Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Esch

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Kies ik het beste voor woningisolatie, een warmtepomp aan de CV koppelen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het deskundige Energiebesparing Maatwerkadvies Esch kan je hierbij verder helpen. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor persoonlijk advies en analyseert de diverse opties. Het uiteindelijke advies laat woningeigenaren zien welke werkzaamheden passen bij jouw woning en het leefklimaat in huis verbeteren. In het verduurzamingsrapport delen ze gedetailleerd de investering en de terugverdientijd van de potentiële duurzame opties. Het maatwerkrapport is aantrekkelijk voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Het maatwerkadvies laat woningeigenaren zien welke opties jouw woning energie-efficiënter kunnen maken.
 • Een ervaren duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij biedt een maatwerkadvies met alle duurzaamheidsmaatregelen die geschikt zijn voor je woning.
 • Overweeg bijv.: zonnepanelen installeren, woningisolatie, infraroodpanelen, ventileren met WTW, warmtepomp plaatsen.
 • Per keuze lees je de geraamde kosten, het rendement en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Esch die hun huis willen vergroenen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-esch

Energieadvies: inzicht in de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor woningen en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om een pand energiezuiniger te worden en op die manier de energielasten te beperken. In het document wordt gedetailleerd weergegeven welke duurzaamheidsinitiatieven je kunt ondernemen, wat het kost, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Daarbij kun je maatregelen overwegen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, infraroodpanelen, vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp. Het is vrij eenvoudig. Een maatwerkadviseur komt bij jouw thuis langs om met jouw samen een plan te schrijven. Deze persoon doet een deskundige checkup en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen goed realiseerbaar zijn. Hij genereert een digitaal rapport met daarin vergroeningsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een prijslijst met verwachte kosten en het totale rendement Disclaimer: Iedere maatwerkadviseur werkt individueel en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het verslag vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Update: Wil je je woning klaar maken voor de toekomst, en heb je een investeringssubsidie duurzame energie nodig? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De woning-analyse moet gedaan worden door een erkende energiedeskundige. Professionele en onafhankelijke energieadviseurs tref je op centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Esch (juli 2024)

Wil jij ook graag gebruik maken van een subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan is maatwerkadvies noodzakelijk! Dit energieplan helpt je op weg met verschillende vergroeningsmaatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het vervangen van (HR++) glas, voorzetwandisolatie en het laten plaatsen van zonnecellen. In het stappenplan hieronder bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

5-stappenplan om een energierapport te verkrijgen

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een gekwalificeerde maatwerk adviseur. Gekwalificeerde energie adviseurs vind je op centraalregistertechniek.nl of via ons eigen helpdesk team. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Let op: ga uitsluitend voor partijen met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Maatwerk-adviesbedrijven rekenen verschillende tarieven. Het is beter om verschillende offertes te ontvangen van betrouwbare maatwerkadviesbureaus. Geef je wensen vooraf goed aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of ga je het helemaal zelf doen? Wees zo specifiek mogelijk. Offertes vergelijken kun je dan probleemloos doen.

 3. Voer de Woningcheck uit

  De bijeenkomst is bepaald? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit portaal ontdek je een complete samenvatting met maatregelen waar je mee kunt starten. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Hieruit haal je belangrijke vragen voor een adviesgesprek met de energiecoach in Esch.

 4. Het energierapport doornemen

  Het maatwerk-adviesbedrijf neemt de woning op en beschrijft welke opties passen bij de woning. Binnen een paar dagen krijg je een kwalitatief energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Aangaande deze energiemaatregelen check je onderwerpen zoals een kostenbegroting, de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd. Soms is het wenselijk om het rapport nog even samen te bespreken. Tijdens zo’n meeting kan je vragen stellen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  Een energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Esch laten uitvoeren). Deze vakman kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Neem contact op met meerdere technici, isolatiebedrijven en erkende installateurs. Vraag of ze langskomen om alles tot in detail op te meten. Je kunt eventueel overleggen of de energieconsultant hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aan te raden voor jouw woning?

Vergelijk energieadviseurs en begin met het verduurzamen van jouw huis!

Energieadviseur Esch vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een deskundige energie specialist. Het is wijs om een energie-specialist uit de omgeving te contacteren. Ze hebben doorgaans een goede kijk op de woningmarkt, en het bespaart reiskosten. In de tabel hieronder delen we namen en adressen van professionele energie experts die werken in de gemeente Boxtel. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van het BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Van Haaren Holding B.V.Berkenheuveldreef 115263ENVught
VDG EnergieCitadel 735301JHZaltbommel
Walter Kooijman beheer en adviesWaaldijk 1655306ABBrakel
ER design2buildLangedam 325262PHVught
Energielabel ExpertHaverhoeve 215262NSVught
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Esch

Uitgelichte energie adviseurs: direct online aanvragen

Wil je meteen een adviseur spreken? Hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Esch met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bureau’s om direct aan de slag te gaan.

Informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen

Veel woningbezitters willen besparen op de energiekosten. Maar wat zijn goede opties? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Je ontvangt een goed advies over de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met goede verduurzamingsmaatregelen voor je pand. Op dit platform vind je ook informatie over aardwarmtepompen.

Vijf voordelen van en een energiezuinige woning in Esch

 1. Verlaging van de energiefactuur: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Draag je steentje bij aan een beter milieu: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. Een hogere woningwaarde: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren van dak (bekijk meer info over isolatie)€4620,00€410,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10775,00€740,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5065,00€525,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3070,00€210,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€500,00€51,50 p/jaar
Ledlamp (per stuk) (lees hier meer tips) €5,75€5,80 p/jaar
Kosten en opbrengsten van duurzaamheidsmaatregelen bij gewone huizen (+/- 120 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor direct energie besparen!

Bekijk adviseurs en start vandaag nog

De basis: goede woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Een huis isoleren in Esch is een aantrekkelijke optie. D.m.v. het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer blijft de warmte in huis. Je profiteert van de goede effecten: je kan besparen op de energiekosten, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, je draagt bij aan het milieu, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en je huis wordt meer waard. Er zijn allerlei subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Belangrijk: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het laag BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): verhoogt de thermische isolatie van een ruimte.
 • Dakisolatie (vanaf €42,00per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €96,50per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,50per /m2): heel eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €19,00per /m2): houd de woning langer koel in de zomer.
 • Isolatieglas (vanaf €120,00per /m2): minder last van lawaai en lagere stookkosten met HR++ glas.

Woning duurzaam verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor de HR-ketel op gas. Het gebruik de warmte van bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. De keerzijde is dat je meer elektriciteit nodig hebt. Jouw stroom kan je zelf realiseren met innovatieve zonnepanelen. Gedurende de zomermaanden is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Er zijn 2 opties: een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. Onderstaand bieden we relevante info over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor een constante verwarming van je woning en zorgt voor warm tapwater. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Een stand-alone systeem is best duur en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Esch: een betaalbaar alternatief en wordt met name toegepast in wat oudere huizen. Het is een aanvulling op jouw HR-combiketel. Zo houdt je nog maar 30% van je gasverbruik over.
 • Lucht-lucht warmtepomp: gebruikt warme ventilatielucht als bron.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben geen droge luchtpomp nodig, waardoor ze energiezuiniger zijn.
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: het meest rendabele, maar ook het meest dure systeem van dit moment.

Info en voordelen van zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam en je stroomkosten worden aanzienlijk voordeliger. Door te informeren naar de subsidies, een 0% BTW-tarief en de zeer aantrekkelijke groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Essent, Budget Energie, GreenChoice, Eneco, Vattenfall of Oxxio, Delta, Powerpeers, Enegiedirect.nl, United Consumers. Door te salderen kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen hebben een gunstig prijskaartje. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kan je laten monteren voor €5.350 en kan je terugverdienen in +/- 6 a 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Esch laten plaatsen? Dan betaal je niet eens BTW.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een warmte opwekkende zonnecollector en een extra buffervat. Deze constructie is jouw bron voor al het warme tapwater in de badkamer en keuken. Je verwarmt dus water met de energie van de zon. Via een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie om in huis warm water te gebruiken. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor een familie (200 liter vat) kost ongeveer €3.400 (incl. plaatsing).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt op het dak is plus minus 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (v.a. 50cm bij 100 cm).

Kies voor infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Bijvoorbeeld de badkamer of een thuiskantoor. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Je merkt de stralingswarmte op als je dicht bij het paneel bent. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: minder last van luchtcirculatie, heel beperkt energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan snel een deel van een kamer opwarmen.
 • Wanneer een woning compleet is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De prijzen van warmtepanelen liggen tussen de €165,00 t/m €325,00 per ruimte.

Overige energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen voorzien onze specialisten je van nog meer energiebespaar adviezen in Esch. In de box hieronder delen wij een overzicht met handige en goedkope energiebesparende maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de temperatuurwisselingen in het gebouw door de lucht te verplaatsen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): lagere stookkosten en altijd schone lucht in huis.
 • Waterbesparende douchekop: je verbruikt al snel 40% minder water dan een reguliere kop.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft geen flikkeringen, wat het licht comfortabeler maakt.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: veel minder onkosten aan A+ label elektrische apparaten.

Besparen met persoonlijk energieadvies in Esch!

Vraag adviesgesprek aan en krijg inzicht in hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Esch: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt verduurzamingsmaatregelen die goed uitvoerbaar zijn om te besparen op de energielasten. Dit besparingsadvies toont bovendien wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel geeft inzicht in hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je op basis van het advies jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je korting op je hypotheekrente? Dan is het doorgaans noodzakelijk om het energielabel opnieuw te berekenen. Een speciale energie inspecteur neemt de woning op en bekijkt de noodzakelijke hoeveelheid gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label geeft inzicht in hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het label is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Een groen energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Woning duurzaam maken met subsidies in Esch

De meeste panden in Provincie Noord-Brabant moeten het energieverbruik minderen en op de lange termijn nul op de meter worden. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Bijgaand verstrekken we praktische informatie over de mogelijke subsidieregelingen duurzame energie in Esch.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor isolatiewerk aan (spouw)muur, wanden, vloer, dak, gevel.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in juli 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Boxtel hanteert mogelijk nog extra particuliere subsidie-plannen of gunstige groene leningen. Via de energiesubsidiewijzer Boxtel kan je de mogelijke financiële regelingen onderzoeken.

Energiebespaarlening Esch vergelijken in juli 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is met eigen middelen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je het benodigde bedrag lenen. De duurzame leningen zijn beschikbaar voor Nederlandse woningbezitters. Hieronder vind je meer informatie (ook relevant voor o.a. Helvoirt, Liempde en Den Dungen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee eigenaren van een woning hun huizen kunnen verduurzamen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboilers, gevelisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: speciale financieringsoptie tot €25.000 voor woningeigenaren die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Boxtel.
 • Je hypotheek oprekken: een extra leningdeel afsluiten.

De meest voorkomende vragen rondom energie besparen in Esch

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Esch?

Het energie maatwerkadvies Esch is een besparingsrapport met verschillende opties voor de vergroening van jouw woonhuis die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn investeren in dak-, gevel-, vloer-, of bodemisolatie, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of zelf stroom genereren met een set zonnepanelen. Het rapport komt per maatregel met de investering en de geraamde terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is noodzakelijk voor alle particuliere woningbezitters die hun huis van het gas af willen hebben en een subsidie nodig hebben.

Moet ik verplicht het energierapport hebben?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of wil je gebruik maken van investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? In dat geval is dit advies heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of spaargeld? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het geeft inzicht in welke alternatieven jouw woning duurzamer kunnen maken. A.d.h.v. dit rapport is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De tarieven van een advies op maat komen tot stand op basis van woningtype, de omvang van de woning en het maatwerkadviesbedrijf. Het tarief komt uit tussen de €230,00 tot wel €295,00. Voor een gemiddelde woning betaal je ongeveer €235,00. Wij adviseren om offertes van deskundige (BRL9500-02) energieadviseurs in Esch aan te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in overeenstemming met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Middels deze methode kunnen alle appartementseigenaren samen CO-2 besparende maatregelen doorvoeren. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige zal het hele gebouw opnemen. Het bureau checkt bij bewoners wat ze graag willen om het verzamelgebouw of wooncomplex groener te maken. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de geschatte kosten en de totale terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van je bedrijfspand of kantoor kunt versterken. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Esch voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw document gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfspand of kantoor Een optimale energieprestatie mondt uit in lagere lasten, een prettig binnenklimaat voor medewerkers, korting op de milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een gunstige zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de maatregelen. Zie de website van RVO voor alle informatie.

Plaats een reactie