Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Waarland

Op zoek naar opties om de energierekening te verminderen? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Begin ik met woningisolatie, een warmtepomp aan de CV koppelen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Waarland zal je verder helpen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor advies op maat en bestudeert wat er mogelijk is. Het plan toont aan welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing realiseren en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het maatwerkrapport bekijk je uitgebreid de investering en de terugverdientijd van de diverse duurzame keuzes. Het energierapport is relevant voor Nederlandse particuliere huiseigenaren en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Een maatwerkadvies laat jouw zien welke opties jouw woning duurzamer kunnen maken.
 • Een gecertificeerde duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Je ontvangt een energieplan met alle verduurzamingsmaatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Onder andere: woningisolatie, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen.
 • Per duurzaamheidsmaatregel check je een kostenbegroting wat het oplevert en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieadvies moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Waarland die hun woning willen verduurzamen en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-waarland

Energieadvies: lagere energiekosten realiseren

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een deskundig advies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat maatregelen biedt om minder energie te gebruiken en zodoende de energiekosten te minderen. In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke maatregelen interessant zijn, wat de kosten zijn, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Daarbij kun je denken aan maatregelen zoals HR++ glas, zonneboiler, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie. Het is vrij eenvoudig. Een maatwerkadviseur belt jouw voor een afspraak om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze deskundige neemt jouw huis op en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Hij genereert een digitaal rapport met een volledig schema met alle verduurzamingsmaatregelen. In het rapport vind je ook een prijslijst met verwachte kosten en de uiteindelijke besparing Goed om te benoemen: Deze maatwerkadviseur werkt individueel en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het verslag bevat ook het energielabel van de woning.

Ter verduidelijking: Ga je je woning isoleren met duurzame materialen, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De inspecties moeten gedaan worden door een gecertificeerde energiecoach / deskundige. Professionele en bedreven energieadviseurs kan je achterhalen via het portaal centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Waarland (juni 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om jouw woning te verduurzamen? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Het rapport geeft een schema met verschillende maatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Voorbeelden zijn sterk HR++ raamwerk (beglazing), het verbeteren van buitenmuurisolatie en het installeren van zonnecellen. In het volgende blok leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een onafhankelijke energie-expert. Erkende EPA-adviseurs kan je vergelijken op centraalregistertechniek.nl of via ons eigen helpdesk team. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Disclaimer: neem alleen contact op met specialisten die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Energieadviseurs mogen zelf hun prijs bepalen. Het is beter om 2 of 3 offertes op te zoeken van professionele energie experts. Vul je verwachtingen goed in. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Geef zoveel details als je kunt. Het vergelijken van de offertes is op die manier veel relevanter.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Bereid jezelf goed voor. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via dit portaal krijg je een opsomming met mogelijk interessante maatregelen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor je adviesgesprek met de energiecoach in Waarland.

 4. Informatie in het energierapport bekijken

  De energie specialist komt bij je thuis en bekijkt welke potentiële maatregelen doeltreffend zijn. Kort daarop verkrijg je een kwalitatief energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Aangaande deze energiemaatregelen vind je details zoals de geschatte kosten, de besparing en de terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Tijdens zo’n meeting is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven vinden

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Waarland laten uitvoeren). Deze erkende vakman weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Voor de uitvoering van de klus zijn andere bedrijven noodzakelijk. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij technici, isolatiebedrijven en erkende installateurs. Vraag of ze bij je thuis komen om de woning nog eens goed op te nemen. Het kan handig zijn dat de EPA-adviseur hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor jouw pand?

Check energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Waarland vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een gediplomeerde maatwerk-adviespartij. Het is nuttig om een energieadviseur uit jouw eigen regio te benaderen. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en je betaald minder voor reiskosten. In het schema hieronder behandelen we adres-informatie van mogelijke specialisten die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Schagen. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Je kunt ook bedrijven vinden op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Miller ServicesHemelboog Binnen 1331705SLHeerhugowaard
Zuurbier vastgoedKorte Ruigeweg 141751DESchagerbrug
Stemi B.V.Wagendwarspad 31771RNWieringerwerf
DEN TechniekStevinstraat 12 A1704RNHeerhugowaard
De Huizen AnalistLaanderweg 221704JSHeerhugowaard
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Waarland

Uitgelichte vakbedrijven: meteen een afspraak maken

Wil je snel aan de slag? In de uitgelichte tabel hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Waarland die direct tot je beschikking zijn. Kies een van de uitgelichte bedrijven om te beginnen met je aanvraag.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel consumenten zouden graag een lagere energierekening willen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedoeld. Je krijgt informatie over verschillende bespaarmogelijkheden. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? Hieronder delen we de meest populaire verduurzamingsmaatregelen voor je pand. Bekijk tevens meer informatie over hybride warmtepomp.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Waarland

 1. Een gunstige energienota: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een milieubewuste keuze: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Verbeter je binnenklimaat: verhoog je wooncomfort.
 4. De waarde van de woning stijgt: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Glasisolatie (meer over woningisolatie)€3410,00€455,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€10450,00€655,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4995,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3040,00€170,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€440,00€40,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (lees hier meer tips) €32,50€33,00 p/jaar
Kosten en baten van vergroeningsmaatregelen bij doorsnee huizen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor het verduurzamen van jouw woning!

Vind een energiedeskundige en ga direct aan de slag

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Wil je snel de energiekosten omlaag brengen? Je huis isoleren in Waarland is een minimale vereiste. A.d.h.v. het isoleren van glas, daken, muren en vloeren gaat er minder warmte verloren. Woningisolatie is essentieel: je bespaart meteen op de energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, het is klimaatbewust, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn meerdere subsidies te selecteren. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het laag BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): geen daken en muren op zolder die kou afstralen.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,00per /m2): een betere en schonere woon- en leefomgeving.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €20,50per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €126,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

Uitleg en info over de warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de gasgestookte CV-ketel. Hij werkt met warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. Deze hoeveelheid stroom kan je halen uit innovatieve zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het ook nog eens koelen. Je hebt de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem. Onderstaand vind je extra details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en verhit al je tapwater. Je kunt dan helemaal van het gas af. All-electric is vrij prijzig, en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Waarland: betaalbaar en is een goede oplossing voor huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Werkt samen met de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je betaald veel minder voor je stroom. Mede dankzij de subsidies, het BTW-nultarief en/of eventueel een gunstige groene lening is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Essent, Eneco, GreenChoice, Engie, Vattenfall of Oxxio, Delta, United Consumers, Enegiedirect.nl, Vandebron. Middels het salderingsprincipe is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen kost ongeveer €4.750 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 6 – 8 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: een dak dat volledig in privé-eigendom is met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Waarland bestellen? Dan betaal je niet eens BTW.

Goedkoop warm water met een zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een zonlicht gevoelige zonnecollector en een voorraadvat. Deze installatie maakt veel warm tapwater mogelijk voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je bijna de helft van het energieverbruik om in huis warm water te gebruiken. Je gebruikt het in combinatie met een warmtepomp of HR-ketel. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor 4 personen (vat met 200 liter) komt uit op ongeveer €3.100 inclusief installatie.
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is ongeveer 2 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Duurzame infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een hobbyruimte of zolder. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Er zijn genoeg voordelen te noemen: geen effect op de luchtcirculatie, heel beperkt energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De onkosten van warmtepanelen liggen tussen de €200,00 tot €525,00 per ruimte.

Snelle energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen zijn er nog tal van aanvullende energiebespaar adviezen in Waarland. Bijgaand doorzoek je een lijstje met handige en betaalbare duurzame oplossingen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en schimmels worden verwijderd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: een betaalbaar product om effectiever met warmte om te gaan.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is stil, comfortabel en duurzaam.
 • Slimme thermostaat: een uitstekend inzicht in jouw energieverbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Waarland!

Regel een adviesgesprek en krijg inzicht in hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Waarland: Ontdek het energielabel van jouw woning

Het maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt duurzame investeringen die je kunt gebruiken om te besparen op de energielasten. Het concept plan geeft ook aan wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel vertelt hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) maatregelen laten uitvoeren? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan is het doorgaans noodzakelijk om de woning opnieuw te laten keuren. Een gediplomeerde energie inspecteur analyseert de woning en berekent de benodigde gas en elektriciteit voor de verwarming en warm water. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label geeft aan hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het label is verplicht voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen.
 • Een goed energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Woning duurzaam maken met subsidies in Waarland

Praktisch alle huis in Provincie Noord-Holland moeten een stuk duurzamer worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Voor huiseigenaren zijn er unieke (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In de box hieronder bespreken we een overzicht met de voordelige subsidieregelingen duurzame energie in Waarland.

 • Landelijke subsidie isolatie: ontvang 30% van de kosten voor isolatie van ramen, dak, (spouw)muur, gevel, vloer.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in juni 2024.
 • Bij zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Schagen heeft mogelijk verschillende particuliere subsidiemogelijkheden of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Schagen zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Waarland aanvragen in juni 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is om dit met eigen geld te betalen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook handig voor o.a. Oude Niedorp, Sint Maarten en t Veld).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee huizenbezitters en VvE’s energiebesparende investerinen kunnen doen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor gevelisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, vloerisolatie, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Schagen.
 • Verhoog je eigen hypotheek: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Waarland

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Waarland?

Een energie maatwerkadvies Waarland is een adviesplan met verschillende opties voor het verduurzamen van een woonhuis die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het installeren van een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit besparingsplan komt per maatregel met de kosten en de verwachte terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor VVE’s en particulieren die hun woning gasloos willen gaan verwarmen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je isoleren met subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Op die momenten is dit besparingsplan heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je verduurzamen met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het toont aan welke verduurzamingsmaatregelen jouw energierekening doen dalen. Met behulp van dit advies kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van woningtype, het woonoppervlakte en de gekozen adviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €210,00 tot €325,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak is het tarief circa €230,00. Het is raadzaam om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Waarland te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Zo kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige brengt het volledige complex in kaart.Het adviesbedrijf achterhaalt bij de bewoners de eisen en wensen om het flatgebouw te verbeteren. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. In het document vinden bewoners ook de geschatte prijzen en het rendement.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt perfectioneren. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Waarland voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw energierapport bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor of bedrijfspand Een optimale energieprestatie geeft gunstigere energierekeningen, een prettige omgeving om in te werken, korting op de milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de duurzame oplossingen. Bezoek RVO.nl voor de voorwaarden.

Plaats een reactie