Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Mantgum

Wil je de kosten afbouwen van je energierekening? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Zal ik starten met isoleren, een innovatieve warmtepomp bestellen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het persoonlijke Energiebesparing Maatwerkadvies Mantgum geeft antwoord op veel van je vragen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor advies op maat en geeft een toelichting wat de mogelijkheden zijn. Het rapport is heel specifiek en geeft aan welke werkzaamheden een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het maatwerkadvies beschrijven ze overzichtelijk de initiële investering en het rendement van de populaire woningaanpassingen. Het advies is aantrekkelijk voor alle particuliere huizenbezitters en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies toont aan welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een gecertificeerde duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij stuurt een energieadvies met alle duurzame investeringen die geschikt zijn voor je woning.
 • Overweeg bijv.: ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen.
 • Per keuze kun je meer info vinden over de investering, wat de effecten zijn en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het rapport dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Mantgum die hun huis willen vergroenen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-mantgum

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor privé-woningen en kantoren dat maatregelen biedt om energieverbruik te minderen en op die manier de energielasten te verkleinen. In het document wordt zeer gedetailleerd omschreven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de totale uitgaven zijn, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Bij een dergelijk advies kun je denken aan maatregelen zoals HR++ glas, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een expert op het gebied van energie bezoek je thuis om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze expert check jouw huis en berekent welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Jij ontvangt een rapport met een overzichtelijke weergave van de energiebesparende maatregelen. De adviseur geeft je ook een prijslijst met verwachte kosten en de uiteindelijke besparing Goed om te weten: Iedere maatwerkadviseur is objectief en is dus geen vertegenwoordiger van specifieke producten. Het adviesplan vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Opmerking: Wil je jouw woning verduurzamen, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De inspecties moeten gedaan worden door een gediplomeerde energiecoach / deskundige. Professionele en ervaren energieadviseurs check je centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat biedt voldoende zekerheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Mantgum (april 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsadvies geeft een overzicht met alle duurzame oplossingen die haalbaar zijn voor jouw huis. Bijvoorbeeld toepassen van HR++ glas, het plaatsen van voorzetwanden en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In het stappenplan hieronder delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een gecertificeerde adviseur. Gecertificeerde adviesbedrijven check je op de website centraalregistertechniek.nl en natuurlijk via onze eigen site. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Niet vergeten: ga uitsluitend voor partijen met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Energie specialisten rekenen verschillende tarieven. Het is slim om enkele offertes aan te vragen van betrouwbare vakmensen. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo precies als je kunt. Het kiezen van de beste adviseur is dan veel minder complex.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  Komt er een specialist langs? Een goede voorbereiding is belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via deze website kom je uiteindelijk tot een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens het adviesgesprek met de energiecoach in Mantgum.

 4. Lees het hele energierapport door

  Een maatwerkadviseurs komt langs en checkt welke duurzaamheidsmaatregelen het meest effectief zijn. Op basis van zijn bevindingen mailt hij een kwalitatief energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Per energiemaatregel vind je eigenschappen zoals de investering, de opbrengsten en de verwachte terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Daarbij is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  Deze energiedeskundige is uiteraard geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Mantgum laten uitvoeren). Deze deskundige weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zoek daarom contact met isolatie-experts en lokale installateurs. Vraag of ze bij je thuis komen voor de complete woninganalyse. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de adviseur jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor mijn woonruimte?

Vergelijk energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Mantgum vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een neutrale expert. Het is nuttig om een energie-specialist rondom je woonplaats te nemen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. In de bijgaande tabel tref je gegevens van betrouwbare maatwerkadviseurs die actief zijn in de gemeente Leeuwarden. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van het BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Mantgum

Uitgelichte adviseurs: direct een rapport aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? Hieronder tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Mantgum waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Kies een van de uitgelichte bedrijven om direct aan de slag te gaan.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren zouden graag een lagere energierekening willen. Maar hoe kun je daarmee starten? Met name daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Je ontvangt een goed advies over een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In onze keuzegids beschrijven we goede energiebesparingsmaatregelen voor je woonruimte. Je kunt ook meer details lezen over kruipruimte isolatie.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Mantgum

 1. Een lagere energierekening: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: beperk de tocht en koude stromen.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: geniet van een prettige luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Dakisolatie (klik voor meer info)€4770,00€465,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4825,00€585,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5235,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3340,00€165,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€375,00€56,50 p/jaar
Radiatorfolie (lees hier meer tips) €19,75€31,00 p/jaar
Kosten en besparingen van vergroeningsmaatregelen bij normale huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor concrete tips!

Zoek een adviseur en maak een afspraak

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Direct jouw energierekening minderen? Je huis isoleren in Mantgum is een aantrekkelijke optie. Door het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Het kent gunstige effecten: je kan besparen op de energiekosten, de woning heeft een beter comfortniveau, het is duurzaam, je hebt minder last van lawaai van de straat en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar. Belangrijk: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): sterke verbetering van de energie-efficiëntie.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): eenvoudig toe te passen en een groot effect.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,00per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,50per /m2): bescherming tegen vocht verlengt de levensduur van de vloer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €22,50per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €124,50per /m2): HR++ glas bespaart energie, werkt geluiddempend en is inbraakwerend.

De woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de traditionele HR-ketel. Het systeem maakt gebruik van de warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. De additionele stroom kan je zelf realiseren met innovatieve zonnepanelen. In de hete maanden kan het ook zorgen voor een koelende werking. Er zijn 2 opties: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. Onderstaand vind je meer informatie over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en levert warm tapwater in huis. Je kunt dan helemaal van het gas af. Het is een vrij kostbaar systeem en het huis moet zeer goed geïsoleerd zijn. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Mantgum: is een stuk betaalbaarder en is een goede oplossing voor huizen met een matige isolatie. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: systeem met het hoogste rendement door constante temp. van het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Goed voor het klimaat én jouw energierekening gaat naar beneden. Met een groot subsidie-voordeel, een 0% BTW-tarief en/of een interessant rentetarief van een groene lening kan je genieten van een goede terugverdientijd. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Engie, Eneco, GreenChoice, Essent, Budget Energie en United Consumers, Vandebron, Oxxio, Powerpeers, Delta. Via de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kost je circa €4.900 en verdien je terug in zo’n 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Eventuele overtollige zonnestroom lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Voordelig zonnepanelen in Mantgum laten plaatsen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Goedkoop warm water met een zonneboiler

Met een zonneboiler bedoelen we we een geïntegreerde zonnecollector met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Deze installatie zorgt voor warm tapwater in de douche en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie om in huis warm water te gebruiken. Dit systeem werkt goed samen met een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor 4 personen (vat met 150 liter) is er al voor €3.700 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is vaak zo’n 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (diameter van 60 tot 80 cm).

Infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Zoals bijv. de badkamer of een thuiskantoor. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Deze oplossing is positief door: geen ongewenste luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De tarieven van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €240,00 – €350,00 per ruimte.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Mantgum. In het gedeelte hieronder lees je een lijstje met belangrijke en aantrekkelijk geprijsde energiebesparende maatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de luchtstroom wordt verbeterd waardoor de verwarming beter werkt.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting bevat geen kwik wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: vanaf elke plek eenvoudig jouw verwarming bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Mantgum!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en kom erachter hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Mantgum: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat opties die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het adviesplan geeft ook inzicht in wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel toont hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? Of wil je het huis in de verkoop zetten of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het huis nog eens te laten checken. Een gediplomeerde energie inspecteur komt je huis en checkt de benodigde gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label toont hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit label moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een perfect energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Een duurzame woning met subsidies in Mantgum

De meeste panden in Provincie Friesland moeten energiezuniger worden en op de lange termijn nul op de meter worden. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. In het gedeelte hieronder bespreken we een overzicht met de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Mantgum.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor isolatie van dak, (spouw)muur, gevel, vloer, wanden.
 • Voor de isolerende werkzaamheden is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in april 2024.
 • Bij zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijker zelf ook nog particuliere subsidiemogelijkheden of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Mantgum opzoeken in april 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is door het gebruiken van eigen geld. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Poppenwier, Jorwert en Tersoal).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee eigenaar-bewoners hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. vloerisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor huiseigenaren die geen gebruik kunnen maken van het bestaande aanbod.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Je eigen hypotheek ophogen: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Mantgum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Mantgum?

Een energie maatwerkadvies Mantgum is een besparingsplan inclusief suggesties voor de vergroening van een woonhuis die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Het adviesplan biedt per maatregel de verwachte kosten en hoe lang het duurt tot je het terugverdiend hebt. Het persoonlijk energieadvies is bedoeld voor alle particuliere huizenbezitters die willen vergroenen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is dit energierapport verplicht?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je met deze subsidie isoleren, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een zelfstandige full electric warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Op dat moment is dit adviesrapport vereist. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met eigen geld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het is heel specifiek en geeft aan welke aanbevelingen jouw huis duurzamer kunnen maken. D.m.v. dit besparingsrapport wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), oppervlakte en de gekozen adviseur. De prijs ligt tussen de €200,00 – €295,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het hele traject ongeveer €235,00. Het is raadzaam om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in Mantgum te overwegen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Middels deze methode kan men collectief CO-2 besparende maatregelen inkopen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De adviseur brengt het volledige complex in kaart.Het adviesbedrijf checkt bij bewoners de wensen en behoeftes om het complex te verduurzamen. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de huizen. Bewoners ontvangen netjes een mail met een kostenbegroting en de verwachte terugverdientijd.

Wat houdt maatwerkadvies utiliteitsbouw in?

Als onderneming ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfspand of kantoor kunt upgraden. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Mantgum voor bedrijven. Het utiliteitsbouw plan bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsgebouw of kantoor Een hogere energieprestatie leidt tot lagere energiekosten, meer comfort, een beperkte milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een relevante zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de maatregelen. Tip: op de site van het RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie