Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Oranje

Wil jij ook besparen op de kosten van energierekening? Veel gezinnen weten niet waar ze moeten starten. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepomp laten plaatsen of is een zonneboiler of infraroodpanelen de beste keuze? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Oranje biedt hulp bij deze zoektocht. Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor doelgericht advies en omschrijft wat de mogelijkheden zijn. Het onderzoek laat jouw zien welke investeringen doeltreffend zijn in jouw huis en en verbeteringen doorvoeren voor het klimaat in huis. In het advies bekijk je uitgebreid de investering en de terugverdientijd van de geselecteerde woningaanpassingen. Het rapport met aanbevelingen is geschikt voor particuliere woningbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Het maatwerkadvies toont aan welke opties een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur inspecteert de woning voor een goed uitgangspunt.
 • Hij stuurt een verslag met alle duurzame investeringen die geschikt zijn voor je woning.
 • Zoals o.a.: ventileren met WTW, woningisolatie, zonnepanelen installeren, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen.
 • Per onderdeel kun je meer info vinden over het kostenplaatje, wat het oplevert en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieplan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Oranje die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-oranje

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat een compleet advies geeft om minder energie te gebruiken en zo de energienota te verkleinen. In het plan wordt uitvoerig beschreven welke investeringen je kunt doen, wat de totale uitgaven zijn, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Binnen dit advies kun je maatregelen overwegen zoals vloerisolatie, warmtepomp, HR++ glas, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, zonneboiler. Het is heel simpel. Een expert op het gebied van energie komt op locatie langs om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze expert neemt jouw huis op en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen passen bij jouw situatie. Het rapport bevat informatie en een overzicht met alle duurzaamheidsmaatregelen. Het rapport omvat ook een raming van de kosten en de besparing. Goed om te benoemen: Deze maatwerkadviseur is objectief en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het verslag biedt meestal ook het energielabel, inclusief onderbouwing.

Update: Ga je je woning isoleren met duurzame materialen, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Dit rapport moet zijn geschreven door een ervaren adviseur. Gecertificeerde en bedreven energieadviseurs achterhaal je op de website centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Oranje (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit energieplan geeft een overzicht met bruikbare energiebesparingsmaatregelen die voldoende effectief zijn. Je kunt denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het aanbrengen van voorzetwanden en het gebruik van een zonneboiler. In de volgende alinea delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een objectieve adviseur. Ervaren energie experts kan je opzoeken op centraalregistertechniek.nl en uiteraard op dit portaal. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Let op: neem alleen contact op met specialisten dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Maatwerkadviseurs kunnen individuele tarieven rekenen. Het is aan te raden om 2 of 3 offertes op te vragen van betrouwbare EPA-adviseurs. Geef je verwachtingen vooraf aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Offertes vergelijken wordt dan een stuk eenvoudiger.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  De bijeenkomst is bepaald? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl ontdek je een advies met maatregelen waar je mee kunt starten. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor je adviesgesprek met de energiecoach in Oranje.

 4. Het energierapport doornemen

  Een adviseur komt op locatie en calculeert welke verduurzamingsmaatregelen gunstig zijn. Binnen een paar dagen stuurt hij een onderbouwd energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Bij alle energiemaatregelen beschrijven ze randzaken zoals de uiteindelijke kosten, de opbrengsten per jaar en ook de terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Bij deze afspraak kun je iets meer de diepte in.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  Deze energiedeskundige kan niet alle bouwkundige vragen beantwoorden (dan moet je een bouwkundige keuring in Oranje laten uitvoeren). Deze persoon weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren moet je contact leggen met een aannemer. Neem contact op met meerdere isolatie-vakmannen en installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Vraag eventueel of de EPA-adviseur daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw woonruimte?

Vind energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Oranje vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een ervaren adviseur. Het is aan te raden om een energie-specialist rondom je woonplaats te nemen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. In de onderstaande tabel behandelen we namen en adressen van erkende EPA-adviseurs die diensten aanbieden in de gemeente Midden-Drenthe. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
InventOssebroeken 269411VRBeilen
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Dany Brix FotografieBosgras 49408LSAssen
EnergiewachtAmerikaweg 229407TKAssen
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Oranje

Uitgelichte energie adviseurs: direct online afspraak inplannen

Direct aan de slag? In de lijst hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Oranje die direct tot je beschikking zijn. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

De verschillende soorten energiebesparende maatregelen

Veel huishoudens willen beginnen met energie besparen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Er wordt een compleet plan opgesteld met alle bespaarmogelijkheden voor jouw huis. Maar waar moet ik dan aan denken? In het stuk hieronder beschrijven we de meest populaire energiebesparingsmaatregelen voor je woonruimte. Of klik door voor meer informatie over infraroodpanelen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Oranje

 1. Verlaag je energiefactuur: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: verhoog je wooncomfort.
 4. Verhoog je woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: het hele jaar door een aangename luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isolatie van dak (meer over woningisolatie)€4395,00€530,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6355,00€765,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4910,00€535,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3250,00€215,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€385,00€55,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer energiebespaartips) €1000,00€195,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen bij gewone woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor doelgerichte verduurzaming!

Zoek beschikbare adviseurs en plan een afspraak in

De voordelen van woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Je huis isoleren in Oranje is doorgaans een goed startpunt. Door middel van het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren verlies je minder warmte in huis. De effecten zijn positief: je kunt direct besparen op de energiekosten, je geniet van een optimaal leefcomfort, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, het functioneert tevens als een geluidswal en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn veel subsidies te gebruiken. Tip: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €45,00per /m2): verbetert de luchtdichtheid van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): vermindert de kans op een koudebrug.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,50per /m2): bescherming tegen vocht verlengt de levensduur van de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,50per /m2): perfect voor huizen gebouwd tussen 1920 tot 1975.
 • Isolatieglas (vanaf €125,00per /m2): meer wooncomfort, en minder stookkosten met HR++ glas.

Uitleg en info over de warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de HR-ketel op gas. Hij gebruikt energie van natuurlijke warmtebronnen. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De aanvullende stroom kan je zelf opwekken met een aantal zonnepanelen. In de hete maanden heeft het systeem ook een koelende werking. Er zijn twee keuzes: een full-electric warmtepomp of een hybride model. In het stuk hieronder noemen we relevante info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en pompt warm tapwater door de woning. Het gasverbruik kan dan naar 0. Deze stand-alone installatie is redelijk prijzig en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Oranje: een betaalbaar alternatief en kan goed functioneren in woningen met een slechtere isolatie. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzaam verwarmen en koelen zonder gas.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: systeem met het hoogste rendement door constante temp. van het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: zeer hoog rendement, maar erg duur in aanschaf.

Zonnepanelen laten installeren

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je betaald veel minder voor je stroom. Door gebruikt te maken van subsidies, een versoepelde BTW-regeling en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening heb je het binnen mum van tijd terugverdiend. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, GreenChoice, Essent, Engie of Enegiedirect.nl, Powerpeers, Delta, United Consumers, Vandebron. Doordat je mag salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen worden qua aanschafprijs erg aantrekkelijk. Een systeem met 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.100 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 a 8 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een dak met voldoende ruimte met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Ga je zonnepanelen in Oranje laten leggen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Het verwarmingssysteem levert snel warm tapwater in de badkamer en keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Door te investeren in een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie voor het verwarmen van water. Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een HR-ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor normaal gebruik (voorraadvat met 150 – 200 liter) kost ongeveer €3.500 (met plaatsing).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is om en nabij de 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Alles over infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een hobbyruimte of zolder. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: geen verstoring van de luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De onkosten van warmtepanelen zijn afhankelijk van merk, type en vermogen. Houd rekening met €250,00 tot €500,00 per paneel.

Overige energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Oranje. In dit blokje vind je om die reden een overzicht met krachtige en goedkope energiebesparende maatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: de inductiekookplaat is een goedkoop alternatief voor het gasfornuis.
 • Slimme thermostaat: je verwarming gaat uit als je niet thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Oranje!

Zet een adviesgesprek in de agenda en kom erachter hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Oranje: hoe zuinig is mijn huis?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt energiebesparende maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Dit energieplan geeft ook aan wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht maatregelen laten uitvoeren? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je een scherpe hypotheekrente? Dan is het verstandig om de woning opnieuw te laten keuren. Een vakbekwame energie inspecteur neemt de woning op en controleert de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label indiceert hoe energiezuinig een woning is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een actueel energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Woning duurzaam maken met subsidies in Oranje

Bestaande woningen in Provincie Drenthe moeten energiezuniger worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je jouw huis verduurzamen met subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In de box hieronder check je actuele informatie de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Oranje.

 • Subsidie voor isoleren: ontvang tot max. 30% van de investering voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan gevel, ramen, (spouw)muur, dak, wanden.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het installeren van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Midden-Drenthe biedt mogelijk aanvullende lokale subsidiemogelijkheden of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Midden-Drenthe kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Oranje bekijken in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen te nemen is met een financiering door eigen middelen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je geld lenen. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. We lichten graag het een en ander toe (ook geldig voor o.a. Beilen, Spier en Hooghalen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale lening waarmee Nederlandse woningeigenaren energiebesparende investerinen kunnen doen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepompen, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor mensen met een huis die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Midden-Drenthe.
 • Je hypotheek oprekken: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Oranje

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Oranje?

Het energie maatwerkadvies Oranje is een energieplan met aanbevelingen voor de verduurzaming van je woonhuis die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, een warmtepomp installatie laten monteren of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Dit besparingsadvies komt per maatregel met de geschatte kosten en de geraamde terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is aantrekkelijk voor VVE’s en particulieren die hun woning zuiniger willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Moet ik het energierapport verplicht aanvragen?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? Voor deze situaties is dit advies verplicht. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of eigen middelen? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het laat woningeigenaren zien welke investeringen helpen om de energiekosten te reduceren. A.d.h.v. dit concept plan kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat hangen af van het type gebouw, de oppervlakte van het huis, en de adviseur die de klus uitvoert. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €215,00 tot ongeveer €295,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak betaal je ongeveer €280,00. Het is goed om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in Oranje op te vragen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Via de regeling kunnen alle appartementseigenaren samen CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het adviesbedrijf checkt bij bewoners het wensenlijstje om het gebouw energiezuinig te krijgen. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners ontvangen netjes een mail met de verwachte kosten en de jaarlijkse besparing.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van je kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt optimaliseren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Oranje voor bedrijven. Het utiliteitsbouw rapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand. Een hogere energieprestatie zorgt voor lagere energielasten, een aangenaam binnenklimaat, minder hoge milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe rekenmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een gunstige zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. Check RVO.nl om dit aan te vragen.

Plaats een reactie