Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Drouwen

Zoek je naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen? Veel gezinnen weten niet waar ze moeten starten. Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp in de woning plaatsen of moet ik juist zonnepanelen laten leggen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Drouwen kan goede suggesties opleveren! Een energieadviseur maakt een afspraak voor een maatwerkadvies en analyseert waar de mogelijkheden liggen. Het rapport stelt bloot welke werkzaamheden passen bij jouw woning en een prettige leefomgeving bevorderen. In het energieadvies bekijk je uitvoerig de kosten en het rendement van de getoonde verduurzamingsmaatregelen. Het verduurzamingsrapport is een hulpmiddel voor particuliere woningeigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies geeft in detail aan welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een objectieve duurzaamheidsadviseur neemt de hele woning uitgebreid op.
 • Hij schrijft een verslag met alle potentiële maatregelen waarmee jij direct energie kunt besparen.
 • Denk aan: woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, infraroodpanelen, ventileren met WTW.
 • Per duurzaamheidsmaatregel krijg je inzicht in een kostenbegroting wat het je oplevert en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • De maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Drouwen die een beter energielabel willen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-drouwen

Energieadvies: ondersteuning bij de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een compleet advies voor woningen en bedrijfspanden dat duidelijke tips geeft om het energieverbruik te minderen en zo de energienota te verlagen. In het onderzoek staat dus heel concreet aangegeven welke duurzame oplossingen je kunt toepassen, wat de totale investering is, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Daaromtrent kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, infraroodpanelen, warmtepomp, HR++ glas. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een energieadviseur komt op locatie langs om je persoonlijke wensen door te nemen. Deze expert loopt door de woning en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Hij schrijft een rapport met een overzichtelijke weergave van de energiebesparende maatregelen. Daarbij ontvang je ook een raming van de kosten en het totale rendement Goed om te benoemen: Elke maatwerkadviseur is een keur-expert en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het document geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Opmerking: Wil je je woning comfortabeler maken met energiebesparende maatregelen, en wil je een subsidie aanvragen? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. Het advies moet altijd worden geschreven door een gekwalificeerde specialist op het gebied van energie. Vakbekwame en objectieve energieadviseurs check je de website centraalregistertechniek.nl. Check altijd of de expert het BRL9500 certificaat in bezit heeft.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Drouwen (februari 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om jouw woning te verduurzamen? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het adviesplan geeft concreet advies dankzij een overzicht met verschillende energiebesparende maatregelen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kiezen voor duurzaam HR++ glas, het aanbrengen van buitenmuurisolatie en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In het stappenplan hieronder bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport laat je verrichten door een erkende adviseur. Ervaren bedrijven kan je vergelijken op de website van het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Belangrijk: selecteer zeker een adviseur die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Je betaalt voor een gepersonaliseerd advies. Energie specialisten kunnen individuele tarieven rekenen. Het is beter om minimaal 2 offertes op te vragen van onafhankelijke energie adviseurs. Geef je verlangens vooraf aan. Wil je aan de slag met het isoleren van je huis, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo duidelijk als je kunt. Het kiezen van de beste adviseur kun je dan probleemloos doen.

 3. Thuis voorbereiden met de woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Een goede voorbereiding is essentieel. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken krijg je een lijst met maatregelen die matchen met jouw situatie. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit is uitstekende input voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Drouwen.

 4. Lees het hele energierapport door

  De energie expert bezoekt je aan huis en zoekt uit welke energiebesparingsmaatregelen doelgericht zijn. Vervolgens ontvang je een goed energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Voor elke energiemaatregel check je onderdelen zoals de minimale prijzen, de besparing en ook de terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Op dat moment kan je extra vragen stellen.

 5. Vakbedrijven uitzoeken

  Een energiedeskundige is doorgaans geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Drouwen laten uitvoeren). Deze erkende vakman weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Op het moment dat jij een verbouwing wil uitvoeren heb je andere bedrijven nodig. Vraag een prijs op bij isolatie-vakmannen en erkende installateurs. Vraag of ze bij je thuis komen om alles tot in detail op te meten. Indien gewenst kan je vragen of met maatwerkadviesbedrijf hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor mijn woonruimte?

Bekijk energieadviseurs en bespaar op jouw energielasten!

Energieadviseur Drouwen vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt opgesteld door een deskundige expert. Het is aan te raden om een specialist uit de regio te kiezen. Ze zijn bekend met het type woning, en de reisafstand (kosten) zijn dan beperkt. Bijgaand bieden we contactgegevens van betrouwbare energie experts die actief zijn in de gemeente Borger-Odoorn. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van de BRL9500-02-certificering. Voor meer adressen zie ook de website van Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
Vos Duurzaam AdviesHooiland 6 a9561TZTer Apel
Real AdviesHoofdweg 89619PDFroombosch
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Drouwen

Uitgelichte adviseurs: meteen een afspraak maken

Wil je meteen een adviseur spreken? In de lijst hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Drouwen waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op de knop om jouw aanvraag meteen te starten.

De meest gekozen energiebesparende maatregelen

Veel woningbezitters zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar wat zijn goede opties? Met name daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Je krijgt informatie over de diverse geschikte bespaarmogelijkheden. Wil jij graag weten wat je kan verwachten? Hieronder kan je aan de slag met de belangrijkste duurzaamheidsmaatregelen voor jouw huis. Je kunt ook meer details lezen over HR+++ glas.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Drouwen

 1. Een gunstigere energierekening: je maandlasten gaan meteen omlaag.
 2. Een schoner milieu: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Een comfortabel binnenklimaat: geen tochtige woning meer.
 4. Een gunstigere woningwaarde: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
Glasisolatie (klik voor meer info)€3365,00€375,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11725,00€760,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4755,00€545,00 p/jaar
Zonneboiler met 150 liter vat€2985,00€175,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€470,00€53,50 p/jaar
Inductie kookplaat (bekijk meer tips) €485,00€37,00 p/jaar
Kosten en rendement van diverse energiebesparende maatregelen bij gewone woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies aanvragen voor doelgerichte verduurzaming!

Bekijk maatwerkadviseurs en start vandaag nog

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Ook minder stroom en gas verbruiken? Jouw huis isoleren in Drouwen is een slimme investering. D.m.v. het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen blijft de warmte behouden. Woningisolatie is essentieel: de energierekening gaat omlaag, je hebt geen last meer van tocht in huis, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, het houdt harde geluiden buiten de deur en je huis wordt meer waard. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar. Tip: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het speciale lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €26,00 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €45,00per /m2): een geïsoleerd dak houdt de warmte binnen in de winter.
 • Gevelisolatie (vanaf €92,00per /m2): vermindering van het risico op vochtproblemen.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,00per /m2): onderhoud en reparatie van de vloer wordt makkelijker.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €17,00per /m2): relatief goedkope en eenvoudige manier van isoleren.
 • Isolatieglas (vanaf €119,00per /m2): HR++ glas houdt de koele lucht in de zomer beter vast.

De warmtepomp als alternatief voor CV-ketel

De warmtepomp is een goede vervanger van de HR-ketel op gas. Het gebruik de warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Jouw gasverbruik kan zo fors omlaag. Houd er rekening mee dat je wel meer elektriciteit gaat gebruiken. Stroom kan je zelf opwekken met innovatieve zonnepanelen. In de zomerperiode kan het ook nog eens koelen. Er zijn twee keuzes: een all-electric warmtepomp of een hybride oplossing. In de opsomming hieronder ontdek je aanvullende informatie over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: dient als centrale verwarming en pompt warm tapwater door de woning. Je woning kan dan helemaal van het gas los. Het is een vrij kostbaar systeem en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. Met name interessant voor nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Drouwen: is een stuk betaalbaarder en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van oudere huizen die minder goed geïsoleerd zijn. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: snel geïnstalleerd en ook de mogelijkheid te koelen.
 • Lucht-water warmtepomp: op een duurzame manier warmte uit omgevingslucht onttrekken.
 • Water-water warmtepomp: multifunctioneel systeem dat kan verwarmen en koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% groene storom op voor jouw woning. Zo draag je bij aan het milieu en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door gebruikt te maken van subsidies, een gunstige BTW-regeling en/of een financiering middels groene leningen wordt de terugverdientijd erg aantrekkelijk. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Vattenfall, GreenChoice, Engie, Eneco, Budget Energie of Powerpeers, United Consumers, Delta, Enegiedirect.nl, Oxxio. Doordat je mag salderen kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen is al te plaatsen voor €5.550 en verdien je snel terug. Vaak al binnen 7 jaar.
 • Let goed op de volgende zaken: een dak met voldoende ruimte met een focus op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Jouw eigen zonnestroom neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Drouwen laten monteren? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler installatie wordt gekenmerkt door een installatie met doorgaans 1 tot 4 thermische zonnecollectoren en een voorraadvat voor warm water. De zonneboiler maakt veel warm tapwater mogelijk in de keuken (en voor de douche). Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Door het monteren van zo’n zonneboiler bespaar je bijna de helft van het energieverbruik om in de woning warm water te maken. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning hoef je niet te regelen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor een doorsnee woning (150 liter voorraadvat) vergt een investering van zo’n €3.500 inclusief montage.
 • Een zonneboilercombi kan ook je huis verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is ongeveer 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (v.a. 50cm bij 100 cm).

De eenvoud van infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Ideaal voor in de woonkamer of slaapkamer. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Deze oplossing is positief door: neutraal effect op luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan je IR-verwarming ook als hoofdverwarming inzetten.
 • De investeringskosten in warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €195,00 – €375,00 per paneel.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

Los van de energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Drouwen. Onderstaand vind je een weergave met effectieve en voordelige verduurzamingsmaatregelen die vrij makkelijk zijn toe te passen.

 • Mechanische ventilatie: het opwarmen van vuile lucht is moeilijker dan schone lucht.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een slim systeem dat warmte terugwint uit afgevoerde lucht.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: zorgt dat meer warmte de ruimte ingaat i.p.v. in de muren trekt.
 • LED-lampen: LED-verlichting produceert geen ultraviolette straling, wat schadelijk kan zijn voor de ogen.
 • Elektrisch koken: snel, makkelijk en duurzaam koken met een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: optimale prestaties bij minimale energieverbruik van A+ apparaten.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Drouwen!

Vraag naar het adviesgesprek en ontdek hoe je jouw woning kunt verduurzamen

Energielabel Drouwen: hoe duurzaam is mijn huis?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bevat verduurzamingsmaatregelen die je kunt uitvoeren om jouw huis meer duurzaam te maken. Dit energieadvies deelt ook wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel geeft een indicatie hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb je nadien (na de inspectie) jouw huis aangepakt? En wil jij wellicht je woning verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Het is dan aan te raden om een herziend energielabel op te vragen. Een gekwalificeerde energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en calculeert het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een minder duurzame B – G.

 • Het label duidt hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Dit huislabel is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een goed energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Sommige banken geven ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente bij een gunstig woninglabel.

Een duurzame woning met subsidies in Drouwen

Praktisch alle huis in Provincie Drenthe moeten het energieverbruik minderen en uiteindelijk los van het gas komen. Er zijn een aantal (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Ga je verduurzamen met subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In dit blokje delen we actuele informatie de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Drouwen.

 • Subsidie voor isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isolatiewerk aan ramen, vloer, gevel, wanden, dak.
 • Voor de arbeidskosten voor woningisolatie profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in februari 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Borger-Odoorn heeft mogelijk verschillende plaatselijke subsidie-plannen of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Borger-Odoorn vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Drouwen opzoeken in februari 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is door het gebruiken van eigen geld. Is er niet voldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. We vertellen je er graag meer over (ook toepasbaar voor woningen in bijv. Bronneger, Westdorp en Buinen).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee huizeneigenaren en Verenigingen van Eigenaars hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. warmtepompen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, zonneboilers.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor huiseigenaren die niet voldoen aan voorwaarden voor de reguliere duurzaamheidsleningen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): groene lening die hoort bij een woning, en niet bij een persoon (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Borger-Odoorn.
 • Je eigen hypotheek ophogen: mogelijkheid tot lenen van extra geld bij energiebesparende maatregelen.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Drouwen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Drouwen?

Het energie maatwerkadvies Drouwen is een rapport met een plan van aanpak voor de verduurzaming van een woning die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, het installeren van een warmtepomp of jouw eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dit advies bespreekt per maatregel de kosten en de verwachte terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is relevant voor VVE’s en particulieren die hun huis energiezuinig willen maken en hiervoor een subsidie willen aanvragen.

Is dit energierapport verplicht?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? Op die momenten is dit adviesrapport onmisbaar. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Ga je verduurzamen met een groene lening of met spaargelden? Ook dan is het maatwerkadvies een aanrader. Het laat jouw zien welke maatregelen jouw woning duurzamer kunnen maken. Met behulp van dit energieadvies kan je vervolgens zelf relevante bedrijven inschakelen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De totale kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het soort woning, de oppervlakte van de woning en de gekozen energieadviseur. De tarieven liggen tussen de €180,00 tot wel €300,00. Voor een standaard huis betaal je om en nabij de €230,00. Het is raadzaam om offertes van erkende (BRL9500-02) energieadviseurs in Drouwen te bekijken.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in samenspraak met de leden contact opnemen voor een maatwerkadvies energiebesparing. Middels deze methode kan men als vereniging CO-2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige komt langs voor een complete inspectie van het pand. Het adviesbedrijf inventariseert bij de bewoners de wensen en behoeftes om het verzamelgebouw of wooncomplex duurzamer te maken. De VvE krijgt dan een energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Bewoners vinden hier ook de geraamde kosten en de jaarlijkse opbrengsten.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als bedrijf ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van je kantoor of bedrijfspand kunt perfectioneren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Drouwen voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw document verduidelijkt bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor Een optimale energieprestatie leidt tot een goedkopere energiefactuur, een beter comfort voor de werknemers, extra voordeel op de milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe methodiek voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een unieke zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoering van de vergroeningsmaatregelen. Tip: op de site van het RVO voor de eisen en voorwaarden.

Plaats een reactie