Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Schildwolde

Besparen op de energierekening? Er zijn veel opties, waar begin in? Begin ik met woningisolatie, een hybride warmtepomp kopen of leg ik het dak vol met zonnepanelen? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Schildwolde biedt hulp bij deze zoektocht. De energieadviseur komt persoonlijk langs voor doelgericht advies en geeft een toelichting wat de opties zijn. Het energieadvies geeft inzicht in welke alternatieven een energiebesparing realiseren en een prettige leefomgeving bevorderen. In het advies delen ze uitvoerig de initiële investering en het rendement van de bekende investeringsopties. Het energieadvies is een uitkomst voor Nederlandse particuliere woningbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke verduurzamingsmaatregelen jouw kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Uiteindelijk krijg je een maatwerkrapport met alle maatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Onder andere: ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie, zonnepanelen installeren, infraroodpanelen.
 • Per onderdeel kun je meer info vinden over de kosten, het rendement en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energierapport zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Schildwolde die een beter energielabel willen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-schildwolde

Energieadvies: hoge energiekosten verhelpen

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor huizenbezitters, verenigingen van eigenaren en kantoorpanden dat concrete handvatten geeft om het energieverbruik te remmen en zo de energienota te minderen. In het document wordt nauwkeurig omschreven welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat de prijs is, en wat het rendement is. Daarbij kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, infraroodpanelen, HR++ glas. Het is vrij eenvoudig. Een expert op het gebied van energie komt altijd bij je thuis op bezoek om samen jouw woning door te spreken. Deze vakman analyseert het huis en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Jij ontvangt een rapport met een overzichtelijke weergave van de energiebesparende maatregelen. Dit is inclusief een kostencalculatie en het totale rendement Goed om te weten: Deze maatwerkadviseur is een keur-expert en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het verslag vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Belangrijk: Ga je je woning isoleren met duurzame materialen, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Dit rapport moet zijn geschreven door een gecertificeerde energiecoach / deskundige. Gecertificeerde en betrouwbare energieadviseurs zijn te vinden op centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Schildwolde (mei 2024)

Ook profiteren van een subsidie om jouw woning te verduurzamen? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit advies bevat een weergaven van verschillende duurzame oplossingen die je kunt kiezen om te besparen. Denk hierbij aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, spouwmuurisolatie met glaswol en het laten plaatsen van zonnecellen. In de volgende tekst delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een objectieve energieadviseur. Erkende adviesbedrijven vind je op de website centraalregistertechniek.nl of via ons eigen platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Tip: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Maatwerkadviesbureau’s rekenen verschillende tarieven. Het is beter om diverse offertes aan te vragen van professionele energie adviseurs. Vul je verwachtingen goed in. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of ga je zelf klussen? Wees zo precies mogelijk. Het vergelijken van de offertes kost je dan minder moeite.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  De afspraak is vastgelegd? Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl ontdek je een weergave met maatregelen die mogelijk interessant zijn. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit is uitstekende input voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Schildwolde.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  De energie expert brengt een bezoek aan huis en beschrijft welke energiebesparingsmaatregelen het meest effectief zijn. Op basis hiervan stuurt hij een doorgerekend energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Voor elke energiemaatregel beschrijven ze aspecten zoals de verwachte kosten, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Als je hiervoor kiest kan je extra vragen stellen.

 5. Vakbedrijven benaderen

  De energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Schildwolde laten uitvoeren). De adviseur adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Maar voor de uitwerking van het plan zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij isolatie-experts en erkende installateurs. Laat ze thuis langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Het kan nuttig zijn dat de energieconsultant hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor mijn woning?

Contacteer energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Schildwolde vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een deskundige maatwerkadviseur. Het is aan te bevelen om een expert uit de buurt te nemen. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In de tabel hieronder tref je gegevens van kwalitatieve vakmensen die huizen inspecteren in de gemeente Midden-Groningen. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
DUMALagelandsterweg 119623PCLageland
Energie Adviesbureau GroenG.Gernaatweg 199684TEFinsterwolde
LabelbalieHoge der A 349712AEGroningen
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Schildwolde

Uitgelichte specialisten: meteen een afspraak maken

Wil je meteen beginnen met besparen? In de uitgelichte tabel hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Schildwolde die direct beschikbaar zijn. Klik op de knop om jouw aanvraag meteen te starten.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel huishoudens willen besparen op de energiekosten. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Je krijgt informatie over bespaarmogelijkheden, groot en klein. Maar waar moet ik dan aan denken? In de tekstblokjes hieronder delen we de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Bekijk ook onze pagina met informatie over HR-ketels.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Schildwolde

 1. Verlaag je energienota: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Een klimaatbewuste keuze: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Wonen in een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (bekijk hier meer info)€4215,00€435,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4155,00€805,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5195,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2975,00€195,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€325,00€54,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer energiebespaartips) €6,40€7,75 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van vergroeningsmaatregelen bij normale huizen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het gericht verduurzamen!

Bekijk energiespecialisten en plan een afspraak in

Snel besparen met woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Jouw huis isoleren in Schildwolde is dan eigenlijk de basis. Door te kiezen voor het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte behouden. De effecten zijn positief: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, je stoot minder CO-2 uit, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn meerdere subsidies beschikbaar. Belangrijk: voor de arbeid voor isolatie geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €50,00per /m2): het dak isoleren kan tot 30% warmteverlies voorkomen.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,50per /m2): voorkom warmteverlies via de gevel!
 • Bodemisolatie (vanaf €25,50per /m2): heel eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,50per /m2): relatief goedkope en eenvoudige manier van isoleren.
 • Isolatieglas (vanaf €123,00per /m2): HR++ glas is sterker en biedt tevens meer bescherming tegen inbraak.

De woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de gasketel. Het pakt warmte van de buitenlucht, bodem of water. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. De stroom kan je zelf opwekken met een aantal zonnepanelen. In de zomer kan het jouw huis ook koelen. Er zijn 2 opties: een all-electric warmtepomp of een hybride oplossing. In het blokje hieronder behandelen we extra details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en kan ook het tapwater opwarmen. Je kunt dan helemaal van het gas af. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Schildwolde: een voordeliger systeem en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van wat oudere huizen. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: er worden geen geen schadelijke (rook)gassen uitgestoten.
 • Bodem-water warmtepomp: het meest rendabele, maar ook het meest dure systeem van dit moment.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam en je bespaart flink op de energiekosten. Door te informeren naar de subsidies, geen BTW en/of een interessant rentetarief van een groene lening verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, Vattenfall, Essent, Engie of Oxxio, Enegiedirect.nl, United Consumers, Vandebron, Delta. Dankzij de salderingsregeling kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een systeem met 10 panelen kost je circa €5.250 en kan snel worden terugverdiend binnen 6 a 8 jaar.
 • Voor een goede werking geldt: een dak met voldoende ruimte met een gunstige positionering op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Schildwolde aanschaffen? Dan betaal je niet eens BTW.

Laat een zonneboiler installeren

Een zonneboiler bestaat uit de speciale zonnecollector (op het dak) een een opslagvat voor het warme tapwater. Deze constructie is jouw bron voor al het warme tapwater in de badkamer en keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Via een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik dat nodig is voor warm water. Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een warmtepomp of hoog rendement ketel. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor 4 personen (vat met 150 liter) vergt een investering van zo’n €3.400 (incl. installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is plus minus 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Goedkoop warm water met infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Denk aan badkamer of werkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, minimaal energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De prijsindicaties van warmtepanelen liggen tussen de €190,00 – €450,00 per paneel.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Schildwolde. In het gedeelte hieronder doorzoek je een overzicht met belangrijke en gunstig geprijsde verduurzamingsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: door het verplaatsen van lucht verminderen de verwarmings- en koelingskosten.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: milieuvriendelijke douchekop die je helpt te besparen op je energiekosten.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen warmte af, waardoor het veel veiliger is.
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: nooit meer thuiskomen in een koud huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder impact op het milieu met een A+ apparaat.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Schildwolde!

Vraag adviesgesprek aan en krijg inzicht in hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Schildwolde: hoe kan ik dat aanvragen?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing omvat werkzaamheden die goed uitvoerbaar zijn om je woning te verduurzamen. Dit besparingsplan geeft ook inzicht in wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel vertelt hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je nadien (na de inspectie) maatregelen laten uitvoeren? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het verstandig om het huis nog eens te laten checken. Een gediplomeerde energie inspecteur neemt de woning op en calculeert hoeveel gas en elektriciteit nodig is om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label laat kopers en huurders zien hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit huislabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een goed energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Woning duurzaam maken met subsidies in Schildwolde

Alle huizen in Provincie Groningen moeten duurzamer worden en uiteindelijk los van het gas komen. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In dit blokje bieden we nuttige info over de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Schildwolde.

 • Isolatie-subsidie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan vloer, dak, gevel, wanden, (spouw)muur.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): geschikt voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Midden-Groningen heeft mogelijk zelf ook nog een aantal lokale subsidie-middelen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Midden-Groningen zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Schildwolde bekijken in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is met een financiering door eigen middelen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Probeer dan een lening af te sluiten. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook handig voor o.a. Lageland, Hellum en Luddeweer).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee particulieren en VvE’s energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. gevelisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboilers, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor huizenbezitters die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): nieuwe vorm van lening die gekoppeld is aan het gebouw en niet aan een persoon (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor mensen die hun rijksmonument willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Midden-Groningen.
 • Verhoog je eigen hypotheek: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Schildwolde

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Schildwolde?

Een energie maatwerkadvies Schildwolde is een besparingsplan inclusief suggesties voor de vergroening van je woning die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het gebruik van een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit adviesrapport biedt per maatregel het budget en de besparing. Het persoonlijk energieadvies is verplicht voor woningeigenaren die hun huis energiezuinig willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is dit energierapport verplicht?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Op die momenten is dit advies verplicht. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaargelden? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het laat je zien welke verduurzamingsmaatregelen jouw energieverbruik doen dalen. Met behulp van dit adviesrapport kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De precieze kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), de omvang van de woning en de gekozen energieadviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €215,00 tot en met €285,00. Voor een normale tussenwoning kost het advies op maat ongeveer €275,00. Wij adviseren om offertes van gekwalificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Schildwolde op te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in overeenstemming met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Middels deze methode kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist op het gebied van energie zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het inspectiebureau vraagt bewoners naar het wensenlijstje om het appartementencomplex te verbeteren. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners vinden hier ook de geschatte kosten en de terugverdientijd.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van jouw kantoor of bedrijfspand kunt versterken. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Schildwolde voor gebouwen. Deze utiliteitsbouw analyse gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een zakelijk gebouw. Goede energieprestatie leidt tot een lagere maandafrekening, een prettige omgeving om in te werken, een beperkte milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is een nieuwe manier om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee je als gebouweigenaar een premie kunt ontvangen voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO voor de eisen en voorwaarden.

Plaats een reactie