Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Muiden

Wil jij de kosten verlagen van je energierekening? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Zal ik starten met isoleren, een innovatieve warmtepomp bestellen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Muiden kan goede suggesties opleveren! De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor persoonlijk advies en zoekt uit wat de mogelijkheden zijn. Het rapport geeft inzicht in welke alternatieven je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het leefklimaat optimaliseren. In het energieadvies doorzoek je in detail de kosten en het rendement van de getoonde duurzame keuzes. Het maatwerkadvies is een hulpmiddel voor Nederlandse particuliere huizenbezitters en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Het maatwerkadvies specificeert welke opties jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur inspecteert de woning voor een goed uitgangspunt.
 • Hij stuurt een energierapport met alle duurzame investeringen die voor jouw interessant zijn.
 • Denk aan: ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen, zonnepanelen installeren, woningisolatie.
 • Per onderwerp lees je de minimale prijzen, de besparing en de totale terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Muiden die hun huis willen vergroenen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-muiden

Energieadvies: hoge energiekosten verhelpen

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor huizenbezitters, verenigingen van eigenaren en kantoorpanden dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te remmen en zo de energienota te minimaliseren. In dit rapport staat dus heel concreet aangegeven welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat de prijs is, en wat de totale besparing is. In dat geval kun je maatregelen overwegen zoals zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, HR++ glas. Het werkt heel eenvoudig. Een energieadviseur komt langs voor inspecties en om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze persoon doet een deskundige checkup en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Hij schrijft een rapport met een overzichtelijke weergave van de verduurzamingsmaatregelen. Dit is inclusief een kostencalculatie en het totale rendement Belangrijk: Elke maatwerkadviseur werkt individueel en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het rapport geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Let op: Wil je je woning comfortabeler maken met energiebesparende maatregelen, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Dit rapport moet zijn geschreven door een erkende expert. Professionele en ervaren energieadviseurs zijn vindbaar op de website centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Muiden (juni 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit besparingsadvies geeft een overzicht met verschillende duurzame oplossingen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Voorbeelden zijn het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het aanbrengen van gevelisolatie en het toepassen van zonnecellen. In de volgende paragraaf leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een gediplomeerde adviseur. De juiste maatwerkadviseurs kan je vinden op Centraal Register Techniek en uiteraard op dit portaal. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Let op: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Het kost geld om een gepersonaliseerd advies te krijgen. Energie specialisten hanteren heel verschillende tarieven. Het is verstandig om diverse offertes te verkrijgen van professionele bedrijven. Beschrijf je wensen van tevoren. Wil je puur en alleen kijken naar de isolatie, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of doe je dit zelfstandig? Geef zoveel informatie als mogelijk. Het vergelijken van de offertes zal dan makkelijker worden.

 3. Woningcheck vooraf

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Een goede voorbereiding is essentieel. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via deze website kom je uiteindelijk tot een opsomming met opties die relevant zijn. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met de energiecoach in Muiden.

 4. Neem het energierapport door

  Het maatwerkadviesbureau komt thuis langs en beschrijft welke investeringen aan te bevelen zijn. Niet veel later verkrijg je een compleet energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Voor de specifieke energiemaatregelen delen ze aspecten zoals de uiteindelijke kosten, het rendement en de verwachte terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Als je hiervoor kiest kan je extra vragen stellen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Muiden laten uitvoeren). De specialist vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zoek daarom contact met isolatie specialisten en lokale installateurs. Laat ze thuis langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Het kan nuttig zijn dat de energie expert daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor mijn huis?

Vergelijk energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Muiden vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een gekwalificeerde energie specialist. Het is aan te bevelen om een specialist uit de regio te zoeken Zij kennen de lokale woningmarkt, en het bespaart reiskosten. In de bijgaande tabel tref je adresgegevens van betrouwbare maatwerkadviseurs die actief zijn in de gemeente Gooise Meren. Let goed op de aanwezigheid van de BRL9500-02-certificering. Je kunt ook bedrijven vinden op de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Van der Vaart VastgoedadviesDammerweg 891394GSNederhorst den Berg
het MeetLoketLijsterlaan 761403BBBussum
Hx Installatie Advies B.V.Amsterdamsestraatweg 351411AWNaarden
Schröder & Schröder B.V.Reeweg 12141394JDNederhorst den Berg
Lam SystemsMiddenweg 30 a1394AKNederhorst den Berg
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Muiden

Uitgelichte adviseurs: direct online afspraak inplannen

Wil je meteen beginnen met besparen? In de bijgaande tabel kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Muiden waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Kies een van de bedrijven om een contactmoment in te plannen.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel huiseigenaren zouden graag een lagere energierekening willen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Precies hiervoor is het maatwerkadvies bedacht. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van bespaarmogelijkheden, groot en klein. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In het stuk hieronder bieden we informatie rondom de meest populaire duurzame oplossingen voor je pand. Bekijk ook onze pagina met informatie over LED-verlichting.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Muiden

 1. Verlaging van de energiefactuur: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Goed voor het klimaat: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. Een gunstigere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: de hele woning voorzien van prima luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Vloerisolatie (meer over woningisolatie)€2010,00€140,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€10300,00€700,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5445,00€545,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3050,00€185,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€385,00€48,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (meer tips bekijken) €39,00€33,50 p/jaar
Kosten en baten van vergroeningsmaatregelen bij normale woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor direct energie besparen!

Bekijk adviseurs en begin vandaag nog

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je direct jouw energierekening verlagen? Een huis isoleren in Muiden is doorgaans een goed startpunt. Door het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren zal er veel minder warme lucht ontsnappen. Woningisolatie is essentieel: je energiefactuur wordt flink minder, je geniet van meer comfort in huis, je stoot minder CO-2 uit, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn allerlei subsidies te kiezen. Tip: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het lage BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €42,50per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €99,50per /m2): goede manier om een thermische brug te beperken.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,00per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €30,00per /m2): mogelijk in praktische alle woningen met een spouw.
 • Isolatieglas (vanaf €117,50per /m2): HR++ glas is beschikbaar voor elk type kozijn of deur.

Uitleg en info over de warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. de gasgestookte CV-ketel. Het gebruik de warmte van de buitenlucht, bodem of water. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. Het systeem heeft wel veel extra elektriciteit nodig. De aanvullende stroom kan jij eventueel verkrijgen middels zonnepanelen op het dak van je huis. Tijdens de warme maanden kan het ook nog eens koelen. Er zijn twee keuzes: een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. In het bijgaande gedeelte bekijk je relevante info over de verschillende varianten die er allemaal zijn.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en zorgt voor warm tapwater. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Het is een relatief duur systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Muiden: een relatief goedkoop systeem en wordt met name toegepast in huizen met een matige isolatie. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Op die manier kun je 3/4 van jouw gasverbruik verminderen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: gebruikt warme ventilatielucht als bron.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: kan zeer zuinig koelen zonder gebruik van de compressor.

Zonnepanelen laten plaatsen

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Goed voor het klimaat én jouw energierekening gaat naar beneden. Dankzij lokale subsidies, een gunstige BTW-regeling en de beschikbaarheid van diverse groene leningen kan je genieten van een goede terugverdientijd. Je beperkt zo jouw afhankelijkheid van energieleveranciers zoals GreenChoice, Eneco, Engie, Vattenfall, Budget Energie en Powerpeers, Vandebron, Oxxio, Delta, United Consumers. Door de salderingsmaatregel is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een systeem met 10 panelen kost je circa €5.150 en kent een terugverdientijd van zo’n 7 of 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: er moet voldoende ruimte op het dak zijn met een ligging op het zuiden. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Wil je zonnepanelen in Muiden kopen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) en een voorraadvat. Het verwarmingssysteem zorgt voor warm tapwater in de keuken (en voor de douche). Zonlicht wordt dus omgezet om warm water te maken. Door te investeren in een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water verwarmen. Je gebruikt het in combinatie met een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor een gemiddeld huishouden (vat met 200 liter) kost ongeveer €3.850 inclusief installatiewerk.
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is plus minus 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

De werking van infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Zoals bijv. de woonkamer of slaapkamer. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een relatief laag energieverbruik, door iedereen zelf te installeren en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De prijzen van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €245,00 – €500,00 per IR-paneel.

Overige energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Muiden. In het gedeelte hieronder tref je een lijst met effectieve en laag geprijsde maatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en schimmels worden verwijderd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: gebruikt tot 20% minder water en energie dan standaard douchekop.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting verliest/geeft geen warmte, waardoor ze geen energie verspillen.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is stil, comfortabel en duurzaam.
 • Slimme thermostaat: altijd inzicht in jouw verbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Muiden!

Vraag naar het adviesgesprek en krijg inzicht in hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Muiden: hoe kan ik dat aanvragen?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bevat duurzame investeringen die je kunt uitvoeren om je woning te verduurzamen. Het concept plan toont bovendien wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd jouw huis laten verduurzamen? En gaat je huis verkocht worden of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Op dat moment is het handig om om een herziend energielabel op te vragen. Een speciale energie inspecteur doet een grondige check en analyseert de hoeveelheid gas en elektriciteit die nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label laat kopers en huurders zien hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Het label is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een actueel energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Met de duurzaamheidskorting kan je dan mogelijk een betere hypotheekrente krijgen.

Verduurzaam je woning met subsidies in Muiden

Alle woningen in Provincie Noord-Holland moeten een stuk duurzamer worden en op termijn volledig los van het gas. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. In de box hieronder bespreken we een overzicht met de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Muiden.

 • Isolatie-subsidie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor isolatiewerkzaamheden aan ramen, dak, wanden, (spouw)muur, gevel.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in juni 2024.
 • In het geval van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Gooise Meren biedt mogelijk ook diverse regionale subsidieregelingen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Gooise Meren kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Muiden vergelijken in juni 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is om dit met eigen geld te betalen. Is er niet voldoende spaargeld? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. Hieronder vind je de details (ook handig voor o.a. Nigtevecht, Muiderberg en Nederhorst den Berg).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee particulieren en VvE’s hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor gevelisolatie, zonneboilers, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor woningeigenaren die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Gooise Meren.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

Veelgestelde vragen (FAQ) over energie besparen in Muiden

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Muiden?

Het energie maatwerkadvies Muiden is een rapport met daarin concrete maatregelen voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een pand die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het plan bespreekt per maatregel het financiële plaatje en wat het oplevert. Een persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere woningeigenaren die willen verduurzamen en een subsidie nodig hebben.

Is het energierapport verplicht?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ga je jouw woning isoleren met subsidie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? In die situatie is dit adviesrapport verplicht. Zonder maatwerkadvies ontvang je geen subsidie. Ga je verduurzamen met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het laat je zien welke aanbevelingen helpen om de energiekosten te reduceren. Middels dit advies kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Hoe duur is een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat komen tot stand op basis van woningtype, de gebruiksoppervlakte (m2) en de betrokken adviseur. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €180,00 tot ongeveer €285,00. Voor een normale tussenwoning is het tarief circa €255,00. Tip: het is handig om offertes van gediplomeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Muiden te overwegen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als vertegenwoordigers van de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Door deze constructie kunnen alle leden samen CO-2 besparende maatregelen laten doorvoeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energiedeskundige zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het keuringsbureau kijkt samen met bewoners naar de woonwensen om het flatgebouw te vergroenen. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners vinden hier ook de geraamde kosten en de besparing per jaar.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van jouw bedrijfsgebouw of kantoor kunt verbeteren. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Muiden voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw rapport verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand. Een groenere energieprestatie resulteert in lagere maandelijkse energielasten, een prettige omgeving om in te werken, korting op de milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een populaire zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de energiebesparingsmaatregelen. Zie de website van RVO voor meer info.

Plaats een reactie