Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Paesens

De hoogte van de energierekening beperken? Het is moeilijk waar te beginnen. Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepompsysteem kopen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Paesens is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor advies op maat en controleert waar besparingen mogelijk zijn. Het energieplan is concreet en vertelt welke alternatieven je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het energielabel verbeteren. In het energieadvies beschrijven ze overzichtelijk de investering en de terugverdientijd van de verschillende investeringskeuzes. Het maatwerkadvies is aan te raden voor alle particuliere huizenbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen jouw woning duurzamer kunnen maken.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij biedt een verduurzamingsplan met alle mogelijk interessante maatregelen die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Bekijk de effecten van: woningisolatie, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen.
 • Per maatregel kun je aspecten achterhalen zoals het financiële plaatje, wat het rendement is en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het rapport dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Paesens die hun woning willen verduurzamen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-paesens

Energieadvies: wat je moet doen bij hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor woningen en bedrijfspanden dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te remmen en zodoende de energiekosten te minimaliseren. In het onderzoek wordt in grote lijnen aangegeven welke maatregelen interessant zijn, wat het allemaal kost, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Bij een dergelijk advies kun je denken aan maatregelen zoals infraroodpanelen, warmtepomp, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een energiecoach komt langs voor inspecties en om kennis te maken. Deze expert bekijkt grondig de hele woning en weet welke energiebesparingsmaatregelen passen bij jouw situatie. Er wordt een rapport opgesteld met alle energiebesparingsmaatregelen. In het advies tref je ook een raming van de kosten en de verwachte besparing. Belangrijk: Iedere maatwerkadviseur werkt als specialist en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het rapport vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Actueel: Ga je je woning isoleren, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. De inspecties moeten gedaan worden door een deskundige vakman. Professionele en ervaren energieadviseurs check je www.centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Paesens (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit besparingsrapport biedt een lijst met diverse vergroeningsmaatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Denk hierbij aan goede HR++ ramen (glas), het plaatsen van buitenmuurisolatie of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. In de box hieronder bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een neutrale adviseur. Ervaren adviesbedrijven check je op het Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Tip: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Maatwerkadviesbureau’s zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is wijs om meerdere offertes te verkrijgen van betrouwbare vakmensen. Geef een duidelijke briefing. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Wil je hulp bij de realisatie van het energieplan, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel informatie als je kunt.. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken is dan veel minder complex.

 3. Voer de Woningcheck uit

  De afspraak is vastgelegd? Bereid jezelf goed voor. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via deze website ontdek je een complete samenvatting met opties die relevant zijn. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor een adviesgesprek met de energiecoach in Paesens.

 4. Raadpleeg het energierapport

  Een energieadviseurs loopt door de woning en rekent uit welke opties hun doel goed bereiken. Binnen een paar dagen verkrijg je een betrouwbaar energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Bij alle energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag details zoals de geschatte kosten, het rendement en de geraamde terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Tijdens zo’n meeting kan je vragen stellen.

 5. Een vakbedrijf selecteren

  Een energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Paesens laten uitvoeren). Deze vakman weet alles over gas en stroom besparen. Voor de uitvoering van de klus moet je contact leggen met een aannemer. Vraag meerdere offertes op bij isolatie-partijen en erkende installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om je woning te bekijken en op te meten. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of met maatwerkadviesbedrijf jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor mijn pand?

Vind energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Paesens vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een gecertificeerde expert. Het is raadzaam om een energieadviseur uit de regio te nemen. Ze zijn bekend met het type woning, en het bespaart reiskosten. In de tabel hieronder bieden we adres-informatie van mogelijke energie experts die actief zijn in de gemeente Noardeast-Fryslân. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Paesens

Uitgelichte experts: direct online afspraak inplannen

Wil je meteen een adviseur spreken? Hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Paesens met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bedrijven om een contactmoment in te plannen.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel Nederlanders willen graag hun energieverbruik beperken. Maar hoe kun je daarmee starten? Precies hiervoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van verschillende bespaarmogelijkheden. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? In deze gids introduceren we de belangrijkste duurzame oplossingen voor jouw huis. Op deze website lees je ook alles over infraroodpanelen.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Paesens

 1. Verlaag je energienota: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Een hogere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: in alle ruimtes een goede luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Glasisolatie (lees meer over isolatie)€3560,00€480,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11250,00€755,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€5165,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2895,00€170,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€340,00€45,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (bekijk meer tips) €1200,00€190,00 p/jaar
Kosten en baten van vergroeningsmaatregelen bij Nederlandse woningen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor het gericht verduurzamen!

Vind een energiedeskundige en start vandaag nog

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Je huis isoleren in Paesens is een slimme investering. Aan de hand van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren verlies je minder warmte in huis. De effecten zijn positief: je bespaart meteen op de energienota, je hebt geen last meer van tocht in huis, je draagt bij aan het milieu, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verscheidene subsidies te selecteren. Noemenswaardig: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): de temperatuur van de vloer gaat voelbaar omhoog.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): het dak isoleren kan tot 30% warmteverlies voorkomen.
 • Gevelisolatie (vanaf €85,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,00per /m2): voorkomt vocht in huis en bestrijdt een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,50per /m2): eenvoudig te installeren en vereist geen lange voorbereiding.
 • Isolatieglas (vanaf €122,50per /m2): HR++ glas heeft een hoge zonnewarmte-absorptie.

De voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de traditionele CV-ketel. Het gebruik de warmte van de lucht of grondwater. Dankzij dit systeem hoef je geen gas meer te stoken. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. Deze hoeveelheid stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. In de warme maanden (juli – september) heeft het systeem ook een koelende werking. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. Hieronder ontdek je aanvullende informatie over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en kan ook het tapwater opwarmen. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Deze stand-alone installatie is redelijk prijzig en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Paesens: een prima te betalen installatie en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van oudere en minder geïsoleerde woningen. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: kan zeer zuinig koelen zonder gebruik van de compressor.

Met zonnepanelen stroom opwekken

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en jouw energierekening gaat fors omlaag. Mede dankzij de subsidies, een versoepelde BTW-regeling en de beschikbaarheid van diverse groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Engie, Essent, Eneco, Budget Energie, Vattenfall of Powerpeers, Delta, Oxxio, United Consumers, Enegiedirect.nl. Door te salderen is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een standaard systeem inclusief 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €5.250 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot en met 8 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een dak met voldoende ruimte met een ligging op het zuiden. Het schaduweffect moet beperkt zijn. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Voordelig zonnepanelen in Paesens aanschaffen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboiler betekent een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Deze installatie maakt veel warm tapwater mogelijk in keuken, badkamer en eventueel voor de verwarming. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Via een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik voor het gebruik van warm water. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een goede zonneboiler voor een standaard huis (150 liter voorraadvat) is al beschikbaar vanaf €3.850 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi is ook in staat je huis te verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is plus minus 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (diameter van 60 tot 80 cm).

Ervaar het gemak van infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Denk aan een werkkamer of in de slaapkamer. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Het biedt vele voordelen: neutraal effect op luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De kosten van warmtepanelen komen uit tussen de €170,00 – €425,00 per element.

Praktische energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Paesens. Hieronder vind je daarom een overzicht met relevante en aantrekkelijk geprijsde maatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting is bestand tegen extreme temperaturen (geschikt voor buiten).
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is stil, comfortabel en duurzaam.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Paesens!

Vraag adviesgesprek aan en achterhaal hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Paesens: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing omvat verduurzamingsmaatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het document toont bovendien wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb jij na aanleiding van dit plan maatregelen laten uitvoeren? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het doorgaans noodzakelijk om het energielabel opnieuw te berekenen. Een gekwalificeerde energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en calculeert de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is om het huis te verwarmen en warm water te produceren. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label indiceert hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit huislabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een duurzaam energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Woning duurzaam maken met subsidies in Paesens

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In het gedeelte hieronder tref je actuele informatie de meest actuele subsidieregelingen duurzame energie in Paesens.

 • Subsidie voor isoleren: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isolatie van gevel, ramen, vloer, wanden, dak.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Noardeast-Fryslân heeft mogelijk zelf ook nog een aantal plaatselijke subsidiemogelijkheden of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Noardeast-Fryslân zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Paesens gebruiken in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door het inzetten van spaargeld. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? Dan kan je het heel voordelig lenen. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Anjum, Oosternijkerk en Lioessens).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboilers, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor woningeigenaren die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Noardeast-Fryslân.
 • Pas je eigen hypotheek aan: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in Paesens

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Paesens?

Het energie maatwerkadvies Paesens is een adviesplan inclusief suggesties voor het energiezuinig maken van een pand die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, de woning verwarmen met een warmtepomp of het genereren van eigen elektriciteit middels zonnepanelen. Dit besparingsadvies bespreekt per maatregel de minimale prijzen en wat de opbrengsten zijn. Dit persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor huizeneigenaren die gasvrij willen gaan wonen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je isoleren met subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? In die situaties is dit plan vereist. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of spaargeld? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het verduidelijkt welke aanbevelingen de meeste besparing opleveren. Aan de hand van dit energieplan kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat worden gebaseerd op het type huis, de totale oppervlakte en de gekozen energieadviseur. Het tarief komt uit tussen de €195,00 tot en met €335,00. Voor een normale tussenwoning is het tarief circa €235,00. Het is nuttig om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Paesens te vergelijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Via de regeling kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist doet een grondige inspectie van het hele pand. Het keuringsbureau achterhaalt bij de bewoners de wensen en behoeftes om het flatgebouw groener te maken. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de woningen. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief het financiële plaatje en de opbrengsten per jaar.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van een kantoor of bedrijfspand kunt versterken. Het energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Paesens voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw rapport verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfspand of kantoor Een geoptimaliseerde energieprestatie mondt uit in een lagere maandafrekening, meer comfort, korting op de milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe rekenmethode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een gunstige zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de energiebesparende maatregelen. Bezoek RVO.nl voor alle informatie.

Plaats een reactie