Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Wijnjewoude

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Kies ik het beste voor woningisolatie, een warmtepomp installatie laten aanleggen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Wijnjewoude is daarbij een goede ondersteuning. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor advies op maat en inspecteert waar de mogelijkheden liggen. Het energierapport stelt bloot welke opties je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het rapport doorzoek je in detail de kosten en de terugverdientijd van de potentiële energiebesparende maatregelen. Het energieplan is speciaal in het leven geroepen voor alle particuliere woningeigenaren en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke investeringen jouw kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij levert een maatwerkrapport met alle werkzaamheden die van meerwaarde zijn voor je huis.
 • Voorbeelden zijn: zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie, ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren.
 • Per onderdeel lees je de verwachte kosten, wat de effecten zijn en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het uiteindelijke advies zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Wijnjewoude die hun huis willen vergroenen en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-wijnjewoude

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat helpt om minder energie te gebruiken en zodoende de energiekosten te verkleinen. In het rapport staat dus heel concreet aangegeven welke maatregelen je kunt nemen, wat de prijs is, en hoeveel je gaat besparen. Daaromtrent heb je de keuze uit maatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, HR++ glas, vloerisolatie. Je regelt het supersnel. Een energie-expert neem contact op voor een persoonlijk advies. Deze persoon bekijkt de woning volledig en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Binnen enkele dagen ontvang je een rapport met een overzichtelijke weergave van de verduurzamingsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een raming van de kosten en de besparing. Hierbij geldt altijd: Jouw maatwerkadviseur werkt als specialist en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het advies bevat ook het energielabel van de woning.

Actueel: Wil je je woning klaar maken voor de toekomst, en wil je een subsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het advies moet worden uitgevoerd door een betrouwbare vakman. Gekwalificeerde en onafhankelijke energieadviseurs check je het platform centraalregistertechniek.nl. Informeer altijd naar het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Wijnjewoude (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsadvies geef je inzicht in innovatieve verduurzamingsmaatregelen die zinvol zijn voor jouw situatie. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn goede HR++ ramen (glas), gevelisolatie met glaswol of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hieronder leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

Vijf stappen voor het aanvragen van het energierapport

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport dient te worden uitgevoerd door een BRL9500-02 gecertificeerde energieadviseur. Gediplomeerde adviesbedrijven kan je vinden op de website van het Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Niet vergeten: ga uitsluitend voor partijen die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Adviesbureaus kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is verstandig om verschillende offertes te ontvangen van gecertificeerde adviseurs. Vermeld altijd goed je eisen. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Wees zo precies mogelijk. Het kiezen van de beste adviseur gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Woningcheck vooraf

  De bijeenkomst is bepaald? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je uiteindelijk tot een complete samenvatting met energiebesparende maatregelen waar je mee kunt starten. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Wijnjewoude.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  De energie specialist neemt de woning op en analyseert welke maatregelen het meest effectief zijn. Kort hierop verkrijg je een kwalitatief energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Voor de specifieke energiemaatregelen bekijk je bijzonderheden als een kostenbegroting, de opbrengsten per jaar en de totale terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Tijdens zo’n meeting kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven uitzoeken

  De energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Wijnjewoude laten uitvoeren). Deze vakman adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Voor het invullen van het energieplan moet je contact leggen met een aannemer. Hiervoor neem je contact op met isolatie-experts en professionele installateurs. Laat ze thuis langskomen om alles tot in detail op te meten. Indien gewenst kan je vragen of het adviesbureau daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw pand?

Vind energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Wijnjewoude vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een BRL9500-02 gecertificeerde expert. Het is wijs om een adviseur uit de buurt te benaderen. Ze kennen het type woning, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de lijst hieronder lees je bedrijfsnamen en adresgegevens van goede EPA-adviseurs die diensten aanbieden in de gemeente Opsterland. Kies enkel bedrijven en adviseurs met het BRL9500-02-certificaat. Voor meer adressen zie ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Bureau BringFoareker 579247AAUreterp
ABCadviseurAnthony Fokkerloane 169269WEFeanwâlden
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Wijnjewoude

Uitgelichte specialisten: direct online aanvragen

Direct een afspraak maken? In de tabel hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Wijnjewoude met een handig online aanvraagformulier. Klik op de button om direct aan de slag te gaan.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen bezuinigen op de maandelijkse energielasten. Maar wat zijn goede opties? Voor dit probleem is het maatwerkadvies ontworpen. Je krijgt informatie over een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Maar waar moet ik dan aan denken? In het stuk hieronder kan je aan de slag met de aantrekkelijkste duurzaamheidsmaatregelen voor je pand. Check ook meer informatie over kruipruimte isolatie.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Wijnjewoude

 1. Een gunstige energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Verbeter je binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. Een hogere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isolatie van vloer (meer over woningisolatie)€2105,00€155,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11975,00€640,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4990,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3105,00€190,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€330,00€58,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer tips) €5,30€6,80 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van duurzaamheidsmaatregelen bij basis-huizen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk adviseurs en plan een afspraak in

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je snel de energiekosten omlaag brengen? Jouw huis isoleren in Wijnjewoude is een minimale vereiste. D.m.v. het isoleren van de muur, het dak, en vloer is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Het kent gunstige effecten: je kan besparen op de energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, je beperkt het geluid van buiten en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verschillende subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Tip: voor de arbeid voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): verhoogt de thermische isolatie van een ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): verbetert de luchtdichtheid van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,00per /m2): voorkomt vochtproblemen, zoals rot of schimmelvorming.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €17,00per /m2): houd de woning langer koel in de zomer.
 • Isolatieglas (vanaf €120,50per /m2): HR++ glas heeft een hoge zonnewarmte-absorptie.

Woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van CV-ketel op gas. Het onttrekt warmte aan de buitenlucht, bodem of water. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. Het systeem heeft wel veel extra elektriciteit nodig. Deze extra stroom kan opgewekt worden met innovatieve zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden kan het ook zorgen voor verkoeling. Er zijn 2 opties: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride opstelling. Hieronder delen we meer informatie over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Een stand-alone systeem is best duur en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Wijnjewoude: is een stuk minder duur en wordt met name toegepast in woningen met een slechtere isolatie. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Het kan jouw gasverbruik terugdringen met meer dan 50%!
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor het milieu én jouw energierekening gaat naar beneden. Door te informeren naar de subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een interessant rentetarief van een groene lening is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, GreenChoice, Eneco, Engie, Essent of Enegiedirect.nl, Vandebron, Powerpeers, United Consumers, Delta. Middels het salderingsprincipe ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen worden qua aanschafprijs erg aantrekkelijk. Een set met 10 zonnepanelen is al te plaatsen voor €5.600 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 a 8 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met een gunstige positionering op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Eventuele overtollige zonnestroom kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Wijnjewoude aanschaffen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een collector op het dak en een voorraadvat. Het systeem zorgt voor warm tapwater in de badkamer en keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om warm water te produceren. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een hoog rendement ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een doorsnee woning (3,5 m2 / 150 liter vat) is er te bestellen vanaf €3.250 inclusief installatie.
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is +/- 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Ideaal voor in de woonkamer of slaapkamer. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. De panelen geven een aangename stralingswarmte af. De warmtepanelen zijn een ideale oplossing als bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: geen verstoring van de luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen komen uit op zo’n €195,00 tot €400,00 per element.

Overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Wijnjewoude. In het gedeelte hieronder doorzoek je een overzicht met effectieve en niet al te dure verduurzamingsmaatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: door verse lucht in het gebouw te verplaatsen, verbetert het rendement van de verwarming.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): ventileren en energie besparen met 1 systeem.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: nooit meer thuiskomen in een koud huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Wijnjewoude!

Regel een adviesgesprek en zoek uit hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Wijnjewoude: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing omvat energiebesparende maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Dit adviesrapport deelt ook wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan jouw huis aangepakt? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het slim om de woning opnieuw te laten keuren. Een speciale energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en calculeert de totale vraag naar gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label laat zien hoe energiezuinig het huis is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen.
 • Een milieuvriendelijk energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Mogelijk kan je een gunstige hypotheekrente regelen door een duurzaamheidskorting.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Wijnjewoude

Alle woningen en panden in Provincie Friesland moeten het energieverbruik minderen en uiteindelijk los van het gas komen. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In dit blokje bespreken we nuttige info over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Wijnjewoude.

 • Isolatie-subsidie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor isolatiewerkzaamheden aan dak, (spouw)muur, vloer, gevel, ramen.
 • Voor de isolerende werkzaamheden betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Opsterland biedt mogelijk ook diverse individuele subsidie opties of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Opsterland tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Wijnjewoude opvragen in mei 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is met eigen middelen. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Probeer dan een lening af te sluiten. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. Hieronder vind je de details (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Houtigehage, Bakkeveen en Surhuisterveen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee huizeneigenaren energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor mensen met een huis die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Opsterland.
 • Extra stukje hypotheek nemen: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Wijnjewoude

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Wijnjewoude?

Een energie maatwerkadvies Wijnjewoude is een adviesplan met concrete maatregelen voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor jouw woning die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan vloerisolatie, HR++ glas, het toepassen van een warmtepompsysteem of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsadvies bespreekt per maatregel de minimale prijzen en ontdek je hoe snel je het terugverdient. Het persoonlijk energieadvies is relevant voor alle particuliere woningeigenaren die willen vergroenen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Voor die situatie is dit document onmisbaar. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het laat jouw zien welke verduurzamingsmaatregelen jouw woning duurzamer kunnen maken. Door gebruik te maken van dit energieplan kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het type woning, de totale oppervlakte en de adviseur die je kiest. De tarieven liggen tussen de €245,00 tot en met €320,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak betaal je voor het advies zo’n €240,00. Het is goed om offertes van professionele (BRL9500-02) energieadviseurs in Wijnjewoude te verkrijgen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen als vertegenwoordigers van de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Zo kan men collectief CO-2 besparende maatregelen inplannen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het adviesbedrijf achterhaalt bij de bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het flatgebouw groener te maken. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Bewoners worden op de hoogte gebracht van het financiële plaatje en de terugverdientijd.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van een bedrijfsunit, pand of kantoor kunt optimaliseren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Wijnjewoude voor gebouwen. Het utiliteitsbouw inspectierapport verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, pand of kantoor Een hogere energieprestatie draagt bij aan een voordelige energierekening, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, extra voordeel op de milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een populaire zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de verduurzamingsmaatregelen. Zie de website van RVO voor alle informatie.

Plaats een reactie