Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Westeremden

De uitgaven aan je energierekening reduceren? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Zal ik beginnen met woningisolatie, een warmtepomp installatie laten aanleggen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het Energiebesparing Maatwerkadvies Westeremden biedt antwoord op deze vragen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor persoonlijk advies en test wat de mogelijkheden zijn. Het plan geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen doeltreffend zijn in jouw huis en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het verduurzamingsrapport onderzoek je heel specifiek de kosten en baten van de getoonde duurzame keuzes. Het advies is aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Een maatwerkadvies laat jouw zien welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij stuurt een energieadvies met alle duurzame investeringen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Kies voor: zonnepanelen installeren, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, woningisolatie.
 • Voor elke energiebesparende maatregel kun je aspecten achterhalen zoals de verwachte kosten, wat het je oplevert en de terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het plan moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Westeremden die een beter energielabel willen en dit deels willen financieren met een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-westeremden

Energieadvies: energiekosten terugdringen

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor woningen en bedrijfspanden dat helpt om het energieverbruik te minderen en zo de energierekening te verminderen. In het advies staat dus heel concreet aangegeven wat je kunt doen, wat de uitgaven zijn, en wat het rendement is. Bij een dergelijk advies kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, HR++ glas, zonneboiler, dakisolatie. Het werkt heel eenvoudig. Een energieadviseur belt jouw voor een afspraak om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze expert bekijkt grondig de hele woning en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen bijdragen aan jouw doelstellingen. Binnen enkele dagen ontvang je een rapport met daarin duurzaamheidsmaatregelen. Dit is inclusief een verwachting van de totale investeringskosten met daarbij de terugverdientijd en effecten. Belangrijk: Een maatwerkadviseur werkt als specialist en zal je dus ook nooit zelf iets verkopen. Het adviesplan vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Let op: Ga je je woning isoleren, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. De woning-analyse moet gedaan worden door een gecertificeerde energiedeskundige. Gecertificeerde en ervaren energieadviseurs contacteren via de site centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Westeremden (mei 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit energieplan geef je inzicht in alle vergroeningsmaatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Bijvoorbeeld goede HR++ ramen (glas), het verbeteren van gevelisolatie en het installeren van zonnecellen. Hierna leggen we precies uit wat je moet doen.

Energierapport opvragen in 5 simpele stappen

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport dient te worden uitgevoerd door een professionele energieadviseur. Erkende vakmensen kan je bekijken op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek en via deze website. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Disclaimer: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost je geld. Adviseurs rekenen verschillende tarieven. Het is raadzaam om enkele offertes aan te vragen van erkende bedrijven. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel details als je kunt. Offertes vergelijken is dan veel minder complex.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  Het overleg is georganiseerd? Een goede voorbereiding is belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via deze website ontdek je een opsomming met duurzame investeringen die mogelijk interessant zijn. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is uitstekende input voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Westeremden.

 4. Lees het hele energierapport door

  Het adviesbedrijf bezoekt je aan huis en beschrijft welke energiebesparende maatregelen aan te bevelen zijn. Niet veel later stuurt hij een doorgerekend energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw woonruimte. Voor de specifieke energiemaatregelen vind je onderdelen zoals de verwachte kosten, de opbrengsten en de geraamde terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Als je hiervoor kiest kun je iets meer de diepte in.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Westeremden laten uitvoeren). De adviseur kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren moet je zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zoek daarom contact met isolatie-deskundigen en lokale installateurs. Laat ze thuis langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of met maatwerkadviesbedrijf hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn relevant voor mijn pand?

Zoek energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Westeremden vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een objectieve specialist. Wij adviseren om een adviesbureau nabij jouw woonplaats te benaderen. Zij kennen de lokale woningmarkt, en het bespaart reiskosten. In de tabel hieronder vind je adres-informatie van professionele maatwerkadviseurs die huizen inspecteren in de gemeente Eemsdelta. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Je kunt ook bedrijven vinden op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Westeremden

Uitgelichte bedrijven: direct online aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? In de lijst hieronder delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Westeremden die meteen voor jouw klaar staan. Klik op de knop om meteen een afspraak in te plannen.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel mensen willen hun energierekening minderen. Maar waar moet ik beginnen? Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedoeld. Het geeft je een inkijkje in een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Hieronder bieden we informatie rondom goede energiebesparingsmaatregelen voor je woonhuis. Op dit platform vind je ook informatie over water-water warmtepomp.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Westeremden

 1. Een gunstigere energierekening: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Gunstig voor het klimaat: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Verbeter je binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. Stijgende woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: in alle ruimtes een goede luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (meer over woningisolatie)€3400,00€435,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11425,00€640,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4790,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€3090,00€175,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€450,00€44,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer tips bekijken) €5,60€7,90 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van verduurzamingsmaatregelen bij Nederlandse woningen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor doelgerichte verduurzaming!

Vind een energiedeskundige en begin vandaag nog

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Wil je besparen op energie? Een huis isoleren in Westeremden is een aantrekkelijke optie. Door het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer verlies je minder warmte in huis. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, je geniet van een optimaal leefcomfort, het is goed voor het milieu, je hebt minder last van geluidsoverlast en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn diverse subsidies te selecteren. Tip: voor alle isolatiewerkzaamheden geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,50 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €47,00per /m2): het einde van vocht- en schimmelproblemen op zolder.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): een goede thermische schil voor de woning.
 • Bodemisolatie (vanaf €27,50per /m2): voor het bestrijden van een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €26,00per /m2): een van de meest gekozen mogelijkheden.
 • Isolatieglas (vanaf €126,50per /m2): HR++ glas heeft geluiddempende effect en zorgt voor lagere stookkosten.

De warmtepomp als alternatief voor CV-ketel

De warmtepomp is een goede vervanger van de gasgestookte CV-ketel. Hij neemt warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Dit zorgt voor een drastische verlaging van je gasverbruik. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. De additionele stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen op het dak van je huis. Gedurende de zomermaanden kan het ook nog eens koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride model. In het stuk hieronder delen wij meer informatie over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: geeft een een constante comfortabele temperatuur en kan ook het tapwater opwarmen. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een relatief duur systeem en het werkt alleen bij zeer goede isolatie. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Westeremden: is een stuk betaalbaarder en kan eenvoudig worden gebruikt in wat oudere huizen. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: snel geïnstalleerd en ook de mogelijkheid te koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft geen extra brandstofopslag nodig, wordt aangesloten op het stroomnet.
 • Water-water warmtepomp: een kostbaar systeem dat regelmatig onderhoud nodig heeft.
 • Bodem-water warmtepomp: niet overal mogelijk in verband met grondboringen.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Het is goed voor het milieu én jouw energierekening gaat naar beneden. Dankzij lokale subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of eventueel een gunstige groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Eneco, Essent, Vattenfall, Engie, Budget Energie of United Consumers, Powerpeers, Enegiedirect.nl, Vandebron, Oxxio. Doordat je mag salderen krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen worden qua aanschafprijs erg aantrekkelijk. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen kost ongeveer €5.600 en heb je terugverdiend binnen 6 – 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met een ligging op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen De dakconstructie moet het systeem kunnen dragen.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Interesse in zonnepanelen in Westeremden laten plaatsen? Dan betaal je daarover 0% BTW.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit de speciale zonnecollector (op het dak) een een opslagvat voor het warme tapwater. Het verwarmingssysteem zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de badkamer en keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Via een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten (voor het opwekken van warm water). Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een warmtepomp of hoog rendement ketel. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (vat met 150 liter) is er al voor €3.100 (met plaatsing).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is rond de 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (diameter van 60 tot 80 cm).

Wat je moet weten voor de aanschaf van infraroodpanelen

D.m.v. elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Denk aan een hobbyruimte of zolder. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: geen verstoring van de luchtcirculatie, een milieuvriendelijk energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De kosten van warmtepanelen komen uit tussen de €250,00 tot €525,00 per infraroodpaneel.

Voordelige energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen kennen onze experts nog meer energiebespaar adviezen in Westeremden. In de box hieronder delen wij een aantal handige en niet al te dure energiebesparende maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de temperatuurwisselingen in het gebouw door de lucht te verplaatsen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): altijd gefilterde schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: je verbruikt al snel 40% minder water dan een reguliere kop.
 • Radiatorfolie: een milieuvriendelijke oplossing om warmte vast te houden.
 • LED-lampen: LED-verlichting bevat geen kwik wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: de beste manier om energieverspilling te voorkomen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Westeremden!

Zet een adviesgesprek in de agenda en achterhaal hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Westeremden: hoe zuinig is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt allerlei maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om je woning te verduurzamen. Het rapport geeft ook aan wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft aan hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb je op basis van het advies jouw huis verder verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Het is dan aan te raden om een nieuw energielabel aan te vragen. Een erkende energie inspecteur komt je huis en bekijkt de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label geeft aan hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het woninglabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een perfect energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. In sommige gevallen kan een duurzaamheidskorting je hypotheekrente omlaag brengen.

Verduurzaam je woning met subsidies in Westeremden

Alle woningen en panden in Provincie Groningen moeten duurzamer worden en uiteindelijk los van het gas komen. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan is het maatwerkadvies verplicht! In het gedeelte hieronder bieden we handige informatie over de meest handige subsidieregelingen duurzame energie in Westeremden.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang 30% van de kosten voor het laten isoleren van vloer, wanden, ramen, gevel, (spouw)muur.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in mei 2024.
 • In het geval van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Eemsdelta heeft mogelijk verschillende regionale subsidie-middelen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Eemsdelta vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Westeremden opvragen in mei 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te realiseren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Kan of wil je geen spaargeld uitgeven? Kies dan voor een gunstige lening. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. Hieronder vind je de details (ook handig voor o.a. Garrelsweer, Garsthuizen en Loppersum).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee Nederlandse woningeigenaren hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, warmtepompen, zonnepanelen, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor huizenbezitters met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een soort hypotheek die is gekoppeld aan het gebouw, en niet aan de eigenaar van de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Eemsdelta.
 • Pas je eigen hypotheek aan: tot 106% van de woningwaarde lenen als je wilt verduurzamen.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Westeremden

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Westeremden?

Een energie maatwerkadvies Westeremden is een rapport met suggesties voor het vergroenen van je woonhuis uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan het isoleren van het dak of gevel, de woning verwarmen met een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Het plan biedt per maatregel de geraamde kosten en wat het oplevert. Het persoonlijk energieadvies is zeer effectief voor alle particuliere huiseigenaren die gasvrij willen gaan wonen en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Wil je jouw huis verder isoleren met subsidie, of ben je nieuwsgierig in de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een beschikbaar warmtenet? In die situatie is dit plan noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of spaargeld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het laat jouw zien welke werkzaamheden jouw energierekening doen dalen. Door middel van dit besparingsrapport is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat hebben te maken met het type gebouw, de oppervlakte van het huis, en de gekozen adviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €230,00 tot en met €330,00. Voor een doorsnee huis betaal je ongeveer €230,00. Het is goed om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Westeremden op te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag als afvaardiging van de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Via de regeling kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het bureau inventariseert bij de bewoners wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het verzamelgebouw of wooncomplex te verbeteren. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Dit is natuurlijk ook met de geschatte prijzen en het rendement.

Kan ik ook terecht voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt upgraden. Het welbekende energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Westeremden voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw advies verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een geoptimaliseerde energieprestatie zorgt voor lagere energiekosten, meer comfort, lagere milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe methode om energieprestatie van gebouwen in kaart te brengen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een speciale zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de implementatie van de energiebesparende maatregelen. Zie de website van RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie