huis, het is klimaatbewust, je hebt minder last van lawaai van de straat en je huis is interessanter op de markt. Er zijn allerlei subsidies die beschikbaar zijn. Tip: voor de arbeid voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €25,00 per /m2): verminder temperatuurverschillen tussen vloer en de rest van de ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): houd ook de hitte buiten in de zomer.
 • Gevelisolatie (vanaf €87,50per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,50per /m2): vermindert de kans op koudebruggen in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,00per /m2): perfect voor huizen gebouwd tussen 1920 tot 1975.
 • Isolatieglas (vanaf €120,00per /m2): HR++ glas houdt de koele lucht in de zomer beter vast.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. Het pakt warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. Dit zorgt voor een drastische verlaging van je gasverbruik. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. Je stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de zomer kan het ook zorgen voor verkoeling. Er zijn 2 opties: een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. Hieronder delen wij extra details over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: wordt geïnstalleerd als volledige verwarming en zorgt voor warm tapwater. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Een stand-alone systeem is best duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Kortehemmen: betaalbaar en kan eenvoudig worden gebruikt in huizen met een matige isolatie. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzame verwarming, maar kan ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft een hoge energie-efficiëntie.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je betaald veel minder voor je stroom. Met een groot subsidie-voordeel, een versoepelde BTW-regeling en de beschikbaarheid van diverse groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals GreenChoice, Eneco, Vattenfall, Essent, Engie en Enegiedirect.nl, Delta, Oxxio, Vandebron, Powerpeers. Door de salderingsmaatregel krijg je een mooie vergoeding voor niet-gebruikte stroom.

 • Zonnepanelen zijn in aanschaf steeds voordeliger. Een systeem met 10 panelen kost je circa €4.750 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 tot en met 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: een dak dat volledig in privé-eigendom is met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • De zonnestroom die je over hebt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Zonnepanelen in Kortehemmen laten installeren? Dan betaal je niet eens BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler betekent een warmte genererende zonnecollector en een buffervat voor het water. De zonneboiler zorgt constant voor nieuw warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Na de installatie van de zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om in de woning warm water te maken. Dit systeem werkt goed samen met een hoog rendement ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (3,5 m2 / 150 liter vat) komt uit op ongeveer €3.000 (met montage).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is zo’n 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Besparen op je gasverbruik met infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een hobbyruimte of zolder. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: minder last van luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De prijsindicaties van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €215,00 t/m €500,00 per ruimte.

Overige energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen kennen we nog veel meer praktische energiebespaar adviezen in Kortehemmen. Hieronder tref je een overzicht met belangrijke en niet al te dure verduurzamingsmaatregelen die vrij eenvoudig zijn te integreren.

 • Mechanische ventilatie: ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en schimmels worden verwijderd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: beperkt het verlies van warmte in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Kortehemmen!

Vraag adviesgesprek aan en check hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Kortehemmen: wat is dit precies?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat praktische maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om energiebesparingen te realiseren. Dit energieadvies geeft ook aan wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel geeft een indicatie hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je op basis van het advies maatregelen laten uitvoeren? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je een scherpe hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel wederom te calculeren. Een gediplomeerde energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en berekent hoeveel gas en elektriciteit nodig is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label indiceert hoe energiezuinig een woning is.
 • Het woninglabel is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een gunstig energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Verduurzaam je woning met subsidies in Kortehemmen

Alle woningen en panden in Provincie Friesland moeten het energieverbruik minderen en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. Hieronder bespreken we up-to-date info over de meest gunstige subsidieregelingen duurzame energie in Kortehemmen.

 • Subsidie voor isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor het laten isoleren van (spouw)muur, dak, vloer, wanden, gevel.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • In het geval van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Smallingerland heeft mogelijk verschillende individuele subsidie-middelen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Smallingerland kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Kortehemmen gebruiken in mei 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is met eigen middelen. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Dan kan je geld lenen. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het stukje hieronder vind je meer info (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Wânswert, Boornbergum en Drachten).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee eigenaren van een woning hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor gevelisolatie, vloerisolatie, warmtepompen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor mensen met een woning die niet voldoen aan voorwaarden voor de reguliere duurzaamheidsleningen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Smallingerland.
 • Laat je hypotheek aanpassen: een extra leningdeel afsluiten.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Kortehemmen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Kortehemmen?

Dit energie maatwerkadvies Kortehemmen is een plan met concrete maatregelen voor het energiezuinig maken van je pand die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit advies geeft per maatregel de kosten en de geschatte terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is bedoeld voor alle particuliere huiseigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is het energierapport verplicht?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Wil je met deze subsidie isoleren, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? In dat geval is dit rapport vereist. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het laat jouw zien welke energiebesparende maatregelen jouw huis duurzamer kunnen maken. Door gebruik te maken van dit document kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat hangen af van het type huis, de grootte van de woning en de gekozen adviseur. De tarieven liggen tussen de €215,00 tot wel €290,00. Voor een gemiddelde woning kost het advies op maat ongeveer €235,00. Het is aan te bevelen om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Kortehemmen te vergelijken.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag gezamenlijk met de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Door deze constructie kan men collectief CO-2 besparende maatregelen inplannen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur doet een grondige inspectie van het hele pand. Het keuringsbureau kijkt samen met bewoners naar het wensenlijstje om het gebouw te verbeteren. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van het pand. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de geraamde kosten en het rendement.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van een bedrijfsgebouw of kantoor kunt optimaliseren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Kortehemmen voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw document geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een optimale energieprestatie leidt tot lagere maandelijkse energielasten, een aangenaam binnenklimaat, lagere milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een speciale zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de maatregelen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor meer info.

Plaats een reactie