Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Wytgaard

Zoek je naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen? Er zijn veel opties, waar begin in? Zal ik beginnen met woningisolatie, een warmtepomp installatie laten aanleggen of hebben zonnepanelen de meeste prioriteit? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Wytgaard biedt antwoord op deze vragen. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor persoonlijk advies en inspecteert wat er mogelijk is. Het energieplan geeft inzicht in welke aanbevelingen jouw energierekening direct doen dalen en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het energiebesparingsadvies onderzoek je in detail de kosten en baten van de mogelijke investeringskeuzes. Het advies is een hulpmiddel voor particuliere woningbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Het maatwerkadvies geeft in detail aan welke energiebesparende maatregelen jouw kunnen helpen met het besparen op de energiekosten.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij levert een advies met alle duurzame investeringen die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Onder andere: zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, woningisolatie, ventileren met WTW.
 • Per maatregel kun je meer info vinden over de geraamde kosten, wat het rendement is en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Wytgaard die hun woning duurzamer willen maken en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-wytgaard

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor bedrijven en particulieren dat concrete handvatten geeft om een gebouw energieneutraal te maken en zodoende de energiekosten te beperken. In het advies wordt zeer gedetailleerd omschreven welke energiebesparende stappen je kunt zetten, wat de totale investering is, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. In dat kader kun je denken aan maatregelen zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, infraroodpanelen, HR++ glas, dakisolatie. Het is een eenvoudige procedure. Een expert op het gebied van energie komt langs voor inspecties en om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze vakman neemt jouw huis op en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Het rapport bevat informatie en een overzicht met een overzichtelijke weergave van de maatregelen. In het advies tref je ook een prijslijst met verwachte kosten en de verwachte besparing. Belangrijk: Elke maatwerkadviseur is objectief en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het rapport vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Opmerking: Ga je je woning uitrusten met energiebesparende apparatuur, en wil je gebruik maken van een van de lopende subsidies. Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een autonome expert op het gebied van energie . Vakbekwame en ervaren energieadviseurs zijn te vinden op het platform centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Wytgaard (april 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je woning te renoveren? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het document geeft een overzicht met innovatieve maatregelen die jouw woning helpen energie te besparen. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn toepassen van HR++ glas, het verhogen van de isolatie van gevels en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). Hierna bieden we inzicht in de te nemen stappen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een betrouwbare adviseur. Betrouwbare experts kan je vinden op het Centraal Register Techniek en via deze website. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Advies: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Energie experts rekenen verschillende tarieven. Het is aan te bevelen om 2 of 3 offertes te ontvangen van gediplomeerde vakmensen. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel details als mogelijk. Het kiezen van de beste offerte kun je dan probleemloos doen.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Het overleg is georganiseerd? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl krijg je een opsomming met groene maatregelen die relevant zijn. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor een adviesgesprek met de energiecoach in Wytgaard.

 4. Samen het energierapport bekijken

  Het adviesbedrijf neemt de woning op en zoekt uit welke verduurzamingsmaatregelen gunstig zijn. Niet veel later stuurt hij een gefundeerd energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Met betrekking tot de energiemaatregelen lees je aspecten zoals de verwachte prijzen, de besparing en de uiteindelijke terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Tijdens zo’n meeting is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Vakbedrijven benaderen

  Deze energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Wytgaard laten uitvoeren). Deze deskundige adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Neem contact op met meerdere isolatie specialisten en erkende installateurs. Maak een afspraak op locatie om je woning te bekijken en op te meten. Vraag eventueel of de adviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor je woning?

Check energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Wytgaard vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing moet je laten opstellen door een BRL9500-02 gecertificeerde maatwerk-adviespartij. Het is beter om een maatwerkadviseur uit de omgeving te nemen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de lijst hieronder lees je adres-informatie van erkende energieadviseurs die huizen inspecteren in de gemeente Leeuwarden. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Je kunt ook bedrijven vinden op het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Wytgaard

Uitgelichte experts: direct online afspraak inplannen

Wil je snel aan de slag? Hieronder tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Wytgaard die meteen voor jouw klaar staan. Klik op de button om te beginnen met je aanvraag.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren willen bezuinigen op de maandelijkse energielasten. Het is lastig waar je moet beginnen! Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedacht. Je krijgt informatie over allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Hoe ziet dit er precies uit? In deze gids bespreken we de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen voor jouw huis. Op deze website lees je ook alles over CV-ketels.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Wytgaard

 1. Je bespaart flink op de energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Een gunstigere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: altijd een uitstekende luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van spouwmuur (bekijk meer info over isolatie)€1640,00€340,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6450,00€875,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5365,00€550,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3000,00€160,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€315,00€59,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (lees hier meer tips) €1375,00€185,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van verduurzamingsmaatregelen bij reguliere woningen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor direct energie besparen!

Zoek beschikbare adviseurs en maak een afspraak

Energie besparen met woningisolatie

Je energierekening naar beneden brengen? Een huis isoleren in Wytgaard is een slimme investering. Middels het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte behouden. Isolatie is ontzettend belangrijk: je kunt direct besparen op de energiekosten, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je draagt bij aan het milieu, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je huis wordt meer waard. Er zijn diverse subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €48,00per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,00per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €19,50per /m2): heel eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €26,00per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €130,00per /m2): HR++ glas is sterker en biedt tevens meer bescherming tegen inbraak.

De woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de HR-ketel op gas. Hij gebruikt energie van natuurlijke warmtebronnen. Dankzij dit systeem hoef je geen gas meer te stoken. Wel gebruikt een warmtepomp elektriciteit. De additionele stroom kan je halen uit zonnepanelen op je eigen dak. In de zomer is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Er zijn 2 opties: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. In de opsomming hieronder delen wij aanvullende informatie over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en levert warm tapwater in huis. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Wytgaard: gunstig geprijsd en wordt met name toegepast in huizen met een matige isolatie. Jouw HR-combiketel kan gewoon blijven staan. Dit kan een besparing opleveren van liefst 70% op het gas.
 • Lucht-lucht warmtepomp: gebruikt warme ventilatielucht als bron.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Zonnepanelen laten installeren

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je zal minder betalen voor stroom. Door te informeren naar de subsidies, een gunstige BTW-regeling en de zeer aantrekkelijke groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, GreenChoice, Vattenfall, Engie of Vandebron, Enegiedirect.nl, Delta, Oxxio, Powerpeers. Middels het salderingsprincipe ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een set met 10 zonnepanelen heb je – inclusief montage – al vanaf €4.850 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 6 tot en met 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met een focus op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Jouw eigen zonnestroom kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Wytgaard laten monteren? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door een installatie met doorgaans 1 tot 4 thermische zonnecollectoren en een voorraadvat voor warm water. De zonneboiler zorgt voor warm tapwater om te douchen en te koken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Via een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten voor het gebruik van warm water. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een gasgestookte ketel of warmtepomp. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een goede zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (voorraadvat met 150 – 200 liter) is er te bestellen vanaf €3.850 (incl. installatie).
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is rond de 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Duurzame infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Denk aan badkamer of werkplek. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: er vindt geen luchtcirculatie plaats, minimaal energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en ze hebben een heel toffe uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan IR-verwarming soms zelfs als hoofdverwarming fungeren.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van merk, type en vermogen. Houd rekening met €165,00 tot €325,00 per paneel.

Overige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Wytgaard. In dit blokje vind je om die reden een lijst met relevante en voordelige energiebesparingsmaatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar op waterkosten en op de energierekening.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig bedienbaar op afstand met smartphone of tablet.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Wytgaard!

Regel een adviesgesprek en krijg inzicht in hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Wytgaard: hoe energiezuinig is mijn woning?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt nuttige maatregelen die goed uitvoerbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het adviesplan bespreekt ook wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft een indicatie hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je na een woninginspectie jouw huis laten verduurzamen? Of wil je het huis in de verkoop zetten of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het slim om het energielabel opnieuw te berekenen. Een speciale energie inspecteur doet een grondige check en bekijkt de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor de verwarming en warm water. Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label geeft aan hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een duurzaam energielabel resulteert in een hogere woningwaarde. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Een duurzame woning met subsidies in Wytgaard

Alle woningen in Provincie Friesland moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Wil je een van de subsidies aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In dit blokje doorzoek je up-to-date info over de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Wytgaard.

 • Subsidie voor isoleren: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isoleren van dak, vloer, ramen, gevel, (spouw)muur.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in april 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijk zelf ook nog een aantal individuele subsidieregelingen of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Wytgaard bekijken in april 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je geld lenen. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. In het stukje hieronder vind je meer info (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Hempens, Wyns en Swichum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee huizenbezitters hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor zonnepanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, warmtepompen, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor mensen met een woning die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale groene lening die gekoppeld is aan een woning, en dus niet aan een persoon (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Een bestaande hypotheek uitbreiden: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Wytgaard

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Wytgaard?

Het energie maatwerkadvies Wytgaard is een besparingsplan inclusief suggesties voor het vergroenen van een woning die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan vloerisolatie, HR++ glas, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen voor eigen energieopwek. Dit energieadvies behandelt per maatregel de verwachte kosten en de uiteindelijke terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor particuliere woningeigenaren die hun woning zuiniger willen maken en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Zoek je subsidie voor isoleren, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? In die situatie is dit besparingsrapport vereist. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaargeld waarover je zelf beschikt? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het stelt bloot welke maatregelen helpen om de energiekosten te reduceren. Met behulp van dit plan kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De tarieven van een advies op maat hebben te maken met het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), de oppervlakte van het huis, en de gekozen energieadviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €205,00 tot ongeveer €300,00. Voor een normale tussenwoning kost dit advies circa €275,00. Het is aan te bevelen om offertes van ervaren (BRL9500-02) energieadviseurs in Wytgaard op te vragen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in samenspraak met de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Zodoende kunnen alle appartementseigenaren samen CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De maatwerkadviseur maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het bedrijf inventariseert bij de bewoners wat ze graag willen om het verzamelgebouw of wooncomplex duurzamer te maken. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van het gebouw. Dit is natuurlijk ook met de verwachte kosten en de besparing.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt optimaliseren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Wytgaard voor gebouwen. Het utiliteitsbouw document gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een groenere energieprestatie zorgt voor een gunstigere energierekening, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, lagere milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de verduurzamingsmaatregelen. Ga naar RVO.nl voor meer info.

Plaats een reactie