Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Oostrum

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Het is niet altijd duidelijk waar je het beste kunt beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een nieuwe warmtepomp uitkiezen of leg ik het dak vol met zonnepanelen? Het betrouwbare Energiebesparing Maatwerkadvies Oostrum kan je hierbij verder helpen. Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor doelgericht advies en analyseert de diverse opties. Het plan stelt bloot welke werkzaamheden een energiebesparing opleveren voor jouw woning en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het plan tref je heel specifiek de initiële investering en het rendement van de uitgezochte woningaanpassingen. Het verduurzamingsplan is speciaal in het leven geroepen voor particuliere woningbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies verduidelijkt welke opties jouw woning duurzamer kunnen maken.
 • Een neutrale duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij verstrekt een plan met alle duurzame investeringen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Denk aan: zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per onderwerp krijg je inzicht in een kostenbegroting wat het rendement is en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het energiebesparingsadvies dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Oostrum die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-oostrum

Energieadvies: help mij met mijn hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor privé-woningen en kantoren dat een compleet advies geeft om energieverbruik te minderen en derhalve de energierekening te beperken. In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke duurzame oplossingen je kunt toepassen, wat wat de financiële implicaties zijn, en wat de totale besparing is. Hiervoor heb je de keuze uit maatregelen zoals warmtepomp, HR++ glas, infraroodpanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie. Je regelt het supersnel. Een energiecoach komt langs voor inspecties en om een goed advies te kunnen geven. Deze adviseur doet een deskundige checkup en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een volledig schema met alle verduurzamingsmaatregelen. In het rapport vind je ook een prijslijst met verwachte kosten en de besparing. Disclaimer: Elke maatwerkadviseur werkt autonoom en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het rapport vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Update: Ga je energiebesparende maatregelen treffen in je huis, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. De woning-analyse moet gedaan worden door een onafhankelijke energieadviseur. Gekwalificeerde en onafhankelijke energieadviseurs zijn te vinden op het portaal centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Oostrum (juni 2024)

Ook profiteren van een subsidie om je huis te vergroenen? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsadvies biedt een lijst met alle duurzame oplossingen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Denk hierbij aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het toepassen van spouwmuurisolatie en het laten plaatsen van zonnecellen. Hieronder leggen we precies uit wat je moet doen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een gediplomeerde energie-specialist. Gediplomeerde bedrijven kan je opzoeken op centraalregistertechniek.nl of via onze klantenservice. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Niet vergeten: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Een gepersonaliseerd advies kost je geld. Adviseurs kunnen individuele tarieven rekenen. Het is verstandig om diverse offertes op te vragen van gediplomeerde EPA-adviseurs. Geef je verwachtingen vooraf aan. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of ga je zelf klussen? Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Het vergelijken van de prijsopgaven kun je dan probleemloos doen.

 3. Voer de Woningcheck uit

  Het overleg is georganiseerd? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Bekijk dan altijd ook de bespaarcheck op de site verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken ontdek je een weergave met opties die mogelijk interessant zijn. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Oostrum.

 4. Neem het energierapport door

  De adviseur komt bij je thuis en stelt vast welke potentiële maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Vervolgens verstuurt hij een volledig energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Met betrekking tot de energiemaatregelen delen ze aspecten zoals de geraamde kosten, de opbrengsten per jaar en de geschatte terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Daarbij kan je vragen stellen.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Oostrum laten uitvoeren). Deze erkende vakman weet alles over gas en stroom besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren zijn andere bedrijven noodzakelijk. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij isolatiebedrijven en regionale installatiebedrijven. Vraag of ze langskomen om je woning te bekijken en op te meten. Je kunt eventueel overleggen of de adviseur jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor je woonhuis?

Contacteer energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Oostrum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een onafhankelijke maatwerk-adviespartij. Het is aan te raden om een energie-specialist uit de regio te selecteren. Ze zijn bekend met het type woning, en je hebt ook minder hoge reiskosten. Bijgaand vind je adres-informatie van mogelijk interessante bedrijven die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Noardeast-Fryslân. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Oostrum

Uitgelichte adviseurs: vraag direct een rapport aan

Wil je direct een afspraak inplannen? In de uitgelichte tabel hieronder tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Oostrum waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Klik op de knop om een contactmoment in te plannen.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel consumenten willen minder energie gebruiken. Maar hoe kun je daarmee starten? Met name daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Je ontvangt een goed advies over alle bespaarmogelijkheden voor jouw huis. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In deze gids bieden we informatie rondom de meest populaire verduurzamingsmaatregelen voor je pand. Check ook meer informatie over lucht-water warmtepomp.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Oostrum

 1. Een gunstigere energierekening: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. Verhoog je woningwaarde: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (bekijk meer info over isolatie)€1940,00€100,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€10525,00€680,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4840,00€550,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2955,00€210,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€420,00€53,50 p/jaar
Radiatorfolie (lees hier meer tips) €22,50€28,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen bij standaard woningen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor direct energie besparen!

Zoek energiedeskundige en ga direct aan de slag

Energie besparen met woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Een huis isoleren in Oostrum is onmisbaar om te gaan besparen. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte binnenshuis. Het kent gunstige effecten: je kunt direct besparen op de energiekosten, het is aangenaam warm in huis, je gebruikt minder fossiele energie, je hebt minder last van lawaai van de straat en de prijs van je huis wordt hoger. Er zijn meerdere subsidies te gebruiken. Advies: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): geen last meer van tocht over de vloer.
 • Dakisolatie (vanaf €43,00per /m2): houd ook de hitte buiten in de zomer.
 • Gevelisolatie (vanaf €87,50per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €20,50per /m2): vermindert het aantal dagen dat een woning te warm of te koud is.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,00per /m2): wordt vaak gebruikt bij oudere woningen (1920 – 1975).
 • Isolatieglas (vanaf €116,50per /m2): HR++ glas heeft meer lichtinval en een hogere transmissie van licht.

Huis verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de traditionele HR-ketel. Het pakt warmte van de lucht of grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). De aanvullende stroom kan je genereren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). Gedurende de zomermaanden kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een all-electric warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In het bijgaande gedeelte lees je aanvullende informatie over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en pompt warm tapwater door de woning. Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Oostrum: gunstig geprijsd en werkt ook uitstekend bij woningen met een slechtere isolatie. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: gebruikt warme ventilatielucht als bron.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: produceert geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide of stikstofoxide.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met 2 (warmte/koude) warmtebronnen in de grond.

Info en voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je zal minder betalen voor stroom. Met een groot subsidie-voordeel, het BTW-nultarief en/of een financiering middels groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco, GreenChoice, Budget Energie, Essent en Delta, Oxxio, United Consumers, Enegiedirect.nl, Powerpeers. Met de salderingsregeling kun je extra stroom terugleveren aan het net.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen is al te plaatsen voor €5.550 en verdien je terug in zo’n 6 a 8 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met een focus op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Eventuele overtollige zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Zonnepanelen in Oostrum bestellen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Het voordeel van een zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een zonlicht gevoelige zonnecollector en een voorraadvat voor warm water. Deze constructie zorgt voor warm tapwater om te douchen en te koken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Met een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik voor het verwarmen van water. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een hoog rendement ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor een familie (150 liter voorraadvat) is er al voor €4.000 inclusief installatiewerk.
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is +/- 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Ervaar het gemak van infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Bijvoorbeeld badkamer of werkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Er zijn genoeg voordelen te noemen: geen verstoring van de luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De investeringskosten in warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €185,00 – €500,00 per warmtepaneel.

Praktische energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Oostrum. In dit blokje verstrekken we een lijstje met belangrijke en niet al te dure verduurzamingsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: door het verplaatsen van lucht verminderen de verwarmings- en koelingskosten.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): geen last meer van koude tocht.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel en zuinig douchen met een spaardouche.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: de inductiekookplaat is een goedkoop alternatief voor het gasfornuis.
 • Slimme thermostaat: altijd thuiskomen in een aangenaam warm huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder kosten voor onderhoud van A+ label producten.

Direct persoonlijk energieadvies in Oostrum!

Vraag adviesgesprek aan en ontdek hoe je kunt besparen op de energie

Energielabel Oostrum: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat nuttige maatregelen die uit te voeren zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Dit energieplan bespreekt ook wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je na een woninginspectie jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? Of wil je het huis in de verkoop zetten of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Op dat moment is het handig om om het energielabel opnieuw te berekenen. Een vakbekwame energie inspecteur neemt de woning op en controleert het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je woning wordt ingedeeld in energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label toont de energiezuinigheid van een woning.
 • Dit duurzaamheidslabel is tegenwoordig een verplichting als je je woning wil verkopen.
 • Een uitstekend energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Oostrum

De meeste panden in Provincie Friesland moeten verduurzamen en uiteindelijk los van het gas komen. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. In de box hieronder doorzoek je up-to-date info over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Oostrum.

 • Landelijke subsidie isolatie: ontvang tot max. 30% van de investering voor isolatiewerkzaamheden aan wanden, ramen, dak, gevel, vloer.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in juni 2024.
 • In het geval van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Noardeast-Fryslân heeft mogelijk verschillende lokale subsidie-plannen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Noardeast-Fryslân vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Oostrum aanvragen in juni 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door het gebruiken van eigen geld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je het heel voordelig lenen. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. Hieronder vind je meer informatie (ook geldig voor o.a. Wetsens, Ee en Metslawier).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee particulieren en VvE’s energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor gevelisolatie, vloerisolatie, zonneboilers, dakisolatie, warmtepompen, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huiseigenaren die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Noardeast-Fryslân.
 • Pas je eigen hypotheek aan: breid je bestaande financiering uit.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Oostrum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Oostrum?

Dit energie maatwerkadvies Oostrum is een advies met suggesties voor de verduurzaming van jouw woning die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, het gebruik van een warmtepomp of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Dit energieplan geeft per maatregel het financiële plaatje en de terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor particuliere woningeigenaren die willen verduurzamen en dit willen financieren met een subsidie.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je met deze subsidie isoleren, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Op die momenten is dit concept plan een must. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met eigen geld? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het laat jouw zien welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning. Middels dit plan wordt het aanvragen van offertes stukken eenvoudiger.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat hangen af van het soort woning, de totale oppervlakte en het maatwerkadviesbedrijf. De prijs ligt tussen de €245,00 tot €335,00. Voor een doorsnee huis kost dit advies circa €245,00. Het is aan te bevelen om offertes van betrouwbare (BRL9500-02) energieadviseurs in Oostrum te verkrijgen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Door die strategie kan men gezamenlijk CO-2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energieadviseur doet een grondige inspectie van het hele pand. Het bedrijf vraagt bewoners naar de woonwensen om het wooncomplex energiezuiniger te maken. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. Bewoners ontvangen netjes een mail met de verwachte kosten en de geschatte terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt perfectioneren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Oostrum voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw onderzoek bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand. Een versterkte energieprestatie mondt uit in lagere energiekosten, een prettig werkklimaat, een lager tarief qua milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de maatregelen. Bezoek RVO.nl voor alle informatie.

Plaats een reactie