Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Middenbeemster

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Zal ik beginnen met woningisolatie, een nieuwe warmtepomp uitkiezen of moet ik nu juist investeren in zonnepanelen? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Middenbeemster is een goed hulpmiddel! De energieadviseur komt persoonlijk langs voor een maatwerkadvies en bestudeert wat de mogelijkheden zijn. Het energiebesparingsadvies laat jouw zien welke keuzes een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het verduurzamingsrapport delen ze in detail de initiële investering en het rendement van de bekende investeringskeuzes. Het energiebesparingsadvies is relevant voor Nederlandse particuliere woningbezitters en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke opties jouw woning energie-efficiënter kunnen maken.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur brengt een bezoek voor een goed advies.
 • Je krijgt een maatwerkrapport met alle maatregelen die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Investeer bijv. in: zonnepanelen installeren, infraroodpanelen, woningisolatie, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per optie check je het financiële plaatje, wat het rendement is en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Middenbeemster die het huis willen verduurzamen en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-middenbeemster

Energieadvies: inzicht in de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor particuliere en zakelijke objecten dat maatregelen biedt om het energieverbruik te remmen en derhalve de energierekening te verlagen. In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de totale investering is, en wat de totale besparing is. In dat kader komen diverse maatregelen naar voren, zoals: warmtepomp, spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonneboiler, dakisolatie, infraroodpanelen. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een expert op het gebied van energie komt langs voor inspecties en om samen jouw woning door te spreken. Deze adviseur bekijkt de woning volledig en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Jij ontvangt een rapport met alle duurzaamheidsmaatregelen. Het rapport omvat ook een calculatie van de kosten en het totale rendement Belangrijk: De maatwerkadviseur is onpartijdig en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het verslag bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Actueel: Wens je minder energie te verbruiken, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De inspecties moeten gedaan worden door een erkende specialist. Gekwalificeerde en betrouwbare energieadviseurs zijn te vinden op de website centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Middenbeemster (juli 2024)

Ook profiteren van een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit besparingsrapport biedt een lijst met verschillende duurzame oplossingen die je kunt kiezen om te besparen. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn goede HR++ ramen (glas), isolatie van buitengevels met PIR en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende paragraaf bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een objectieve energie-specialist. Gecertificeerde maatwerkadviseurs zijn vindbaar op het Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Disclaimer: ga in zee met een adviesclub die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Maatwerkadviesbureau’s zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is nuttig om meerdere offertes aan te vragen van professionele adviseurs. Geef je verwachtingen vooraf aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je hulp bij de realisatie van het energieplan, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo precies als je kunt. Offertes vergelijken zal dan makkelijker worden.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit portaal krijg je een opsomming met werkzaamheden die mogelijk interessant zijn. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Middenbeemster.

 4. Lees het hele energierapport door

  Het maatwerkadviesbureau bezoekt je aan huis en checkt welke energiebesparende maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Niet veel later verkrijg je een gefundeerd energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Bij alle energiemaatregelen vind je bijzonderheden als het financiële plaatje, de besparing per jaar en de terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. In die situaties kan je inhoudelijk net wat meer informatie krijgen.

 5. Een vakbedrijf selecteren

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Middenbeemster laten uitvoeren). Deze expert geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Vraag een prijs op bij isolatiebedrijven en lokale installateurs. Maak een afspraak op locatie om de woning van dichtbij te bekijken. Je kunt eventueel overleggen of de energie specialist hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor mijn huis?

Contacteer energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Middenbeemster vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een gecertificeerde expert. Het is verstandig om een adviseur uit de omgeving te benaderen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In de lijst hieronder lees je adres-informatie van betrouwbare energie specialisten die actief zijn in de gemeente Purmerend. Kies enkel bedrijven en adviseurs met het BRL9500-02-keurmerk. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
GBuildMauritius 41448SBPurmerend
Huisjas Energie AdviesKlipper 551483TTDe Rijp
EN Vastgoed B.V.Roode Wildemanweg 471521PZWormerveer
DDKeuringHudsonstraat 91448XDPurmerend
Nationaal Energie Advies B.V.Impuls 251446WCPurmerend
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Middenbeemster

Uitgelichte experts: meteen online aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? In de lijst hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Middenbeemster waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op de knop om je aanvraag te starten.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel Nederlanders willen beginnen met energie besparen. Maar waar moet ik beginnen? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies bedacht. Het geeft je een inkijkje in verschillende bespaarmogelijkheden. Maar waar moet ik dan aan denken? Bijgaand delen we de meest geschikte duurzaamheidsmaatregelen voor je appartement. Bekijk tevens meer informatie over zonnestroom opwekken.

Het comfort van een energiezuinige woning in Middenbeemster

 1. Verlaag je energiefactuur: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Goed voor het klimaat: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: beperk de tocht en koude stromen.
 4. De waarde van de woning stijgt: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Verblijf in een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Vloerisolatie (meer over woningisolatie)€2190,00€155,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€11050,00€650,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5210,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3035,00€160,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€465,00€44,50 p/jaar
Radiatorfolie (bekijk meer tips) €21,75€28,50 p/jaar
Kosten en rendement van diverse energiebesparende maatregelen bij Nederlandse woningen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het verduurzamen van jouw woning!

Zoek beschikbare deskundigen en plan afspraak in

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je minder gas stoken? Jouw huis isoleren in Middenbeemster is een slimme investering. Aan de hand van het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte binnenshuis. Je profiteert van de goede effecten: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, je stoot minder CO-2 uit, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn diverse subsidies te selecteren. Belangrijk: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): het zorgt dat het dak lucht- en winddicht is.
 • Gevelisolatie (vanaf €87,50per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,00per /m2): voorkomt aantasting van houten vloerdelen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €25,50per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €116,50per /m2): HR++ glas is beschikbaar voor elk type kozijn of deur.

De voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de gasketel. Hij werkt met warmte van natuurlijke warmtebronnen. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. De keerzijde is dat je meer elektriciteit nodig hebt. Je stroom kan je zelf opwekken met een aantal zonnepanelen. In de hete maanden kan het ook zorgen voor verkoeling. Er zijn twee keuzes: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride opstelling. In het stuk hieronder vind je praktische details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en warmt het water op om te douchen (tapwater). Het gasverbruik kan dan naar 0. Het is een relatief duur systeem en het huis moet zeer goed geïsoleerd zijn. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Middenbeemster: betaalbaar en is een goede oplossing voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: jouw woning duurzaam verwarmen en koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft een hoge energie-efficiëntie.
 • Water-water warmtepomp: er is geen extra afvoerpijp of rookgaskanaal nodig.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Het is goed voor het milieu en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Door te profiteren van subsidies, het BTW-nultarief en de beschikbaarheid van diverse groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Essent, GreenChoice, Budget Energie, Eneco, Engie of Delta, Enegiedirect.nl, Oxxio, Powerpeers, Vandebron. Doordat je mag salderen krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een systeem met 10 panelen kost je circa €5.000 en verdien je terug in zo’n 6 – 8 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een dak dat volledig in privé-eigendom is met een focus op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Denk ook aan een stabiele constructie.
 • De zonnestroom die je over hebt kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Goedkoop zonnepanelen in Middenbeemster aanschaffen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Laat een zonneboiler installeren

Een zonneboiler is een warmte genererende zonnecollector en een voorraadvat voor warm water. Het systeem is verantwoordelijk voor warm tapwater om te douchen en te koken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten dat nodig is voor warm water. Dit systeem werkt goed samen met een warmtepomp of HR-ketel. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor een standaard huis (200 liter vat) kost je circa €3.150 (met plaatsing).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is +/- 2 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (v.a. 50cm bij 100 cm).

Goedkoop warm water met infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Bijvoorbeeld een hobbyruimte of zolder. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. De warmtepanelen zijn een ideale oplossing als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: geen ongewenste luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De investeringskosten in warmtepanelen liggen tussen de €210,00 tot €350,00 per element.

Overige energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Middenbeemster. Bijgaand delen we daarom een weergave met effectieve en interessant geprijsde duurzaamheidsmaatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: door het verplaatsen van lucht verminderen de verwarmings- en koelingskosten.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): geen last meer van koude tocht.
 • Waterbesparende douchekop: milieuvriendelijke douchekop die je helpt te besparen op je energiekosten.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting bevat geen kwik wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Middenbeemster!

Plan een adviesgesprek in en zoek uit hoe jij kunt verduurzamen dit jaar

Energielabel Middenbeemster: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bevat praktische maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het adviesplan geeft ook inzicht in wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe energiezuinig jouw woning is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd maatregelen laten uitvoeren? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Op dat moment is het handig om om een herziend energielabel op te vragen. Een energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en berekent het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label laat kopers en huurders zien hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het label is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een goed energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Woning duurzaam maken met subsidies in Middenbeemster

Alle woningen en panden in Provincie Noord-Holland moeten het energieverbruik minderen en uiteindelijk los van het gas komen. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In het gedeelte hieronder verstrekken we up-to-date info over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Middenbeemster.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isoleren van vloer, ramen, (spouw)muur, gevel, wanden.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in juli 2024.
 • In het geval van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Purmerend biedt mogelijk aanvullende particuliere subsidie-plannen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Purmerend kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Middenbeemster opzoeken in juli 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is door dit zelf te financieren. Beschik je niet over voldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook relevant voor o.a. Watergang, Noordbeemster en Wijdewormer).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboilers, gevelisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor huizenbezitters die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor mensen die hun rijksmonument willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Purmerend.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in Middenbeemster

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Middenbeemster?

Het energie maatwerkadvies Middenbeemster is een rapport met een plan van aanpak voor de vergroening van een pand die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het plaatsen van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit besparingsrapport onderschrijft per maatregel de kosten en de geraamde terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is bedoeld voor alle particuliere huizenbezitters die hun huis energiezuinig willen maken en daarbij een subsidie willen.

Moet ik het energierapport verplicht aanvragen?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? In dat geval is dit energieadvies verplicht. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met eigen geld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het is heel specifiek en geeft aan welke werkzaamheden een energiebesparing opleveren voor jouw woning. Door middel van dit document kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat hebben te maken met het type woning, de grootte van de woning en de gekozen adviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €250,00 tot wel €335,00. Voor een gemiddelde woning kost het hele traject ongeveer €245,00. Het is nuttig om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in Middenbeemster te overwegen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag gezamenlijk met de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Zodoende kan men gezamenlijk CO2 besparende maatregelen inkopen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist op het gebied van energie zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het keuringsbedrijf kijkt samen met bewoners naar wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het gebouw energiezuiniger te maken. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Bewoners vinden hier ook de verwachte kosten en het rendement.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor kunt upgraden. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Middenbeemster voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw energierapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw of kantoor Een optimale energieprestatie geeft lagere energiekosten, een verbeterd werkcomfort, een lager tarief qua milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de duurzame oplossingen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor een extra uitleg.

Plaats een reactie