Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Mantinge

Zoek je naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen? Het is moeilijk waar te beginnen. Kan ik het beste eerst isoleren, een nieuwe warmtepomp installeren of ga ik juist met een zonneboiler aan de slag? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Mantinge is daarvoor in het leven geroepen Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor het energiebesparingsadvies en inspecteert waar besparingen mogelijk zijn. Het onderzoek stelt bloot welke investeringen passen bij jouw woning en het leefklimaat in huis verbeteren. In het maatwerkadvies bieden ze uitgebreid het kostenplaatje en het rendement van de potentiële maatregelen. Het maatwerkadvies is aan te raden voor Nederlandse particuliere woningbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Een maatwerkadvies geeft in detail aan welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur inspecteert de woning voor een goed uitgangspunt.
 • Hij verstrekt een verslag met alle maatregelen die een positief effect hebben op je energielabel.
 • Zoals o.a.: woningisolatie, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren.
 • Per onderdeel kun je meer info vinden over de geschatte kosten, de opbrengsten en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Mantinge die hun woning willen verduurzamen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-mantinge

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor particuliere en zakelijke objecten dat een volledig plan presenteert om een gebouw energieneutraal te maken en op die manier de energielasten te minimaliseren. In dit rapport wordt nauwkeurig omschreven welke investeringen je kunt doen, wat het kost, en hoeveel je gaat besparen. Binnen dit advies komen diverse maatregelen naar voren, zoals: dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, infraroodpanelen, HR++ glas, warmtepomp. Het is vrij eenvoudig. Een energie-expert belt jouw voor een afspraak om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze deskundige doet een grondige analyse en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een lijst met energiebesparingsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een begroting van de kosten en de besparing. Belangrijk: De maatwerkadviseur is een keur-expert en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het plan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Ter verduidelijking: Ga je energiebesparende maatregelen treffen in je huis, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. De inspecties moeten gedaan worden door een professionele energiedeskundige. Gediplomeerde en neutrale energieadviseurs achterhaal je op het portaal centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Mantinge (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het document geeft concreet advies dankzij een overzicht met verschillende maatregelen die voldoende effectief zijn. Je kunt denken aan het plaatsen van HR++ beglazing, het verhogen van de isolatie van buitenmuren en het gebruik van een zonneboiler. In de box hieronder leggen we precies uit wat je moet doen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een betrouwbare maatwerk adviseur. Gediplomeerde EPA-adviseurs zijn vindbaar op Centraal Register Techniek en natuurlijk via onze eigen site. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Tip: neem alleen contact op met specialisten die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Energieadviseurs zijn vrij in hun pricing. Wij adviseren om meerdere offertes op te vragen van gecertificeerde energie adviseurs. Geef een duidelijke briefing. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of doe je dit zelfstandig? Wees zo exact mogelijk. Offertes vergelijken wordt dan een stuk eenvoudiger.

 3. Voer de Woningcheck uit

  De meeting is afgesproken. Zorg dat je goed bent voorbereid. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit portaal kom je uiteindelijk tot een opsomming met duurzame investeringen waar je mee kunt starten. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Mantinge.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  De adviseur brengt een bezoek aan huis en beschrijft welke mogelijk interessante maatregelen doelgericht zijn. Binnen een paar dagen mailt hij een goed energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Per energiemaatregel vind je eigenschappen zoals het kostenplaatje, de opbrengsten en de terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Op dat moment is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Een vakbedrijf kiezen

  Een energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Mantinge laten uitvoeren). Deze persoon kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-vakmannen en plaatselijke installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen voor een uitgebreide inspectie. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energie expert daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn belangrijk voor mijn woonhuis?

Informeer bij energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Mantinge vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een onafhankelijke maatwerkadviseur. Het is slim om een maatwerk adviesbedrijf uit de buurt te contacteren. Ze zijn bekend met het type woning, en het bespaart reiskosten. Bijgaand delen we namen en adressen van mogelijk beschikbare EPA-adviseurs die werkzaam zijn binnen de gemeente Midden-Drenthe. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Veel bedrijven kun je ook vinden via de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
InventOssebroeken 269411VRBeilen
Dany Brix FotografieBosgras 49408LSAssen
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Mantinge

Uitgelichte specialisten: direct een rapport aanvragen

Direct aan de slag? In de bijgaande tabel vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Mantinge waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Kies een van de uitgelichte bedrijven om een contactmoment in te plannen.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel consumenten zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Dit proces is echter best ingewikkeld. Met name daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Er wordt een compleet plan opgesteld met de diverse geschikte bespaarmogelijkheden. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? In het stuk hieronder introduceren we de belangrijkste duurzame oplossingen voor jouw woning. Je kunt ook meer details lezen over verduurzamingsmaatregelen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Mantinge

 1. Verlaag je energienota: een lager maandbedrag voor je energie.
 2. Het is goed voor het milieu: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. Verhoog je woningwaarde: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van vloer (klik voor meer over isolatie)€2235,00€155,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€11675,00€745,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4860,00€505,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3370,00€205,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€355,00€30,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (meer tips) €34,50€28,00 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij gewone woningen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies voor direct energie besparen!

Zoek beschikbare adviseurs en begin vandaag nog

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Direct jouw energierekening minderen? Je huis isoleren in Mantinge is doorgaans een goed startpunt. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren gaat er minder warmte verloren. De effecten zijn positief: de energierekening gaat omlaag, je geniet van een optimaal leefcomfort, het is goed voor het milieu, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn meerdere subsidies te selecteren. Noemenswaardig: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): een beter loopcomfort en minder vochtproblemen.
 • Dakisolatie (vanaf €43,00per /m2): directe reductie van de stookkosten.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,50per /m2): vermindert de warmteverliezen in de winter en koelt het interieur in de zomer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €29,50per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €123,00per /m2): HR++ glas heeft een hogere geluidsisolatie dan standaard ramen.

De voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de CV- of HR ketel. Het systeem gebruikt warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. Jouw stroom kan jij eventueel verkrijgen middels innovatieve zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Er zijn twee keuzes: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. In het stuk hieronder tref je praktische details over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en verhit al je tapwater. Een huis zal op deze manier geen gas meer verbruiken. Het is een vrij kostbaar systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Mantinge: is een stuk betaalbaarder en kan eenvoudig worden gebruikt in wat oudere huizen. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: dit systeem kan je ook als airco gebruiken.
 • Lucht-water warmtepomp: op een duurzame manier warmte uit omgevingslucht onttrekken.
 • Water-water warmtepomp: zeer efficiënt systeem dat niet veel ruimte in beslag neemt.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Mede dankzij de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, Budget Energie, Vattenfall, Essent, GreenChoice of Powerpeers, United Consumers, Vandebron, Enegiedirect.nl, Oxxio. Middels het salderingsprincipe kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen zijn relatief goedkoop. Een systeem met 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €5.500 en kan je terugverdienen in +/- 6 a 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • De zonnestroom die je over hebt kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Wil je zonnepanelen in Mantinge aanschaffen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Laat een zonneboiler installeren

Een zonneboiler betekent een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) een voorraadvat en een naverwarmer. Het verwarmingssysteem is jouw bron voor al het warme tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik dat nodig is voor warm water. Je gebruikt het in combinatie met een gasgestookte ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (150 liter voorraadvat) heeft een prijskaartje van ongeveer €4.000 (met plaatsing).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is ongeveer 3 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (vanaf 40cm bij 80 cm).

Infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Handig voor bijv. de badkamer of jouw thuiswerkplek. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een duurzaam geclassificeerd energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kan je goed inzetten om lokaal te verwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De tarieven van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €185,00 t/m €550,00 per infraroodpaneel.

Overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen zijn er nog tal van aanvullende energiebespaar adviezen in Mantinge. Bijgaand lees je een weergave met populaire en laag geprijsde vergroeningsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: heerlijk douchen met een schoon geweten.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een veel langere levensduur dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Start met een persoonlijk energieadvies in Mantinge!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en check hoe jij kunt verduurzamen dit jaar

Energielabel Mantinge: hoe energiezuinig is mijn woning?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bevat maatregelen die uit te voeren zijn om te besparen op de energielasten. Dit besparingsplan vertelt ook wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht het huis opnieuw verduurzaamd? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het doorgaans noodzakelijk om de woning opnieuw te laten keuren. Een gekwalificeerde energie inspecteur doet een grondige check en onderzoekt de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor de verwarming van de woning (warmtevraag). De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label geeft aan hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit huislabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een perfect energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Mantinge

Praktisch alle huis in Provincie Drenthe moeten een stuk duurzamer worden en uiteindelijk helemaal van het gas af. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je een subsidie aanvragen? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Onderstaand tref je een overzicht met de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Mantinge.

 • Isolatie-subsidie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isolatiewerk aan gevel, vloer, dak, (spouw)muur, ramen.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Midden-Drenthe biedt mogelijk ook zelf lokale subsidiemogelijkheden of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Midden-Drenthe zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Mantinge afsluiten in mei 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door het inzetten van spaargeld. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Probeer dan een lening af te sluiten. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook relevant voor o.a. Zwiggelte, Balinge en Eursinge).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige annuïteitenlening waarmee huizenbezitters hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor zonneboilers, spouwmuurisolatie, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor huiseigenaren met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Midden-Drenthe.
 • Pas je eigen hypotheek aan: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

FAQ: alles wat je moet weten over energie besparen in Mantinge

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Mantinge?

Dit energie maatwerkadvies Mantinge is een document met tips en aanbevelingen voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor jouw pand die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het gebruik van een warmtepomp of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dit besparingsplan biedt per maatregel het financiële plaatje en de terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies biedt een uitkomst voor alle particuliere huizenbezitters die hun woning zuiniger willen maken en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Zoek je subsidie voor isoleren, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? In die gevallen is dit rapport onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaargeld dat je zelf hebt? Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het laat jouw zien welke keuzes de meeste besparing opleveren. D.m.v. dit besparingsadvies kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat hangen af van het soort woning, de totale oppervlakte en de adviseur die het werk uitvoert. Het tarief komt uit tussen de €235,00 tot ongeveer €295,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het energieadvies je gemiddeld €230,00. Het is verstandig om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Mantinge te vergelijken.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen gezamenlijk met de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Door die strategie kunnen alle leden samen CO-2 besparende maatregelen inplannen. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het keuringsbedrijf kijkt samen met bewoners naar de wensen en behoeftes om het gebouw energiezuinig te krijgen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners vinden hier ook een kostenbegroting en de uiteindelijke terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt versterken. Het energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Mantinge voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw advies gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand of kantoor Een duurzamere energieprestatie geeft gunstigere energierekeningen, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, lagere milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe manier om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een gunstige zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de duurzame oplossingen. Ga naar de website van het RVO voor de voorwaarden.

Plaats een reactie