Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Swichum

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Zal ik beginnen met woningisolatie, een warmtepomp aan de CV koppelen of zonnepanelen op het dak leggen? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Swichum biedt uitkomst! Je plant een afspraak met de energieadviseur voor het energiebesparingsadvies en omschrijft waar besparingen mogelijk zijn. Het rapport stelt bloot welke keuzes doeltreffend zijn in jouw huis en en het comfort verhogen. In het maatwerkadvies onderschrijven ze gedetailleerd het kostenplaatje en het rendement van de diverse energiebesparende maatregelen. Het rapport is aantrekkelijk voor Nederlandse particuliere woningbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Het maatwerkadvies specificeert welke energiebesparende maatregelen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een ervaren duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij komt met een energierapport met alle duurzaamheidsmaatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Bekijk de effecten van: infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen.
 • Per duurzaamheidsmaatregel check je het budget, het rendement en de totale terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energierapport moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Swichum die hun woninglabel willen verbeteren en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-swichum

Energieadvies: aan de slag met je energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor privé-woningen en kantoren dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te remmen en zo de energienota te verkleinen. In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke investeringen je kunt doen, wat de prijs is, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. Binnen dit advies kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere vloerisolatie, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, warmtepomp, HR++ glas, dakisolatie. Het is vrij eenvoudig. Een energiecoach komt langs voor inspecties en om jouw doelstellingen door te nemen. Deze expert neemt de woning op en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Er wordt een rapport opgesteld met een overzichtelijke weergave van de maatregelen. Dit is inclusief een begroting van de kosten en de besparing. Goed om te benoemen: Jouw maatwerkadviseur werkt autonoom en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het document bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Update: Wil je jouw woning duurzamer maken, en wil je een subsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! De inspecties moeten gedaan worden door een onafhankelijke energiecoach / deskundige. Gecertificeerde en onafhankelijke energieadviseurs check je de site centraalregistertechniek.nl. Informeer altijd naar het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Swichum (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit energieadvies helpt je op weg met innovatieve duurzame oplossingen die voldoende effectief zijn. Je kunt denken aan het vervangen van (HR++) glas, het isoleren van buitenmuren met EPS en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende paragraaf bieden we inzicht in de te nemen stappen.

Vraag een energierapport aan in 5 stappen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een ervaren energie-expert. Deskundige maatwerkadviesbureaus kan je opzoeken op de website van het Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Tip: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Energie specialisten kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is beter om 2 of 3 offertes op te vragen van betrouwbare vakmensen. Beschrijf je wensen van tevoren. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of overweeg je ook een warmtepomp of zonneboiler? Wil jij alles gaan uitbesteden, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het vergelijken van de prijsopgaven zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De afspraak is vastgelegd? Een goede voorbereiding is essentieel. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl kom je tot een lijst met duurzame investeringen die goed aansluiten op jouw woning. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens jouw adviesgesprek met de energiecoach in Swichum.

 4. Het energierapport doornemen

  De energie expert loopt door de woning en rekent uit welke werkzaamheden geschikt zijn voor jouw huis. Op basis hiervan krijg je een gefundeerd energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Bij alle energiemaatregelen delen ze bijzonderheden als het kostenplaatje, de besparing en de geschatte terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Bij deze afspraak kan je natuurlijk al jouw vragen afvuren.

 5. Vakbedrijven benaderen

  Deze energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Swichum laten uitvoeren). De specialist geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Voor de uitvoering van de klus dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Vraag meerdere offertes op bij isolatiebedrijven en professionele installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om alles tot in detail op te meten. Je kunt eventueel overleggen of de energieconsultant hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor je pand?

Vind energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Swichum vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een onafhankelijke expert. Het is raadzaam om een adviseur uit de omgeving te selecteren. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en je betaald minder voor reiskosten. In de bijgaande tabel vind je contactgegevens van goede bedrijven die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Leeuwarden. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. Voor meer adressen zie ook het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Swichum

Uitgelichte specialisten: direct een rapport aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? Hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Swichum met een handig online aanvraagformulier. Klik op een van de aanbieders om direct aan de slag te gaan.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel woningeigenaren willen hun energierekening minderen. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Met name daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Het biedt een duidelijk plan met allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? In het gedeelte hieronder vind je de meest geschikte energiebesparende maatregelen voor je appartement. Bekijk tevens meer informatie over zonneboilers.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Swichum

 1. Een lagere energierekening: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Verbeter je binnenklimaat: een warm huis zonder naden en kieren.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Altijd een gezonde leefomgeving: een gezonde luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Schuin dak isoleren (meer over woningisolatie)€4475,00€400,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11800,00€630,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4655,00€515,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €2945,00€160,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€480,00€24,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (lees hier meer tips) €5,35€5,75 p/jaar
Kosten en besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij Nederlandse woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor concrete tips!

Zoek beschikbare adviseurs en ga direct aan de slag

Snel besparen met woningisolatie

Wil je snel de energiekosten omlaag brengen? Jouw huis isoleren in Swichum is een slimme investering. Aan de hand van het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen kan de woning de warmte beter vasthouden. Je profiteert van de goede effecten: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, je gebruikt minder fossiele energie, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn allerlei subsidies te gebruiken. Goed om te weten: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): geeft een gemiddelde besparing van 10% tot 20%.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): het einde van vocht- en schimmelproblemen op zolder.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,00per /m2): goede manier om een thermische brug te beperken.
 • Bodemisolatie (vanaf €25,50per /m2): helpt de kwaliteit van de gebouwen te verbeteren (duurzaam).
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €29,50per /m2): mogelijk in praktische alle woningen met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €122,00per /m2): HR++ glas zorgt dat het gevoel van tocht bij het glas verdwijnt.

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de gasketel. Het onttrekt warmte aan bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Let er wel op dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt. Jouw stroom kan je genereren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). Tijdens de warme maanden kan het jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride opstelling. In het bijgaande gedeelte ontdek je praktische details over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en verhit al je tapwater. Je kunt dan helemaal van het gas af. Het is een vrij kostbaar systeem en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Swichum: gunstig geprijsd en kan eenvoudig worden gebruikt in oudere huizen die minder goed geïsoleerd zijn. Jouw HR-combiketel kan gewoon blijven staan. Het kan jouw gasverbruik terugdringen met meer dan 50%!
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: gebruikt de warmte die aanwezig is in het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: mag niet overal geplaatst worden (i.v.m. grondboringen).

Met zonnepanelen stroom opwekken

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Dat is goed voor het milieu en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Mede dankzij de subsidies, geen BTW en/of eventueel een gunstige groene lening verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Eneco, GreenChoice, Engie, Budget Energie, Essent of Oxxio, United Consumers, Powerpeers, Delta, Enegiedirect.nl. Middels het salderingsprincipe kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een standaard systeem inclusief 10 panelen is al te plaatsen voor €4.850 en kan worden terugverdiend binnen om en nabij de 6 tot 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak moet geschikt zijn voor montage met een gunstige positionering op het zuiden. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Voordelig zonnepanelen in Swichum laten plaatsen? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler betekent een geïntegreerde zonnecollector en een buffervat voor het water. De zonneboiler is jouw bron voor al het warme tapwater om te douchen en te koken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Na de installatie van de zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten (voor het opwekken van warm water). Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een goede zonneboiler voor 4 personen (150 liter voorraadvat) is al beschikbaar vanaf €3.950 (incl. installatiewerk).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is vaak zo’n 2 m2 tot 3 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (v.a. 50cm bij 100 cm).

Ervaar het gemak van infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Handig voor bijv. badkamer of werkplek. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. De warmtepanelen zijn een ideale oplossing als bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een milieuvriendelijk energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een heel toffe uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De onkosten van warmtepanelen ramen we op +/- €165,00 tot €475,00 per ruimte.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Swichum. In het gedeelte hieronder verstrekken we een aantal relevante en voordelige duurzaamheidsmaatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en schimmels worden verwijderd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Swichum!

Informeer naar een adviesgesprek en ontdek hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Swichum: hoe duurzaam is mijn huis?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt investeringen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Dit energieplan geeft ook inzicht in wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw huis verder verduurzaamd? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of kijk je naar mogelijkheden voor een lage hypotheekrente? Op dat moment is het handig om om de woning opnieuw te laten keuren. Een vakbekwame energie inspecteur bekijk het huis en checkt de maximaal benodigde gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label geeft aan hoe energiezuinig het huis is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een goed energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Mogelijk kan je een gunstige hypotheekrente regelen door een duurzaamheidskorting.

Verduurzaam je woning met subsidies in Swichum

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten energiezuniger worden en op de lange termijn nul op de meter worden. Men kan hiervoor gebruik maken van (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In het gedeelte hieronder bieden we een overzicht met de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Swichum.

 • Subsidie isolatie: 30% van de totale factuur voor isolatiewerkzaamheden aan gevel, vloer, (spouw)muur, wanden, dak.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden biedt mogelijk ook zelf individuele subsidieregelingen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Swichum opzoeken in mei 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is om dit met eigen geld te betalen. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het heel voordelig lenen. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. Hieronder vind je de details (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Goutum, Wirdum en Teerns).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige annuïteitenlening waarmee huizeneigenaren energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor dakisolatie, warmtepompen, gevelisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor huiseigenaren met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Verhoog je eigen hypotheek: breid je bestaande financiering uit.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Swichum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Swichum?

Een energie maatwerkadvies Swichum is een plan met aanbevelingen voor het verduurzamen van jouw woonhuis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan het isoleren van het dak of gevel, het gebruik van een warmtepomp of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Dit energieplan biedt per maatregel de geraamde kosten en de geschatte terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor VVE’s en particulieren die hun huis van het gas af willen hebben en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? Op dat moment is dit adviesplan vereist. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Ga je verduurzamen met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het toont aan welke werkzaamheden jouw woning verduurzamen. Aan de hand van dit advies kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat hangen af van het type huis, de gebruiksoppervlakte (m2) en de adviseur die het werk uitvoert. De prijs ligt tussen de €175,00 – €320,00. Voor een normale tussenwoning betaal je ongeveer €230,00. Het is slim om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in Swichum te verkrijgen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Door die strategie kunnen alle leden samen CO2 besparende maatregelen laten doen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het keuringsbureau kijkt samen met bewoners naar wat ze graag willen om het flatgebouw energiezuinig te krijgen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Bewoners vinden hier ook de geschatte prijzen en de geraamde terugverdientijd.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Ook zakelijk gezien ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt versterken. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Swichum voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw onderzoek bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Goede energieprestatie mondt uit in lagere energielasten, meer comfort, extra voordeel op de milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methode om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de energiebesparende maatregelen. Check RVO.nl voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie