Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Zuurdijk

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepomp laten plaatsen of zonnepanelen op het dak leggen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Zuurdijk biedt uitkomst! Een energieadviseur maakt een afspraak voor de maatwerk-inspectie en analyseert de diverse opties. Het rapport is heel specifiek en geeft aan welke maatregelen het energieverbruik laten dalen en een prettige leefomgeving bevorderen. In het energiebesparingsadvies check je in detail de initiële investering en het rendement van de populaire duurzame keuzes. Het maatwerkadvies is aan te raden voor Nederlandse particuliere woningbezitters en is soms zelfs verplicht bij het aanvragen van een subsidie.

 • Het maatwerkadvies geeft in detail aan welke opties jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij deelt een rapport met aanbevelingen met alle verduurzamingsmaatregelen die je kan laten uitvoeren.
 • Zoals o.a.: zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, woningisolatie, ventileren met WTW.
 • Per maatregel kun je aspecten achterhalen zoals het kostenplaatje, het rendement en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het onderzoek dien je zelf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Zuurdijk die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-zuurdijk

Energieadvies: inzicht in de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat een volledig plan presenteert om energieverbruik te minderen en daarmee de energiekosten te reduceren In dit rapport wordt grondig beschreven welke maatregelen je kunt nemen, wat het kost, en hoeveel je gaat besparen. Daaromtrent heb je de keuze uit maatregelen zoals infraroodpanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een specialist op het gebied van energie bezoek je thuis om met jouw samen een plan te schrijven. Deze vakman doet een deskundige checkup en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen het energieverbruik doen dalen. Het rapport bevat informatie en een overzicht met een opsomming van alle verduurzamingsmaatregelen. In het advies tref je ook een raming van de kosten en tevens een rendements-weergave. Belangrijk: Elke maatwerkadviseur werkt als specialist en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het verslag geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Let op: Ga je je woning isoleren, en wil je een subsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een gecertificeerde adviseur. Professionele en onpartijdige energieadviseurs kun je zoeken via de site centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Zuurdijk (juli 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je woning te renoveren? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit advies bevat een weergaven van innovatieve verduurzamingsmaatregelen die realistisch zijn voor jouw woning. Denk hierbij aan sterk HR++ raamwerk (beglazing), voorzetwandisolatie met PUR en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). Hierna delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een neutrale energie-expert. Ervaren adviseurs zijn te vinden op het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Niet vergeten: selecteer zeker een adviseur die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Doe een offerte aanvraag

  Voor een gepersonaliseerd advies moet je betalen. Maatwerkadviseurs hanteren heel verschillende tarieven. Het is beter om 2 of 3 offertes op te zoeken van gecertificeerde specialisten. Geef een duidelijke briefing. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Zoek je naar iemand die je kan helpen bij de renovatie, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel informatie als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken is dan veel minder complex.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Bereid jezelf goed voor. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via dit platform krijg je een complete samenvatting met investeringen die mogelijk interessant zijn. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor een adviesgesprek met de energiecoach in Zuurdijk.

 4. Het energierapport doornemen

  De energie expert komt langs en rekent uit welke groene maatregelen aan te bevelen zijn. Kort daarop ontvang je een gunstig energieplan met de meest gunstige energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Met betrekking tot de energiemaatregelen toont het rapport informatie zoals een kostenbegroting, de opbrengsten per jaar en de totale terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Als je hiervoor kiest kan je vragen stellen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Deze energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Zuurdijk laten uitvoeren). De adviseur geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Voor het invullen van het energieplan zijn andere bedrijven noodzakelijk. Zoek daarom contact met isolatie-experts en lokale installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om je woning te bekijken en op te meten. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de energie specialist hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor je woning?

Check energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Zuurdijk vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een objectieve specialist. Het is nuttig om een specialist uit de buurt te kiezen. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. In het schema hieronder bieden we contactgegevens van betrouwbare adviesbedrijven die diensten aanbieden in de gemeente Het Hogeland. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Je kunt ook bedrijven vinden op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
MVO Bouwtechnische BegeleidingStationsweg 109951BAWinsum
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Adviesbureau RosmanHamburgerstraat 36 b9714JDGroningen
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Zuurdijk

Uitgelichte specialisten: meteen online aanvragen

Direct aan de slag? In de lijst hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Zuurdijk waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Kies een van de uitgelichte bedrijven om jouw aanvraag meteen te starten.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel huishoudens zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar wat zijn goede opties? Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van verschillende bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Bijgaand delen wij de meest geschikte verduurzamingsmaatregelen voor jouw huis. Bekijk ook onze pagina met informatie over kruipruimte isoleren.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Zuurdijk

 1. Beperk de energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Verbeter je binnenklimaat: een huis zonder kieren en naden.
 4. Stijgende woningwaarde: een woning met Energielabel A is meer waard.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: altijd een uitstekende luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (klik voor meer info)€1835,00€100,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11125,00€615,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5475,00€550,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3270,00€215,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€480,00€25,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer tips) €1325,00€180,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij basiswoningen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het verduurzamen van jouw woning!

Vind een energiedeskundige en plan een afspraak in

De voordelen van woningisolatie

Wil jij je energiegebruik terugdringen? Jouw huis isoleren in Zuurdijk is dan eigenlijk de basis. D.m.v. het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer kan de woning de warmte beter vasthouden. Dat heeft veel pluspunten: je energiefactuur wordt flink minder, je geniet van meer comfort in huis, je stoot minder CO-2 uit, je beperkt het geluid van buiten en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verscheidene subsidies die beschikbaar zijn. Belangrijk feit: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): verhoogt de thermische isolatie van een ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €44,00per /m2): temperatuur van de zolder gaat voelbaar omhoog.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,50per /m2): vermindering van het risico op vochtproblemen.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,00per /m2): relatief goedkoop en gemakkelijk zelf aanbrengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €15,00per /m2): een kosteneffectief alternatief is voor dure renovaties.
 • Isolatieglas (vanaf €126,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

De woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de HR-ketel op gas. Het genereert warmte uit bronnen zoals lucht of het grondwater. Je kunt jouw gasverbruik drastisch verlagen. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De additionele stroom kan je genereren met zonnepanelen op je eigen dak. Gedurende de zomermaanden is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Je hebt de keuze uit een all-electric warmtepomp of een hybride systeem. In het bijgaande gedeelte vind je relevante info over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en kan ook het tapwater opwarmen. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. All-electric is vrij prijzig, en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Zuurdijk: is een stuk betaalbaarder en kan eenvoudig worden gebruikt in oudere en minder geïsoleerde woningen. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Het kan jouw gasverbruik terugdringen met meer dan 50%!
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben weinig onderhoud nodig (een kosteneffectieve optie).
 • Water-water warmtepomp: systeem met het hoogste rendement door constante temp. van het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: mag niet overal geplaatst worden (i.v.m. grondboringen).

Zonnepanelen laten installeren

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam en je zal minder betalen voor stroom. Door te informeren naar de subsidies, het BTW-nultarief en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Budget Energie, Vattenfall, Eneco, Essent, Engie & Vandebron, Powerpeers, Delta, Oxxio, United Consumers. Met de salderingsregeling kan je jouw verbruik wegstrepen tegen je opbrengst.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kost je circa €5.200 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak moet geschikt zijn voor montage met een ligging op het zuiden. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • De zonnestroom die je over hebt kan worden teruggeleverd (salderen) aan je stroomleverancier.
 • Zonnepanelen in Zuurdijk laten leggen? Dan betaal je niet eens BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak en een buffervat voor het water. De zonneboiler is jouw bron voor al het warme tapwater in de douche en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is om warm water te produceren. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een warmtepomp of hoog rendement ketel. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een goede zonneboiler voor een familie (150 liter voorraadvat) heeft een prijskaartje van ongeveer €3.950 (met installatiewerk).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is +/- 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Je hebt ook ruimte nodig voor het buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

De werking van infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Ideaal voor in badkamer of werkplek. Het gebruikt elektriciteit om een plaat te verwarmen. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Doorgaans worden warmtepanelen ingezet als extra bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een gunstig energieverbruik, simpel zelf te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De prijsindicaties van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €195,00 – €550,00 per paneel.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Zuurdijk. In dit blokje doorzoek je een lijst met effectieve en goedkope verduurzamingsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de luchtstroom wordt verbeterd waardoor de verwarming beter werkt.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Zuurdijk!

Vraag naar het adviesgesprek en ontdek hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Zuurdijk: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt concrete maatregelen die jij kan laten uitvoeren om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit energieplan deelt ook wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel geeft een indicatie hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb je op basis van het advies verdere verduurzamingsopties toegepast? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Wij adviseren dan om de woning opnieuw te laten keuren. Een energie inspecteur analyseert de woning en checkt de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label laat zien hoe zuinig een huis is.
 • Dit huislabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een actueel energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Een duurzame woning met subsidies in Zuurdijk

De meeste panden in Provincie Groningen moeten verduurzamen en uiteindelijk los van het gas komen. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! Onderstaand tref je praktische informatie over de voordelige subsidieregelingen duurzame energie in Zuurdijk.

 • Subsidie isolatie: ontvang tot max. 30% van de investering voor isolatie van dak, wanden, vloer, gevel, ramen.
 • Voor de isolerende werkzaamheden is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juli 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Het Hogeland heeft mogelijk verschillende regionale subsidiepotjes of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Het Hogeland kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Zuurdijk afsluiten in juli 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door het gebruiken van eigen geld. Is er niet voldoende spaargeld? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. Hieronder vind je de details (ook handig voor o.a. Mensingeweer, Leens en Schouwerzijl).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een goedkope lening waarmee particulieren en VvE’s hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboilers, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor mensen met een woning die geen ‘gewone’ duurzaamheidslening kunnen afsluiten.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Het Hogeland.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Zuurdijk

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Zuurdijk?

Het energie maatwerkadvies Zuurdijk is een advies met suggesties voor het energiezuinig maken van een pand die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het toepassen van een warmtepompsysteem of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsplan bespreekt per maatregel het budget en de totale terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is interessant voor VVE’s en particulieren die willen verduurzamen en dit willen financieren met een subsidie.

Is het energierapport verplicht om aan te vragen?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? Dan is dit plan een must. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met wat eigen spaarmiddelen. Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het toont aan welke opties jouw energierekening doen dalen. A.d.h.v. dit plan kun jij een vakman goede instructies geven.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type huis, de oppervlakte van de woning en de betrokken adviseur. De tarieven liggen tussen de €180,00 t/m €320,00. Voor een gemiddelde woning kost het energieadvies je gemiddeld €250,00. Het is raadzaam om offertes van erkende (BRL9500-02) energieadviseurs in Zuurdijk te vergelijken.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als afvaardiging van de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Via de regeling kunnen alle leden samen CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De specialist brengt het volledige complex in kaart.Het onderzoeksbureau vraagt bewoners naar wat zij zouden willen aanpassen om het complex te verbeteren. Hieruit volgt een energieadvies voor de VvE voor de energieprestaties van de ruimtes. Bewoners worden op de hoogte gebracht van het financiële plaatje en de totale terugverdientijd.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt verfijnen. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Zuurdijk voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw document toont aan bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsgebouw of kantoor Een geoptimaliseerde energieprestatie draagt bij aan gunstigere energierekeningen, een verbeterd werkcomfort, een gunstigere milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is een nieuwe manier om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de vergroeningsmaatregelen. Zie de website van RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie