Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Kootstertille

Wil jij de energierekening verder laten dalen? Er zijn veel opties, waar begin in? Begin ik met woningisolatie, een aantrekkelijke warmtepomp selecteren of moet ik nu juist investeren in zonnepanelen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Kootstertille geeft antwoord op veel van je vragen. Een energieadviseur komt thuis langs voor een maatwerkadvies en bekijkt waar de mogelijkheden liggen. Het plan is heel specifiek en geeft aan welke energiebesparende maatregelen een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het leefklimaat in huis verbeteren. In het advies beschrijven ze gedetailleerd de investering en de terugverdientijd van de mogelijke woningaanpassingen. Het energiebesparingsadvies is relevant voor alle particuliere woningbezitters en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Een maatwerkadvies toont welke maatregelen jouw woning energie-efficiënter kunnen maken.
 • Een betrouwbare duurzaamheidsadviseur onderzoekt je huis en kijkt waar de winst is te behalen.
 • Hij deelt een verduurzamingsplan met alle duurzaamheidsmaatregelen die waardevol zijn voor jouw woning.
 • Overweeg bijv.: zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, infraroodpanelen, warmtepomp plaatsen, woningisolatie.
 • Per onderwerp check je het kostenplaatje, wat het rendement is en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Kootstertille die het huis willen verduurzamen en daarvoor een subsidie willen aanvragen.
maatwerkadvies-energiebesparing-kootstertille

Energieadvies: tips voor de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een overzichtelijke inspectie & rapportage voor private panden en zakelijke gebouwen dat een compleet advies geeft om een pand energiezuiniger te worden en op die manier de energielasten te drukken. In het rapport wordt grondig beschreven welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de kosten zijn, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Hierbij kun je maatregelen overwegen zoals HR++ glas, dakisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, zonneboiler. Het is vrij eenvoudig. Een energie-expert bezoek je thuis voor een persoonlijk advies. Deze professional bekijkt de woning volledig en bestudeert welke energiebesparingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen. Hij genereert een digitaal rapport met een opsomming van alle energiebesparende maatregelen. In het advies tref je ook een raming van de kosten en de besparing. Belangrijk: Een maatwerkadviseur werkt als specialist en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het verslag bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Ter verduidelijking: Wil je je huis klaar maken voor de toekomst, en heb je hiervoor een subsidie nodig? Je moet dan altijd een maatwerk energiebesparingsadvies laten uitvoeren. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een autonome vakman. Gekwalificeerde en onpartijdige energieadviseurs bekijk je op www.centraalregistertechniek.nl. Informeer altijd naar het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Kootstertille (mei 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je woning te renoveren? Het maatwerkadvies is dan verplicht. Dit adviesrapport helpt je op weg met uiteenlopende duurzame oplossingen die haalbaar zijn voor jouw huis. Bijvoorbeeld het kiezen voor duurzaam HR++ glas, buitenmuurisolatie met glaswol en het toepassen van zonnecellen. Hieronder delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

In 5 stappen je energierapport aanvragen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde maatwerk adviseur. Objectieve bedrijven kan je bekijken op centraalregistertechniek.nl of via ons eigen helpdesk team. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Disclaimer: ga in zee met een adviesclub met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Een gepersonaliseerd advies is niet gratis. Energieadviseurs kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is wijs om minimaal 2 offertes op te vragen van erkende maatwerkadviseurs. Geef vooraf goed door wat je precies wilt. Zoek je specifiek advies voor woningisolatie, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Ga je alle werkzaamheden overlaten aan een bedrijf, of doe je dit zelfstandig? Wees heel concreet. Offertes vergelijken wordt dan een stuk eenvoudiger.

 3. Voer de Woningcheck uit

  De afspraak is vastgelegd? Bereid jezelf goed voor. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl ontdek je een lijst met groene maatregelen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is gratis, en vormt een goede basis voor een adviesgesprek met de energiecoach in Kootstertille.

 4. Neem het energierapport door

  De energie expert bezoekt je aan huis en zoekt uit welke maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Op basis van zijn bevindingen verkrijg je een volledig energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Bij alle energiemaatregelen beschrijven ze onderwerpen zoals een kostenbegroting, de besparing per jaar en de totale terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Hier is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Een vakbedrijf zoeken

  De energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Kootstertille laten uitvoeren). De specialist weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Zoek daarom contact met isolatie-deskundigen en lokale installateurs. Vraag of ze bij je thuis komen voor een uitgebreide inspectie. Je kunt eventueel overleggen of de EPA-adviseur jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn goed voor je woonruimte?

Zoek energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Kootstertille vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing laat je altijd opmaken door een betrouwbare maatwerk-adviespartij. Het is nuttig om een adviesbedrijf nabij jouw woonplaats te contacteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en je betaald minder voor reiskosten. In het schema hieronder verstrekken we bedrijfsnamen en adresgegevens van mogelijk beschikbare specialisten die werkzaam zijn binnen de gemeente Achtkarspelen. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met het BRL9500-02-keurmerk. Veel bedrijven kun je ook vinden via www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Stichting Woningbouw AchtkarspelenZwanebloem 59285LZBuitenpost
NormakkTerheijlsterweg 339311TANieuw-Roden
1energielabelTolberterstraat 1079351BELeek
ABCadviseurAnthony Fokkerloane 169269WEFeanwâlden
Bureau BringFoareker 579247AAUreterp
Tabel met energieadvies bedrijven uit de buurt van Kootstertille

Uitgelichte vakbedrijven: direct online aanvragen

Wil je meteen beginnen met besparen? In de lijst hieronder delen wij energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Kootstertille met een handig online aanvraagformulier. Kies een van de bedrijven om direct aan de slag te gaan.

Keuzegids: welke energiebesparende maatregelen passen bij mij?

Veel Hollanders zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Precies hiervoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Je krijgt inzicht in verschillende bespaarmogelijkheden. Maar waar moet ik dan aan denken? In het stuk hieronder kan je aan de slag met de meest voorkomende verduurzamingsmaatregelen voor jouw woning. Je kunt ook meer details lezen over woning isoleren.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Kootstertille

 1. Een lagere energierekening: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Een schoner milieu: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Verbeter je binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Kies voor een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Bodemisolatie (meer over woningisolatie)€1970,00€100,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€10775,00€715,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€4980,00€500,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3355,00€195,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€430,00€46,00 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips) €22,25€27,50 p/jaar
Kosten en baten van energiebesparende maatregelen bij gewone woningen (+/- 110 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor energieplan op maat!

Vind een energiedeskundige en ga direct aan de slag

Besparen dankzij woningisolatie

Direct jouw energierekening minderen? Jouw huis isoleren in Kootstertille is een hele goede keuze. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte in huis. Je profiteert van de goede effecten: je energiefactuur wordt flink minder, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je stoot minder CO-2 uit, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn veel subsidies te selecteren. Disclaimer: voor isolatiewerkzaamheden geldt het laag BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): beperkt het warmteverlies op de vloer.
 • Dakisolatie (vanaf €44,00per /m2): direct minder last van tocht, trek of een onbehaaglijk binnenklimaat.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): vermindert de kans op een koudebrug.
 • Bodemisolatie (vanaf €26,50per /m2): vermindert het aantal dagen dat een woning te warm of te koud is.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €21,50per /m2): heeft een lange levensduur en behoeft geen vervanging.
 • Isolatieglas (vanaf €127,50per /m2): HR++ glas heeft een hogere geluidsisolatie dan standaard ramen.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp levert je veel voordeel op i.v.m. de traditionele CV-ketel. Het systeem gebruikt warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. De aanvullende stroom kan gegenereerd worden d.m.v. zonnepanelen op het dak van je huis. In de hete maanden kan het jouw woning ook koelen. Je kunt kiezen voor een all-electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. Onderstaand delen we handige info over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en kan ook het tapwater opwarmen. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Het is een vrij kostbaar systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Kootstertille: een betaalbaar alternatief en is een goede oplossing voor woningen met een slechtere isolatie. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: dit systeem kan je ook als airco gebruiken.
 • Lucht-water warmtepomp: voor het verwarmen van de woning én warm tapwater.
 • Water-water warmtepomp: maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Laat eigen zonnepanelen plaatsen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Het is een duurzame keuze en jouw energierekening gaat fors omlaag. Door gebruikt te maken van subsidies, geen BTW en/of eventueel een gunstige groene lening is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals Budget Energie, Eneco, Engie, Vattenfall, Essent en Enegiedirect.nl, Oxxio, United Consumers, Delta, Powerpeers. Door de salderingsmaatregel is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen worden qua aanschafprijs erg aantrekkelijk. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen kost ongeveer €5.250 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 tot en met 8 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: er moet ruimte zijn om de set te plaatsen op het dak met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Vermijd zoveel mogelijk schaduw. Ook een dakconstructie is cruciaal.
 • Jouw eigen zonnestroom kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Voordelig zonnepanelen in Kootstertille bestellen? Dan profiteer je van de soepele BTW-regeling.

Informatie en tips voor de zonneboiler

Een zonneboilersysteem bestaat uit een collector op het dak met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Het verwarmingssysteem genereert warm tapwater in keuken, badkamer en eventueel voor de verwarming. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Met een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is (voor het opwekken van warm water). Naast de zonneboiler gebruik je ook nog een hoog rendement ketel of warmtepomp. Je bent niet verplicht een vergunning aan te vragen en doorgaans kan je een mooie ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor basis-gebruik (voorraadvat met 150 – 200 liter) kost ongeveer €3.800 (met installatie).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is vaak zo’n 3 m2 tot 4 m2.
 • Ook moet er binnen een buffervat geplaatst kunnen worden (hoogte van 80 tot 165 cm).

Infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Denk aan een werkkamer of in de slaapkamer. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Warmtepanelen kan je inzetten als bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: geen effect op de luchtcirculatie, een gunstig energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze hebben een tijdloze uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De verwachte prijzen van warmtepanelen komen uit tussen de €235,00 t/m €350,00 per infraroodpaneel.

Voordelige energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen hebben we nog meer handige energiebespaar adviezen in Kootstertille. In het gedeelte hieronder verstrekken we een lijstje met krachtige en interessant geprijsde energiebesparende maatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: verwijdert fijnstof, gassen, allergenen, stof en rook, waardoor de luchtkwaliteit in het gebouw wordt verbeterd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): maximaal warmtecomfort met lagere stookkosten.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting is bestand tegen extreme temperaturen (geschikt voor buiten).
 • Elektrisch koken: veilig, efficiënt en duurzaam koken op een inductiekookplaat.
 • Slimme thermostaat: altijd realtime inzicht in jouw energieverbruik.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: toename van het comfortniveau in huis met A+ label artikelen.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Kootstertille!

Informeer naar een adviesgesprek en kom erachter hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Kootstertille: hoe energiezuinig is mijn woning?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing omvat opties die uit te voeren zijn om jouw woning energiezuiniger te maken. Het document bespreekt ook wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel vertelt hoe energiezuinig jouw woning is. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht verdere verduurzamingsopties toegepast? En gaat je huis verkocht worden of bekijk je de opties voor een lage hypotheekrente? Dan kan het raadzaam zijn om een herziend energielabel op te vragen. Een speciale energie inspecteur komt je huis en calculeert de benodigde gas en elektriciteit voor de verwarming van de woning (warmtevraag). Je pand ontvangt een energielabel A++++, A of een minder duurzame B oplopend tot G.

 • Het label duidt hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Het label is verplicht voor woningen die in de verkoop of verhuur gaan.
 • Een uitstekend energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Ontdek beschikbare subsidies in Kootstertille

De meeste panden in Provincie Friesland moeten een stuk duurzamer worden en – in het meest ideale geval – van het gas af. Er zijn diverse (ISDE) subsidies en speciale energiebespaarleningen Wil je een subsidie aanvragen? Dan is het maatwerkadvies een vereiste. Onderstaand onderzoek je een overzicht met de meest actuele subsidieregelingen duurzame energie in Kootstertille.

 • Subsidie voor isolatie: ontvang tot 30% van de kosten terug voor het laten isoleren van (spouw)muur, wanden, vloer, gevel, ramen.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in mei 2024.
 • Bij de aanschaf van zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Achtkarspelen heeft mogelijk verschillende lokale subsidiemogelijkheden of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Achtkarspelen vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Kootstertille bekijken in mei 2024

De voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Is er niet voldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Voor elke situatie is er wel een passende duurzame lening. We lichten graag het een en ander toe (ook geldig voor o.a. Buitenpost, Drogeham en Twijzel).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een gunstig product waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investerinen kunnen doen.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening interessant voor zonnepanelen, gevelisolatie, warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: een financiering tot bedragen van €25.000 voor mensen met een woning die een bouwdepot nodig hebben voor een duurzame verbouwing.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): financiering van de verduurzamingsinvestering wordt aan de woning gekoppeld (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: wordt verstrekt aan eigenaren van monumenten die willen verduurzamen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Achtkarspelen.
 • Extra stukje hypotheek nemen: breid je bestaande financiering uit.

Meest gestelde vragen en antwoorden over energie besparen in Kootstertille

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Kootstertille?

Een energie maatwerkadvies Kootstertille is een rapport met tips en aanbevelingen voor het verduurzamen van jouw woning die o.a. vallen binnen de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan vloerisolatie, HR++ glas, de woning verwarmen met een warmtepomp of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Het adviesplan onderschrijft per maatregel het budget en de terugverdientijd. Het persoonlijk energieadvies is erg gewenst voor woningeigenaren die willen vergroenen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, dit maatwerkadvies moet je verplicht hebben indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Wil je isoleren met subsidie, of lijkt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) je wel wat voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op een regionaal warmtenet? Op die momenten is dit energieplan noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is een maatwerkadvies absoluut interessant. Het is heel specifiek en geeft aan welke verduurzamingsmaatregelen jouw woning duurzamer kunnen maken. A.d.h.v. dit adviesplan is het gericht contacteren van specialisten mogelijk.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het type huis, de totale oppervlakte en de gekozen energieadviseur. De kosten variëren tussen de €180,00 tot wel €310,00. Voor een normale tussenwoning kost het advies op maat ongeveer €240,00. Wij adviseren om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Kootstertille aan te vragen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, je Vereniging van Eigenaren (VvE) mag in samenspraak met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Op deze manier kan men gezamenlijk CO-2 besparende maatregelen inkopen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiedeskundige zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het adviesbedrijf vraagt bewoners naar wat ze zelf vinden dat moet worden aangepast om het wooncomplex te verbeteren. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van de woonruimtes. In het rapport vinden de eigenaren ook de verwachte kosten en de totale terugverdientijd.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming ben je nieuwsgierig hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, pand of kantoor kunt perfectioneren. Het zogeheten energieprestatieadvies (EPA) is een speciaal EPA-maatwerkadvies in Kootstertille voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw document geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfspand. Een verfijnde energieprestatie draagt bij aan een lagere maandafrekening, een prettige omgeving om in te werken, een lager tarief qua milieubelasting en een groener imago. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een speciale zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de energiebesparende maatregelen. Tip: op de site van het RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie