Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing De Tike

Op zoek naar opties om de energierekening te verminderen? Het is moeilijk waar te beginnen. Moet ik isoleren, een warmtepomp aan de CV koppelen of ga ik juist met een zonneboiler aan de slag? Het deskundige Energiebesparing Maatwerkadvies De Tike zal je verder helpen. Een energieadviseur komt thuis langs voor advies op maat en bestudeert wat de opties zijn. Het plan verduidelijkt welke maatregelen een energiebesparing realiseren en een prettige leefomgeving bevorderen. In het verduurzamingsplan vind je heel specifiek de initiële investering en het rendement van de uitgezochte verduurzamingsmaatregelen. Het rapport met aanbevelingen is een hulpmiddel voor alle particuliere woningeigenaren en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Het maatwerkadvies toont welke duurzame investeringen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij verstrekt een maatwerkadvies met alle maatregelen die je kan laten uitvoeren.
 • Overweeg bijv.: ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per keuze toont het rapport de minimale prijzen, wat het je oplevert en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energiebesparingsadvies dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een must vanaf 2023 voor woningeigenaren in De Tike die hun woninglabel willen verbeteren en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-de-tike

Energieadvies: zo kan jij besparen op de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om het energieverbruik te minderen en op die manier de energielasten te verlagen. In het onderzoek wordt uitvoerig beschreven wat je kunt doen, wat de totale investering is, en wat het rendement is. Binnen dit advies komen diverse maatregelen naar voren, zoals: infraroodpanelen, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, HR++ glas. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een energie-expert komt op locatie langs om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze persoon analyseert het huis en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Jij ontvangt een rapport met daarin duurzame oplossingen. Daarbij ontvang je ook een raming van de kosten en de besparing. Goed om te weten: Deze maatwerkadviseur werkt als specialist en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het verslag geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Belangrijk: Wil je je woning klaar maken voor de toekomst, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een erkende vakman. Vakbekwame en neutrale energieadviseurs zijn vindbaar op de website centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in De Tike (februari 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie om je huis te vergroenen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit energieadvies geef je inzicht in innovatieve duurzame oplossingen die je kunt kiezen om te besparen. Voorbeelden zijn goede HR++ ramen (glas), het verhogen van de isolatie van gevels of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hieronder bieden we inzicht in de te nemen stappen.

5-stappenplan om een energierapport te verkrijgen

 1. Energieadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een erkende maatwerkadviseur. Erkende EPA-adviseurs kan je bekijken op de website centraalregistertechniek.nl en via deze website. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Advies: ga uitsluitend voor partijen met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Het kost geld om een gepersonaliseerd advies te krijgen. Maatwerkadviseurs zijn vrij in hun pricing. Het is aan te raden om 2 of 3 offertes te verkrijgen van onafhankelijke experts. Vermeld altijd goed je eisen. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit zelf doen? Wees zo gedetailleerd als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven wordt dan een stuk eenvoudiger.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Zorg dat je goed bent voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via dit portaal kom je stap-voor-stap tot een weergave met duurzame investeringen die passen bij jouw woning en wensen. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor je adviesgesprek met de energiecoach in De Tike.

 4. Het energierapport laten opstellen

  De adviseur komt thuis langs en stelt vast welke verduurzamingsmaatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Kort daarop mailt hij een compleet energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Voor de specifieke energiemaatregelen vind je informatie zoals de minimale prijzen, het rendement en de geraamde terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Hier kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  De energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in De Tike laten uitvoeren). Deze persoon vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering moet je contact leggen met een aannemer. Vraag meerdere offertes op bij technici, isolatiebedrijven en professionele installateurs. Vraag of ze langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Indien gewenst kan je vragen of de adviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor je woning?

Vind energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur De Tike vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een BRL9500-02 gecertificeerde adviseur. Het is goed om een adviesbedrijf nabij jouw woonplaats te contacteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je betaald minder voor reiskosten. In de tabel hieronder tref je bedrijfsnamen en adresgegevens van professionele energie experts die werkzaam zijn binnen de gemeente Smallingerland. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Bureau BringFoareker 579247AAUreterp
ABCadviseurAnthony Fokkerloane 169269WEFeanwâlden
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van De Tike

Uitgelichte energie adviseurs: meteen online aanvragen

Wil je meteen een adviseur spreken? In de uitgelichte tabel hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in De Tike met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de uitgelichte bedrijven om een contactmoment in te plannen.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel consumenten zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Voor dit probleem is het maatwerkadvies gelanceerd. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In het gedeelte hieronder delen wij de aantrekkelijkste vergroeningsmaatregelen voor je pand. Check ook meer informatie over woning isolatie.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in De Tike

 1. Een aantrekkelijke energiefactuur: direct lagere maandlasten.
 2. Een schoner klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Een hogere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Spouwmuurisolatie (klik voor meer info)€1305,00€420,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10900,00€630,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5310,00€535,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2865,00€160,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€365,00€33,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer energiebespaartips) €5,15€7,45 p/jaar
Kosten en rendement van energiebesparingsmaatregelen bij reguliere woningen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor het verduurzamen van jouw woning!

Zoek beschikbare deskundigen en ga direct aan de slag

Besparen dankzij woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Je huis isoleren in De Tike is een aantrekkelijke optie. Door het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen blijft de warmte binnenshuis. Je profiteert van de goede effecten: jouw energiekosten gaan meteen flink omlaag, het is aangenaam warm in huis, het is klimaatbewust, het houdt harde geluiden buiten de deur en je huis is interessanter op de markt. Er zijn verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken. Advies: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): geen last meer van tocht over de vloer.
 • Dakisolatie (vanaf €50,00per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,00per /m2): beperkt condensatie op muren en plafonds.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,50per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €16,50per /m2): wordt vaak gebruikt bij oudere woningen (1920 – 1975).
 • Isolatieglas (vanaf €118,50per /m2): HR++ glas bij het verminderen van de kans op schimmelvorming.

Voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de traditionele HR-ketel. Hij gebruikt energie van natuurlijke warmtebronnen. Jouw gasverbruik kan je zo helemaal reduceren tot 0. Het systeem heeft wel veel extra elektriciteit nodig. De aanvullende stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen op het dak van je woning. In de hete maanden is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een all-electric warmtepomp of een hybride systeem. In de opsomming hieronder tref je extra details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en zorgt voor warm tapwater. Het gasverbruik kan dan naar 0. Een stand-alone systeem is best duur en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp De Tike: een betaalbaar alternatief en kan eenvoudig worden gebruikt in woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook te gebruiken als airconditioner.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben weinig onderhoud nodig (een kosteneffectieve optie).
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Zonnepanelen laten installeren

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Dat is goed voor het milieu en je gaat ook minder energiekosten betalen. Dankzij lokale subsidies, geen BTW en/of een financiering middels groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, Vattenfall, Essent, Engie of United Consumers, Vandebron, Delta, Enegiedirect.nl, Powerpeers. Door de salderingsmaatregel ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen zijn voor veel mensen haalbaar. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €4.850 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 6 tot 7 jaar.
 • Voor een goede werking geldt: een goed begaanbaar schuin of plat dak met een ligging op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in De Tike kopen? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een zonnecollector op het dak met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Deze constructie zorgt constant voor nieuw warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Door te investeren in een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is voor het verwarmen van water. Dit systeem werkt goed samen met een warmtepomp of hoog rendement ketel. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een goede zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (3,5 m2 / 150 liter vat) kost ongeveer €3.200 (incl. installatie).
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is vaak zo’n 2 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (vanaf 40cm bij 80 cm).

Duurzame infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Denk aan de badkamer of jouw thuiswerkplek. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Goede pluspunten zijn: neutraal effect op luchtcirculatie, een duurzaam geclassificeerd energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De kosten van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €240,00 t/m €350,00 per element.

Goede energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen zijn er nog tal van aanvullende energiebespaar adviezen in De Tike. In het gedeelte hieronder delen we daarom een lijst met handige en betaalbare verduurzamingsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: door verse lucht in het gebouw te verplaatsen, verbetert het rendement van de verwarming.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel douchen met een lager waterverbruik.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren (meer keuzemogelijkheden).
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: vanaf elke plek eenvoudig jouw verwarming bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere stroomrekeningen door zuinige A+ apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in De Tike!

Zet een adviesgesprek in de agenda en krijg inzicht in hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel De Tike: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing omvat werkzaamheden die geschikt zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Het rapport laat woningeigenaren ook zien wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel toont hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan is het slim om het energielabel opnieuw te berekenen. Een vakbekwame energie inspecteur neemt de woning op en onderzoekt de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label vertelt hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit huislabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een gunstig energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in De Tike

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. In het gedeelte hieronder delen wij praktische informatie over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in De Tike.

 • Isolatie-subsidie: 30% van de totale factuur voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan vloer, gevel, dak, ramen, (spouw)muur.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in februari 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Smallingerland heeft mogelijk verschillende regionale subsidiepotjes en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Smallingerland vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening De Tike bekijken in februari 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door het inzetten van spaargeld. Kom je geld tekort? Dan kan je het heel voordelig lenen. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. In het stukje hieronder vind je meer info (ook te gebruiken voor huizen in o.a. De Veenhoop, Rottevalle en Nijega).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstig product waarmee particulieren en VvE’s energiebesparende investerinen kunnen doen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboilers, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor woningbezitters die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Smallingerland.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in De Tike

Wat is maatwerkadvies energiebesparing De Tike?

Dit energie maatwerkadvies De Tike is een besparingsadvies met tips en aanbevelingen voor het vergroenen van een woning die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, de woning verwarmen met een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Het plan behandelt per maatregel een kostenbegroting en de uiteindelijke terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is interessant voor alle particuliere woningeigenaren die willen verduurzamen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je isoleren met subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? Dan is dit rapport heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het toont aan welke keuzes jouw energieverbruik doen dalen. D.m.v. dit document kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type gebouw, de oppervlakte van de woning en de gekozen energieadviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €215,00 tot ongeveer €335,00. Voor een gemiddelde woning betaal je om en nabij de €275,00. Het is nuttig om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in De Tike te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Door die strategie kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het keuringsbureau kijkt samen met bewoners naar de eisen en wensen om het verzamelgebouw of wooncomplex te vergroenen. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de woonhuizen. Bewoners worden geïnformeerd over de verwachte prijzen en de besparing.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor kunt verfijnen. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in De Tike voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw advies gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfspand of kantoor Een verfijnde energieprestatie zorgt voor een goedkopere energiefactuur, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, lagere milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de verduurzamingsmaatregelen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor een extra uitleg.

Plaats een reactie