Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Spijk

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Kan ik het beste eerst isoleren, een warmtepomp kiezen of kan ik het beste beginnen met zonnepanelen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Spijk is daarbij een goede ondersteuning. De energieadviseur komt persoonlijk langs voor de maatwerk-inspectie en analyseert de diverse opties. Het onderzoek geeft inzicht in welke alternatieven jouw energierekening direct doen dalen en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het plan doorzoek je heel specifiek de investering en de terugverdientijd van de geselecteerde verduurzamingsopties. Het plan is ontworpen voor particuliere woningeigenaren en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Een maatwerkadvies toont aan welke werkzaamheden een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een gekwalificeerde duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij verstrekt een energieadvies met alle energiebesparende maatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Zoals o.a.: infraroodpanelen, ventileren met WTW, woningisolatie, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen.
 • Voor elk afzonderlijk onderdeel toont het rapport het financiële plaatje, wat het je oplevert en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan neem je zelf contact op met bedrijven uit de regio.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Spijk die het huis willen verduurzamen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-spijk

Energieadvies: samen naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat maatregelen biedt om energieverbruik te minderen en op die manier de energielasten te reduceren In het document wordt grondig beschreven welke verduurzamingsmaatregelen er bestaan, wat de totale uitgaven zijn, en hoeveel je door de jaren heen kunt besparen. In dat kader heb je de keuze uit maatregelen zoals infraroodpanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ glas, dakisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een energie-expert komt altijd bij je thuis op bezoek om samen jouw wensen te inventariseren. Deze vakman neemt jouw huis op en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Hij schrijft een rapport met een opsomming van alle energiebesparende maatregelen. Dit is inclusief een calculatie van de kosten en de uiteindelijke besparing Let op: Jouw maatwerkadviseur is neutraal en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het advies geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Opmerking: Wil je jouw woning duurzamer maken, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. De woning-analyse moet gedaan worden door een autonome maatwerkadviseur. Vakbekwame en objectieve energieadviseurs contacteren via centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Spijk (juni 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit besparingsadvies geeft concreet advies dankzij een overzicht met verschillende verduurzamingsmaatregelen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn het kiezen voor duurzaam HR++ glas, buitengevelisolatie met glaswol en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende alinea leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

Vraag een energierapport aan in 5 stappen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een gediplomeerde maatwerkadviseur. Betrouwbare specialisten zijn vindbaar op Centraal Register Techniek en uiteraard op dit portaal. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Belangrijk: ga uitsluitend voor partijen die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Adviesbedrijven kunnen individuele tarieven rekenen. Het is goed om enkele offertes aan te vragen van BRL9500-02 gecertificeerde energie specialisten. Geef een duidelijke briefing. Ben je specifiek opzoek naar isolatie-kansen, of wil je ook advies voor het plaatsen van een warmtepomp? Wil jij alles gaan uitbesteden, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo nauwkeurig mogelijk. Het kiezen van de beste offerte is dan veel minder complex.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De meeting is afgesproken. Zorg dat je goed bent voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via dit portaal kom je stap-voor-stap tot een complete samenvatting met verduurzamingsmaatregelen waar je mee kunt starten. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit is uitstekende input voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Spijk.

 4. Het energierapport wordt opgesteld

  De adviseur loopt door de woning en zoekt uit welke verduurzamingsmaatregelen het meest effectief zijn. Niet veel later verstuurt hij een doorgerekend energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Per energiemaatregel vind je eigenschappen zoals de kosten, de opbrengsten per jaar en de verwachte terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. In die situaties kun je iets meer de diepte in.

 5. Vakbedrijven inschakelen

  De energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Spijk laten uitvoeren). Deze erkende vakman geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren zijn andere bedrijven noodzakelijk. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij isolatie-vakmannen en installateurs. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om je woning te bekijken en op te meten. Indien gewenst kan je vragen of de energie expert hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor mijn woonhuis?

Informeer bij energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Spijk vergelijken

Jouw maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een objectieve expert. Het is beter om een specialist rondom je woonplaats te benaderen. Ze kennen het type woning, en je betaald minder voor reiskosten. Bijgaand lees je adres details van erkende energie experts die huizen inspecteren in de gemeente Eemsdelta. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Je kunt ook bedrijven vinden op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Spijk

Uitgelichte vakbedrijven: meteen een afspraak maken

Wil je direct een afspraak inplannen? In de bijgaande tabel kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Spijk met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bedrijven om je aanvraag te starten.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel woningeigenaren willen beginnen met energie besparen. Maar hoe kun je daarmee starten? Met name daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Je krijgt inzicht in alle bespaarmogelijkheden voor jouw huis. Hoe ziet dit er precies uit? In het gedeelte hieronder delen we de meest geschikte energiebesparingsmaatregelen voor je appartement. Je kunt ook meer details lezen over bodemisolatie.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Spijk

 1. Een aantrekkelijke energiefactuur: direct lagere maandlasten.
 2. Gunstig voor het milieu: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Een aangenaam binnenklimaat: een huis zonder kieren en naden.
 4. De waarde van jouw huis gaat omhoog: huizen met energielabel A zijn zeer gewild.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (bekijk meer info over isolatie)€1950,00€105,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€6010,00€870,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€4920,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3000,00€190,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€495,00€44,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (meer tips bekijken) €5,15€6,20 p/jaar
Kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen bij normale huizen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor het gericht verduurzamen!

Vind een energiedeskundige en ga direct aan de slag

De voordelen van woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Je huis isoleren in Spijk is dan eigenlijk de basis. Door te kiezen voor het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen treed er geen warmteverlies op. Woningisolatie is essentieel: je energiefactuur wordt flink minder, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je gebruikt minder fossiele energie, je hebt minder last van geluidsoverlast en je huis wordt meer waard. Er zijn veel subsidies waar je gebruik van kunt maken. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het laag BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): je huis blijft makkelijker en langer op temperatuur.
 • Dakisolatie (vanaf €43,00per /m2): geen daken en muren op zolder die kou afstralen.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,50per /m2): beperkt condensatie op muren en plafonds.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,50per /m2): vermindert het aantal dagen dat een woning te warm of te koud is.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €27,50per /m2): betaalbaar en doelgericht het leefklimaat stimuleren.
 • Isolatieglas (vanaf €122,50per /m2): minder last van lawaai en lagere stookkosten met HR++ glas.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

De warmtepomp is een goede vervanger van de gasketel. Het pakt warmte van de buitenlucht, bodem of water. Op die manier kan je helemaal van het gas af. Een warmtepomp werkt op stroom (dus je verbruikt elektriciteit). De stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen op het dak van je huis. In de zomer kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. Hieronder behandelen we relevante info over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en maakt het tapwater warm. Het gasverbruik kan dan naar 0. Een stand-alone systeem is best duur en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Voor nieuwbouw is het zeer aan te raden.
 • Hybride warmtepomp Spijk: is een stuk betaalbaarder en wordt met name toegepast in oudere en minder geïsoleerde woningen. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: duurzaam verwarmen en koelen zonder gas.
 • Lucht-water warmtepomp: veelzijdig systeem voor zowel warm water als centrale verwarming.
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen

Via zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Het is goed voor het milieu en je betaalt veel minder voor de energie. Door gebruikt te maken van subsidies, geen BTW en/of een interessant rentetarief van een groene lening wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Je beperkt zo jouw afhankelijkheid van energieleveranciers zoals Engie, Vattenfall, Eneco, Budget Energie, GreenChoice & Vandebron, Powerpeers, Oxxio, United Consumers, Delta. Door te salderen is het heel gunstig om stroom terug te leveren.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €5.950 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 6 tot 8 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: het dak heeft voldoende ruimte met oriëntatie op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Ga je zonnepanelen in Spijk aanschaffen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Kies voor een zonneboiler

Een zonneboiler betekent een warmte genererende zonnecollector en een voorraad- of opslagvat. Het verwarmingssysteem genereert warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Door te kiezen voor een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om water te verwarmen. Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor een doorsnee woning (3,5 m2 / 150 liter vat) komt uit op ongeveer €3.750 (met installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi is ook in staat je huis te verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is ongeveer 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (diameter van 40 tot 80 cm).

Alternatieve infraroodpanelen

Door middel van elektrische infraroodpanelen kan je snel een specifieke ruimte warm krijgen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een werkkamer of in de slaapkamer. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. De warmtepanelen zijn perfect voor de bijverwarming. Reden om dit aan te schaffen: geen effect op de luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en ze hebben een heel moderne uitstraling.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan IR-verwarming ook geschikt zijn als hoofdverwarming.
 • De aanschafprijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €185,00 – €450,00 per IR-paneel.

Overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Spijk. Onderstaand lees je een aantal populaire en aantrekkelijk geprijsde verduurzamingsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: voorkom vocht- en schimmelproblemen met goede ventilatie.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: je verbruikt al snel 40% minder water dan een reguliere kop.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting is veel duurzamer dan gloeilampen en kunnen tot wel 50.000 uur meegaan.
 • Elektrisch koken: kies bij voorkeur voor de meest duurzame inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: een uitstekend inzicht in jouw energieverbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: koop uitsluiten nog producten met minimaal een A+ label.

Meteen een persoonlijk energieadvies in Spijk!

Zet een adviesgesprek in de agenda en ontdek hoe je kunt besparen op de energie

Energielabel Spijk: hoe zuinig is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing omvat nuttige maatregelen die je kunt gebruiken om energiebesparingen te realiseren. Het plan toont bovendien wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel vertelt hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je na een woninginspectie jouw huis verder verduurzaamd? En ga je jouw huis verhuren of verkopen of wil je een scherpe hypotheekrente? Het is dan aan te raden om een herziend energielabel op te vragen. Een energie inspecteur doet een grondige check en berekent de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en warm water te genereren. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label duidt hoe energiezuinig een woning is.
 • Het woninglabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een milieuvriendelijk energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Verduurzaam je woning met subsidies in Spijk

Alle woningen in Provincie Groningen moeten verduurzaamd worden en natuurlijk het liefst zonder gasverbruik kunnen functioneren. Iedereen kan profiteren van bepaalde (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan is het maatwerkadvies verplicht! Bijgaand kan je aan de slag met nuttige info over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Spijk.

 • Subsidie voor isoleren: bij 2 maatregelen ontvang je max. 30% terug voor isolatiewerkzaamheden aan (spouw)muur, dak, wanden, ramen, gevel.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juni 2024.
 • Voor het kopen van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Eemsdelta heeft mogelijk zelf ook nog een aantal plaatselijke subsidie-middelen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Eemsdelta vind je overzichtelijk alle opties op een rijtje.

Energiebespaarlening Spijk opvragen in juni 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is met eigen middelen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan zijn er diverse leningen beschikbaar. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Bierum, Oosterwijtwerd en Losdorp).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale lening waarmee eigenaar-bewoners hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboilers, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor huizenbezitters die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): nieuwe vorm van lening die gekoppeld is aan het gebouw en niet aan een persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Eemsdelta.
 • Je eigen hypotheek ophogen: gebruik je overwaarde om een extra leningdeel af te sluiten.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Spijk

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Spijk?

Het energie maatwerkadvies Spijk is een rapport met aanbevelingen voor het duurzamer maken van jouw woonhuis uit de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan vloerisolatie, HR++ glas, de woning verwarmen met een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit advies biedt per maatregel het kostenplaatje en de totale terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor alle particuliere woningbezitters die hun huis energiezuinig willen maken en daarbij een subsidie willen.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een zelfstandige full electric warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? In die gevallen is dit adviesrapport vereist. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het stelt bloot welke investeringen jouw woning verduurzamen. A.d.h.v. dit besparingsrapport kan je een goede offerte aanvragen met de juiste gegevens.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het soort woning, de totale oppervlakte en de gekozen energieadviseur. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €175,00 tot €345,00. Voor een doorsnee huis betaal je om en nabij de €265,00. Het is verstandig om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Spijk te verkrijgen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) mag namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing inplannen. Via de regeling kan men gezamenlijk CO2 besparende maatregelen laten doen. Hiervoor kan men ook aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De specialist zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het onderzoeksbureau checkt bij bewoners de eisen en wensen om het flatgebouw te optimaliseren. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Uiteraard inclusief een kostenbegroting en de uiteindelijke terugverdientijd.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt upgraden. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Spijk voor gebouwbeheerders. Het utiliteitsbouw onderzoek bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfsunit, pand of kantoor Een hogere energieprestatie geeft lagere energielasten, een verbeterd werkcomfort, minder hoge milieubelasting en een duurzaam imago. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het in kaart brengen van energieprestaties van utiliteitsgebouwen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) kan worden gebruikt als: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Ga naar de website van het RVO voor alle informatie.

Plaats een reactie