Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Warfstermolen

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Het is soms lastig inschatten waar je moet beginnen. Zal ik beginnen met woningisolatie, een nieuwe warmtepomp installeren of zonnepanelen op het dak leggen? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Warfstermolen is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor advies op maat en omschrijft wat er mogelijk is. Het energiebesparingsadvies is concreet en vertelt welke investeringen jouw energierekening direct doen dalen en het leefklimaat optimaliseren. In het energieadvies vind je uitvoerig de kosten en het rendement van de populaire verduurzamingsmogelijkheden. Het rapport is een hulpmiddel voor particuliere woningeigenaren en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Het maatwerkadvies toont welke maatregelen jouw kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij biedt een maatwerkadvies met alle werkzaamheden die geschikt zijn voor je woning.
 • Onder andere: zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, woningisolatie, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen.
 • Per maatregel krijg je inzicht in het kostenplaatje, hoeveel je bespaart en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Warfstermolen die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-warfstermolen

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat maatregelen biedt om het energieverbruik te remmen en zo de energienota te verlagen. In het plan wordt nauwkeurig omschreven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de uitgaven zijn, en wat het je uiteindelijk oplevert. Hiervoor kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, infraroodpanelen, HR++ glas, spouwmuurisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een energiedeskundige neem contact op om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze professional neemt de woning op en checkt welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Binnen enkele dagen ontvang je een rapport met daarin vergroeningsmaatregelen. In het rapport vind je ook een raming van de kosten en de verwachte besparing. Hierbij geldt altijd: Deze maatwerkadviseur is onpartijdig en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan bevat ook het energielabel van de woning.

Opmerking: Wens je een energiezuinige woning, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een ervaren energiedeskundige. Gekwalificeerde en ervaren energieadviseurs bekijk je op de site centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Warfstermolen (april 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je woning te renoveren? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Het rapport biedt een lijst met innovatieve verduurzamingsmaatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Je kunt bijvoorbeeld denken aan toepassen van HR++ glas, buitengevelisolatie met PIR of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hierna bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Vijf stappen voor het aanvragen van het energierapport

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een objectieve energie-specialist. Ervaren specialisten vind je op Centraal Register Techniek en natuurlijk via onze eigen site. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Niet vergeten: ga uitsluitend voor partijen die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Maatwerkadviesbureau’s kunnen individuele tarieven rekenen. Het is aan te raden om verschillende offertes op te vragen van BRL9500-02 gecertificeerde adviseurs. Vermeld altijd goed je eisen. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo exact mogelijk. Het kiezen van de beste offerte kun je dan probleemloos doen.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De meeting is afgesproken. Bereid jezelf goed voor. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl krijg je een lijst met groene maatregelen die mogelijk interessant zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Warfstermolen.

 4. Het energierapport doornemen

  Het maatwerkadviesbureau bezoekt je aan huis en stelt vast welke groene maatregelen het meest effectief zijn. Op basis van zijn bevindingen krijg je een gefundeerd energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Aangaande deze energiemaatregelen vind je onderdelen zoals het kostenplaatje, de opbrengsten en de terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. In die situaties is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  Een energiedeskundige is uiteraard geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Warfstermolen laten uitvoeren). Deze erkende vakman geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zijn andere bedrijven noodzakelijk. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-deskundigen en lokale installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen voor de complete woninganalyse. Je kunt eventueel overleggen of het adviesbureau daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor mijn huis?

Vind energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Warfstermolen vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet worden opgesteld door een gekwalificeerde maatwerkadviseur. Het is nuttig om een adviesbedrijf uit jouw eigen regio te contacteren. Ze zijn bekend met het type woning, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de onderstaande tabel lees je gegevens van mogelijk interessante energie specialisten die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Noardeast-Fryslân. Kies enkel bedrijven en adviseurs met het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Warfstermolen

Uitgelichte adviseurs: direct online aanvragen

Wil je direct een afspraak inplannen? In de uitgelichte tabel hieronder tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Warfstermolen met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de uitgelichte bedrijven om een contactmoment in te plannen.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel consumenten willen graag hun energieverbruik beperken. Maar hoe kun je daarmee starten? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Het biedt een duidelijk plan met allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In de tekstblokjes hieronder behandelen we de belangrijkste duurzaamheidsmaatregelen voor jouw woning. Op deze website lees je ook alles over dak isoleren.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Warfstermolen

 1. Een gunstige energienota: direct lagere maandlasten.
 2. Een milieubewuste keuze: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (bekijk hier meer info)€3505,00€375,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11025,00€745,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5245,00€505,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2905,00€185,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€310,00€34,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (lees hier meer tips) €1050,00€195,00 p/jaar
Kosten en rendement van verschillende besparende maatregelen bij doorsnee woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het gericht verduurzamen!

Bekijk beschikbare deskundigen en ga direct aan de slag

Voordelen en vormen van woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Jouw huis isoleren in Warfstermolen is doorgaans een goed startpunt. Door het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer gaat er minder warmte verloren. Isolatie is ontzettend belangrijk: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, je hebt geen last meer van tocht in huis, je gebruikt minder fossiele energie, je beperkt het geluid van buiten en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn allerlei subsidies beschikbaar. Belangrijk: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €40,00per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,00per /m2): bescherming tegen vocht verlengt de levensduur van de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €16,50per /m2): wordt vaak gebruikt bij oudere woningen (1920 – 1975).
 • Isolatieglas (vanaf €118,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

Uitleg en info over de warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de traditionele CV-ketel. Het onttrekt warmte aan bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. De keerzijde is dat je meer elektriciteit nodig hebt. De aanvullende stroom kan je halen uit zonnepanelen op het dak van je huis. Gedurende de zomermaanden kan het ook zorgen voor verkoeling. Je kunt kiezen voor een full-electric warmtepomp of een hybride oplossing. In het stuk hieronder delen we handige info over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en levert warm tapwater in huis. Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het huis moet zeer goed geïsoleerd zijn. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Warfstermolen: betaalbaar en wordt met name toegepast in woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook te gebruiken als airconditioner.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: zeer hoog rendement, maar erg duur in aanschaf.

Kies voor zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door te profiteren van subsidies, het BTW-nultarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco, Engie, GreenChoice, Budget Energie & Enegiedirect.nl, Delta, Vandebron, Powerpeers, Oxxio. Middels het salderingsprincipe krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen zijn in aanschaf steeds voordeliger. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kan je laten monteren voor €4.600 en kan je terugverdienen in +/- 7 of 8 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: een goed begaanbaar schuin of plat dak met oriëntatie op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Interesse in zonnepanelen in Warfstermolen laten plaatsen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboiler is een zonlicht gevoelige zonnecollector met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Het verwarmingssysteem zorgt voor warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Dankzij de zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik voor het verwarmen van water. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een hoog rendement ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een doorsnee woning (200 liter vat) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.600 (met installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is +/- 2 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (diameter van 60 tot 80 cm).

Besparen op je gasverbruik met infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Handig voor bijv. een hobbyruimte of zolder. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: geen verstoring van de luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De prijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €165,00 t/m €425,00 per IR-paneel.

Goede energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Warfstermolen. In dit blokje check je een overzicht met handige en interessant geprijsde maatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: water- en energieverbruik kan fors worden gereduceerd.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen warmte af, waardoor het veel veiliger is.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig de verwarming op afstand bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Warfstermolen!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en zoek uit hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Warfstermolen: hoe zuinig is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt maatregelen die je kunt uitvoeren om je woning te verduurzamen. Dit energieplan geeft ook aan wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw huis aangepakt? En gaat je huis verkocht worden of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan is het doorgaans noodzakelijk om een herziend energielabel op te vragen. Een vakbekwame energie inspecteur doet een grondige check en checkt het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is.
 • Het woninglabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een duurzaam energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Verduurzamen van je huis met subsidies in Warfstermolen

Alle huizen in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en natuurlijk het liefst zonder gasverbruik kunnen functioneren. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. In dit blokje tref je een overzicht met de meest gunstige subsidieregelingen duurzame energie in Warfstermolen.

 • Isolatie-subsidie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan ramen, (spouw)muur, wanden, vloer, dak.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in april 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Noardeast-Fryslân biedt mogelijk ook diverse individuele subsidie-plannen of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Noardeast-Fryslân tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Warfstermolen vergelijken in april 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is met eigen middelen. Is er niet voldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. De overheid biedt diverse duurzame leningen. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook geldig voor o.a. Pieterzijl, Munnekezijl en Visvliet).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee huizenbezitters en VvE’s hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor vloerisolatie, gevelisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor mensen met een huis die geen ‘gewone’ duurzaamheidslening kunnen afsluiten.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Noardeast-Fryslân.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Warfstermolen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Warfstermolen?

Een energie maatwerkadvies Warfstermolen is een besparingsadvies met een plan van aanpak voor het energiezuinig maken van een woonhuis die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn vloerisolatie, HR++ glas, een warmtepomp installatie laten monteren of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Het rapport biedt per maatregel de kosten en de terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor particuliere woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? Voor die situatie is dit energieadvies heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met eigen geld? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het toont aan welke keuzes helpen om de energiekosten te reduceren. Middels dit concept plan kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat hangen af van het type gebouw, de omvang van de woning en de gekozen adviseur. De tarieven liggen tussen de €230,00 tot en met €325,00. Voor een doorsnee huis is het tarief circa €260,00. Het is slim om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Warfstermolen te overwegen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in overeenstemming met de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Op deze manier kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen inkopen. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur doet een grondige inspectie van het hele pand. Het inspectiebureau kijkt samen met bewoners naar wat ze graag willen om het flatgebouw energiezuinig te krijgen. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Bewoners ontvangen netjes een mail met de uiteindelijke kosten en de opbrengsten per jaar.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt optimaliseren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Warfstermolen voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw rapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een groenere energieprestatie leidt tot een voordelige energierekening, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, extra voordeel op de milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe manier om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie