Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Maasland

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Veel gezinnen weten niet waar ze moeten starten. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een aantrekkelijke warmtepomp selecteren of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Maasland kan goede suggesties opleveren! De energieadviseur komt persoonlijk langs voor een maatwerkadvies en onderzoekt waar de kansen liggen. Het energiebesparingsadvies geeft inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het leefklimaat optimaliseren. In het maatwerkrapport onderzoek je heel specifiek de totale kosten en het rendement van de potentiële energiebesparende maatregelen. Het verduurzamingsplan is relevant voor alle particuliere woningeigenaren en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Een maatwerkadvies laat zien welke energiebesparende maatregelen jouw kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij komt met een aanbevelingen-rapport met alle duurzaamheidsmaatregelen die van meerwaarde zijn voor je huis.
 • Overweeg bijv.: warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie.
 • Per duurzaamheidsmaatregel krijg je inzicht in de investering, wat het oplevert en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieadvies moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Maasland die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-maasland

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor bedrijven en particulieren dat helpt om het energieverbruik te remmen en op die manier de energielasten te verlagen. In het advies wordt uitvoerig beschreven welke vergroeningsmaatregelen er mogelijk zijn, wat de totale uitgaven zijn, en wat de totale besparing is. Hiervoor kun je maatregelen laten uitvoeren zoals vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, HR++ glas. Het is een eenvoudige procedure. Een energie-expert komt op locatie langs om jouw doelstellingen door te nemen. Deze adviseur bekijkt grondig de hele woning en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een volledig schema met alle energiebesparende maatregelen. In het rapport vind je ook een prijslijst met verwachte kosten en de besparing. Goed om te benoemen: Deze maatwerkadviseur werkt als specialist en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het plan vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Let op: Wil je jouw huis meer duurzaam maken, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! Het advies moet altijd worden geschreven door een gekwalificeerde energieadviseur. Vakbekwame en onafhankelijke energieadviseurs vind je op de site centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Maasland (juni 2024)

Ook profiteren van een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit adviesrapport bevat een weergaven van bruikbare maatregelen die haalbaar zijn voor jouw huis. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het aanbrengen van buitenmuurisolatie met glaswol en het plaatsen van een zonneboiler. In onze stappenplan bieden we inzicht in de te nemen stappen.

Vraag een energierapport aan in 5 stappen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een gediplomeerde energie-expert. Geschikte bedrijven kan je bekijken op Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Niet vergeten: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Start met meerdere offertes

  Je betaalt voor een gepersonaliseerd advies. Maatwerk-adviesbedrijven kunnen individuele tarieven rekenen. Het is wijs om diverse offertes op te vragen van gediplomeerde adviseurs. Verstrek je behoeften van tevoren. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit zelf doen? Wees heel concreet. Het vergelijken van de prijsopgaven is dan veel minder complex.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je stap-voor-stap tot een opsomming met verduurzamingsmaatregelen waar je mee kunt starten. Altijd met de prijzen en de rendementen. Hieruit haal je belangrijke vragen voor een adviesgesprek met de energiecoach in Maasland.

 4. Neem het energierapport door

  De energie specialist bezoekt je aan huis en berekent welke werkzaamheden doelgericht zijn. Vervolgens verstuurt hij een doorgerekend energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Per energiemaatregel bekijk je aspecten zoals de minimale prijzen, de besparing per jaar en ook de terugverdientijd. In veel gevallen plant de adviseur een moment om het rapport samen door te nemen. In die situaties kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven zoeken

  Een energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Maasland laten uitvoeren). De adviseur vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren moet je contact leggen met een aannemer. Neem contact op met meerdere isolatie-deskundigen en installateurs. Vraag of ze langskomen om je woning te bekijken en op te meten. Vraag eventueel of de adviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn interessant voor je pand?

Vind energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Maasland vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing laat je verrichten door een gediplomeerde maatwerkadviseur. Het is raadzaam om een adviesbureau uit de regio te nemen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. In de bijgaande tabel check je bedrijfsnamen en adresgegevens van mogelijke adviesbureaus die werkzaam zijn binnen de gemeente Midden-Delfland. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Veel bedrijven kun je ook vinden via www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Böhtlingk architectenbureaus-Herenstraat 403155SKMaasland
Spring op Groen B.V.s-Herenstraat 743155SLMaasland
Kleidijk EP adviesKleidijk 76 a3161HJRhoon
Mijn energielabel-adviseurTrasmolen 193146TEMaassluis
LabeltHagedoorn 13142KBMaassluis
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Maasland

Uitgelichte energie adviseurs: meteen een afspraak maken

Wil je meteen beginnen met besparen? Hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Maasland die direct tot je beschikking zijn. Kies een van de bureau’s om jouw aanvraag meteen te starten.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren zouden graag een lagere energierekening willen. Dit proces is echter best ingewikkeld. Daarvoor is het maatwerkadvies ontworpen. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In het stuk hieronder delen wij de meest voorkomende energiebesparende maatregelen voor je appartement. Of klik door voor meer informatie over zonnepanelen.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Maasland

 1. Een lagere energiefactuur: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Goed voor het klimaat: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: in alle ruimtes een goede luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren spouwmuren (lees meer over isolatie)€2125,00€290,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€5355,00€550,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4850,00€505,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3300,00€200,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€350,00€27,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (bekijk meer tips) €1400,00€175,00 p/jaar
Kosten en baten van duurzaamheidsmaatregelen bij gewone huizen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor concrete tips!

Bekijk beschikbare deskundigen en ga direct aan de slag

Energie besparen met woningisolatie

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Je huis isoleren in Maasland is onmisbaar om te gaan besparen. Middels het isoleren van de muur, het dak, en vloer is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Het kent gunstige effecten: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, de woning heeft een beter comfortniveau, je stoot minder CO-2 uit, je beperkt het geluid van buiten en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn veel subsidies te kiezen. Belangrijk feit: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): een geïsoleerd dak houdt de warmte binnen in de winter.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,50per /m2): warmte van de muur wordt volledig benut.
 • Bodemisolatie (vanaf €19,50per /m2): helpt de kwaliteit van de gebouwen te verbeteren (duurzaam).
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €21,50per /m2): vermindert kosten voor luchtverversing en warmteverlies voor muren.
 • Isolatieglas (vanaf €123,00per /m2): HR++ glas bespaart energie, werkt geluiddempend en is inbraakwerend.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de HR-ketel op gas. Het pakt warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Dit zorgt voor een drastische verlaging van je gasverbruik. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. Deze extra stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen. In de zomerperiode kan het jouw woning ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In het blokje hieronder tref je aanvullende informatie over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en warmt het water op om te douchen (tapwater). Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Maasland: is een stuk minder duur en zeer geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: uniek systeem waarmee je ook actief kunt koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: op een duurzame manier warmte uit omgevingslucht onttrekken.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: geen buitenunit, maar een bodembron en daardoor kostbaar.

Kies voor zonnepanelen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu én jouw energierekening gaat naar beneden. Door gebruikt te maken van subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening kan je genieten van een goede terugverdientijd. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, Essent, GreenChoice, Vattenfall & United Consumers, Enegiedirect.nl, Powerpeers, Delta, Vandebron. Door het principe van salderen krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kost ongeveer €5.250 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 6 tot 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een gunstige positionering op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Voordelig zonnepanelen in Maasland bestellen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Laat een zonneboiler installeren

Een zonneboiler is een zonnecollector op het dak een een opslagvat voor het warme tapwater. Het gehele systeem genereert warm tapwater in keuken, badkamer en eventueel voor de verwarming. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Dankzij de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie om in de woning warm water te maken. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een CV-ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (voorraadvat met 150 – 200 liter) kost je circa €4.000 inclusief montage.
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is plus minus 2 m2 tot 3 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (diameter van 40 tot 80 cm).

Duurzame infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Handig voor bijv. de badkamer of een thuiskantoor. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een zeer interessant energieverbruik, het is vrij gemakkelijk (zelf) te plaatsen en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €155,00 tot €400,00 per ruimte.

Overige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Maasland. Onderstaand vind je daarom een aantal doelgerichte en betaalbare maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: schone en droge lucht is makkelijker op te warmen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): geen last meer van koude tocht.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen warmte af, waardoor het veel veiliger is.
 • Elektrisch koken: de inductiekookplaat is een goedkoop alternatief voor het gasfornuis.
 • Slimme thermostaat: voorkom dat de verwarming onnodig aanstaat.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Maasland!

Regel een adviesgesprek en check hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Maasland: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt maatregelen die je kunt uitvoeren om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het concept plan geeft ook aan wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel geeft inzicht in hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je na een woninginspectie jouw huis laten verduurzamen? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Wij adviseren dan om het energielabel opnieuw te berekenen. Een energie inspecteur komt je huis en controleert de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label geeft inzicht in hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Het woninglabel is tegenwoordig een verplichting als je je woning wil verkopen.
 • Een uitstekend energielabel resulteert in een hogere woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Ontdek beschikbare subsidies in Maasland

Bestaande woningen in Provincie Zuid-Holland moeten verduurzamen en uiteindelijk helemaal van het gas af. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Hieronder doorzoek je praktische informatie over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Maasland.

 • Isolatie-subsidie: 30% van de totale factuur voor isolatie van dak, vloer, gevel, (spouw)muur, wanden.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in juni 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Midden-Delfland heeft mogelijker zelf ook nog particuliere subsidiepotjes of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Midden-Delfland zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Maasland bekijken in juni 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Kom je geld tekort? Probeer dan een lening af te sluiten. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. Hieronder vind je de details (ook voor andere regio’s zoals Goudriaan, Rhoon en Heerjansdam).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee huizenbezitters en VvE’s hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepompen, dakisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor woningeigenaren die niet voldoen aan voorwaarden voor de reguliere duurzaamheidsleningen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale lening voor eigenaren van rijksmonumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Midden-Delfland.
 • Je eigen hypotheek ophogen: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Maasland

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Maasland?

Het energie maatwerkadvies Maasland is een energieadvies met een plan van aanpak voor het duurzamer maken van je huis die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, het plaatsen van een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit advies geeft per maatregel het kostenplaatje en de geraamde terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere woningeigenaren die gasvrij willen gaan wonen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Op die momenten is dit adviesplan vereist. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of spaargeld? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het is heel specifiek en geeft aan welke energiebesparende maatregelen jouw huis duurzamer kunnen maken. A.d.h.v. dit rapport kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat hebben te maken met huistype, de oppervlakte van het huis, en de gekozen adviseur. De prijs ligt tussen de €230,00 tot en met €285,00. Voor een gemiddelde woning kost het ongeveer €250,00. Het is aan te raden om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Maasland te verkrijgen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan gezamenlijk met de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Op basis daarvan kan men als vereniging CO-2 besparende maatregelen uit laten voeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist brengt het volledige complex in kaart.Het onderzoeksbureau vraagt bewoners naar de woonwensen om het wooncomplex te verduurzamen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Bewoners worden geïnformeerd over de verwachte prijzen en de besparing.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf wil je alles weten over hoe jij de energieprestaties van je kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt optimaliseren. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Maasland voor bedrijfspanden. Deze utiliteitsbouw analyse gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Goede energieprestatie leidt tot gunstigere energierekeningen, meer comfort, korting op de milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een relevante zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de energiebesparingsmaatregelen. Zie de website van RVO voor de voorwaarden.

Plaats een reactie