Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Elp

De hoogte van de energierekening beperken? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp in de woning plaatsen of moet ik nu juist investeren in zonnepanelen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Elp biedt antwoord op deze vragen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor doelgericht advies en verkent wat de mogelijkheden zijn. Het rapport laat jouw zien welke verduurzamingsmaatregelen een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het leefklimaat optimaliseren. In het energiebesparingsadvies check je gedetailleerd de initiële investering en het rendement van de bekende investeringsopties. Het verduurzamingsplan is een uitkomst voor Nederlandse particuliere huiseigenaren en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Het maatwerkadvies geeft in detail aan welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij komt met een advies met alle mogelijk interessante maatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Onder andere: woningisolatie, infraroodpanelen, ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je aspecten achterhalen zoals de verwachte prijzen, het rendement en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het maatwerkadvies dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Elp die hun huis willen vergroenen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-elp

Energieadvies: snel je energiekosten verlagen

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat een compleet advies geeft om het energieverbruik te remmen en zo de energienota te verminderen. In het rapport wordt in grote lijnen aangegeven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de totale uitgaven zijn, en hoeveel geld het je uiteindelijk oplevert. Bij een dergelijk advies kun je maatregelen laten uitvoeren zoals vloerisolatie, HR++ glas, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie. Het werkt heel eenvoudig. Een specialist op het gebied van energie komt bij jouw thuis langs om samen jouw wensen te inventariseren. Deze persoon doet een deskundige checkup en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen passen bij jouw situatie. Er wordt een rapport opgesteld met een lijst met energiebesparingsmaatregelen. Dit is inclusief een prijslijst met verwachte kosten en tevens een rendements-weergave. Belangrijk: Jouw maatwerkadviseur werkt individueel en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het verslag geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Actueel: Wil je je woning energiezuiniger maken, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. De inspecties moeten gedaan worden door een deskundige energiecoach / deskundige. Gecertificeerde en onafhankelijke energieadviseurs zijn vindbaar op centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Elp (mei 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie om je huis te vergroenen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit advies geeft een schema met verschillende vergroeningsmaatregelen die jouw woning helpen energie te besparen. Bijvoorbeeld sterk HR++ raamwerk (beglazing), het isoleren van buitenmuren met PIR en het toepassen van zonnecellen. In het stappenplan hieronder laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een deskundige adviseur. Objectieve EPA-adviseurs zijn te vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Belangrijk: ga in zee met een adviesclub met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Energie experts kunnen individuele tarieven rekenen. Het is raadzaam om minimaal 2 offertes op te vragen van betrouwbare EPA-adviseurs. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of ga je zelf bedrijven benaderen? Geef zoveel details als je kunt. Offertes vergelijken is dan veel minder complex.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Het adviesgesprek is ingepland. Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via deze website kom je stap-voor-stap tot een lijst met energiebesparende maatregelen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Elp.

 4. Lees het hele energierapport door

  De adviseur komt langs en rekent uit welke opties het meest effectief zijn. Op basis van zijn bevindingen krijg je een betrouwbaar energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Bij alle energiemaatregelen noteren ze onderwerpen zoals een kostenbegroting, de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Bij deze afspraak kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven vinden

  Deze energiedeskundige kan niet alle bouwkundige vragen beantwoorden (dan moet je een bouwkundige keuring in Elp laten uitvoeren). Deze expert geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zijn andere bedrijven noodzakelijk. Zoek daarom contact met isolatie-deskundigen en regionale installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen voor de complete woninganalyse. Het kan nuttig zijn dat de energieadviseur daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor mijn woonhuis?

Check energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Elp vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een deskundige maatwerkadviseur. Het is aan te bevelen om een maatwerk adviesbedrijf uit de omgeving te nemen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de onderstaande tabel lees je namen en adressen van kwalitatieve adviseurs die werken in de gemeente Midden-Drenthe. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Voor meer adressen zie ook het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
InventOssebroeken 269411VRBeilen
Dany Brix FotografieBosgras 49408LSAssen
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Elp

Uitgelichte experts: direct online aanvragen

Direct in contact komen met een adviseur? Hieronder delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Elp die direct tot je beschikking zijn. Klik op de button om direct aan de slag te gaan.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Steeds meer mensen zouden graag een lagere energierekening willen. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Er wordt een compleet plan opgesteld met alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Hoe ziet dit er precies uit? In de tekstblokjes hieronder delen we de aantrekkelijkste energiebesparende maatregelen voor je appartement. Op deze website lees je ook alles over bodem isoleren.

Het comfort van een energiezuinige woning in Elp

 1. Een gunstige energienota: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Het is goed voor het milieu: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: een warm huis zonder tocht en vocht.
 4. Een gunstigere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Wonen in een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (bekijk hier meer info)€4370,00€425,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€12025,00€760,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5300,00€550,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3370,00€150,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€360,00€57,50 p/jaar
Waterbesparende douchekop (bekijk meer tips) €31,00€36,00 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van vergroeningsmaatregelen bij reguliere woningen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk maatwerkadviseurs en plan afspraak in

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Een huis isoleren in Elp is onmisbaar om te gaan besparen. A.d.h.v. het isoleren van de muur, het dak, en vloer verlies je minder warmte in huis. De effecten zijn positief: je bespaart meteen op de energiekosten, je geniet van meer comfort in huis, het is goed voor het milieu, je hebt minder last van lawaai van de straat en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn veel subsidies die beschikbaar zijn. Wat je misschien niet wist: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): het dak isoleren kan tot 30% warmteverlies voorkomen.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,00per /m2): vermindert de kans op een koudebrug.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): direct een lagere luchtvochtigheid in de kruipruimte.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €25,00per /m2): een kosteneffectief alternatief is voor dure renovaties.
 • Isolatieglas (vanaf €127,50per /m2): HR++ glas bij het verminderen van de kans op schimmelvorming.

Woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de traditionele HR-ketel. Het onttrekt warmte aan de lucht of grondwater. Je kunt jouw gasverbruik drastisch verlagen. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. De additionele stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de zomerperiode kan het jouw woning ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride model. In het bijgaande gedeelte verstrekken we aanvullende informatie over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: wordt geïnstalleerd als volledige verwarming en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je kunt dan echt een nul op de meter woning realiseren. Deze stand-alone installatie is redelijk prijzig en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Elp: een betaalbaar alternatief en is een goede oplossing voor oudere en minder geïsoleerde woningen. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: op een duurzame manier warmte uit omgevingslucht onttrekken.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: het meest rendabele, maar ook het meest dure systeem van dit moment.

Met zonnepanelen stroom opwekken

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is een verantwoorde, groene investering én jouw energierekening gaat naar beneden. Door te informeren naar de subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een financiering middels groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Vattenfall, GreenChoice, Budget Energie, Engie, Essent of Delta, Enegiedirect.nl, United Consumers, Oxxio, Powerpeers. Door te salderen kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen zijn in aanschaf steeds voordeliger. Een systeem met 10 panelen heb je – inclusief montage – al vanaf €5.500 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • Voor een goede werking geldt: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Wil je zonnepanelen in Elp laten leggen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een warmte opwekkende zonnecollector en een buffervat voor jouw warmte water. De zonneboiler zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de badkamer en keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Na de installatie van de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water. Dit systeem werkt goed samen met een CV-ketel of warmtepomp. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een standaard zonneboiler voor basis-gebruik (200 liter vat) komt uit op ongeveer €3.950 (met montage).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is om en nabij de 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (v.a. 50cm bij 100 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Ideaal voor in de woonkamer of slaapkamer. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Voor bijverwarming zijn warmtepanelen meer dan geschikt. Er zijn genoeg voordelen te noemen: geen effect op de luchtcirculatie, een laag energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De tarieven van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €250,00 tot €400,00 per IR-paneel.

Snelle energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Elp. In dit blokje delen wij een lijstje met handige en laag geprijsde energiebesparingsmaatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: het opwarmen van vuile lucht is moeilijker dan schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: duurzaam en comfortabel koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere stroomrekeningen door zuinige A+ apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Elp!

Vraag adviesgesprek aan en zoek uit hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Elp: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt allerlei maatregelen die jij kan laten uitvoeren om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit besparingsadvies bespreekt ook wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel toont hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) jouw huis verder verduurzaamd? En gaat je huis verkocht worden of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het doorgaans noodzakelijk om een herziend energielabel op te vragen. Een energie inspecteur analyseert de woning en analyseert de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label toont hoe energiezuinig een woning is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een groen energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Elp

Alle woningen in Provincie Drenthe moeten verduurzamen en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! In het gedeelte hieronder check je up-to-date info over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Elp.

 • Subsidie isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor isolatie van gevel, vloer, ramen, wanden, (spouw)muur.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Midden-Drenthe biedt mogelijk ook diverse regionale subsidieregelingen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Midden-Drenthe zijn alle financiële regelingen te bekijken.

Energiebespaarlening Elp afsluiten in mei 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is om dit met eigen geld te betalen. Is er niet voldoende spaargeld? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook voor andere regio’s zoals Garminge, Schoonloo en Witteveen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige annuïteitenlening waarmee eigenaar-bewoners hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor gevelisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor huizenbezitters die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Midden-Drenthe.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Elp

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Elp?

Dit energie maatwerkadvies Elp is een advies met daarin concrete maatregelen voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor je woning die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder vallen o.a. dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, een warmtepomp installatie laten monteren of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Het adviesplan behandelt per maatregel de verwachte kosten en de besparing. Een persoonlijk energieadvies biedt een uitkomst voor woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en een subsidie nodig hebben.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? In die situaties is dit rapport noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het laat woningeigenaren zien welke opties jouw energieverbruik doen dalen. D.m.v. dit energieplan kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), de grootte van de woning en het maatwerkadviesbedrijf. De tarieven liggen tussen de €245,00 tot en met €350,00. Voor een doorsnee huis betaal je ongeveer €240,00. Het is slim om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Elp te overwegen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Middels deze methode kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen inplannen. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De maatwerkadviseur zal het hele gebouw opnemen. Het onderzoeksbureau kijkt samen met bewoners naar de eisen en wensen om het wooncomplex energiezuiniger te maken. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de woningen. Bewoners ontvangen netjes een mail met de verwachte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar wil je weten hoe je de energieprestaties van een bedrijfsgebouw of kantoor kunt optimaliseren. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Elp voor gebouweigenaren. Het utiliteitsbouw energierapport bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfspand of kantoor Een duurzamere energieprestatie leidt tot lagere lasten, een aangenaam binnenklimaat, een gunstigere milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe manier voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de duurzaamheidsmaatregelen. Check RVO.nl voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie