Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Lekkum

Besparen op de energierekening? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Moet ik isoleren, een warmtepomp kiezen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Lekkum zal je verder helpen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor de maatwerk-inspectie en inspecteert de verschillende optie. Het uiteindelijke advies laat jouw zien welke alternatieven een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het verduurzamingsplan vind je nauwkeurig de kosten en baten van de mogelijke verduurzamingsmogelijkheden. Het verduurzamingsplan is een uitkomst voor particuliere woningbezitters en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Een maatwerkadvies laat jouw zien welke verduurzamingsmaatregelen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij biedt een verduurzamingsrapport met alle duurzaamheidsmaatregelen die je woning een stukje energieneutraal maken.
 • Voorbeelden zijn: zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, infraroodpanelen.
 • Voor elke energiebesparende maatregel krijg je inzicht in het kostenplaatje, wat de effecten zijn en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het onderzoek moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Lekkum die een beter energielabel willen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-lekkum

Energieadvies: tips voor de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor private panden en zakelijke gebouwen dat maatregelen biedt om energieverbruik te minderen en derhalve de energierekening te minderen. In het onderzoek wordt nauwkeurig omschreven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat het kost, en wat de totale besparing is. Daarbij kun je denken aan maatregelen zoals warmtepomp, dakisolatie, HR++ glas, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, zonneboiler. Het is vrij eenvoudig. Een energiecoach belt jouw voor een afspraak om een goed advies te kunnen geven. Deze persoon bekijkt de woning volledig en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Het rapport bevat informatie en een overzicht met alle verduurzamingsmaatregelen. In het advies tref je ook een begroting van de kosten en de verwachte besparing. Goed om te benoemen: Een maatwerkadviseur is objectief en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het document geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Opmerking: Ga je energiebesparende maatregelen treffen in je huis, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. De woning-analyse moet gedaan worden door een gediplomeerde specialist op het gebied van energie. Gediplomeerde en betrouwbare energieadviseurs vind je op de site centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Lekkum (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je woning te renoveren? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Het document geef je inzicht in alle duurzaamheidsmaatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Voorbeelden zijn het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het verhogen van de isolatiewaarde van buitenmuren of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hieronder leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een onafhankelijke energie-expert. Objectieve specialisten kan je vinden op de website van het Centraal Register Techniek en natuurlijk via onze eigen site. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Belangrijk: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Energie specialisten hanteren heel verschillende tarieven. Het is slim om enkele offertes te ontvangen van gekwalificeerde experts. Geef je wensen vooraf goed aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of ga je het helemaal zelf doen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het kiezen van de beste offerte is dan veel minder complex.

 3. Woningcheck uitvoeren

  Het overleg is georganiseerd? Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit portaal word je geleid naar een lijst met investeringen die goed aansluiten op jouw woning. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Hieruit haal je belangrijke vragen voor je adviesgesprek met de energiecoach in Lekkum.

 4. Neem het energierapport door

  Het maatwerk-adviesbedrijf bezoekt je aan huis en onderbouwt welke werkzaamheden gunstig zijn. Niet veel later verkrijg je een gefundeerd energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Per energiemaatregel zie je in 1 oogopslag onderwerpen zoals een kostenbegroting, de jaarlijkse opbrengsten en de geraamde terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Bij deze afspraak kun je iets meer de diepte in.

 5. Een vakbedrijf kiezen

  Een energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Lekkum laten uitvoeren). De specialist weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Neem contact op met meerdere isolatie-partijen en regionale installatiebedrijven. Maak een afspraak op locatie voor de complete woninganalyse. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energie specialist hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor jouw woonruimte?

Vind energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Lekkum vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een objectieve maatwerkadviseur. Het is raadzaam om een maatwerk adviesbedrijf uit de regio te contacteren. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en het bespaart reiskosten. In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van betrouwbare adviseurs die je kunt benaderen voor woningen in de gemeente Leeuwarden. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Je kunt ook bedrijven vinden op het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Lekkum

Uitgelichte experts: direct online afspraak inplannen

Wil je snel aan de slag? In de tabel hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Lekkum waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op de button om te beginnen met je aanvraag.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Steeds meer mensen willen hun energierekening minderen. Maar hoe kun je daarmee starten? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Het geeft je een inkijkje in bespaarmogelijkheden, groot en klein. Maar waar moet ik dan aan denken? In onze keuzegids noemen we de meest voorkomende duurzame oplossingen voor je woonhuis. Bekijk ook onze pagina met informatie over lucht-lucht warmtepompen.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Lekkum

 1. Beperk de energiefactuur: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Een klimaatbewuste keuze: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (bekijk hier meer info)€3405,00€400,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4085,00€725,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4665,00€510,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3295,00€185,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€460,00€24,50 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips bekijken) €21,75€30,00 p/jaar
Kosten en besparingen van energiebesparende maatregelen bij doorsnee woningen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor het gericht verduurzamen!

Bekijk energiespecialisten en maak een afspraak

De basis: goede woningisolatie

Wil je minder gas stoken? Jouw huis isoleren in Lekkum is een hele goede keuze. Door te kiezen voor het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren houd je de warmte binnen. Het kent gunstige effecten: je kan besparen op de energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, je gebruikt minder fossiele energie, het functioneert tevens als een geluidswal en je huis wordt meer waard. Er zijn verscheidene subsidies die beschikbaar zijn. Goed om te weten: voor isolatiewerkzaamheden geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): heerlijke warme voeten in de winterperiode.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,50per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): onderhoud en reparatie van de vloer wordt makkelijker.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €26,00per /m2): houd de woning langer koel in de zomer.
 • Isolatieglas (vanaf €118,00per /m2): HR++ glas heeft een hogere geluidsisolatie dan standaard ramen.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de gasgestookte CV-ketel. Het systeem maakt gebruik van de warmte van bronnen zoals lucht of het grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. Jouw stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen op je eigen dak. Gedurende de zomermaanden kan het jouw woning ook koelen. Er zijn twee keuzes: een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride oplossing. In het stuk hieronder delen we relevante info over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis en zorgt voor warm tapwater. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Het is een relatief duur systeem en het huis moet zeer goed geïsoleerd zijn. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Lekkum: een voordeliger systeem en zeer geschikt voor oudere huizen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: gebruikt warme ventilatielucht als bron.
 • Lucht-water warmtepomp: flexibele optie voor het verwarmen van water.
 • Water-water warmtepomp: er worden geen geen schadelijke (rook)gassen uitgestoten.
 • Bodem-water warmtepomp: mag niet overal geplaatst worden (i.v.m. grondboringen).

Met zonnepanelen stroom opwekken

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is goed voor het milieu en je betaald veel minder voor je stroom. Door te informeren naar de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Het maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, Engie, Budget Energie, Essent, Eneco en United Consumers, Oxxio, Delta, Enegiedirect.nl, Powerpeers. Door te salderen kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een complete installatie van 10 panelen is al te plaatsen voor €5.000 en kan snel worden terugverdiend binnen 6 a 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Zonnepanelen in Lekkum laten installeren? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Informatie en tips voor de zonneboiler

Een zonneboiler betekent een geïntegreerde zonnecollector en een buffervat voor het water. Deze installatie maakt veel warm tapwater mogelijk in de badkamer en keuken. Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Dankzij de aanleg van een zonneboiler realiseer jij een besparing van wel 50% van het gasverbruik die nodig is voor warm water. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een CV-ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een doorsnee woning (vat met 150 liter) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.600 (met montage).
 • Een zonneboilercombi is ook in staat je huis te verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is zo’n 2 m2 tot 4 m2.
 • Dit staat los van het noodzakelijke buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Ervaar het gemak van infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Handig voor bijv. een hobbyruimte of zolder. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: neutraal effect op luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De prijsindicaties van warmtepanelen komen uit tussen de €200,00 – €425,00 per IR-paneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Lekkum. Bijgaand lees je een weergave met relevante en laag geprijsde vergroeningsmaatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): altijd gefilterde schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel en zuinig douchen met een spaardouche.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een veel langere levensduur dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: snel, makkelijk en duurzaam koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Lekkum!

Vraag adviesgesprek aan en zoek uit hoe jij kunt verduurzamen dit jaar

Energielabel Lekkum: hoe zuinig is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing omvat praktische maatregelen die je kunt uitvoeren om jouw huis meer duurzaam te maken. Het concept plan deelt ook wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel toont hoe energiezuinig jouw woning is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan jouw huis aangepakt? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het slim om het energielabel opnieuw te berekenen. Een energie inspecteur bekijk het huis en bekijkt de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label indiceert hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Dit label is tegenwoordig een verplichting als je je woning wil verkopen.
 • Een goed energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Je kunt dan ook informeren naar een betere hypotheekrente (duurzaamheidskorting).

Verduurzaam je woning met subsidies in Lekkum

De meeste panden in Provincie Friesland moeten duurzamer worden en uiteindelijk los van het gas komen. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en handige energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Hieronder delen wij bruikbare informatie over de meest gunstige subsidieregelingen duurzame energie in Lekkum.

 • Subsidie voor isolatie: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor het laten isoleren van vloer, wanden, ramen, (spouw)muur, dak.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijker zelf ook nog plaatselijke subsidiepotjes of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Lekkum aanvragen in mei 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door dit te betalen met eigen geld. Kom je geld tekort? In dat geval kan je kiezen voor een lening. De duurzame leningen zijn beschikbaar voor Nederlandse woningbezitters. In het stukje hieronder vind je meer info (ook handig voor o.a. Vrouwenparochie, Miedum en Oudebildtzijl).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee huizenbezitters en VvE’s energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor vloerisolatie, warmtepompen, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboilers, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor woningbezitters met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Je eigen hypotheek ophogen: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Lekkum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Lekkum?

Een energie maatwerkadvies Lekkum is een rapport met een plan van aanpak voor de vergroening van jouw huis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit besparingsrapport komt per maatregel met het financiële plaatje en de uiteindelijke terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor VVE’s en particulieren die hun woning zuiniger willen maken en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Moet ik het energierapport verplicht aanvragen?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? Voor deze situaties is dit besparingsadvies vereist. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of spaargeld? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het laat jouw zien welke aanbevelingen jouw woning duurzamer kunnen maken. A.d.h.v. dit advies kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat worden berekend op basis van woningtype, de gebruiksoppervlakte (m2) en de betrokken adviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €185,00 tot ongeveer €305,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het energieadvies je gemiddeld €230,00. Het is slim om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Lekkum te overwegen.

Is de energiescan van meerwaarde voor een VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als vertegenwoordigers van de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Door die strategie kan men op een collectieve manier CO-2 besparende maatregelen inkopen. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het inspectiebureau kijkt samen met bewoners naar het wensenlijstje om het wooncomplex energiezuinig te krijgen. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Dit is natuurlijk ook met de geraamde kosten en de jaarlijkse besparing.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt optimaliseren. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Lekkum voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw energierapport gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, pand of kantoor Een hogere energieprestatie resulteert in lagere maandelijkse energielasten, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, minder hoge milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een populaire zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de duurzame oplossingen. ZIe ook RVO.nl voor een extra uitleg.

Plaats een reactie