Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Wirdum

Besparen op de energierekening? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Begin ik met het isoleren van mijn huis, een nieuwe warmtepomp installeren of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Wirdum geeft antwoord op veel van je vragen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor doelgericht advies en zoekt uit wat de mogelijkheden zijn. Het energieadvies is heel specifiek en geeft aan welke aanbevelingen passen bij jouw woning en een prettige leefomgeving bevorderen. In het energiebesparingsadvies delen ze uitvoerig de investering en de terugverdientijd van de geselecteerde energiebesparende maatregelen. Het energieplan is relevant voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Een maatwerkadvies toont aan welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een gecertificeerde duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij deelt een energiebesparingsadvies met alle opties die geschikt zijn voor je woning.
 • Investeer bijv. in: zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie, warmtepomp plaatsen.
 • Per onderwerp vind je de verwachte prijzen, wat de effecten zijn en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energieadvies moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • De speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Wirdum die een beter energielabel willen en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-wirdum

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor private panden en zakelijke gebouwen dat maatregelen biedt om energieverbruik te minderen en zo de energienota te verlagen. In het onderzoek wordt gedetailleerd weergegeven welke investeringen je kunt doen, wat het kost, en hoeveel je gaat besparen. In dat geval kun je maatregelen overwegen zoals infraroodpanelen, vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een energie-expert zal een bezoek inplannen om samen jouw woning door te spreken. Deze professional neemt de woning op en weet welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een opsomming van alle duurzaamheidsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een calculatie van de kosten en de uiteindelijke besparing Disclaimer: Een maatwerkadviseur is neutraal en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Update: Wil je je woning energie-efficiënt maken, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Dit rapport moet zijn geschreven door een autonome expert op het gebied van energie . Gecertificeerde en betrouwbare energieadviseurs achterhaal je op het platform centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Wirdum (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je huis te vergroenen? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit energieadvies geeft concreet advies dankzij een overzicht met diverse energiebesparingsmaatregelen die voldoende effectief zijn. Je kunt denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, isolatie van buitengevels met EPS en het toepassen van zonnecellen. Hierna delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een objectieve maatwerk adviseur. De juiste adviseurs kan je vergelijken op Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Belangrijk: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Energieadviseurs kunnen individuele tarieven rekenen. Het is wijs om diverse offertes te ontvangen van neutrale experts. Vermeld altijd goed je eisen. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of ga je zelf klussen? Geef zoveel informatie als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Het overleg is georganiseerd? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Bekijk dan altijd ook de bespaarcheck op de site verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl kom je tot een overzicht van duurzame investeringen waar je mee kunt starten. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Wirdum.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  Het maatwerk-adviesbedrijf komt thuis langs en rekent uit welke energiebesparende maatregelen passen bij de woning. Kort hierop stuurt hij een betrouwbaar energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Aangaande deze energiemaatregelen bekijk je aspecten zoals de uiteindelijke kosten, het rendement en de geraamde terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Bij deze afspraak kan je vragen stellen.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Wirdum laten uitvoeren). Deze vakman kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering zijn andere bedrijven noodzakelijk. Vraag meerdere offertes op bij isolatie-deskundigen en installatiebedrijven. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen voor de complete woninganalyse. Je kunt eventueel overleggen of de adviseur daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw woonruimte?

Informeer bij energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Wirdum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing moet worden opgesteld door een neutrale maatwerkadviseur. Het is raadzaam om een energie-specialist uit de buurt te contacteren. Ze kennen het type woning, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder check je adresgegevens van goede adviseurs die werkzaam zijn binnen de gemeente Leeuwarden. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Staat er geen geschikt bedrijf tussen? Bekijk dan ook platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Wirdum

Uitgelichte energie adviseurs: direct een rapport aanvragen

Wil je snel aan de slag? Bijgaand vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Wirdum die meteen voor jouw klaar staan. Klik op de button om jouw aanvraag direct te beginnen!

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Daarvoor is het maatwerkadvies ontworpen. Je krijgt inzicht in alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? In de tekstblokjes hieronder bespreken we de meest interessante energiebesparende maatregelen voor je pand. Je kunt ook meer details lezen over infraroodpanelen.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Wirdum

 1. Een lagere energiefactuur: een forse besparing op de maandlasten.
 2. Gunstig voor het klimaat: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Een aantrekkelijk binnenklimaat: voorkomt koude lucht en tocht in huis.
 4. Stijgende woningwaarde: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: in huis altijd een goede luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (bekijk hier meer info)€3325,00€375,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€10350,00€620,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4950,00€495,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3260,00€180,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€405,00€33,50 p/jaar
Inductie kookplaat (bekijk meer tips) €485,00€45,50 p/jaar
Kosten en besparingen van verschillende besparende maatregelen bij gewone huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor concrete tips!

Vind adviseurs en plan een afspraak in

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Je huis isoleren in Wirdum is een hele goede keuze. Aan de hand van het isoleren van glas, daken, muren en vloeren verlies je minder warmte in huis. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart meteen op de energiekosten, het is aangenaam warm in huis, het is goed voor het milieu, het houdt harde geluiden buiten de deur en de woningwaarde neemt toe. Er zijn verscheidene subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Tip: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het laag BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): het dak isoleren kan tot 30% warmteverlies voorkomen.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,00per /m2): optimaliseert de thermische schil van je huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,50per /m2): vermindert de kans op koudebruggen in de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €25,50per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €126,50per /m2): HR++ glas biedt een optimale thermische isolatie.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan CV-ketel op gas. Het genereert warmte uit de buitenlucht, bodem of water. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). Stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen op je eigen dak. In de warme maanden (juli – september) kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een all-electric warmtepomp of een hybride oplossing. Onderstaand tref je praktische details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en kan ook het tapwater opwarmen. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een relatief duur systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Wirdum: is een stuk minder duur en kan goed functioneren in oudere huizen die minder goed geïsoleerd zijn. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: een relatief kostbaar systeem (door grondboring) met een zeer hoog rendement.
 • Bodem-water warmtepomp: ingewikkeld aan te leggen in verband met de boringen.

Kies voor zonnepanelen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Goed voor het klimaat en je gaat ook minder energiekosten betalen. Door gebruikt te maken van subsidies, het BTW-nultarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Essent, Eneco, Engie, GreenChoice, Vattenfall en Oxxio, Powerpeers, United Consumers, Vandebron, Delta. Doordat je mag salderen is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen zijn voor veel mensen haalbaar. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kan je laten monteren voor €4.950 en kan je terugverdienen in +/- 6 a 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met oriëntatie op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Interesse in zonnepanelen in Wirdum bestellen? Dan betaal je geen BTW.

Kies voor een zonneboiler

Een zonneboiler betekent een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) en een voorraadvat. Deze installatie is verantwoordelijk voor warm tapwater in de douche en de keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Via een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor warm water. Je gebruikt het in combinatie met een warmtepomp of hoog rendement ketel. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een zonneboiler voor een familie (150 liter voorraadvat) is er al voor €3.350 (incl. montage).
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is vaak zo’n 2 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Ideaal voor in badkamer of werkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: geen verstoring van de luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kies je als je doelgericht wilt verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen ramen we op +/- €160,00 t/m €450,00 per infraroodpaneel.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Los van de energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Wirdum. Hieronder tref je een lijst met populaire en goedkope vergroeningsmaatregelen die vaak relatief gemakkelijk toepasbaar zijn.

 • Mechanische ventilatie: schone en droge lucht is makkelijker op te warmen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: vanaf elke plek eenvoudig jouw verwarming bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Wirdum!

Regel een adviesgesprek en ontdek hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Wirdum: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt werkzaamheden die uit te voeren zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het adviesplan deelt ook wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel vertelt hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) het huis opnieuw verduurzaamd? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je een scherpe hypotheekrente? Het is dan aan te raden om het huis nog eens te laten checken. Een gediplomeerde energie inspecteur bekijk het huis en checkt de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label toont de energiezuinigheid van een woning.
 • Dit huislabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een groen energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Wirdum

Praktisch alle huis in Provincie Friesland moeten energiezuniger worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. Onderstaand delen wij een overzicht met de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Wirdum.

 • Subsidie voor isoleren: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan gevel, dak, vloer, wanden, ramen.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • Bij zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden biedt mogelijk ook diverse regionale subsidiemogelijkheden of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Wirdum opzoeken in mei 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Probeer dan een lening af te sluiten. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. We vertellen je er graag meer over (ook voor andere regio’s zoals Teerns, Wytgaard en Hempens).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een goedkope lening waarmee eigenaren van een woning de woning meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor dakisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, warmtepompen, spouwmuurisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor huizenbezitters die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): nieuwe vorm van lening die gekoppeld is aan het gebouw en niet aan een persoon (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Je hypotheek oprekken: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Wirdum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Wirdum?

Dit energie maatwerkadvies Wirdum is een advies met daarin concrete maatregelen voor de verduurzaming van je huis die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, een warmtepomp installatie laten monteren of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Dit adviesrapport onderschrijft per maatregel de verwachte kosten en hoe lang het duurt tot je het terugverdiend hebt. Dit persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor woningeigenaren die willen vergroenen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Moet ik het energierapport verplicht aanvragen?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? Voor deze situaties is dit besparingsrapport onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Ga je verduurzamen met een groene lening of met je eigen geld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het toont aan welke keuzes jouw woning verduurzamen. D.m.v. dit advies kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het type gebouw, de oppervlakte van de woning en de betrokken adviseur. Het tarief komt uit tussen de €195,00 – €340,00. Voor een standaard huis kost dit advies circa €245,00. Het is aan te bevelen om offertes van gekwalificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Wirdum aan te vragen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Door deze constructie kunnen alle bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het keuringsbedrijf vraagt bewoners naar de woonwensen om het wooncomplex groener te maken. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestatie in de appartementen. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de totale benodigde investering en de totale terugverdientijd.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt perfectioneren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Wirdum voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw rapport gaat dieper in op de bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor Een verfijnde energieprestatie leidt tot lagere energielasten, een prettige omgeving om in te werken, minder hoge milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een populaire zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen. ZIe ook RVO.nl voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie