Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Appingedam

Wil je jouw energierekening graag terugdringen? Er zijn veel opties, waar begin in? Kan ik het beste eerst isoleren, een hybride warmtepomp kopen of kies ik voor warm tapwater met een zonneboiler? Het erkende Energiebesparing Maatwerkadvies Appingedam is daarvoor in het leven geroepen Je plant een afspraak met de energieadviseur voor het energiebesparingsadvies en inspecteert wat de opties zijn. Het energieadvies laat woningeigenaren zien welke alternatieven passen bij jouw woning en het energielabel verbeteren. In het maatwerkrapport vind je grondig de kosten en de terugverdientijd van de populaire woningaanpassingen. Het maatwerkrapport is relevant voor particuliere woningeigenaren en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies toont welke maatregelen jouw woning duurzamer kunnen maken.
 • Een professionele duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Uiteindelijk krijg je een verduurzamingsplan met alle opties die jouw woning naar een hoger niveau tillen.
 • Kies voor: ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per onderwerp lees je het financiële plaatje, wat het je oplevert en de terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Appingedam die hun huis willen vergroenen en een subsidieaanvraag willen indienen.
maatwerkadvies-energiebesparing-appingedam

Energieadvies: energiekosten terugdringen

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor huizenbezitters, verenigingen van eigenaren en kantoorpanden dat helpt om minder energie te gebruiken en zo de energierekening te verlagen. In het advies wordt specifiek aangegeven wat je kunt doen, wat de prijs is, en hoeveel je gaat besparen. Daaromtrent kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, HR++ glas. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een energiecoach bezoek je thuis om samen jouw woning door te spreken. Deze expert loopt door de woning en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Het rapport wordt opgemaakt met een lijst met duurzame oplossingen. De adviseur geeft je ook een verwachting van de totale investeringskosten en tevens een rendements-weergave. Goed om te benoemen: Jouw maatwerkadviseur is een keur-expert en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het document geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Opmerking: Ga je energiebesparende maatregelen treffen, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. De inspecties moeten gedaan worden door een gediplomeerde adviseur. Gekwalificeerde en ervaren energieadviseurs kan je vinden op de website centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Appingedam (mei 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om je woning te renoveren? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Het rapport helpt je op weg met alle duurzaamheidsmaatregelen die relevant zijn voor jouw woning. Je kunt denken aan toepassen van HR++ glas, het plaatsen van isolatie op buitenmuren en het plaatsen van een zonneboiler. In het volgende blok leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

In 5 stappen het energierapport aanvragen

 1. Energieadviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een BRL9500-02 gecertificeerde maatwerkadviseur. Betrouwbare adviseurs zijn vindbaar op centraalregistertechniek.nl maar ook via dit platform. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Let op: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Maatwerk-adviesbedrijven kunnen individuele tarieven rekenen. Het is goed om diverse offertes op te vragen van erkende adviseurs. Vul je verwachtingen goed in. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je hulp bij de realisatie van het energieplan, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo gedetailleerd mogelijk. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken zal dan makkelijker worden.

 3. Voer de Woningcheck uit

  Het adviesgesprek is ingepland. Een goede voorbereiding is belangrijk. Check dan eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl krijg je een overzicht van maatregelen die relevant zijn. Altijd met de prijzen en de voordelen qua terugverdienen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens het adviesgesprek met de energiecoach in Appingedam.

 4. Neem het energierapport door

  Het maatwerk-adviesbedrijf komt langs en bekijkt welke duurzaamheidsmaatregelen gunstig zijn. Binnen een paar dagen krijg je een goed energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Met betrekking tot de energiemaatregelen vind je eigenschappen zoals de kosten, de besparing per jaar en de verwachte terugverdientijd. Je neemt samen met de maatwerkadviseur het rapport door. Op dat moment kan je vragen stellen.

 5. Vakbedrijven zoeken

  Een energiedeskundige heeft slechts beperkte bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Appingedam laten uitvoeren). Deze deskundige adviseert rondom thema’s als verduurzaming en gas- en stroom besparen. Voor de uitvoering van de klus zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Hiervoor neem je contact op met isolatiebedrijven en installatiebedrijven. Vraag of ze bij je aan huis kunnen komen om de woning van dichtbij te bekijken. Vraag eventueel of met maatwerkadviesbedrijf hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor je huis?

Informeer bij energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Appingedam vergelijken

Dit maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een deskundige energie specialist. Het is aan te raden om een maatwerk adviesbedrijf uit de regio te selecteren. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en je betaald minder voor reiskosten. Bijgaand check je gegevens van goede vakmensen die diensten aanbieden in de gemeente Eemsdelta. Let op: bedrijven moeten in het bezit zijn van het BRL9500-02-certificaat. Gecertificeerde bedrijven vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
Vos EnergieHoofdweg West 459944EANieuwolda
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Appingedam

Uitgelichte vakbedrijven: meteen online aanvragen

Direct in contact komen met een adviseur? In de lijst hieronder kies je uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Appingedam waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op een van de aanbieders om meteen een afspraak in te plannen.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Veel Hollanders willen besparen op de energiekosten. Maar wat zijn goede opties? Daarvoor is het maatwerkadvies gelanceerd. Je krijgt inzicht in bespaarmogelijkheden, groot en klein. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? Hieronder kan je aan de slag met de aantrekkelijkste verduurzamingsmaatregelen voor jouw woning. Bekijk tevens meer informatie over ventileren.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Appingedam

 1. Verlaag je energienota: direct lagere maandlasten.
 2. Gunstig voor het klimaat: je stoot veel minder CO2 uit.
 3. Verbeter je binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. De waarde van de woning stijgt: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: het hele jaar door een aangename luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isolatie van vloer (klik voor meer over isolatie)€2465,00€120,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4370,00€720,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5045,00€545,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2935,00€165,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€455,00€27,00 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (lees hier meer tips) €5,70€8,15 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van diverse energiebesparende maatregelen bij normale woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk energiespecialisten en maak een afspraak

Voordelen en vormen van woningisolatie

Wil jij je energiegebruik terugdringen? Je huis isoleren in Appingedam is onmisbaar om te gaan besparen. Middels het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte binnenshuis. Dat heeft veel pluspunten: de energierekening gaat omlaag, de woning heeft een beter comfortniveau, je hoeft minder gas te stoken, het houdt harde geluiden buiten de deur en je woning zal in waarde stijgen. Er zijn allerlei subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Disclaimer: voor de arbeid voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €28,50 per /m2): verminder temperatuurverschillen tussen vloer en de rest van de ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €50,00per /m2): temperatuur van de zolder gaat voelbaar omhoog.
 • Gevelisolatie (vanaf €90,00per /m2): isoleren van spouwmuur, buitengevel of binnenmuur.
 • Bodemisolatie (vanaf €19,50per /m2): voorkomt aantasting van houten vloerdelen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €30,00per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €129,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

De voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor CV-ketel op gas. Het genereert warmte uit de lucht of grondwater. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. De stroom kan je zelf opwekken met innovatieve zonnepanelen. In de hete maanden kan het ook nog eens koelen. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een full-electric warmtepomp of een hybride model. In het stuk hieronder delen wij aanvullende informatie over de soorten systemen waar je uit kunt kiezen.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en levert warm tapwater in huis. Jouw huis kan hiermee volledig van het huis af. Het is een relatief duur systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Appingedam: gunstig geprijsd en kan goed functioneren in huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: uniek systeem waarmee je ook actief kunt koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: heeft een hoge energie-efficiëntie.
 • Water-water warmtepomp: installatie met een kostbare warmtewisselaar.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Kies voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Een duurzame keuze en je zal minder betalen voor stroom. Door te profiteren van subsidies, het BTW-nultarief en/of eventueel een gunstige groene lening is de terugverdientijd de laatste jaren erg interessant. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Eneco, Vattenfall, Budget Energie, GreenChoice, Engie of Vandebron, Powerpeers, Delta, Oxxio, United Consumers. Door het principe van salderen krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kan je laten monteren voor €5.300 en heb je terugverdiend binnen 6 tot en met 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een goed begaanbaar schuin of plat dak met een focus op het zuiden. Dit moet natuurlijk vrij van schaduw zijn. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Appingedam laten monteren? Dan betaal je geen BTW.

Het voordeel van een zonneboiler

Een zonneboiler is een zonnecollector op het dak en een extra buffervat. Het boilersysteem genereert warm tapwater om te douchen en te koken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Door te investeren in een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik om in de woning warm water te maken. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een CV-ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een zonneboiler voor normaal gebruik (vat met 200 liter) kost je circa €3.250 (met plaatsing).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is om en nabij de 2 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (vanaf 40cm bij 80 cm).

Duurzame verwarming met infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Denk aan een hobbyruimte of badkamer. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Veel mensen ervaren stralingswarmte als erg prettig. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Belangrijke voordelen zijn: minder last van luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, het is eenvoudig te installeren en ze hebben een stijlvolle uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Bij moderne huizen met zeer goede isolatie kan je met IR-verwarming de hele woning verwarmen (hoofdverwarming).
 • De onkosten van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €155,00 tot €325,00 per warmtepaneel.

Goede energiebespaartips

Naast deze energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Appingedam. Bijgaand tref je een weergave met effectieve en niet al te dure vergroeningsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: de kans op CO2-vergiftiging verminderd door CO2 uit het huis te verwijderen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: bespaar op waterkosten en op de energierekening.
 • Radiatorfolie: minder warmteverlies door het isoleren van de radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting is bestand tegen extreme temperaturen (geschikt voor buiten).
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder impact op het milieu met een A+ apparaat.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Appingedam!

Zet een adviesgesprek in de agenda en achterhaal hoe jij jouw woning duurzamer maakt

Energielabel Appingedam: hoe kan ik dat aanvragen?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bevat allerlei maatregelen die jij kan laten uitvoeren om te besparen op de energielasten. Het concept plan geeft ook aan wat er qua woning energielabel verwacht kan worden. Het woninglabel geeft inzicht in hoe energiezuinig jouw woning op dit moment is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw huis laten verduurzamen? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Wij adviseren dan om het energielabel opnieuw te berekenen. Een energie inspecteur neemt de woning op en calculeert de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label indiceert de energiezuinigheid van een woning.
 • Dit duurzaamheidslabel moet je verplicht aantonen bij verkoop of verhuur.
 • Een perfect energielabel maakt de woningwaarde aantrekkelijker. Met de duurzaamheidskorting kan je dan mogelijk een betere hypotheekrente krijgen.

Verduurzaam je woning met subsidies in Appingedam

Alle huizen in Provincie Groningen moeten het energieverbruik minderen en uiteindelijk los van het gas komen. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In het gedeelte hieronder delen we praktische informatie over de meest populaire subsidieregelingen duurzame energie in Appingedam.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang 30% van de kosten voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden aan (spouw)muur, vloer, ramen, wanden, dak.
 • Voor de arbeid die komt kijken bij isolatie geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet in mei 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen is er een extra gunstige BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Eemsdelta heeft mogelijker zelf ook nog individuele subsidie-plannen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Eemsdelta kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Appingedam gebruiken in mei 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door dit te betalen met eigen geld. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je geld lenen. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Ezinge, Krewerd en Feerwerd).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners hun woning kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor zonneboilers, warmtepompen, dakisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, gevelisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor woningbezitters die elders niet in aanmerking komen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (wordt de komende jaren uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: lening die wordt verstrekt aan eigenaren van een rijksmonument (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Eemsdelta.
 • Verhoog je eigen hypotheek: informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.

FAQ: actuele onderwerpen m.b.t. energie besparen in Appingedam

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Appingedam?

Dit energie maatwerkadvies Appingedam is een adviesplan met verschillende opties voor de verduurzaming van een woonhuis die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, het plaatsen van een warmtepomp of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dit besparingsplan behandelt per maatregel de verwachte kosten en de geschatte terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is relevant voor alle particuliere woningeigenaren die hun huis van het gas af willen hebben en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je isoleren met subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een zonneboiler of aansluiting op het beschikbare warmtenet? In die situatie is dit adviesplan verplicht. Zonder maatwerkadvies kan je geen subsidie krijgen. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met spaargelden? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het laat je zien welke maatregelen jouw energierekening doen dalen. Via dit besparingsplan wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat worden gebaseerd op het type woning, de totale oppervlakte en de adviseur die het werk uitvoert. De tarieven liggen tussen de €185,00 – €290,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost dit advies circa €245,00. Het is aan te bevelen om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Appingedam te vergelijken.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen in overeenstemming met de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Door die strategie kan men gezamenlijk CO-2 besparende maatregelen uit laten voeren. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige doet een grondige inspectie van het hele pand. Het bedrijf vraagt bewoners naar het wensenlijstje om het wooncomplex energiezuiniger te maken. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Bewoners worden geïnformeerd over de uiteindelijke kosten en de besparing per jaar.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt perfectioneren. Het energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Appingedam voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw rapport verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte Een verbeterde energieprestatie draagt bij aan een goedkopere energiefactuur, een beter comfort voor de werknemers, extra voordeel op de milieubelasting en een duurzame uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een speciale zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen. Ga naar de website van het RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie