Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Ballum

Zoek je naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Is het slim om te isoleren, een nieuwe warmtepomp uitkiezen of zonnepanelen op het dak leggen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Ballum kan goede suggesties opleveren! De energieadviseur komt persoonlijk langs voor een maatwerkadvies en verkent wat er mogelijk is. Het onderzoek laat jouw zien welke alternatieven een energiebesparing opleveren voor jouw woning en het binnenklimaat verbeteren. In het maatwerkadvies tref je grondig de kosten en het rendement van de verschillende duurzame keuzes. Het rapport met aanbevelingen is geschikt voor alle particuliere huiseigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Een maatwerkadvies laat jouw zien welke investeringen een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een erkende duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij stuurt een rapport met alle verduurzamingsmaatregelen die geschikt zijn voor je woning.
 • Denk aan: woningisolatie, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW.
 • Per onderwerp krijg je inzicht in de geschatte kosten, wat het je oplevert en de totale terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het maatwerkadvies moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is met ingang van 2023 verplicht voor woningeigenaren in Ballum die duurzame investeringen willen uitvoeren en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-ballum

Energieadvies: wat je moet doen bij hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een energiebesparingsadvies voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om het energieverbruik te remmen en zo de energierekening te reduceren In het rapport staat dus heel concreet aangegeven welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat het allemaal kost, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. In dat kader kan er gekozen worden voor maatregelen als onder andere dakisolatie, infraroodpanelen, zonneboiler, HR++ glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie. Het is niet ingewikkeld. Een energieadviseur zal een bezoek inplannen om jouw doelstellingen door te nemen. Deze expert analyseert het huis en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Er wordt een rapport opgesteld met daarin duurzaamheidsmaatregelen. Daarbij ontvang je ook een kostencalculatie en het totale rendement Disclaimer: Jouw maatwerkadviseur is objectief en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het document vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Update: Wil je je woning comfortabeler maken met energiebesparende maatregelen, en wil je dit deels financieren met een subsidie? Het is dan essentieel om een maatwerk energiebesparingsadvies te regelen. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een ervaren specialist. Deskundige en onpartijdige energieadviseurs kun je zoeken via de site centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Ballum (mei 2024)

Wil jij ook aanspraak maken op een subsidie om je woning te renoveren? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit energieplan geeft concreet advies dankzij een overzicht met diverse vergroeningsmaatregelen die voldoende effectief zijn. Voorbeelden zijn goede HR++ ramen (glas), buitenmuurisolatie met PUR en het laten plaatsen van zonnecellen. In het stappenplan hieronder leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt!

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Zoek een maatwerkadviseur

  Het maatwerkrapport wordt opgesteld door een neutrale energieadviseur. Gekwalificeerde specialisten kan je vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek of via ons eigen platform. En misschien heb je iemand in je eigen kenniskring die hier ervaring mee heeft. Let op: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die gecertificeerd is (BRL9500-02-certificaat).

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies kost je geld. Maatwerkadviesbureau’s kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is slim om minimaal 2 offertes aan te vragen van ervaren adviesbureaus. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of wil je dit zelf doen? Wees zo nauwkeurig als je kunt. Het kiezen van de beste adviseur is op die manier veel relevanter.

 3. Woningcheck vooraf

  De bijeenkomst is bepaald? Zorg dat je goed bent voorbereid. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via dit portaal kom je tot een opsomming met verduurzamingsmaatregelen die passen bij jouw woning en wensen. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Ballum.

 4. Het energierapport laten opstellen

  Een energieadviseurs komt langs en analyseert welke investeringen aansluiten bij jouw wensen. Kort hierop verstuurt hij een volledig energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Aangaande deze energiemaatregelen noteren ze aspecten zoals de minimale prijzen, de jaarlijkse opbrengsten en de geraamde terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. In die situaties is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven zoeken

  Deze energiedeskundige beschikt niet over maximale bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Ballum laten uitvoeren). Deze expert vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren heb je andere bedrijven nodig. Met het energierapport kan je offertes opvragen bij technici, isolatiebedrijven en plaatselijke installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in om de woning nog eens goed op te nemen. Indien gewenst kan je vragen of de adviseur hier ook bij is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn effectief voor je woning?

Bekijk energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Ballum vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing dient te worden uitgevoerd door een ervaren maatwerk-adviespartij. Wij adviseren om een energieadviseur uit de omgeving te kiezen. Zij kennen de lokale woningmarkt, en je hebt geen onnodig hoge reiskosten. Bijgaand check je adresgegevens van betrouwbare maatwerkadviseurs die diensten aanbieden in de gemeente Ameland. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HBO bouwadviesDurk Dijkstrastrjitte 99014CCTersoal
RekenserviceDopheide 4 b9202PBDrachten
Buildingcheck B.V.Eibertsbek 179203BDDrachten
Woningpeil B.V.Oedsmawei 18 a9001ZJGrou
EPG-KEURKamgras 168935EPLeeuwarden
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Ballum

Uitgelichte adviseurs: meteen online aanvragen

Direct een afspraak maken? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Ballum waar je vaak snel terecht kunt. Klik op de button om jouw aanvraag meteen te starten.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel huishoudens willen minder energie gebruiken. Het is lastig waar je moet beginnen! Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het biedt een duidelijk plan met de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Misschien ben je op voorhand benieuwd wat voor maatregelen er dan in zo’n rapport staan. In de tekstblokjes hieronder delen wij de meest voorkomende energiebesparingsmaatregelen voor je appartement. Op deze website lees je ook alles over gevel isoleren.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Ballum

 1. Verlaag je energienota: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Goed voor het klimaat: een lagere uitstoot van CO-2.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: profiteer van warme luchtcirculatie en weinig tocht.
 4. Een gunstigere woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: het hele jaar door een aangename luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (bekijk meer info over isolatie)€3300,00€480,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11975,00€690,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5415,00€510,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3185,00€175,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€470,00€39,00 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips) €17,25€29,50 p/jaar
Kosten en baten van duurzaamheidsmaatregelen bij gewone huizen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor direct energie besparen!

Bekijk energiespecialisten en plan afspraak in

Woningisolatie: een dikke jas om je woning

Wil je besparen op energie? Jouw huis isoleren in Ballum is een minimale vereiste. Middels het isoleren van deuren, ramen, daken, muren en vloeren treed er geen warmteverlies op. De effecten zijn positief: je bespaart op de maandelijkse energiekosten, je geniet van meer comfort in huis, het is goed voor het klimaat, het houdt harde geluiden buiten de deur en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn allerlei subsidies beschikbaar. Belangrijk feit: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Zo heb je een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,00 per /m2): geeft een gemiddelde besparing van 10% tot 20%.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): houdt de warmte binnen en de kou buiten.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,00per /m2): warmte van de muur wordt volledig benut.
 • Bodemisolatie (vanaf €25,00per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,50per /m2): een kosteneffectief alternatief is voor dure renovaties.
 • Isolatieglas (vanaf €128,00per /m2): HR++ glas biedt verbeterde prestaties bij lage temperaturen.

Energie besparen met de warmtepomp

De warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de gasketel. Het onttrekt warmte aan warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Met dit systeem ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. Je stroom kan je genereren met zonnepanelen op je eigen dak. In de zomer heeft het systeem ook een koelende werking. Er zijn twee keuzes: een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. Onderstaand verstrekken we extra details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor de complete verwarming en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Het is een vrij kostbaar systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Ballum: is een stuk minder duur en werkt ook uitstekend bij oudere huizen die minder goed geïsoleerd zijn. Jouw HR-combiketel kan gewoon blijven staan. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook te gebruiken als airconditioner.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: in staat om de woning in de zomer ook te koelen.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Het is duurzaam en jouw energierekening gaat fors omlaag. Mede dankzij de subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een tegemoetkoming d.m.v. een groene lening heb je het binnen mum van tijd terugverdiend. Je maakt je op die manier een stuk onafhankelijker t.o.v. energieleveranciers zoals Vattenfall, GreenChoice, Essent, Engie, Eneco of Enegiedirect.nl, Vandebron, Powerpeers, United Consumers, Delta. Dankzij de salderingsregeling kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kan je laten monteren voor €5.000 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 – 8 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een goed begaanbaar schuin of plat dak met een focus op het zuiden. Het schaduweffect mag niet te groot zijn. Denk ook aan een stabiele constructie.
 • De zonnestroom die je over hebt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Ballum laten monteren? Dan betaal je geen BTW.

Wat je moet weten voor de aanschaf van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een warmte opwekkende zonnecollector en een voorraadvat. Het gehele systeem genereert warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Daarvoor gebruikt het de energie van de zon. Met een zonneboiler bespaar je de helft van je gasverbruik voor warm water verwarmen. Dit systeem werkt goed samen met een HR-ketel of warmtepomp. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een familie (vat met 150 liter) komt uit op ongeveer €3.750 (met montage).
 • De zonneboilercombi kan ook woningen verwarmen (met lagetemperatuurverwarming).
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is ongeveer 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Duurzame infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Handig voor bijv. de badkamer of een thuiskantoor. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Wat dit zo prettig maakt is: neutraal effect op luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, het kan in bijna elke woning worden geplaatst en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming heeft direct en heel plaatselijk warmte af.
 • In zeer goed geïsoleerde huizen kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De onkosten van warmtepanelen komen uit tussen de €195,00 – €500,00 per IR-paneel.

Welke energiebespaartips zijn er nog meer?

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen onderscheiden we nog een aantal energiebespaar adviezen in Ballum. In het gedeelte hieronder delen we daarom een aantal krachtige en gunstig geprijsde maatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: door verse lucht in het gebouw te verplaatsen, verbetert het rendement van de verwarming.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting bevat geen kwik wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig in gebruik en zelflerend.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Ballum!

Vraag adviesgesprek aan en ontdek hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Ballum: Ontdek het energielabel van jouw woning

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing omvat investeringen die uit te voeren zijn om jouw woning energie-efficiënter te maken. Het adviesrapport toont bovendien wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel geeft aan hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De meest zuinige woningen krijgen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw huis laten verduurzamen? En overweeg je een verkoop, verhuur of kijk je naar mogelijkheden voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel wederom te calculeren. Een gekwalificeerde energie inspecteur gaat een uitgebreid onderzoek doen en controleert de totale vraag naar gas en elektriciteit voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label vertelt hoe zuinig en woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen.
 • Het label is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een perfect energielabel zal de woningwaarde zeker stimuleren. Soms ook een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente.

Verduurzamen van je huis met subsidies in Ballum

Bestaande woningen in Provincie Friesland moeten verduurzaamd worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Voor huiseigenaren zijn er unieke (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. Hieronder lees je een overzicht met de meest handige subsidieregelingen duurzame energie in Ballum.

 • Landelijke subsidie isolatie: je hoeft zo nog maar 2/3 zelf te betalen voor isoleren van ramen, wanden, gevel, dak, (spouw)muur.
 • Voor het isoleren (enkel arbeid) is er een verlaagd BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen een versoepelde BTW-regeling (0%).
 • Het energieloket gemeente Ameland biedt mogelijk aanvullende plaatselijke subsidie-middelen of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Ameland vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Ballum aanvragen in mei 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is om dit met eigen geld te betalen. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Dan kan je geld lenen. Er zijn verschillende duurzame leningen mogelijk. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook relevant voor o.a. Raard, Nes en Bornwird).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstige lening waarmee eigenaren van een woning energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor vloerisolatie, warmtepompen, zonneboilers, gevelisolatie, zonnepanelen, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: nieuwe financieringsmogelijkheden tot max. €25.000 voor woningbezitters die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Ameland.
 • Pas je eigen hypotheek aan: een extra leningdeel afsluiten.

Vaak gestelde vragen + antwoorden over energie besparen in Ballum

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Ballum?

Het energie maatwerkadvies Ballum is een concept plan met tips en aanbevelingen voor het vergroenen van jouw huis die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan jouw vloer, dak, gevel of ramen isoleren, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het produceren van eigen energie middels zonnepanelen. Het rapport bespreekt per maatregel een kostenbegroting en de geschatte terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is aantrekkelijk voor alle particuliere woningeigenaren die hun woning gasloos willen gaan verwarmen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Wordt het verplicht om een energierapport aan te vragen?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven wanneer je jouw huis gaat verduurzamen met een duurzaamheidssubsidie. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het beschikbare warmtenet? Voor deze situaties is dit advies een must. Zonder maatwerkadvies wordt jouw aanvraag afgekeurd. Ga je energiebesparingsmaatregelen treffen met een groene lening of met spaarmiddelen? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het toont aan welke maatregelen helpen om de energiekosten te reduceren. Door gebruik te maken van dit concept plan kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat zijn de verwachte kosten van een energiebesparingsrapport?

De huidige kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), het woonoppervlakte en de betrokken adviseur. Het tarief komt uit tussen de €205,00 tot €325,00. Voor een gemiddelde woning is het tarief circa €240,00. Het is nuttig om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Ballum te bekijken.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan als afvaardiging van de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Middels deze methode kunnen alle appartementseigenaren samen CO2 besparende maatregelen inplannen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energie-expert maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het keuringsbedrijf achterhaalt bij de bewoners wat ze graag willen om het complex groener te maken. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. Bewoners worden op de hoogte gebracht van het financiële plaatje en de besparing.

Wat is maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Ook zakelijk gezien wil je weten hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt upgraden. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een waardevol EPA-maatwerkadvies in Ballum voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw advies gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van jouw kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een hogere energieprestatie geeft lagere maandelijkse energielasten, meer comfort, een lager tarief qua milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe rekenmethode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een populaire zakelijke subsidieregeling wat voor eigenaren van zakelijk vastgoed een premie geeft voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor de eisen en voorwaarden.

Plaats een reactie