Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Noordeinde

Wil je de kosten afbouwen van je energierekening? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Zal ik beginnen met woningisolatie, een warmtepomp in de woning plaatsen of zonnepanelen op het dak leggen? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Noordeinde kan je hierbij verder helpen. Een energieadviseur maakt een afspraak voor een maatwerkadvies en onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. Het onderzoek toont aan welke maatregelen doeltreffend zijn in jouw huis en en een prettige leefomgeving bevorderen. In het verduurzamingsplan doorzoek je in detail de investering en de terugverdientijd van de geselecteerde duurzame keuzes. Het energieadvies is een hulpmiddel voor Nederlandse particuliere huiseigenaren en is bij een subsidieaanvraag vaak verplicht.

 • Een maatwerkadvies toont welke opties een energiebesparing bieden en het comfort verhogen.
 • Een neutrale duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij deelt een maatwerkrapport met alle duurzame investeringen die voor jouw interessant zijn.
 • Kies voor: zonneboiler laten plaatsen, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren, woningisolatie.
 • Per onderwerp krijg je inzicht in het kostenplaatje, hoeveel je bespaart en de totale terugverdientijd.
 • Voor de uitvoering van het uiteindelijke advies moet je zelf offerte opvragen bij lokale ondernemers.
 • Deze maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Noordeinde die een beter energielabel willen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-noordeinde

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (geïntroduceerd als Energieprestatieadvies (EPA)) is een deskundig advies voor private panden en zakelijke gebouwen dat een compleet advies geeft om het energieverbruik te remmen en zo de energierekening te minderen. In het plan wordt uitvoerig geïllustreerd welke duurzame oplossingen je kunt toepassen, wat de kosten zijn, en wat het je uiteindelijk oplevert. In dat kader heb je de keuze uit maatregelen zoals zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen. Het werkt heel eenvoudig. Een expert op het gebied van energie zal een bezoek inplannen om met jouw samen een plan te schrijven. Deze professional doet een grondige analyse en checkt welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Hij schrijft een rapport met daarin maatregelen. In het advies tref je ook een verwachting van de totale investeringskosten en tevens een rendements-weergave. Disclaimer: Een maatwerkadviseur is neutraal en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het document bevat ook het energielabel van de woning.

Update: Wil je je woning energie-efficiënt maken, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Het rapport moet tot stand zijn gekomen door een deskundige energieadviseur. Gediplomeerde en neutrale energieadviseurs tref je op www.centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Noordeinde (juni 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Dit adviesrapport geeft een schema met bruikbare verduurzamingsmaatregelen die geschikt zijn voor jouw situatie. Denk hierbij aan het plaatsen van HR++ beglazing, het plaatsen van gevelisolatie en het plaatsen van een zonneboiler. Hierna laten we zien hoe jij dit kunt regelen.

5-stappenplan voor het aanvragen van een energierapport

 1. Adviseurs Maatwerkadvies zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een ervaren adviseur. Gediplomeerde specialisten kan je vinden op de website van het Centraal Register Techniek of via ons eigen helpdesk team. Het kan ook slim zijn om even bij familie en vrienden na te vragen. Let op: neem alleen contact op met specialisten met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Start met meerdere offertes

  Een gepersonaliseerd advies komt niet zonder kosten. Maatwerk-adviesbedrijven mogen zelf hun prijs bepalen. Het is slim om minimaal 2 offertes op te zoeken van BRL9500-02 gecertificeerde adviesbedrijven. Vermeld altijd goed je eisen. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of wil je ook aan de slag met een warmtepomp? Wil je hulp bij de realisatie van het energieplan, of doe je dit zelfstandig? Wees zo exact mogelijk. Het vergelijken van de prijsopgaven gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  Heb jij een afspraak kunnen maken? Om het maximale uit het advies te krijgen zorg je voor een goede voorbereiding. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl krijg je een lijst met werkzaamheden die passen bij jouw woning en wensen. Deze omvatten de uitgaven en de opbrengsten. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor je adviesgesprek met de energiecoach in Noordeinde.

 4. Samen het energierapport bekijken

  Een maatwerkadviseurs komt thuis langs en beschrijft welke groene maatregelen doelgericht zijn. Kort hierop ontvang je een compleet energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Voor elke energiemaatregel toont het rapport onderwerpen zoals de kosten, de opbrengsten per jaar en de geraamde terugverdientijd. In veel gevallen plant de adviseur een moment om het rapport samen door te nemen. Daarbij kun je iets meer de diepte in.

 5. Vakbedrijven vinden

  De energiedeskundige kan niet alle bouwkundige vragen beantwoorden (dan moet je een bouwkundige keuring in Noordeinde laten uitvoeren). Deze expert vertelt hoe je kunt besparen op gas en stroom. Voor het invullen van het energieplan heb je andere bedrijven nodig. Zoek daarom contact met isolatie-experts en regionale installatiebedrijven. Maak een afspraak op locatie om de woning nog eens goed op te nemen. Het kan handig zijn dat de energie specialist hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor mijn woonhuis?

Contacteer energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Noordeinde vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een betrouwbare maatwerkadviseur. Het is slim om een maatwerkadviseur nabij jouw woonplaats te nemen. Ze zijn bekend met het type woning, en je hebt ook minder hoge reiskosten. In de tabel hieronder check je naam + adresgegevens van goede bedrijven die werkzaam zijn binnen de gemeente Alkmaar. Kies enkel bedrijven en adviseurs met een BRL9500-02-certificaat. Veel bedrijven kun je ook vinden via www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Huisjas Energie AdviesKlipper 551483TTDe Rijp
EN Vastgoed B.V.Roode Wildemanweg 471521PZWormerveer
112 EnergielabelDorpsstraat 891531HBWormer
GBuildMauritius 41448SBPurmerend
DDKeuringHudsonstraat 91448XDPurmerend
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Noordeinde

Uitgelichte experts: direct online afspraak inplannen

Wil je meteen een adviseur spreken? Bijgaand delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Noordeinde waar je vaak snel terecht kunt. Kies een van de uitgelichte bedrijven om te beginnen met je aanvraag.

Alle energiebesparende maatregelen op een rij

Veel woningeigenaren willen hun energierekening minderen. Maar wat zijn goede opties? Daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Het geeft heel gedetailleerd een overzicht van de populaire en goed uitvoerbare bespaarmogelijkheden. Aan wat voor type maatregelen moet ik denken? Bijgaand noemen we de gunstigste maatregelen voor je pand. Bekijk ook onze pagina met informatie over woning isolatie.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Noordeinde

 1. Een lagere energiefactuur: minimaliseer jouw kosten voor energie.
 2. Gunstig voor het klimaat: jouw CO-2 uitstoot gaat fors omlaag.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: beperk de koude luchtcirculatie en tocht.
 4. De waarde van jouw woning stijgt: huizen met energielabel A zijn gewild.
 5. Constant een gezonde leefomgeving: in alle ruimtes een goede luchtkwaliteit.
MaatregelTarieven (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (klik voor meer over isolatie)€1625,00€100,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4055,00€735,00 p/jaar
Set van 10 zonnepanelen€5175,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€3205,00€145,00 p/jaar
Infraroodverwarming (per paneel)€420,00€56,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (meer tips) €24,50€26,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij gewone woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor direct energie besparen!

Vind een energiedeskundige en plan afspraak in

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Direct jouw energierekening minderen? Jouw huis isoleren in Noordeinde is doorgaans een goed startpunt. Middels het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen kan de woning de warmte beter vasthouden. De effecten zijn positief: je energiefactuur wordt flink minder, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je stoot minder CO-2 uit, je hebt minder last van geluidsoverlast en je huis wordt meer waard. Er zijn verschillende subsidies te kiezen. Advies: voor de arbeidskosten rondom isoleren geldt het lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): heerlijke warme voeten in de winterperiode.
 • Dakisolatie (vanaf €48,00per /m2): eenvoudig toe te passen en een groot effect.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,50per /m2): minder gevoel van tocht en kou in huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €21,00per /m2): vermindert het aantal dagen dat een woning te warm of te koud is.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €28,00per /m2): geen veranderingen aan de structuur van een woning nodig.
 • Isolatieglas (vanaf €130,00per /m2): HR++ glas is beschikbaar voor elk type kozijn of deur.

Uitleg en info over de warmtepomp

Een warmtepomp is doorgaans beter voor het milieu dan CV-ketel op gas. Hij werkt met warmte van de buitenlucht, bodem of water. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. De stroom kan je genereren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). Tijdens de warme maanden heeft het systeem ook een koelende werking. Er zijn veel varianten. Globaal heb je de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. Hieronder lees je praktische details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en levert warm tapwater in huis. Het gasverbruik kan dan naar 0. Deze stand-alone installatie is redelijk prijzig en het huis moet zeer goed geïsoleerd zijn. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Noordeinde: betaalbaar en wordt veel gekozen voor het verduurzamen van woningen met een slechtere isolatie. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je verbruikt iets meer stroom, maar je gasverbruik kan met 70% omlaag.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: op een duurzame manier warmte uit omgevingslucht onttrekken.
 • Water-water warmtepomp: een kostbaar systeem dat regelmatig onderhoud nodig heeft.
 • Bodem-water warmtepomp: een duur model doordat een grondboring noodzakelijk is.

Zonnepanelen laten plaatsen

Met zonnepanelen wek je (grotendeels) jouw eigen groene stroom op. Het is een verantwoorde, groene investering en je energierekening kan behoorlijk gaan dalen. Mede dankzij de subsidies, het BTW-nultarief en de mogelijkheid om gebruik te maken van groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Zo hoef je zelf minder stroom af te nemen van energieleveranciers zoals Eneco, Engie, GreenChoice, Vattenfall, Budget Energie & Enegiedirect.nl, Oxxio, Delta, Powerpeers, Vandebron. Via de salderingsregeling kan je zelf geld verdienen aan je te veel opgewekte stroom.

 • Zonnepanelen zijn in aanschaf steeds voordeliger. Een standaard systeem inclusief 10 panelen kost je circa €5.350 en kan je terugverdienen in +/- 7 of 8 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met oriëntatie op het zuiden. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Denk ook aan een stabiele constructie.
 • Heb je meer zonnestroom productie dan verbruik? Dan neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Noordeinde kopen? Dan betaal je geen BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een warmte opwekkende zonnecollector een voorraadvat en een naverwarmer. De zonneboiler is verantwoordelijk voor warm tapwater in de badkamer en keuken. Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door het laten plaatsen van een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is (voor het opwekken van warm water). Deze installaties doen het goed i.c.m. een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en er zijn aantrekkelijke ISDE subsidies beschikbaar.

 • Een standaard zonneboiler voor een doorsnee woning (3,5 m2 / 150 liter vat) is er al voor €3.350 (met installatie).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is zo’n 2 m2 tot 3 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Handig voor bijv. de badkamer of jouw thuiswerkplek. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. De inzet van warmtepanelen wordt vaak omschreven als bijverwarming. Deze oplossing is positief door: er vindt geen luchtcirculatie plaats, een laag energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming is ideaal om een korte tijd een ruimte te verwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De investeringskosten in warmtepanelen komen uit tussen de €155,00 tot €525,00 per element.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Noordeinde. In het gedeelte hieronder verstrekken we een aantal doelgerichte en niet al te dure vergroeningsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de kans op luchtwegproblemen, zoals astma en allergieën.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): wtw-installatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en aangename warmte.
 • Waterbesparende douchekop: comfortabel en zuinig douchen met een spaardouche.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk zelf te installeren en direct effect meetbaar.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: vanaf elke plek eenvoudig jouw verwarming bedienen.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: vervang oude apparaten voor nieuwe A+ label elektrische producten.

Start met een persoonlijk energieadvies in Noordeinde!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en achterhaal hoe je jouw huis moet verduurzamen

Energielabel Noordeinde: hoe kan ik dat aanvragen?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bevat energiebesparende maatregelen die je kunt gebruiken om jouw huis meer duurzaam te maken. Het advies geeft ook inzicht in wat wat het actuele woning energielabel is. Het woninglabel laat zien hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij na aanleiding van dit plan verdere verduurzamingsopties toegepast? En gaat je huis verkocht worden of wil je kijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen? Dan is het verstandig om een herziend energielabel op te vragen. Een energie inspecteur inspecteert je huis en checkt de totale energie (gas en elektriciteit) die noodzakelijk is voor de verwarming van de woning (warmtevraag). De labels zijn onder te verdelen in energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label duidt hoe energiezuinig het huis is.
 • Dit duurzaamheidslabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een goed energielabel draagt bij aan een hogere woningwaarde. Je kunt dan ook informeren naar een betere hypotheekrente (duurzaamheidskorting).

Woning duurzaam maken met subsidies in Noordeinde

Alle woningen in Provincie Noord-Holland moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en op termijn volledig los van het gas. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen Ga je een subsidieaanvraag doen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. In dit blokje bieden we actuele informatie de meest gunstige subsidieregelingen duurzame energie in Noordeinde.

 • Subsidie voor isolatie: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor het laten isoleren van ramen, gevel, (spouw)muur, dak, vloer.
 • Voor de isolerende werkzaamheden geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): aantrekkelijk voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in juni 2024.
 • Met betrekking tot zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Alkmaar biedt mogelijk ook zelf individuele subsidiepotjes en/of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Alkmaar tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Noordeinde vergelijken in juni 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is met een financiering door eigen middelen. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Dan kan je geld lenen. De duurzame leningen zijn beschikbaar voor Nederlandse woningbezitters. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook geldig voor o.a. Purmer, West-Graftdijk en De Rijp).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee Nederlandse woningeigenaren hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, zonneboilers, vloerisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een lening tot een bedrag van €25.000 voor mensen met een huis die niet in aanmerking komen voor een normale duurzaamheidslening.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Alkmaar.
 • Pas je eigen hypotheek aan: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Noordeinde

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Noordeinde?

Het energie maatwerkadvies Noordeinde is een concept plan met suggesties voor het verduurzamen van een pand die ook vallen in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Er kan dan gedacht worden aan het laten plaatsen van voorzetwanden, vloerisolatie, dakisolatie, de CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen. Dit energieplan onderschrijft per maatregel de geraamde kosten en het rendement. Het persoonlijk energieadvies biedt een uitkomst voor woningeigenaren die hun huis energiezuinig willen maken en daarbij een subsidie willen.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een plaatselijk warmtenet? Voor die situatie is dit besparingsplan onmisbaar. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met prive-spaargeld. Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het stelt bloot welke keuzes jouw woning duurzamer kunnen maken. Met behulp van dit concept plan wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De tarieven van een advies op maat hangen af van het soort woning, de totale oppervlakte en de gekozen energieadviseur. De kosten variëren tussen de €240,00 tot wel €345,00. Voor een normale tussenwoning kost het hele traject ongeveer €280,00. Het is aan te bevelen om offertes van neutrale (BRL9500-02) energieadviseurs in Noordeinde op te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, elke Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden gebruik maken van het maatwerkadvies energiebesparing. Zo kunnen alle appartementseigenaren samen CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Daarvoor is ook het Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE) beschikbaar. De maatwerkadviseur zal alle ruimtes in het gebouw beoordelen. Het keuringsbedrijf kijkt samen met bewoners naar wat zij zouden willen aanpassen om het verzamelgebouw of wooncomplex te verbeteren. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestaties van de woningen. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de verwachte kosten en de besparing per jaar.

Is er ook iets voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf ben je benieuwd hoe je de energieprestaties van jouw kantoor, bedrijfsgebouw of pand kunt optimaliseren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Noordeinde voor bedrijfspanden. Het utiliteitsbouw plan gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand Een groenere energieprestatie resulteert in lagere energiekosten, meer comfort, een gunstigere milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methodiek om de energieprestaties van utiliteitsbouw te berekenen. De Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een aantrekkelijke zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor het implementeren van de energiebesparende maatregelen. Zie de website van RVO voor het indienen van een aanvraag.

Plaats een reactie