Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Startenhuizen

De uitgaven aan je energierekening reduceren? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Is het slim om te isoleren, een full-electric warmtepomp kopen of is een zonneboiler of infraroodpanelen de beste keuze? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Startenhuizen geeft antwoord op veel van je vragen. De energieadviseur plant een afspraak op locatie in voor advies op maat en deelt de diverse opties. Het uiteindelijke advies verduidelijkt welke alternatieven een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het energielabel verbeteren. In het advies beschrijven ze uitgebreid het kostenplaatje en het rendement van de geselecteerde verduurzamingsopties. Het rapport met aanbevelingen is aan te raden voor alle particuliere huiseigenaren en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies verduidelijkt welke maatregelen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur brengt een bezoek voor een goed advies.
 • Hij stuurt een maatwerkadvies met alle energiebesparende maatregelen die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Investeer bijv. in: woningisolatie, warmtepomp plaatsen, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, infraroodpanelen.
 • Voor elk afzonderlijk onderdeel lees je de verwachte kosten, wat het je oplevert en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het rapport moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • De unieke maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Startenhuizen die een beter energielabel willen en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-startenhuizen

Energieadvies: help mij besparen op de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor private panden en zakelijke gebouwen dat duidelijke tips geeft om minder energie te gebruiken en zo de energienota te verlagen. In het plan wordt heel concreet aangegeven welke maatregelen je kunt nemen, wat het kost, en wat het je uiteindelijk oplevert. Hierbij komen diverse maatregelen naar voren, zoals: HR++ glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie. Het is een eenvoudige procedure. Een energieadviseur komt bij jouw thuis langs om kennis te maken. Deze expert loopt door de woning en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Binnen enkele dagen ontvang je een rapport met daarin duurzaamheidsmaatregelen. De adviseur geeft je ook een verwachting van de totale investeringskosten en het totale rendement Hierbij geldt altijd: Een maatwerkadviseur werkt autonoom en verkoopt zelf geen energiebesparende maatregelen. Het verslag geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Actueel: Ga je je huis overzetten op groene energie, en wil je een subsidie aanvragen? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een deskundige adviseur. Gekwalificeerde en bedreven energieadviseurs kun je zoeken via het portaal centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Startenhuizen (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je woning te renoveren? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Het adviesplan geeft een schema met diverse energiebesparende maatregelen die voldoende effectief zijn. Voorbeelden zijn het plaatsen van HR++ beglazing, buitenmuurisolatie met PUR en het plaatsen van een zonneboiler. In de volgende tekst bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een objectieve maatwerkadviseur. Professionele experts kan je bekijken op Centraal Register Techniek en uiteraard via deze website. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Belangrijk: selecteer zeker een adviseur die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies kost altijd geld. Maatwerk-adviesbedrijven rekenen verschillende tarieven. Het is verstandig om minimaal 2 offertes te ontvangen van onafhankelijke maatwerkadviesbureaus. Geef je wensen vooraf goed aan. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Offertes vergelijken is dan veel minder complex.

 3. Woningcheck vooraf

  Het overleg is georganiseerd? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Bezoek dan zeker eerst de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je uiteindelijk tot een advies met maatregelen die goed aansluiten op jouw woning. Inbegrepen zijn de tarieven en de terugverdien-termijnen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens je adviesgesprek met de energiecoach in Startenhuizen.

 4. Lees het hele energierapport door

  Een adviseur loopt door de woning en onderbouwt welke maatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Op basis hiervan mailt hij een kwalitatief energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Met betrekking tot de energiemaatregelen zie je in 1 oogopslag onderwerpen zoals het kostenplaatje, de besparing en de geschatte terugverdientijd. In veel gevallen plant de adviseur een moment om het rapport samen door te nemen. Hier is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  Deze energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Startenhuizen laten uitvoeren). De specialist geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren dien je zelf contact te zoeken met vakbedrijven. Neem contact op met meerdere isolatiebedrijven en installatiebedrijven. Vraag of ze bij je thuis komen om de woning van dichtbij te bekijken. Vraag eventueel of de adviseur hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor mijn woning?

Zoek energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Startenhuizen vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een ervaren maatwerk-adviespartij. Het is verstandig om een adviesbedrijf uit de regio te nemen. Zij hebben ervaring met plaatselijke woningmarkt, en je betaald minder voor reiskosten. In de tabel hieronder tref je gegevens van mogelijke vakmensen die een energieadvies kunnen uitvoeren in de gemeente Eemsdelta. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Voor meer adressen zie ook de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Startenhuizen

Uitgelichte specialisten: vraag direct een rapport aan

Direct in contact komen met een adviseur? In de uitgelichte tabel hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Startenhuizen met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bedrijven om direct aan de slag te gaan.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel huiseigenaren zouden graag energie willen besparen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Voor dit probleem is het maatwerkadvies bedacht. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van bespaarmogelijkheden, groot en klein. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? In onze keuzegids delen wij de aantrekkelijkste verduurzamingsmaatregelen voor je woonruimte. Je kunt ook meer details lezen over hybride warmtepomp.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Startenhuizen

 1. Een lagere energierekening: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Een schoner klimaat: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. Een hogere woningwaarde: potentiële kopers geven meer uit aan een huis met energielabel A.
 5. Wonen in een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (lees meer over isolatie)€3430,00€465,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11075,00€670,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4885,00€530,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3080,00€150,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€435,00€28,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (bekijk meer tips) €6,05€5,65 p/jaar
Kosten en besparingen van duurzaamheidsmaatregelen bij Nederlandse woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het verduurzamen van jouw woning!

Vind adviseurs en start vandaag nog

De voordelen van woningisolatie

Meteen een lagere energienota? Je huis isoleren in Startenhuizen is een hele goede keuze. Middels het isoleren van de muur, het dak, en vloer houd je de warmte binnen. Dat heeft veel pluspunten: je bespaart meteen op de energienota, je geniet van meer comfort in huis, het is goed voor het klimaat, je hebt geen last van lawaai van de buren en je huis wordt meer waard. Er zijn meerdere subsidies waar je gebruik van kunt maken. Belangrijk feit: voor de arbeid voor isolatie geldt het verlaagde BTW-tarief (9]%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): heerlijke warme voeten in de winterperiode.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): houd ook de hitte buiten in de zomer.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,50per /m2): vermindering van het risico op vochtproblemen.
 • Bodemisolatie (vanaf €22,50per /m2): voorkomt vocht in huis en bestrijdt een muffe lucht in de woning.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €23,00per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €126,00per /m2): HR++ glas biedt een optimale thermische isolatie.

Voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de HR-ketel op gas. Het gebruik de warmte van natuurlijke warmtebronnen. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). Jouw stroom kan je zelf opwekken met een aantal zonnepanelen. In de zomerse maanden kan het jouw woning ook koelen. Globaal gezien zijn er 2 types: een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride systeem. In de opsomming hieronder bieden we extra details over de verschillende types.

 • All-electric warmtepomp: geeft een een constante comfortabele temperatuur en maakt het tapwater warm. Het gasverbruik kan dan naar 0. All-electric is vrij prijzig, en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Startenhuizen: een voordeliger systeem en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van woningen met een slechtere isolatie. De HR-combiketel kan bijspringen op koude dagen. Het systeem kan jouw gasverbruik met 70% doen dalen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: jouw woning duurzaam verwarmen en koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft geen extra brandstofopslag nodig, wordt aangesloten op het stroomnet.
 • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem of het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Zo draag je bij aan het milieu en je bespaart flink op de energiekosten. Mede dankzij de subsidies, het BTW-nultarief en/of een financiering middels groene leningen heb je een zeer korte terugverdientijd. Je beperkt zo jouw afhankelijkheid van energieleveranciers zoals Eneco, Essent, Engie, GreenChoice, Vattenfall & Vandebron, Delta, Enegiedirect.nl, United Consumers, Powerpeers. Door de salderingsmaatregel kun je extra stroom terugleveren aan het net.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kost ongeveer €6.000 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 6 tot 7 jaar.
 • Let wel op de randvoorwaarden: een dak dat volledig in privé-eigendom is met oriëntatie op het zuiden. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Jouw eigen zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Voordelig zonnepanelen in Startenhuizen bestellen? Dan betaal je niet eens BTW.

Duurzaam warm tapwater met een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een warmte opwekkende zonnecollector met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Deze constructie is jouw bron voor al het warme tapwater in de douche en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Na de installatie van de zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om water te verwarmen. Dit systeem werkt goed samen met een hoog rendement ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor normaal gebruik (voorraadvat met 150 – 200 liter) is er al voor €3.500 (incl. installatie).
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is zo’n 2,5 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (v.a. 50cm bij 100 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan een woning gericht verwarmd worden. Zoals bijv. een hobbyruimte of badkamer. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: geen verstoring van de luchtcirculatie, een relatief laag energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De prijzen van warmtepanelen komen uit tussen de €175,00 – €350,00 per IR-paneel.

Goede energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Startenhuizen. In dit blokje check je een lijstje met populaire en aantrekkelijk geprijsde verduurzamingsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: steeds meer woningen stappen over op een zuinige inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig de verwarming op afstand bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Verduurzamen met persoonlijk energieadvies in Startenhuizen!

Zet een adviesgesprek in de agenda en zoek uit hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Startenhuizen: hoe duurzaam is mijn huis?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt investeringen die uit te voeren zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Het adviesplan geeft ook aan wat wat het huidige woning energielabel is. Het woninglabel vertelt hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht verdere verduurzamingsopties toegepast? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je overstappen voor een lagere hypotheekrente? Dan is het doorgaans noodzakelijk om het energielabel opnieuw te berekenen. Een vakbekwame energie inspecteur inspecteert je huis en calculeert de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label vertelt de energiezuinigheid van een woning.
 • Het label is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een milieuvriendelijk energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Woning verduurzamen: bekijk subsidies in Startenhuizen

Praktisch alle huis in Provincie Groningen moeten duurzamer worden en op termijn volledig los van het gas. De overheid biedt verschillende (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In de box hieronder vind je up-to-date info over de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Startenhuizen.

 • Subsidie voor isoleren: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isoleren van ramen, gevel, wanden, vloer, dak.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie betaal je slechts 9% BTW.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen betaal je zelfs helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Eemsdelta heeft mogelijk verschillende lokale subsidie-plannen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Eemsdelta zijn alle financiële regelingen na te kijken.

Energiebespaarlening Startenhuizen bekijken in mei 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door het gebruiken van eigen geld. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. Hieronder vind je meer informatie (ook handig voor o.a. Stedum, Delfzijl en Westeremden).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee huizenbezitters en VvE’s hun huis kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, gevelisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor huizenbezitters die geen andere financieringsmogelijkheden hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (binnenkort beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: voor een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Eemsdelta.
 • Pas je eigen hypotheek aan: een nieuw leningdeel voor een tijdelijk bouwdepot.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Startenhuizen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Startenhuizen?

Dit energie maatwerkadvies Startenhuizen is een besparingsplan met verschillende opties voor het verduurzamen van je huis die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan vloerisolatie, HR++ glas, het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het adviesplan geeft per maatregel de geraamde kosten en de verwachte terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is bedoeld voor particuliere woningeigenaren die willen verduurzamen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Geldt er een verplichting voor dit energierapport?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Dan is dit besparingsplan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of eigen middelen? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het stelt bloot welke verduurzamingsmaatregelen jouw woning verduurzamen. D.m.v. dit advies kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het soort woning, de oppervlakte van het huis, en de adviseur die het werk uitvoert. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €225,00 tot en met €290,00. Voor een doorsnee huis betaal je voor het advies zo’n €265,00. Wij adviseren om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Startenhuizen te verkrijgen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden gebruik maken van het maatwerkadvies energiebesparing. Via de regeling kan men gezamenlijk CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De specialist zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het inspectiebureau informeert bij de eigenaren wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het complex energiezuiniger te maken. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de uiteindelijke kosten en de jaarlijkse opbrengsten.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt verbeteren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Startenhuizen voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw advies verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw of kantoor Een duurzamere energieprestatie leidt tot lagere lasten, een prettig werkklimaat, een lager tarief qua milieubelasting en een innovatieve werksfeer. De NTA 8800 is nieuwe methodiek om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een interessante zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de energiebesparingsmaatregelen. ZIe ook RVO.nl voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie