Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Anjum

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Zal ik beginnen met woningisolatie, een full-electric warmtepomp kopen of is een zonneboiler of infraroodpanelen de beste keuze? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Anjum zal je verder helpen. Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor een maatwerkadvies en deelt wat de mogelijkheden zijn. Het rapport geeft inzicht in welke maatregelen passen bij jouw woning en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In de aanbevelingen delen ze gedetailleerd de investering en de terugverdientijd van de uitgezochte woningaanpassingen. Het energieplan is speciaal in het leven geroepen voor particuliere woningbezitters en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Een maatwerkadvies laat zien welke energiebesparende maatregelen jouw woning energie-efficiënter kunnen maken.
 • Een gediplomeerde duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij deelt een plan met alle maatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Denk aan: zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW.
 • Per onderwerp krijg je inzicht in de verwachte prijzen, wat het rendement is en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het uiteindelijke advies moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Anjum die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-anjum

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat helpt om het energieverbruik te remmen en derhalve de energierekening te verlagen. In het plan wordt grondig beschreven welke energiebesparende stappen je kunt zetten, wat de totale uitgaven zijn, en wat de totale besparing is. In dat geval kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere HR++ glas, vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een energieadviseur bezoek je thuis om samen jouw woning door te spreken. Deze vakman doet een grondige analyse en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een overzichtelijke weergave van de maatregelen. De adviseur geeft je ook een raming van de kosten en de besparing. Hierbij geldt altijd: Een maatwerkadviseur is objectief en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Update: Ga je je huis voorzien van zonnepanelen, of wil je isoleren en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een erkende expert op het gebied van energie . Deskundige en betrouwbare energieadviseurs vind je op de site centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Anjum (februari 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit advies geeft concreet advies dankzij een overzicht met diverse vergroeningsmaatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Voorbeelden zijn het plaatsen van HR++ beglazing, het toepassen van muurisolatie of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. In het volgende blok leggen we precies uit wat je moet doen.

Vraag een energierapport aan in 5 stappen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een professionele energie-expert. Erkende maatwerkadviseurs kan je bekijken op centraalregistertechniek.nl en via deze website. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Let op: neem alleen contact op met specialisten die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies komt met een prijs. Energie specialisten kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is beter om diverse offertes te vragen van gekwalificeerde maatwerkadviseurs. Geef je behoeften duidelijk aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of doe je dit zelfstandig? Wees zo precies mogelijk. Het kiezen van de beste offerte is op die manier veel relevanter.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  Het overleg is georganiseerd? Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl krijg je een complete samenvatting met energiebesparende maatregelen waar je mee kunt starten. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor het adviesgesprek met de energiecoach in Anjum.

 4. Samen het energierapport bekijken

  Een adviseur brengt een bezoek aan huis en checkt welke maatregelen doelgericht zijn. Op basis van zijn bevindingen krijg je een betrouwbaar energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Per energiemaatregel beschrijven ze informatie zoals het financiële plaatje, de jaarlijkse besparing en de totale terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Bij deze afspraak is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  Deze energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Anjum laten uitvoeren). De specialist vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering heb je andere bedrijven nodig. Zoek daarom contact met isolatie specialisten en lokale installateurs. Laat ze thuis langskomen voor een uitgebreide inspectie. Het kan handig zijn dat de EPA-adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor je woonruimte?

Vind energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Anjum vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing moet worden opgesteld door een erkende maatwerkadviseur. Het is nuttig om een expert uit de buurt te zoeken Ze kennen het type woning, en je hebt ook minder hoge reiskosten. Bijgaand vind je adres-informatie van kwalitatieve EPA-adviseurs die actief zijn in de gemeente Noardeast-Fryslân. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-keurmerk. Je kunt ook bedrijven vinden op het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Anjum

Uitgelichte experts: meteen online aanvragen

Wil je direct een afspraak inplannen? In de lijst hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Anjum met een handig online aanvraagformulier. Klik op de button om direct aan de slag te gaan.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel consumenten willen minder energie gebruiken. Maar wat zijn goede opties? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van verschillende bespaarmogelijkheden. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? In de tekstblokjes hieronder bieden we informatie rondom de meest geschikte duurzaamheidsmaatregelen voor jouw woning. Je kunt ook meer details lezen over hybride warmtepomp.

Het comfort van een energiezuinige woning in Anjum

 1. Een gunstige energienota: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. De waarde van de woning stijgt: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Wonen in een gezonde leefomgeving: slapen in een geweldige luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (klik voor meer info)€1845,00€100,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6435,00€615,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4775,00€495,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3215,00€145,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€415,00€30,50 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips bekijken) €21,00€28,50 p/jaar
Kosten en rendement van vergroeningsmaatregelen bij doorsnee huizen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor doelgerichte verduurzaming!

Zoek beschikbare adviseurs en maak een afspraak

De voordelen van woningisolatie

Wil je besparen op energie? Je huis isoleren in Anjum is een hele goede keuze. Aan de hand van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte behouden. Woningisolatie is essentieel: jouw energiekosten gaan meteen flink omlaag, je geniet van een optimaal leefcomfort, je hoeft minder gas te stoken, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verscheidene subsidies te selecteren. Disclaimer: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): eenvoudig toe te passen en een groot effect.
 • Gevelisolatie (vanaf €87,50per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,00per /m2): bescherming tegen vocht verlengt de levensduur van de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €23,00per /m2): toe te passen op bijna elk huis met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €120,50per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende werking en bespaart stookkosten.

De woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan CV-ketel op gas. Het onttrekt warmte aan de lucht of grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. De aanvullende stroom kan je halen uit zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden kan het jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een full-electric warmtepomp of een hybride opstelling. In het bijgaande gedeelte ontdek je handige info over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en pompt warm tapwater door de woning. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Anjum: een prima te betalen installatie en kan eenvoudig worden gebruikt in woningen met een slechtere isolatie. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: snel geïnstalleerd en ook de mogelijkheid te koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft een hoge energie-efficiëntie.
 • Water-water warmtepomp: zeer efficiënt systeem dat niet veel ruimte in beslag neemt.
 • Bodem-water warmtepomp: zeer hoog rendement, maar erg duur in aanschaf.

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en je betaalt veel minder voor de energie. Mede dankzij de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en de zeer aantrekkelijke groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Eneco, Vattenfall, Budget Energie, Engie, GreenChoice en Powerpeers, Enegiedirect.nl, Vandebron, United Consumers, Delta. Doordat je mag salderen kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €5.850 en kan je terugverdienen in +/- 6 – 8 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: een goed begaanbaar schuin of plat dak met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Voordelig zonnepanelen in Anjum laten plaatsen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak en een buffervat voor het water. Het verwarmingssysteem maakt veel warm tapwater mogelijk om te douchen en te koken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Via een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten dat nodig is voor warm water. Dit systeem werkt goed samen met een hoog rendement ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor normaal gebruik (150 liter voorraadvat) is al beschikbaar vanaf €3.650 inclusief installatiewerk.
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is +/- 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Denk aan een werkkamer of in de slaapkamer. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: geen effect op de luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kan je goed inzetten om lokaal te verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De investeringskosten in warmtepanelen zijn afhankelijk van merk, type en vermogen. Houd rekening met €150,00 t/m €550,00 per paneel.

Overige energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Anjum. In dit blokje delen wij een weergave met doelgerichte en interessant geprijsde duurzaamheidsmaatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: de luchtstroom wordt verbeterd waardoor de verwarming beter werkt.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is bestand tegen extreme temperaturen (geschikt voor buiten).
 • Elektrisch koken: veilig, efficiënt en duurzaam koken op een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd thuiskomen in een aangenaam warm huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere stroomrekeningen door zuinige A+ apparaten.

Direct persoonlijk energieadvies in Anjum!

Vraag adviesgesprek aan en check hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Anjum: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt praktische maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om energiebesparingen te realiseren. Het concept plan geeft ook aan wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft inzicht in hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan het huis opnieuw verduurzaamd? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je korting op je hypotheekrente? Het is dan aan te raden om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur inspecteert je huis en analyseert de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label geeft inzicht in hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het energielabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een groen energielabel heeft een effect op de woningwaarde. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Verduurzamen van je huis met subsidies in Anjum

Alle huizen in Provincie Friesland moeten verduurzamen en uiteindelijk los van het gas komen. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In het gedeelte hieronder bieden we up-to-date info over de meest populaire subsidieregelingen duurzame energie in Anjum.

 • Landelijke subsidie isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor isolatiewerkzaamheden aan wanden, gevel, (spouw)muur, vloer, ramen.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in februari 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Noardeast-Fryslân biedt mogelijk ook diverse plaatselijke subsidieregelingen of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Noardeast-Fryslân vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Anjum gebruiken in februari 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is met eigen middelen. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? Dan kan je geld lenen. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. Hieronder vind je de details (ook geldig voor o.a. Oostrum, Lioessens en Ee).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale lening waarmee particulieren en VvE’s de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningbezitters met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Noardeast-Fryslân.
 • Laat je hypotheek aanpassen: breid je bestaande financiering uit.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Anjum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Anjum?

Een energie maatwerkadvies Anjum is een besparingsadvies met daarin concrete maatregelen voor het duurzamer maken van jouw woonhuis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, de woning verwarmen met een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het document biedt per maatregel de geschatte kosten en de totale terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is erg gewenst voor alle particuliere woningbezitters die hun woning gasloos willen gaan verwarmen en dit willen financieren met een subsidie.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Op dat moment is dit besparingsplan vereist. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Ga je verduurzamen met een groene lening of met spaargeld dat je zelf hebt? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het is heel specifiek en geeft aan welke verduurzamingsmaatregelen helpen om de energiekosten te reduceren. Met behulp van dit concept plan kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De tarieven van een advies op maat hangen af van het soort woning, de oppervlakte van het huis, en de adviseur die je kiest. De tarieven liggen tussen de €200,00 tot wel €330,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het hele traject ongeveer €235,00. Het is verstandig om offertes van betrouwbare (BRL9500-02) energieadviseurs in Anjum aan te vragen.

Kan een VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Zodoende kan men collectief CO2 besparende maatregelen laten doen. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert doet een grondige inspectie van het hele pand. Het keuringsbureau checkt bij bewoners de wensen en behoeftes om het wooncomplex te verduurzamen. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. In het document vinden bewoners ook de verwachte prijzen en de opbrengsten per jaar.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van je bedrijfspand of kantoor kunt versterken. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Anjum voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw onderzoek toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor of bedrijfspand Een versterkte energieprestatie mondt uit in gunstigere energierekeningen, een prettig werkklimaat, een gunstigere milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de vergroeningsmaatregelen. ZIe ook RVO.nl voor alle informatie.

Plaats een reactie