Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Smilde

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Er zijn veel opties, waar begin in? Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp installatie laten aanleggen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Smilde is een goed hulpmiddel! Een energieadviseur maakt een afspraak voor een maatwerkadvies en inspecteert wat de mogelijkheden zijn. Het energieadvies is concreet en vertelt welke opties een energiebesparing opleveren voor jouw woning en het binnenklimaat verbeteren. In de aanbevelingen vind je overzichtelijk de initiële investering en het rendement van de uitgezochte investeringsopties. Het verduurzamingsrapport is relevant voor Nederlandse particuliere woningbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Een maatwerkadvies toont aan welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een gediplomeerde duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij deelt een verduurzamingsrapport met alle potentiële maatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Kies voor: zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, woningisolatie.
 • Per optie kun je meer info vinden over de geraamde kosten, hoeveel je bespaart en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het maatwerkadvies moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Smilde die hun woninglabel willen verbeteren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-smilde

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een deskundig advies voor woningen en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om energieverbruik te minderen en derhalve de energierekening te reduceren In het advies staat dus heel concreet aangegeven welke energiebesparende maatregelen geschikt zijn, wat de totale investering is, en wat de totale besparing is. Daaromtrent heb je de keuze uit maatregelen zoals vloerisolatie, HR++ glas, infraroodpanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler. Je regelt het supersnel. Een energiecoach belt jouw voor een afspraak om samen jouw woning door te spreken. Deze professional bekijkt grondig de hele woning en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Het rapport wordt opgemaakt met een opsomming van alle vergroeningsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een calculatie van de kosten en de besparing. Goed om te benoemen: Een maatwerkadviseur is onpartijdig en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het plan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Actueel: Ga je je huis overzetten op groene energie, en wil je een subsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Dit rapport moet zijn geschreven door een gediplomeerde expert op het gebied van energie . Vakbekwame en betrouwbare energieadviseurs kan je achterhalen via het portaal centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Smilde (mei 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit advies geeft een overzicht met uiteenlopende verduurzamingsmaatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Denk hierbij aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het plaatsen van voorzetwandisolatie met glaswol en het installeren van zonnecellen. In het volgende blok bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een professionele energie-specialist. Ervaren EPA-adviseurs vind je op Centraal Register Techniek en natuurlijk via onze eigen site. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Tip: ga in zee met een adviesclub die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies heeft een prijs. Adviseurs zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is slim om minimaal 2 offertes te ontvangen van gediplomeerde adviesbedrijven. Geef een duidelijke briefing. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of ga je zelf klussen? Wees zo precies mogelijk. Het kiezen van de beste adviseur is op die manier veel relevanter.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  Staat er een meeting met een expert? Bereid jezelf goed voor. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via deze website krijg je een lijst met duurzame investeringen die relevant zijn. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Smilde.

 4. Raadpleeg het energierapport

  De energie specialist bezoekt je aan huis en calculeert welke energiebesparingsmaatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Vervolgens mailt hij een erkend energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Aangaande deze energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag onderwerpen zoals de geraamde kosten, het rendement en de uiteindelijke terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Tijdens zo’n meeting kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  De energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Smilde laten uitvoeren). Deze deskundige vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zijn andere bedrijven noodzakelijk. Zoek daarom contact met isolatie specialisten en lokale installateurs. Vraag of ze langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energieconsultant daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor je huis?

Informeer bij energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Smilde vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een ervaren adviseur. Het is raadzaam om een adviesbedrijf uit de regio te contacteren. Zij kennen de lokale woningmarkt, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. Bijgaand check je gegevens van erkende energie experts die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Midden-Drenthe. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Gecertificeerde bedrijven vind je ook op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
InventOssebroeken 269411VRBeilen
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Dany Brix FotografieBosgras 49408LSAssen
EnergiewachtAmerikaweg 229407TKAssen
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Smilde

Uitgelichte bedrijven: direct online afspraak inplannen

Wil je direct een afspraak inplannen? Bijgaand vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Smilde met een handig online aanvraagformulier. Klik op een van de aanbieders om een contactmoment in te plannen.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel Hollanders willen beginnen met energie besparen. Maar wat zijn goede opties? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Je krijgt inzicht in bespaarmogelijkheden, groot en klein. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In de tekstblokjes hieronder delen we de gunstigste vergroeningsmaatregelen voor je pand. Bekijk ook onze pagina met informatie over tochtstrips.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Smilde

 1. Een aantrekkelijke energierekening: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Het is goed voor het milieu: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. Een gunstigere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (lees meer over isolatie)€4315,00€490,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6285,00€855,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5295,00€475,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3120,00€185,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€345,00€35,50 p/jaar
Inductie kookplaat (meer energiebespaartips) €370,00€37,00 p/jaar
Kosten en besparingen van verschillende besparende maatregelen bij basiswoningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies voor doelgerichte verduurzaming!

Zoek een adviseur en ga direct aan de slag

Besparen dankzij woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Een huis isoleren in Smilde is doorgaans een goed startpunt. Middels het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren houd je de warmte binnen. Woningisolatie is essentieel: je kunt direct besparen op de energiekosten, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, je draagt bij aan het milieu, het functioneert tevens als een geluidswal en je huis is interessanter op de markt. Er zijn diverse subsidies te gebruiken. Goed om te weten: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): een beter loopcomfort en minder vochtproblemen.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,50per /m2): beperkt condensatie op muren en plafonds.
 • Bodemisolatie (vanaf €30,00per /m2): een ruimte is veel makkelijker op temperatuur te houden.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €25,00per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €118,00per /m2): HR++ glas heeft meer lichtinval en een hogere transmissie van licht.

Huis verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de CV- of HR ketel. Het pakt warmte van natuurlijke warmtebronnen. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. Het systeem heeft wel veel extra elektriciteit nodig. Deze extra stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen op het dak van je huis. In de zomer kan het ook nog eens koelen. Je kunt kiezen voor een all-electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. In het blokje hieronder delen we praktische details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en verhit al je tapwater. Het gasverbruik kan dan naar 0. Het is een vrij kostbaar systeem en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Smilde: is een stuk betaalbaarder en wordt met name toegepast in wat oudere huizen. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: dit systeem kan je ook als airco gebruiken.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: het meest rendabele, maar ook het meest dure systeem van dit moment.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Dat is goed voor het milieu en je zal minder betalen voor stroom. Met een groot subsidie-voordeel, een versoepelde BTW-regeling en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen kan je genieten van een goede terugverdientijd. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Essent, Engie, Eneco, Budget Energie, GreenChoice & Powerpeers, Vandebron, Delta, Oxxio, United Consumers. Door te salderen kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een goede set met 10+ panelen is al te plaatsen voor €5.700 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 7 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: het dak heeft voldoende ruimte met een focus op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Eventuele overtollige zonnestroom kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Goedkoop zonnepanelen in Smilde aanschaffen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Ervaar het gemak van een zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit de speciale zonnecollector (op het dak) en een buffervat voor jouw warmte water. Het gehele systeem maakt veel warm tapwater mogelijk in de badkamer en keuken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Met een zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik om water te verwarmen. Deze installaties doen het goed i.c.m. een gasgestookte ketel of warmtepomp. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een familie (vat met 150 liter) is er te bestellen vanaf €3.150 inclusief installatie.
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is plus minus 3 m2 tot 4 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

Wat je moet weten voor de aanschaf van infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Zoals bijv. een werkkamer of in de slaapkamer. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: minder last van luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen ramen we op +/- €200,00 tot €325,00 per element.

Handige energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Smilde. Hieronder kan je aan de slag met een schema met populaire en betaalbare energiebesparende maatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: door verse lucht in het gebouw te verplaatsen, verbetert het rendement van de verwarming.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): altijd gefilterde schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting verliest/geeft geen warmte, waardoor ze geen energie verspillen.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: de beste manier om energieverspilling te voorkomen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: verbeterde energie-efficiëntie bij A+ apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Smilde!

Vraag naar het adviesgesprek en achterhaal hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Smilde: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat energiebesparende maatregelen die geschikt zijn om je woning te verduurzamen. Het plan bespreekt ook wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht maatregelen laten uitvoeren? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Wij adviseren dan om een nieuw energielabel aan te vragen. Een erkende energie inspecteur bekijk het huis en onderzoekt de hoeveelheid gas en elektriciteit die nodig is voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label geeft aan hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit huislabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een duurzaam energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Bekijk duurzaamheidssubsidies in Smilde

Alle woningen en panden in Provincie Drenthe moeten verduurzamen en op de lange termijn nul op de meter worden. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Heb je subsidie nodig? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In dit blokje doorzoek je nuttige info over de optionele subsidieregelingen duurzame energie in Smilde.

 • Subsidie voor isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor isolatiewerkzaamheden aan (spouw)muur, gevel, vloer, dak, wanden.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Midden-Drenthe heeft mogelijk verschillende individuele subsidie opties of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Midden-Drenthe tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Smilde vergelijken in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is met eigen middelen. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? Dan kan je het heel voordelig lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. In het stukje hieronder vind je meer info (ook handig voor o.a. Wijster, Appelscha en Drijber).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstig product waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor mensen met een woning die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Midden-Drenthe.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Smilde

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Smilde?

Een energie maatwerkadvies Smilde is een adviesrapport inclusief suggesties voor het verduurzamen van je huis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan vloerisolatie, HR++ glas, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dit advies onderschrijft per maatregel de verwachte kosten en de geraamde terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is verplicht voor particuliere woningeigenaren die hun woning gasloos willen gaan verwarmen en dit willen financieren met een subsidie.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? In dat geval is dit adviesplan vereist. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met wat eigen spaarmiddelen. Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het laat jouw zien welke alternatieven jouw woning duurzamer kunnen maken. Door middel van dit besparingsplan is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat hangen af van huistype, de gebruiksoppervlakte (m2) en de adviseur die je kiest. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €190,00 tot ongeveer €285,00. Voor een standaard huis betaal je om en nabij de €250,00. Het is aan te bevelen om offertes van professionele (BRL9500-02) energieadviseurs in Smilde te verkrijgen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Op deze manier kunnen alle leden samen CO-2 besparende maatregelen inkopen. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het onderzoeksbureau checkt bij bewoners wat zij zouden willen aanpassen om het appartementencomplex te verduurzamen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de geschatte kosten en de totale terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Ook zakelijk gezien wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt upgraden. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Smilde voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw onderzoek bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een versterkte energieprestatie mondt uit in lagere maandelijkse energielasten, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, lagere milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methodiek om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee je als gebouweigenaar een premie kunt ontvangen voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Ga naar de website van het RVO voor meer info.

Plaats een reactie