Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Reitsum

De hoogte van de energierekening beperken? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepomp kiezen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het betrouwbare Energiebesparing Maatwerkadvies Reitsum biedt hulp bij deze zoektocht. Een energieadviseur komt thuis langs voor persoonlijk advies en deelt wat de mogelijkheden zijn. Het plan laat woningeigenaren zien welke aanbevelingen het energieverbruik laten dalen en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In de aanbevelingen vind je uitvoerig de investering en de terugverdientijd van de mogelijke verduurzamingsmogelijkheden. Het advies is een hulpmiddel voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Het maatwerkadvies verduidelijkt welke duurzame investeringen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een betrouwbare duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij levert een maatwerkadvies met alle energiebesparende maatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Kies voor: infraroodpanelen, woningisolatie, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per duurzaamheidsmaatregel toont het rapport de minimale prijzen, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Reitsum die hun woninglabel willen verbeteren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-reitsum

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor particuliere en zakelijke objecten dat maatregelen biedt om minder energie te gebruiken en zo de energienota te verminderen. In dit rapport wordt uitvoerig geïllustreerd welke energiebesparende stappen je kunt zetten, wat het allemaal kost, en wat de totale besparing is. Daaromtrent kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld vloerisolatie, infraroodpanelen, HR++ glas, zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp. Je regelt het supersnel. Een energie-expert zal een bezoek inplannen om samen jouw wensen te inventariseren. Deze professional bekijkt de woning volledig en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Het rapport wordt opgemaakt met een overzichtelijke weergave van de maatregelen. Het rapport omvat ook een verwachting van de totale investeringskosten en het totale rendement Let op: Deze maatwerkadviseur werkt autonoom en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het adviesplan geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Actueel: Ga je je huis overzetten op groene energie, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. De inspecties moeten gedaan worden door een gediplomeerde energie-expert. Vakbekwame en betrouwbare energieadviseurs zijn te vinden op de website centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Reitsum (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit adviesrapport bevat een weergaven van alle duurzaamheidsmaatregelen die voldoende effectief zijn. Voorbeelden zijn het vervangen van (HR++) glas, het verhogen van de isolatiewaarde van gevels en het plaatsen van een zonneboiler. Hierna bieden we inzicht in de te nemen stappen.

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een erkende maatwerkadviseur. Gediplomeerde specialisten kan je vergelijken op de website van het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Disclaimer: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Het kost geld om een gepersonaliseerd advies te krijgen. Adviesbureaus mogen zelf hun prijs bepalen. Het is raadzaam om minimaal 2 offertes te ontvangen van gecertificeerde vakmensen. Geef je wensen vooraf goed aan. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo exact mogelijk. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak is vastgelegd? Bereid jezelf goed voor. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je tot een advies met potentiële maatregelen die matchen met jouw situatie. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is uitstekende input voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Reitsum.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  De adviseur komt langs en onderbouwt welke verduurzamingsmaatregelen gunstig zijn. Op basis hiervan mailt hij een volledig energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Voor de specifieke energiemaatregelen lees je randzaken zoals de investering, het rendement en de geraamde terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Bij deze afspraak kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven benaderen

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Reitsum laten uitvoeren). Deze expert adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering heb je andere bedrijven nodig. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij isolatiebedrijven en regionale installatiebedrijven. Vraag of ze bij je thuis komen om de woning van dichtbij te bekijken. Vraag eventueel of de energieconsultant jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn belangrijk voor mijn woonruimte?

Check energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Reitsum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een objectieve adviseur. Het is slim om een expert nabij jouw woonplaats te zoeken Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. In de tabel hieronder lees je adresgegevens van kwalitatieve maatwerkadviesbureaus die diensten aanbieden in de gemeente Noardeast-Fryslân. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Je kunt ook bedrijven vinden op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Reitsum

Uitgelichte adviseurs: direct online aanvragen

Wil je direct een afspraak inplannen? In de tabel hieronder tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Reitsum met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bureau’s om direct aan de slag te gaan.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel woningbezitters willen besparen op de energiekosten. Dit proces is echter best ingewikkeld. Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies ontworpen. Het biedt een duidelijk plan met alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? In het gedeelte hieronder noemen we de aantrekkelijkste duurzaamheidsmaatregelen voor je appartement. Of klik door voor meer informatie over zonnestroom opwekken.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Reitsum

 1. Verlaag je energienota: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Een schoner milieu: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: voorkomt koude lucht en tocht in huis.
 4. Een hogere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (klik voor meer info)€4400,00€460,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6080,00€795,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5305,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2860,00€185,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€395,00€24,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips bekijken) €1400,00€185,00 p/jaar
Kosten en besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies voor concrete tips!

Zoek beschikbare deskundigen en maak een afspraak

De basis: goede woningisolatie

Je energierekening naar beneden brengen? Jouw huis isoleren in Reitsum is dan eigenlijk de basis. Door middel van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren blijft de warmte binnenshuis. Je profiteert van de goede effecten: de energierekening gaat omlaag, je hebt geen last meer van tocht in huis, je gebruikt minder fossiele energie, je beperkt het geluid van buiten en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn allerlei subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Disclaimer: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,50 per /m2): sterke verbetering van de energie-efficiëntie.
 • Dakisolatie (vanaf €48,00per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,00per /m2): voorkomt vocht in huis en bestrijdt een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,00per /m2): een kosteneffectief alternatief is voor dure renovaties.
 • Isolatieglas (vanaf €130,00per /m2): HR++ glas heeft een hoge zonnewarmte-absorptie.

Uitleg en info over de warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de traditionele HR-ketel. Het vangt warmte op uit natuurlijke warmtebronnen. Dankzij dit systeem hoef je geen gas meer te stoken. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. Jouw stroom kan je zelf realiseren met innovatieve zonnepanelen. In de zomer kan het ook zorgen voor een koelende werking. Er zijn 2 opties: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride opstelling. Hieronder delen wij meer informatie over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Reitsum: een prima te betalen installatie en werkt ook uitstekend bij wat oudere huizen. Werkt samen met de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: kan jouw woning ook actief koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: systeem met het hoogste rendement door constante temp. van het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: ingewikkeld aan te leggen in verband met de boringen.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door te informeren naar de subsidies, een 0% BTW-tarief en/of eventueel een gunstige groene lening heb je het binnen mum van tijd terugverdiend. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, Essent, Budget Energie, Eneco, Engie & United Consumers, Delta, Enegiedirect.nl, Vandebron, Powerpeers. Doordat je mag salderen kun je extra stroom terugleveren aan het net.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een complete installatie van 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.250 en verdien je terug in zo’n 6 tot 7 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: een dak met voldoende ruimte met oriëntatie op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Eventuele overtollige zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Reitsum laten leggen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit de speciale zonnecollector (op het dak) en een voorraadvat. Het boilersysteem is verantwoordelijk voor warm tapwater in de badkamer en keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten (voor het opwekken van warm water). Dit systeem werkt goed samen met een warmtepomp of hoog rendement ketel. Een vergunning hoef je niet te regelen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (vat met 150 liter) vergt een investering van zo’n €3.600 (met installatie).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is plus minus 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Laat infraroodpanelen installeren

Door middel van elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Zoals bijv. badkamer of werkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: geen verstoring van de luchtcirculatie, heel beperkt energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen komen uit op zo’n €245,00 – €325,00 per ruimte.

Goede energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Reitsum. Onderstaand vind je een overzicht met praktische en niet al te dure verduurzamingsmaatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: ventilatie vermindert de kans op schimmelvorming door het verwijderen van vochtige lucht en condensatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: water- en energieverbruik kan fors worden gereduceerd.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een hoge lichtopbrengst, waardoor ze een helderder licht produceren.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig.
 • Slimme thermostaat: voorkom dat de verwarming onnodig aanstaat.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder impact op het milieu met een A+ apparaat.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Reitsum!

Regel een adviesgesprek en zoek uit hoe jij kunt verduurzamen dit jaar

Energielabel Reitsum: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt praktische maatregelen die goed uitvoerbaar zijn om energiebesparingen te realiseren. Dit energieplan deelt ook wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht verdere verduurzamingsopties toegepast? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Het is dan aan te raden om een herziend energielabel op te vragen. Een energie inspecteur bekijk het huis en analyseert de totale vraag naar gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label toont hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Het woninglabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een groen energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Woning duurzaam maken met subsidies in Reitsum

De meeste panden in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en uiteindelijk helemaal van het gas af. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Bijgaand bieden we handige informatie over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Reitsum.

 • Subsidie voor isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor het laten isoleren van ramen, vloer, wanden, (spouw)muur, gevel.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Noardeast-Fryslân biedt mogelijk aanvullende particuliere subsidieregelingen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Noardeast-Fryslân vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Reitsum aanvragen in mei 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het heel voordelig lenen. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook geldig voor o.a. Ferwert, Lichtaard en Hegebeintum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor warmtepompen, gevelisolatie, zonneboilers, vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor mensen met een woning die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Noardeast-Fryslân.
 • Je eigen hypotheek ophogen: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in Reitsum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Reitsum?

Het energie maatwerkadvies Reitsum is een adviesrapport inclusief suggesties voor de vergroening van jouw woonhuis die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, het installeren van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit energieplan behandelt per maatregel het kostenplaatje en hoe lang het duurt tot je het terugverdiend hebt. Dit persoonlijk energieadvies is aantrekkelijk voor alle particuliere woningbezitters die hun huis energiezuinig willen maken en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? Voor die situatie is dit besparingsplan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je verduurzamen met een groene lening of met spaargeld waarover je zelf beschikt? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het verduidelijkt welke investeringen jouw huis duurzamer kunnen maken. Door gebruik te maken van dit adviesplan kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type woning, de totale oppervlakte en de adviseur die het werk uitvoert. De tarieven liggen tussen de €235,00 tot wel €340,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het hele traject ongeveer €245,00. Het is goed om offertes van gekwalificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Reitsum te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Zo kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energieadviseur doet een grondige inspectie van het hele pand. Het keuringsbedrijf inventariseert bij de bewoners de eisen en wensen om het wooncomplex energiezuinig te krijgen. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van het pand. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de verwachte prijzen en de jaarlijkse besparing.

Wat houdt maatwerkadvies utiliteitsbouw in?

Als eigenaar ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt upgraden. Het energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Reitsum voor gebouwen. Het utiliteitsbouw document bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor of bedrijfspand Een geoptimaliseerde energieprestatie zorgt voor lagere maandelijkse energielasten, een beter comfort voor de werknemers, een lager tarief qua milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een relevante zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Check RVO.nl voor een extra uitleg.

Plaats een reactie