Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Grou

De hoogte van de energierekening beperken? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepomp aanschaffen of zonnepanelen op het dak leggen? Het betrouwbare Energiebesparing Maatwerkadvies Grou is een goed hulpmiddel! De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor doelgericht advies en analyseert waar besparingen mogelijk zijn. Het uiteindelijke advies laat jouw zien welke verduurzamingsmaatregelen je woning een stuk kunnen verduurzamen en en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het rapport bekijk je heel specifiek de kosten en het rendement van de verschillende verduurzamingsopties. Het energieadvies is ontworpen voor alle particuliere huizenbezitters en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Een maatwerkadvies specificeert welke maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een ervaren duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij verstrekt een verduurzamingsrapport met alle opties die je kan laten uitvoeren.
 • Voorbeelden zijn: woningisolatie, infraroodpanelen, zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per optie check je de verwachte kosten, wat het oplevert en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het onderzoek neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Deze unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een must vanaf 2023 voor woningeigenaren in Grou die hun huis willen vergroenen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-grou

Energieadvies: snel en duurzaam naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor woningen en bedrijfspanden dat een volledig plan presenteert om minder energie te gebruiken en zo de energienota te beperken. In het advies wordt zorgvuldig vermeld welke vergroeningsmaatregelen er mogelijk zijn, wat de totale uitgaven zijn, en wat het rendement is. Daarbij komen diverse maatregelen naar voren, zoals: zonneboiler, spouwmuurisolatie, HR++ glas, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een energieadviseur zal een bezoek inplannen voor een persoonlijk advies. Deze vakman doet een grondige analyse en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Het rapport bevat informatie en een overzicht met daarin duurzaamheidsmaatregelen. Het rapport omvat ook een kostencalculatie en de uiteindelijke besparing Hierbij geldt altijd: Iedere maatwerkadviseur is onafhankelijk en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het document bevat ook het energielabel van de woning.

Actueel: Ga je je woning isoleren met duurzame materialen, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De inspecties moeten gedaan worden door een betrouwbare specialist op het gebied van energie. Gediplomeerde en ervaren energieadviseurs achterhaal je op de site centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Grou (april 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je huis te vergroenen? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit advies geeft concreet advies dankzij een overzicht met uiteenlopende verduurzamingsmaatregelen die haalbaar zijn voor jouw huis. Voorbeelden zijn het plaatsen van HR++ beglazing, het isoleren van buitengevels met EPS en het plaatsen van een zonneboiler. In de volgende paragraaf leggen we precies uit wat je moet doen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet je laten opstellen door een neutrale adviseur. Erkende adviseurs vind je op Centraal Register Techniek of via onze klantenservice. Vraag ook eens rond in je eigen kenniskring. Let op: ga in zee met een adviesclub die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies is niet gratis. Maatwerkadviseurs kunnen zelf een prijs berekenen. Het is goed om minimaal 2 offertes aan te vragen van neutrale adviesbedrijven. Geef je verwachtingen vooraf aan. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of doe je dit zelfstandig? Wees zo specifiek als je kunt. Het vergelijken van de offertes kun je dan probleemloos doen.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De meeting is afgesproken. Een goede voorbereiding is belangrijk. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via dit platform kom je stap-voor-stap tot een weergave met opties die passen bij jouw woning en wensen. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens een adviesgesprek met de energiecoach in Grou.

 4. Energierapport samen doornemen

  De energie expert loopt door de woning en berekent welke werkzaamheden het meest effectief zijn. Op basis van zijn bevindingen mailt hij een volledig energieplan met alle mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Bij alle energiemaatregelen noteren ze details zoals de verwachte kosten, het rendement en de verwachte terugverdientijd. Uiteindelijk nemen jullie het rapport samen door. Als je hiervoor kiest kun je iets meer de diepte in.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  De energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Grou laten uitvoeren). De specialist weet alles over gas en stroom besparen. Maar voor de uitwerking van het plan dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Vraag een prijs op bij isolatie-partijen en plaatselijke installateurs. Laat ze thuis langskomen voor de complete woninganalyse. Het kan handig zijn dat met maatwerkadviesbedrijf hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor mijn woning?

Zoek energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Grou vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing moet je laten opstellen door een onafhankelijke maatwerkadviseur. Het is slim om een maatwerkadviseur rondom je woonplaats te contacteren. Ze zijn bekend met het type woning, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. Bijgaand bieden we adres-informatie van erkende vakmensen die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Leeuwarden. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Veel bedrijven kun je ook vinden via het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Energie Inspectie B.V.Lange Marktstraat 18911ADLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Grou

Uitgelichte bedrijven: meteen online aanvragen

Direct een afspraak maken? Hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Grou die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de bedrijven om je aanvraag te starten.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel mensen willen minder energie gebruiken. Maar hoe kun je daarmee starten? Daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het biedt een duidelijk plan met de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? In de tekstblokjes hieronder noemen we de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen voor jouw woning. Op dit platform vind je ook informatie over hybride warmtepompen.

Het comfort van een energiezuinige woning in Grou

 1. Een gunstigere energierekening: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Een schoner milieu: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: slapen in een geweldige luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (meer over woningisolatie)€1820,00€140,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11800,00€650,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4695,00€540,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3035,00€155,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€455,00€29,00 p/jaar
Radiatorfolie (bekijk meer tips) €17,75€28,00 p/jaar
Kosten en rendement van verschillende besparende maatregelen bij reguliere huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk beschikbare deskundigen en maak een afspraak

Energie besparen met woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Grou is een aantrekkelijke optie. Door het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren treed er geen warmteverlies op. Woningisolatie is een absolute must: je kunt direct besparen op de energiekosten, je geniet van een hoger wooncomfort, je hoeft minder gas te stoken, het functioneert tevens als een geluidswal en je huis is interessanter op de markt. Er zijn meerdere subsidies te selecteren. Wat je misschien niet wist: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): eindelijk de zolder mooi laten afwerken.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €19,50per /m2): vermindert de warmteverliezen in de winter en koelt het interieur in de zomer.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €23,00per /m2): eenvoudig te installeren en vereist geen lange voorbereiding.
 • Isolatieglas (vanaf €129,50per /m2): minder last van lawaai en lagere stookkosten met HR++ glas.

Uitleg en info over de warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de gasketel. Het gebruik de warmte van de lucht of grondwater. Je kunt hierdoor behoorlijk minder gas gaan verbruiken. Wel gebruikt een warmtepomp elektriciteit. Je stroom kan je halen uit een aantal zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het ook nog eens koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Onderstaand noemen we praktische details over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en verhit al je tapwater. Je kunt dan helemaal van het gas af. Deze stand-alone installatie is redelijk prijzig en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Grou: is een stuk betaalbaarder en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van oudere en minder geïsoleerde woningen. Werkt samen met de HR-combiketel. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook te gebruiken als airconditioner.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: een kostbaar systeem dat regelmatig onderhoud nodig heeft.
 • Bodem-water warmtepomp: een zeer efficiënt systeem dat werkt op basis van bodembron.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is goed voor het milieu en je bespaart flink op de energiekosten. Met een groot subsidie-voordeel, een versoepelde BTW-regeling en/of een financiering middels groene leningen is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Essent, Engie, GreenChoice, Vattenfall, Budget Energie en Oxxio, Vandebron, Enegiedirect.nl, United Consumers, Delta. Door de salderingsmaatregel is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een standaard systeem inclusief 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €4.650 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 a 7 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een dak met voldoende ruimte met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Jouw eigen zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Voordelig zonnepanelen in Grou kopen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een geïntegreerde zonnecollector en een voorraadvat. Deze constructie is verantwoordelijk voor warm tapwater in de badkamer en keuken. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Via een zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik voor warm water. Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een CV-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (voorraadvat met 150 – 200 liter) is er al voor €3.050 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is rond de 3 m2 tot 4 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

De eenvoud van infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen verwarm je een specifieke ruimte. Handig voor bijv. badkamer of werkplek. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Er zijn genoeg voordelen te noemen: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een laag energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De investeringskosten in warmtepanelen komen uit op zo’n €190,00 tot €525,00 per IR-paneel.

Overzicht met overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Grou. Bijgaand lees je een lijst met relevante en voordelige maatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: gebruikte en vervuilde lucht wordt afgezogen via ventilatiekanalen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: koken op een inductiekookplaat is efficiënt, veilig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig te bedienen en altijd inzicht in je verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: verbeterde energie-efficiëntie bij A+ apparaten.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Grou!

Vraag adviesgesprek aan en krijg inzicht in hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Grou: hoe duurzaam is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt nuttige maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn om te besparen op de energielasten. Het rapport geeft ook aan wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? En gaat je huis verkocht worden of kijk je naar mogelijkheden voor een lage hypotheekrente? Dan is het doorgaans noodzakelijk om het energielabel wederom te calculeren. Een speciale energie inspecteur inspecteert je huis en onderzoekt de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit voor de verwarming en warm water. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label geeft aan hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een gunstig energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Een duurzame woning met subsidies in Grou

Alle woningen in Provincie Friesland moeten verduurzamen en op termijn volledig los van het gas. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je een subsidie aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. In dit blokje lees je een overzicht met de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Grou.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang 30% van de kosten voor het laten isoleren van (spouw)muur, ramen, dak, vloer, gevel.
 • Voor het arbeid (en dus niet de materialen) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp in april 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Leeuwarden heeft mogelijk verschillende individuele subsidiemogelijkheden of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leeuwarden vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Grou gebruiken in april 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door het inzetten van spaargeld. Is er niet voldoende spaargeld? Probeer dan een lening af te sluiten. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook handig voor o.a. Lies, Warten en Hoorn).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee huizenbezitters en VvE’s energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening relevant voor vloerisolatie, warmtepompen, gevelisolatie, zonneboilers, dakisolatie, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor mensen met een huis die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leeuwarden.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Grou

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Grou?

Een energie maatwerkadvies Grou is een adviesplan met een plan van aanpak voor het duurzamer maken van jouw huis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn jouw vloer, dak, gevel of ramen isoleren, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Het rapport onderschrijft per maatregel het kostenplaatje en de totale terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor huizeneigenaren die gasvrij willen gaan wonen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Wil je isoleren met subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een all-electric warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Voor die situatie is dit rapport noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Ga je verduurzamen met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat je zien welke aanbevelingen jouw huis duurzamer kunnen maken. Middels dit advies kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat worden gebaseerd op het type gebouw, de gebruiksoppervlakte (m2) en de gekozen adviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €215,00 tot en met €315,00. Voor een gemiddelde woning is het tarief circa €245,00. Het is raadzaam om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Grou te vergelijken.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als vertegenwoordigers van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Zodoende kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energie-expert brengt het volledige complex in kaart.Het adviesbedrijf kijkt samen met bewoners naar de woonwensen om het flatgebouw energiezuiniger te maken. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners ontvangen netjes een mail met de uiteindelijke kosten en de opbrengsten per jaar.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als ondernemer ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt versterken. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Grou voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw document geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor of bedrijfspand Een duurzamere energieprestatie zorgt voor een goedkopere energiefactuur, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, lagere milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe manier om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de duurzame oplossingen. Bezoek RVO.nl voor de eisen en voorwaarden.

Plaats een reactie