Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Toornwerd

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Het is moeilijk waar te beginnen. Ga ik eerst mijn woning isoleren, een warmtepomp kiezen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Toornwerd kan je hierbij verder helpen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor doelgericht advies en omschrijft de diverse opties. Het onderzoek is heel specifiek en geeft aan welke energiebesparende maatregelen jouw energierekening direct doen dalen en het energielabel verbeteren. In het plan beschrijven ze in detail de kosten en de terugverdientijd van de mogelijke investeringskeuzes. Het energierapport is een hulpmiddel voor alle particuliere huiseigenaren en wordt vaak verplicht bij de aanvraag van subsidies voor verduurzamen van een woning.

 • Het maatwerkadvies geeft in detail aan welke opties een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij stuurt een verslag met alle maatregelen die goed uitvoerbaar zijn.
 • Onder andere: warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per onderdeel lees je de minimale prijzen, wat de effecten zijn en de verwachte terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het energiebesparingsadvies moet je zelf de benodigde bedrijven benaderen.
 • Deze speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Toornwerd die hun woning duurzamer willen maken en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-toornwerd

Energieadvies: wat je moet doen bij hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor particuliere en zakelijke objecten dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te minderen en op die manier de energielasten te minimaliseren. In het document wordt zeer gedetailleerd omschreven welke maatregelen je kunt nemen, wat het kost, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Hierbij kun je maatregelen overwegen zoals HR++ glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, infraroodpanelen. Het is heel simpel. Een expert op het gebied van energie komt op locatie langs om met jouw samen een plan te schrijven. Deze expert doet een deskundige checkup en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen jij het beste kunt laten uitvoeren. Het rapport wordt opgemaakt met een volledig schema met alle energiebesparende maatregelen. Dit is inclusief een calculatie van de kosten en het totale rendement Goed om te weten: Iedere maatwerkadviseur is objectief en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het plan vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Opmerking: Ga je je huis overzetten op groene energie, en wil je een subsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Dit rapport moet zijn geschreven door een erkende energie-expert. Professionele en onafhankelijke energieadviseurs vind je op het portaal centraalregistertechniek.nl. Het BRL9500 certificaat is een teken van deskundigheid.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Toornwerd (mei 2024)

Ook profiteren van een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Het document bevat een weergaven van alle verduurzamingsmaatregelen die voldoende effectief zijn. Bijvoorbeeld het kiezen voor duurzaam HR++ glas, voorzetwandisolatie of het laten leggen van zonnepanelen of een zonneboiler. In de volgende tekst leggen we precies uit wat je moet doen.

Vijf stappen voor het aanvragen van het energierapport

 1. Een energieadviseur vinden

  Het maatwerkrapport wordt altijd opgesteld door een gecertificeerde maatwerk adviseur. Erkende energie adviseurs check je op het Centraal Register Techniek en uiteraard op dit portaal. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Advies: neem alleen contact op met specialisten die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Adviseurs kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Wij adviseren om diverse offertes te vragen van ervaren adviesbedrijven. Vermeld altijd goed je eisen. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of wil je misschien ook aan de slag met een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of wil je dit traject zelf uitvoeren? Geef zoveel informatie als je kunt. Het kiezen van de beste adviseur gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  Het adviesgesprek is ingepland. Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via dit platform word je geleid naar een opsomming met opties die relevant zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is uitstekende input voor een adviesgesprek met de energiecoach in Toornwerd.

 4. Raadpleeg het energierapport

  Een adviseur komt thuis langs en analyseert welke duurzaamheidsmaatregelen passen bij de woning. Binnen een paar dagen stuurt hij een goed energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Per energiemaatregel check je aspecten zoals de verwachte prijzen, het rendement en de geschatte terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Als je hiervoor kiest kun je iets meer de diepte in.

 5. Een vakbedrijf kiezen

  Een energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Toornwerd laten uitvoeren). Deze deskundige adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zijn andere bedrijven noodzakelijk. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie specialisten en installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om de woning nog eens goed op te nemen. Vraag eventueel of de energieadviseur jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn belangrijk voor mijn woning?

Informeer bij energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Toornwerd vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een gekwalificeerde vakman. Het is aan te bevelen om een maatwerk adviesbedrijf rondom je woonplaats te selecteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je hebt ook minder hoge reiskosten. Hieronder doorzoek je adres details van erkende experts die een rapport kunnen opstellen voor woningen in de gemeente Eemsdelta. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Veel bedrijven kun je ook vinden via de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
MVO Bouwtechnische BegeleidingStationsweg 109951BAWinsum
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Adviesbureau RosmanHamburgerstraat 36 b9714JDGroningen
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Toornwerd

Uitgelichte adviseurs: direct online aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? Bijgaand tonen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Toornwerd waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Kies een van de bureau’s om meteen een afspraak in te plannen.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren willen hun energierekening minderen. Maar wat zijn goede opties? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Je krijgt inzicht in de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Bijgaand bespreken we de aantrekkelijkste verduurzamingsmaatregelen voor je pand. Je kunt ook meer details lezen over lucht-water warmtepompen.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Toornwerd

 1. Een aantrekkelijke energierekening: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een schoner milieu: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een aantrekkelijk binnenklimaat: voorkomt koude lucht en tocht in huis.
 4. Verhoog je woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: in alle ruimtes een goede luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (klik voor meer info)€3410,00€475,00 p/jaar
Full-electric warmtepomp€10625,00€770,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5145,00€510,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3305,00€190,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€380,00€57,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (meer energiebespaartips) €29,50€26,50 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparende maatregelen bij Nederlandse woningen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor direct energie besparen!

Bekijk beschikbare adviseurs en maak een afspraak

De basis: goede woningisolatie

Je energierekening naar beneden brengen? Een huis isoleren in Toornwerd is doorgaans een goed startpunt. Door het isoleren van de muur, het dak, en vloer blijft de warmte in huis. Woningisolatie is essentieel: je energiefactuur wordt flink minder, het huis blijft aangenaam warm in de winter, het is goed voor het klimaat, je hebt minder last van geluidsoverlast en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn veel subsidies die beschikbaar zijn. Tip: voor de arbeid voor isolatie geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): geen last meer van tocht over de vloer.
 • Dakisolatie (vanaf €50,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €97,00per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €25,50per /m2): voorkomt vochtproblemen, zoals rot of schimmelvorming.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,00per /m2): vereist geen onderhoud en is zeer kosteneffectief.
 • Isolatieglas (vanaf €129,50per /m2): minder last van lawaai en lagere stookkosten met HR++ glas.

De woning verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de traditionele HR-ketel. Het pakt warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De stroom kan je zelf realiseren met zonnepanelen. In de zomerse maanden heeft het systeem ook een koelende werking. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. In het bijgaande gedeelte ontdek je praktische details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: geeft duurzame warmte en zorgt voor warm tapwater. Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Een stand-alone systeem is best duur en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. In nieuwbouw-huizen kom je het veel tegen.
 • Hybride warmtepomp Toornwerd: is een stuk betaalbaarder en zeer geschikt voor huizen met een matige isolatie. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Dit kan een besparing opleveren van liefst 70% op het gas.
 • Lucht-lucht warmtepomp: dit systeem kan je ook als airco gebruiken.
 • Lucht-water warmtepomp: milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Water-water warmtepomp: een relatief kostbaar systeem (door grondboring) met een zeer hoog rendement.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Zonnepanelen laten installeren

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Het is goed voor het milieu en je zal minder betalen voor stroom. Dankzij lokale subsidies, geen BTW en/of een financiering middels groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Budget Energie, Essent, GreenChoice, Vattenfall, Engie en Delta, Vandebron, Oxxio, United Consumers, Enegiedirect.nl. Middels het salderingsprincipe is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen hebben een steeds beter rendement. Een standaard systeem inclusief 10 panelen laat je al plaatsen vanaf €5.200 en kent een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.
 • Je moet rekening houden met enkele voorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • Eventuele overtollige zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Zonnepanelen in Toornwerd laten leggen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Laat een zonneboiler installeren

Een zonneboiler wordt gevormd door een zonlicht gevoelige zonnecollector met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Het verwarmingssysteem zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de douche en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Door te investeren in een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor warm water. Je gebruikt het in combinatie met een gasgestookte ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor een familie (vat met 150 liter) is er al voor €3.750 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi is ook in staat je huis te verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is om en nabij de 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (diameter van 60 tot 80 cm).

De werking van infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Handig voor bijv. een hobbyruimte of badkamer. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Je voelt de stralingswarmte alleen binnen het stralingsgebied. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: neutraal effect op luchtcirculatie, een duurzaam geclassificeerd energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De kosten van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €170,00 – €425,00 per IR-paneel.

Overige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Toornwerd. In dit blokje tref je een schema met krachtige en niet al te dure duurzaamheidsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): de warmte wordt hergebruikt en dus verspil je minder energie.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar op waterkosten en op de energierekening.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting verliest/geeft geen warmte, waardoor ze geen energie verspillen.
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: je verwarming staat nooit onnodig aan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Toornwerd!

Vraag naar het adviesgesprek en check hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Toornwerd: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bevat energiebesparende maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het concept plan geeft ook aan wat het huidige woning energielabel is (voordat je maatregelen hebt getroffen. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. In het meest gunstige geval krijg je energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) het huis opnieuw verduurzaamd? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil je een scherpe hypotheekrente? Dan is het slim om het energielabel wederom te calculeren. Een gekwalificeerde energie inspecteur analyseert de woning en analyseert de maximaal benodigde gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label duidt hoe energiezuinig een woning is.
 • Het woninglabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een milieuvriendelijk energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Mogelijk heb je recht op een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Ontdek beschikbare subsidies in Toornwerd

Alle huizen in Provincie Groningen moeten energiezuniger worden en op termijn volledig los van het gas. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Onderstaand onderzoek je actuele informatie de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Toornwerd.

 • Subsidie isolatie: ontvang tot max. 30% van de investering voor isolatiewerk aan (spouw)muur, dak, gevel, ramen, wanden.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Eemsdelta hanteert mogelijk nog extra regionale subsidie opties of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Eemsdelta zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Toornwerd opvragen in mei 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan kan je geld lenen. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook geldig voor o.a. Middelstum, Kantens en Huizinge).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee huizeneigenaren energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor zonneboilers, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, gevelisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningbezitters die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Eemsdelta.
 • Je eigen hypotheek ophogen: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Toornwerd

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Toornwerd?

Het energie maatwerkadvies Toornwerd is een plan met een plan van aanpak voor het uitvoeren van verduurzamingsacties voor een pand uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn jouw vloer, dak, gevel of ramen isoleren, een warmtepomp installatie laten monteren of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Dit besparingsadvies behandelt per maatregel de minimale prijzen en de terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is interessant voor alle particuliere huiseigenaren die gasvrij willen gaan wonen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is het energierapport verplicht?

Ja, het is erg belangrijk om een maatwerkadvies te bezitten wanneer je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een full-electric warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? In die situaties is dit advies een must. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren met een groene lening of met je eigen geld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen helpen om de energiekosten te reduceren. Door gebruik te maken van dit rapport kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De gemiddelde kosten van een advies op maat hebben te maken met het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), oppervlakte en de adviseur die de klus uitvoert. Het tarief komt uit tussen de €175,00 t/m €330,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak betaal je voor het advies zo’n €245,00. Het is aan te bevelen om offertes van erkende (BRL9500-02) energieadviseurs in Toornwerd te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in overeenstemming met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Middels deze methode kan men collectief CO2 besparende maatregelen doorvoeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De energieadviseur zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het onderzoeksbureau inventariseert bij de bewoners het wensenlijstje om het wooncomplex te optimaliseren. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van het gehele object. Bewoners worden geïnformeerd over de verwachte kosten en de terugverdientijd.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt versterken. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Toornwerd voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw rapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor of bedrijfspand Een versterkte energieprestatie zorgt voor lagere energielasten, meer comfort, korting op de milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is nieuwe manier om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de energiebesparende maatregelen. Tip: op de site van het RVO om dit aan te vragen.

Plaats een reactie