Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Spaarndam

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Het is soms lastig inschatten waar je moet beginnen. Zal ik starten met isoleren, een nieuwe warmtepomp installeren of is een zonneboiler of infraroodpanelen de beste keuze? Het deskundige Energiebesparing Maatwerkadvies Spaarndam kan je hierbij verder helpen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor advies op maat en deelt waar de kansen liggen. Het energiebesparingsadvies laat jouw zien welke alternatieven het energieverbruik laten dalen en het leefklimaat optimaliseren. In het maatwerkadvies tref je heel specifiek de kosten en baten van de potentiële verduurzamingsopties. Het energieplan is een uitkomst voor particuliere woningbezitters en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Het maatwerkadvies laat jouw zien welke verduurzamingsmaatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij schrijft een maatwerkadvies met alle werkzaamheden die waardevol zijn voor jouw woning.
 • Voorbeelden zijn: zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, woningisolatie, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen.
 • Per onderwerp lees je het kostenplaatje, het rendement en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor uitvoering van het energieplan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Spaarndam die het huis willen verduurzamen en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-spaarndam

Energieadvies: snel en duurzaam naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (bekend als Energieprestatieadvies (EPA)) is een deskundig advies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om het energieverbruik te minderen en daarmee de energiekosten te minderen. In dit rapport wordt gedetailleerd weergegeven wat je kunt doen, wat de kosten zijn, en wat het je uiteindelijk oplevert. Hiervoor kun je denken aan maatregelen zoals spouwmuurisolatie, HR++ glas, dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, infraroodpanelen. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Een maatwerkadviseur komt altijd bij je thuis op bezoek om jouw doelstellingen door te nemen. Deze professional check jouw huis en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Hij schrijft een rapport met een volledig schema met alle energiebesparende maatregelen. Dit is inclusief een verwachting van de totale investeringskosten en de uiteindelijke besparing Goed om te benoemen: Iedere maatwerkadviseur werkt autonoom en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het plan bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Let op: Ga je je woning isoleren, en wil je een subsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Dit rapport moet zijn geschreven door een autonome energiedeskundige. Gekwalificeerde en onafhankelijke energieadviseurs achterhaal je op de site centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Spaarndam (juni 2024)

Wil jij een subsidie aanvragen om duurzame producten aan te schaffen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het adviesplan helpt je op weg met diverse duurzaamheidsmaatregelen die geschikt zijn voor jouw situatie. Je kunt denken aan het vervangen van (HR++) glas, het verhogen van de isolatie van buitengevels en het laten plaatsen van zonnecellen. In de volgende alinea bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een ervaren energieadviseur. Professionele energie experts zijn vindbaar op Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Let op: selecteer zeker een adviseur met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Doe een offerte aanvraag

  Een gepersonaliseerd advies is niet gratis. Energieadviseurs kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is nuttig om diverse offertes op te vragen van gediplomeerde bedrijven. Geef een duidelijke briefing. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel details als mogelijk. Het vergelijken van de prijsopgaven is op die manier veel relevanter.

 3. Woningcheck vooraf

  De afspraak staat in de agenda. Een goede voorbereiding is belangrijk. Doe vooraf de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl krijg je een weergave met opties die goed aansluiten op jouw woning. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit is uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Spaarndam.

 4. Het energierapport laten opstellen

  De energie expert neemt de woning op en analyseert welke groene maatregelen het meest effectief zijn. Niet veel later verkrijg je een gefundeerd energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Bij alle energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag eigenschappen zoals de verwachte prijzen, de opbrengsten en de geraamde terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. In die situaties is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven benaderen

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Spaarndam laten uitvoeren). Deze persoon kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Maar voor de uitwerking van het plan moet je contact leggen met een aannemer. Vraag een prijs op bij isolatiebedrijven en installateurs. Vraag of ze langskomen om je woning te bekijken en op te meten. Het kan nuttig zijn dat de EPA-adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn relevant voor mijn woning?

Bekijk energieadviseurs en begin vandaag nog met verduurzamen!

Energieadviseur Spaarndam vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten uitvoeren door een professionele energie specialist. Het is aan te bevelen om een specialist uit de buurt te selecteren. Zij kennen de lokale woningmarkt, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. In de onderstaande tabel lees je adres-informatie van goede EPA-adviseurs die actief zijn in de gemeente Haarlem. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met de BRL9500-02-certificering. Veel bedrijven kun je ook vinden via de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Energielabel en HuisDelftlaan 437II2025LWHaarlem
Staal VastgoedCamplaan 122103GWHeemstede
VuturaLorentzlaan 992105TSHeemstede
GreenUVerspronckweg 3252023BKHaarlem
Nieuw Haarlems Peil ProjectenLeidsevaart 3622014HLHaarlem
Namen en adressen van energieadvies bedrijven omgeving Spaarndam

Uitgelichte specialisten: direct een rapport aanvragen

Wil je meteen een adviseur spreken? In de bijgaande tabel tref je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Spaarndam waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Kies een van de uitgelichte bedrijven om meteen een afspraak in te plannen.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar wat zijn goede opties? Met name daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft je een inkijkje in alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Hoe ziet dit er precies uit? In de tekstblokjes hieronder bespreken we de aantrekkelijkste energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Bekijk tevens meer informatie over zonneboiler.

Het comfort van een energiezuinige woning in Spaarndam

 1. Een gunstige energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een schoner klimaat: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Optimaliseer het binnenklimaat: dankzij goede isolatie is tocht en vocht verleden tijd.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (klik voor meer info)€1650,00€125,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11850,00€775,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5380,00€480,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2845,00€150,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€405,00€31,50 p/jaar
Inductie kookplaat (bekijk meer tips) €520,00€49,00 p/jaar
Kosten en besparingen van vergroeningsmaatregelen bij Nederlandse huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor het gericht verduurzamen!

Zoek beschikbare deskundigen en ga direct aan de slag

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Meteen een lagere energienota? Een huis isoleren in Spaarndam is dan eigenlijk de basis. Door te kiezen voor het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen houd je de warmte binnen. De effecten zijn positief: je energiefactuur wordt flink minder, de woning heeft een beter comfortniveau, het is milieubewust, je hebt minder last van lawaai van de straat en je huis is interessanter op de markt. Er zijn veel subsidies te kiezen. Belangrijk feit: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,00 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €40,00per /m2): direct minder last van tocht, trek of een onbehaaglijk binnenklimaat.
 • Gevelisolatie (vanaf €87,50per /m2): verhoog het totale wooncomfort.
 • Bodemisolatie (vanaf €25,50per /m2): helpt de kwaliteit van de gebouwen te verbeteren (duurzaam).
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,00per /m2): wordt vaak gebruikt bij oudere woningen (1920 – 1975).
 • Isolatieglas (vanaf €127,00per /m2): minder last van lawaai en lagere stookkosten met HR++ glas.

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan de traditionele HR-ketel. Het systeem maakt gebruik van de warmte van de lucht of grondwater. Je kunt jouw gasverbruik drastisch verlagen. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De stroom kan je genereren met zonnepanelen op het dak van je woning. In de zomerperiode is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. In de opsomming hieronder check je meer informatie over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en levert warm tapwater in huis. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Het is een relatief duur systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Om die reden zien we dit vooral bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Spaarndam: een voordeliger systeem en kan goed functioneren in woningen met een slechtere isolatie. Werkt samen met de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: een buitenunit onttrekt de warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft geen extra brandstofopslag nodig, wordt aangesloten op het stroomnet.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je bespaart flink op de energiekosten. Door gebruikt te maken van subsidies, geen BTW en de beschikbaarheid van diverse groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco, Engie, Essent, GreenChoice en Vandebron, Oxxio, Enegiedirect.nl, Delta, Powerpeers. Met de salderingsregeling kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen zijn in aanschaf steeds voordeliger. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kost je circa €5.750 en kan je terugverdienen in +/- 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een schoon en vrij-toegankelijk dak met een gunstige positionering op het zuiden. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Eventuele overtollige zonnestroom lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Ga je zonnepanelen in Spaarndam laten installeren? Dan betaal je geen BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een collector op het dak en een extra buffervat. Het systeem levert snel warm tapwater in de douche en de keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is om in de woning warm water te maken. Je gebruikt het in combinatie met een warmtepomp of HR-ketel. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een standaard zonneboiler voor basis-gebruik (3,5 m2 / 150 liter vat) is al beschikbaar vanaf €3.500 inclusief installatiewerk.
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is om en nabij de 2 m2 tot 4 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Bijvoorbeeld een hobbyruimte of badkamer. Het systeem verwarmt niet de lucht (zoals radiatoren doen). Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: geen verstoring van de luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De investeringskosten in warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €180,00 t/m €375,00 per ruimte.

Andere energiebespaartips die je snel kunt toepassen

Los van de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Spaarndam. In dit blokje vind je daarom een weergave met praktische en betaalbare maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: het verwarmen van vochtige vuile lucht is lastiger dan droge schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een slim systeem dat warmte terugwint uit afgevoerde lucht.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting is bestand tegen extreme temperaturen (geschikt voor buiten).
 • Elektrisch koken: snel, makkelijk en duurzaam koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: voorkom dat de verwarming onnodig aanstaat.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Spaarndam!

Zet een adviesgesprek in de agenda en achterhaal hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Spaarndam: hoe duurzaam is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt concrete maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Het adviesplan bespreekt ook wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan het huis opnieuw verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan is het verstandig om een herziend energielabel op te vragen. Een gekwalificeerde energie inspecteur bekijk het huis en checkt de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label vertelt hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het energielabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een actueel energielabel beïnvloed de woningwaarde positief. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Ontdek beschikbare subsidies in Spaarndam

Bestaande woningen in Provincie Noord-Holland moeten verduurzamen en uiteindelijk los van het gas komen. Er zijn een aantal (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In dit blokje bieden we actuele informatie de meest handige subsidieregelingen duurzame energie in Spaarndam.

 • Landelijke subsidie isolatie: krijg tot maar liefst 1/3 van je onkosten terug voor isolatiewerkzaamheden aan ramen, gevel, (spouw)muur, wanden, dak.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): relevant voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juni 2024.
 • Bij zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Haarlem heeft mogelijk verschillende individuele subsidie-middelen of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Haarlem zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Spaarndam afsluiten in juni 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is door dit te betalen met eigen geld. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Er zijn meerdere duurzame leningen beschikbaar. Hieronder vind je de details (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Driehuis, Spaarndam en Velserbroek).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstig product waarmee particulieren en VvE’s energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor gevelisolatie, vloerisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor mensen met een woning die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die hoort en blijft bij de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Haarlem.
 • Pas je eigen hypotheek aan: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Spaarndam

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Spaarndam?

Het energie maatwerkadvies Spaarndam is een rapport met concrete maatregelen voor het energiezuinig maken van een huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan vloerisolatie, HR++ glas, het plaatsen van een warmtepomp of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsrapport komt per maatregel met de verwachte prijzen en de geraamde terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor woningeigenaren die willen vergroenen en daarbij een subsidie willen.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk als je een duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je isoleren met subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? Dan is dit energieplan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Ga je verduurzamen met een groene lening of spaargeld? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen jouw energierekening doen dalen. Door gebruik te maken van dit rapport kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat hebben te maken met het soort woning, de oppervlakte van de woning en de betrokken adviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €205,00 tot €285,00. Voor een gemiddelde woning kost het ongeveer €245,00. Het is nuttig om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Spaarndam aan te vragen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Op deze manier kunnen alle appartementseigenaren samen CO-2 besparende maatregelen inkopen. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energiedeskundige maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het keuringsbedrijf informeert bij de eigenaren de wensen en behoeftes om het complex groener te maken. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestaties van de huizen. Bewoners ontvangen netjes een mail met het financiële plaatje en de jaarlijkse opbrengsten.

Wat houdt maatwerkadvies utiliteitsbouw in?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van een bedrijfspand of kantoor kunt verbeteren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Spaarndam voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw plan verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een groenere energieprestatie draagt bij aan lagere maandelijkse energielasten, een verbeterd werkcomfort, een gunstigere milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een populaire zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de vergroeningsmaatregelen. Ga naar RVO.nl voor de voorwaarden.

Plaats een reactie