Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Steendam

Op zoek naar opties om de energierekening te verminderen? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepomp in de woning plaatsen of hebben zonnepanelen de meeste prioriteit? Het deskundige Energiebesparing Maatwerkadvies Steendam is daarbij een goede ondersteuning. Een energieadviseur maakt een afspraak voor persoonlijk advies en omschrijft waar de kansen liggen. Het energiebesparingsadvies is concreet en vertelt welke maatregelen het energieverbruik laten dalen en het comfort verhogen. In het verduurzamingsrapport tref je gedetailleerd de investering en de terugverdientijd van de mogelijke maatregelen. Het plan is aan te raden voor particuliere huizenbezitters en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke werkzaamheden jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Je ontvangt een verslag met alle energiebesparende maatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Onder andere: woningisolatie, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per maatregel kun je aspecten achterhalen zoals het budget, wat het rendement is en de geschatte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieplan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Steendam die hun woninglabel willen verbeteren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-steendam

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor particuliere en zakelijke objecten dat duidelijke tips geeft om energieverbruik te minderen en derhalve de energierekening te beperken. In dit rapport wordt heel concreet aangegeven welke maatregelen je kunt nemen, wat de prijs is, en wat de totale besparing is. In dat geval kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld zonneboiler, infraroodpanelen, vloerisolatie, warmtepomp, HR++ glas, dakisolatie. Het is vrij eenvoudig. Een energiedeskundige komt bij jouw thuis langs om een goed advies te kunnen geven. Deze persoon bekijkt grondig de hele woning en berekent welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met daarin maatregelen. In het rapport vind je ook een raming van de kosten en het totale rendement Let op: Deze maatwerkadviseur is neutraal en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het document biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Actueel: Wil je je woning klaar maken voor de toekomst, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een gekwalificeerde energiedeskundige. Deskundige en onafhankelijke energieadviseurs vind je op centraalregistertechniek.nl. Informeer altijd naar het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Steendam (juni 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om je woning te renoveren? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit advies geef je inzicht in bruikbare duurzame oplossingen die toepasbaar zijn op jouw huis. Je kunt denken aan het vervangen van (HR++) glas, het verhogen van de isolatie van buitengevels en het toepassen van zonnecellen. In onze stappenplan leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een professionele energie-specialist. Geschikte bedrijven kan je vergelijken op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Advies: selecteer zeker een adviseur dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Energieadviseurs zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is slim om diverse offertes op te zoeken van gecertificeerde experts. Vul je verwachtingen goed in. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Wees zo duidelijk mogelijk. Het vergelijken van de offertes zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De afspraak is vastgelegd? Een goede voorbereiding is essentieel. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je stap-voor-stap tot een complete samenvatting met mogelijk interessante maatregelen die mogelijk geschikt zijn. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Hieruit haal je belangrijke vragen voor het adviesgesprek met de energiecoach in Steendam.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  Een maatwerkadviseurs loopt door de woning en stelt vast welke groene maatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Op basis van zijn bevindingen ontvang je een gunstig energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Aangaande deze energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag bijzonderheden als de verwachte kosten, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Hier kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven opzoeken

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Steendam laten uitvoeren). De specialist kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Neem contact op met meerdere isolatie-vakmannen en installatiebedrijven. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om alles tot in detail op te meten. Het kan handig zijn dat de energieconsultant jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor jouw woonhuis?

Bekijk energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Steendam vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een gecertificeerde maatwerk-adviespartij. Het is verstandig om een energieadviseur uit jouw eigen regio te benaderen. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In de onderstaande tabel delen we contactgegevens van mogelijk interessante bedrijven die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Midden-Groningen. Let goed op de aanwezigheid van een BRL9500-02-certificaat. Veel bedrijven kun je ook vinden via www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
DUMALagelandsterweg 119623PCLageland
Energie Adviesbureau GroenG.Gernaatweg 199684TEFinsterwolde
LabelbalieHoge der A 349712AEGroningen
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Steendam

Uitgelichte experts: meteen een afspraak maken

Wil je snel aan de slag? In de tabel hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Steendam die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de bedrijven om jouw aanvraag meteen te starten.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel consumenten zouden graag energie willen besparen. Dit proces is echter best ingewikkeld. Daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Er wordt een compleet plan opgesteld met verschillende bespaarmogelijkheden. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? In de tekstblokjes hieronder beschrijven we de meest voorkomende energiebesparende maatregelen voor je pand. Op dit platform vind je ook informatie over radiatorfolie.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Steendam

 1. Een gunstigere energierekening: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Gunstig voor het milieu: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Verbeter je binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Een gunstigere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (bekijk meer info over isolatie)€4565,00€485,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€10100,00€755,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4790,00€530,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3065,00€195,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€355,00€47,50 p/jaar
Inductie kookplaat (meer tips bekijken) €510,00€44,00 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij gewone huizen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk maatwerkadviseurs en maak een afspraak

De basis: goede woningisolatie

Wil je minder gas stoken? Je huis isoleren in Steendam is een slimme investering. A.d.h.v. het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Isolatie is ontzettend belangrijk: je bespaart meteen op de energienota, de woning heeft een beter comfortniveau, je stoot minder CO-2 uit, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn meerdere subsidies te selecteren. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): sterke verbetering van de energie-efficiëntie.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): het dak isoleren kan tot 30% warmteverlies voorkomen.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,50per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): direct een lagere luchtvochtigheid in de kruipruimte.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €26,50per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €124,50per /m2): HR++ glas biedt een optimale thermische isolatie.

De warmtepomp als alternatief voor CV-ketel

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de traditionele HR-ketel. Hij gebruikt energie van de lucht of grondwater. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. De additionele stroom kan je genereren met zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het ook nog eens koelen. Je kunt kiezen voor een all-electric warmtepomp of een hybride model. In het stuk hieronder lees je extra details over de diverse varianten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en zorgt voor warm tapwater. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Het is een relatief duur systeem en het huis moet zeer goed geïsoleerd zijn. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Steendam: gunstig geprijsd en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: een buitenunit onttrekt de warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: systeem dat werkt op basis van bodembron (gaat 25 jaar mee).

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je gaat ook minder energiekosten betalen. Met een groot subsidie-voordeel, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en de beschikbaarheid van diverse groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Essent, Eneco, GreenChoice, Engie, Budget Energie & Enegiedirect.nl, Delta, Oxxio, United Consumers, Vandebron. Dankzij de salderingsregeling kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een standaard systeem inclusief 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €5.050 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 a 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak moet geschikt zijn voor montage met een gunstige positionering op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Jouw eigen zonnestroom kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Steendam laten plaatsen? Dan betaal je geen BTW.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler is een warmte opwekkende zonnecollector en een buffervat voor het water. Het boilersysteem zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de douche en de keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Met een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik voor warm water verwarmen. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een warmtepomp of HR-ketel. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een standaard zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (voorraadvat met 150 – 200 liter) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.450 (incl. plaatsing).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is zo’n 2 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (v.a. 50cm bij 100 cm).

Informatie en tips voor infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Denk aan de badkamer of een thuiskantoor. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: geen verstoring van de luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een heel toffe uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan snel een deel van een kamer opwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De investeringskosten in warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €155,00 tot €425,00 per paneel.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Steendam. In de box hieronder lees je een weergave met handige en aantrekkelijk geprijsde energiebesparende maatregelen die vrij eenvoudig zijn te integreren.

 • Mechanische ventilatie: door het verplaatsen van lucht verminderen de verwarmings- en koelingskosten.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): ventileren en energie besparen met 1 systeem.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: de beste manier om energieverspilling te voorkomen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder impact op het milieu met een A+ apparaat.

Start met een persoonlijk energieadvies in Steendam!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en vind uit hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Steendam: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt opties die je kunt uitvoeren om jouw huis meer duurzaam te maken. Het document laat woningeigenaren ook zien wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om een herziend energielabel op te vragen. Een gekwalificeerde energie inspecteur komt je huis en berekent de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label vertelt hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit label is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een uitstekend energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Verduurzaam je woning met subsidies in Steendam

Alle woningen en panden in Provincie Groningen moeten duurzamer worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Heb je subsidie nodig? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Hieronder delen wij up-to-date info over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Steendam.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang 30% van de kosten voor isolatie van dak, (spouw)muur, vloer, ramen, wanden.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in juni 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Midden-Groningen biedt mogelijk ook diverse plaatselijke subsidiemogelijkheden of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Midden-Groningen vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Steendam aanvragen in juni 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door dit te betalen met eigen geld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. De duurzame leningen zijn beschikbaar voor Nederlandse woningbezitters. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Schildwolde, Borgercompagnie en Hellum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee Nederlandse woningeigenaren energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor zonneboilers, zonnepanelen, dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor woningbezitters die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Midden-Groningen.
 • Extra stukje hypotheek nemen: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Steendam

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Steendam?

Dit energie maatwerkadvies Steendam is een besparingsadvies met suggesties voor het duurzamer maken van je pand die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn vloerisolatie, HR++ glas, het toepassen van een warmtepompsysteem of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Dit besparingsplan biedt per maatregel het kostenplaatje en de geschatte terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is interessant voor VVE’s en particulieren die willen vergroenen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Moet ik het energierapport verplicht aanvragen?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? Voor deze situaties is dit document noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met je eigen geld? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat jouw zien welke keuzes jouw energieverbruik doen dalen. Via dit document kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het soort woning, de gebruiksoppervlakte (m2) en het maatwerkadviesbedrijf. De prijs ligt tussen de €220,00 t/m €305,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak betaal je om en nabij de €240,00. Het is aan te raden om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Steendam te vergelijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Zodoende kan men collectief CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het inspectiebureau checkt bij bewoners de eisen en wensen om het complex energiezuinig te krijgen. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Dit is natuurlijk ook met de verwachte kosten en de besparing per jaar.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor kunt optimaliseren. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Steendam voor gebouweigenaren. Het utiliteitsbouw onderzoek gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor of bedrijfspand Een duurzamere energieprestatie mondt uit in een lagere maandafrekening, een prettig werkklimaat, een lager tarief qua milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO voor meer info.

Plaats een reactie