Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Raard

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Zal ik starten met isoleren, een aantrekkelijke warmtepomp selecteren of zonnepanelen op het dak leggen? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Raard biedt antwoord op deze vragen. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor advies op maat en bestudeert wat de mogelijkheden zijn. Het plan geeft inzicht in welke alternatieven een energiebesparing realiseren en verbeteringen doorvoeren voor het klimaat in huis. In het energierapport bieden ze in detail de initiële investering en het rendement van de mogelijke investeringsopties. Het verduurzamingsplan is ontworpen voor alle particuliere woningbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Een maatwerkadvies specificeert welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een gecertificeerde duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij stuurt een advies met alle werkzaamheden die goed uitvoerbaar zijn.
 • Zoals o.a.: ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, woningisolatie, infraroodpanelen.
 • Per optie lees je een kostenbegroting wat het je oplevert en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het energieplan neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Raard die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en hiervoor een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-raard

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een deskundig advies voor private panden en zakelijke gebouwen dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te minderen en zo de energierekening te minimaliseren. In het onderzoek wordt zorgvuldig vermeld welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat de totale investering is, en hoeveel je gaat besparen. In dat kader kun je denken aan maatregelen zoals warmtepomp, spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas, zonneboiler, infraroodpanelen. Het is heel simpel. Een energiedeskundige komt op locatie langs om samen jouw wensen te inventariseren. Deze expert bekijkt grondig de hele woning en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met daarin energiebesparingsmaatregelen. In het rapport vind je ook een raming van de kosten en de besparing. Let op: Jouw maatwerkadviseur werkt als specialist en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het rapport bevat ook het energielabel van de woning.

Belangrijk: Ga je je woning uitrusten met energiebesparende apparatuur, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het advies moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde vakman. Gediplomeerde en objectieve energieadviseurs zoek je via de website centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Raard (mei 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit advies bevat een weergaven van bruikbare vergroeningsmaatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Bijvoorbeeld het vervangen van (HR++) glas, het isoleren van buitenmuren met EPS en het plaatsen van een zonneboiler. In de volgende alinea bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een professionele energie-specialist. Gediplomeerde energie adviseurs kan je vinden op Centraal Register Techniek en via deze website. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Tip: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt met het BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Maatwerkadviseurs mogen zelf hun prijs bepalen. Het is nuttig om meerdere offertes op te zoeken van deskundige adviesbureaus. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of ga je zelf klussen? Wees zo precies als je kunt. Offertes vergelijken kun je dan probleemloos doen.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De afspraak is vastgelegd? Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je stap-voor-stap tot een advies met verduurzamingsmaatregelen die relevant zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor je adviesgesprek met de energiecoach in Raard.

 4. Bekijk het energierapport nauwkeurig

  Een adviseur komt thuis langs en stelt vast welke opties doelgericht zijn. Kort daarop verkrijg je een erkend energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Voor de specifieke energiemaatregelen vind je kenmerken zoals het kostenplaatje, de jaarlijkse opbrengsten en de geschatte terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Bij deze afspraak kun je iets meer de diepte in.

 5. Vakbedrijven vinden

  Deze energiedeskundige kan niet alle bouwkundige vragen beantwoorden (dan moet je een bouwkundige keuring in Raard laten uitvoeren). Deze erkende vakman adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Voor de uitvoering van de klus zijn andere bedrijven noodzakelijk. Hiervoor neem je contact op met isolatie-vakmannen en professionele installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om alles tot in detail op te meten. Indien gewenst kan je vragen of de energie specialist hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor je woning?

Vergelijk energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Raard vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een objectieve maatwerkadviseur. Het is verstandig om een specialist nabij jouw woonplaats te selecteren. Ze kennen het type woning, en het bespaart reiskosten. In de bijgaande tabel lees je adresgegevens van goede maatwerkadviesbureaus die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Noardeast-Fryslân. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Raard

Uitgelichte experts: meteen een afspraak maken

Direct een afspraak maken? In de tabel hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Raard waar je vaak snel terecht kunt. Kies een van de uitgelichte bedrijven om te beginnen met je aanvraag.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren zouden graag een lagere energierekening willen. Maar hoe kun je daarmee starten? Voor dit probleem is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Het geeft je een inkijkje in alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In deze gids noemen we de gunstigste duurzaamheidsmaatregelen voor jouw woning. Op deze website lees je ook alles over woning isoleren.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Raard

 1. Verlaag je energiefactuur: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Gunstig voor het milieu: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Verbeter je binnenklimaat: dankzij goede isolatie is tocht en vocht verleden tijd.
 4. Stijgende woningwaarde: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: slapen in een geweldige luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (klik voor meer info)€4295,00€400,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10075,00€705,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4640,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2860,00€200,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€465,00€24,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (lees hier meer tips) €1000,00€190,00 p/jaar
Kosten en rendement van diverse energiebesparende maatregelen bij standaard huizen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor direct energie besparen!

Vind adviseurs en maak een afspraak

Snel besparen met woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Jouw huis isoleren in Raard is een slimme investering. A.d.h.v. het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Woningisolatie is essentieel: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van een optimaal leefcomfort, het is goed voor het klimaat, je hebt geen last van lawaai van de buren en je huis is interessanter op de markt. Er zijn verschillende subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): houd ook de hitte buiten in de zomer.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €19,50per /m2): voorkomt vocht in huis en bestrijdt een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,50per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €122,50per /m2): HR++ glas heeft meer lichtinval en een hogere transmissie van licht.

Huis verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de CV- of HR ketel. Hij werkt met warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). De additionele stroom kan je genereren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). Gedurende de zomermaanden kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride model. In het bijgaande gedeelte ontdek je relevante info over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en kan ook het tapwater opwarmen. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Raard: een voordeliger systeem en kan goed functioneren in woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: jouw woning duurzaam verwarmen en koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: een kostbaar systeem dat regelmatig onderhoud nodig heeft.
 • Bodem-water warmtepomp: mag niet overal geplaatst worden (i.v.m. grondboringen).

Zonnepanelen laten plaatsen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Goed voor het klimaat en je betaalt veel minder voor de energie. Met een groot subsidie-voordeel, geen BTW en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, Vattenfall, Engie, GreenChoice en Vandebron, Oxxio, Enegiedirect.nl, Powerpeers, United Consumers. Dankzij de salderingsregeling is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen zijn voor veel mensen haalbaar. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kost je circa €5.800 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 6 a 7 jaar.
 • Voor een goede werking geldt: het dak heeft voldoende ruimte met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • De zonnestroom die je over hebt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Voordelig zonnepanelen in Raard bestellen? Dan betaal je niet eens BTW.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler is een warmte opwekkende zonnecollector en een voorraad- of opslagvat. Het verwarmingssysteem zorgt voor warm tapwater om te douchen en te koken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Door het laten plaatsen van een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten (voor het opwekken van warm water). Deze installaties doen het goed i.c.m. een CV-ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor normaal gebruik (150 liter voorraadvat) kost ongeveer €3.950 (met montage).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is zo’n 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

Alles over infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Ideaal voor in een hobbyruimte of zolder. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Er zijn genoeg voordelen te noemen: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een zeer interessant energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De investeringskosten in warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €210,00 tot €350,00 per paneel.

Snelle energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Raard. In de box hieronder doorzoek je een lijst met relevante en voordelige energiebesparende maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een veel langere levensduur dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: nooit meer thuiskomen in een koud huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Raard!

Informeer naar een adviesgesprek en zoek uit hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Raard: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat nuttige maatregelen die goed uitvoerbaar zijn om te besparen op de energielasten. Dit besparingsadvies geeft ook aan wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel vertelt hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw huis verder verduurzaamd? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het slim om het huis nog eens te laten checken. Een gekwalificeerde energie inspecteur analyseert de woning en checkt hoeveel gas en elektriciteit nodig is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label toont hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit label is verplicht voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen.
 • Een milieuvriendelijk energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Ontdek beschikbare subsidies in Raard

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en op de lange termijn nul op de meter worden. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In dit blokje check je een overzicht met de optionele subsidieregelingen duurzame energie in Raard.

 • Subsidie isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isoleren van dak, vloer, (spouw)muur, gevel, wanden.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Noardeast-Fryslân heeft mogelijk verschillende regionale subsidie-middelen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Noardeast-Fryslân zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Raard vergelijken in mei 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je het heel voordelig lenen. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook geldig voor o.a. Waaxens, Bornwird en Brantgum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. zonneboilers, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huizenbezitters die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): groene lening die hoort bij een woning, en niet bij een persoon (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Noardeast-Fryslân.
 • Pas je eigen hypotheek aan: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Raard

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Raard?

Dit energie maatwerkadvies Raard is een rapport met tips en aanbevelingen voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor je huis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsplan komt per maatregel met de investering en de besparing. Een persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor alle particuliere woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en dit willen financieren met een subsidie.

Is het energierapport verplicht om aan te vragen?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? In dat geval is dit plan een must. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met spaargelden? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het toont aan welke aanbevelingen helpen om de energiekosten te reduceren. Door middel van dit energieplan wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), de oppervlakte van het huis, en het maatwerkadviesbedrijf. De tarieven liggen tussen de €230,00 tot ongeveer €315,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het ongeveer €245,00. Tip: het is handig om offertes van erkende (BRL9500-02) energieadviseurs in Raard te verkrijgen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Op basis daarvan kan men gezamenlijk CO2 besparende maatregelen laten doen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het inspectiebureau achterhaalt bij de bewoners het wensenlijstje om het wooncomplex groener te maken. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. In het rapport vinden de eigenaren ook de verwachte kosten en de geschatte terugverdientijd.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt versterken. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Raard voor bedrijven. Het utiliteitsbouw onderzoek gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsgebouw of kantoor Een hogere energieprestatie resulteert in een lagere energierekening, een beter comfort voor de werknemers, minder hoge milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de maatregelen. ZIe ook RVO.nl voor de voorwaarden.

Plaats een reactie