Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Schipborg

Geïnteresseerd in het omlaag brengen van de energierekening? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Begin ik met het isoleren van mijn huis, een warmtepomp kiezen of ga ik juist met een zonneboiler aan de slag? Een persoonlijk Energiebesparing Maatwerkadvies Schipborg biedt hulp bij deze zoektocht. Een energieadviseur komt bij jouw thuis voor de maatwerk-inspectie en omschrijft wat de mogelijkheden zijn. Het plan laat woningeigenaren zien welke alternatieven een toegevoegde waarde zijn voor je woning en en het energielabel verbeteren. In het aanbevelingen-rapport beschrijven ze uitgebreid de initiële investering en het rendement van de geselecteerde woningaanpassingen. Het rapport is een hulpmiddel voor particuliere woningeigenaren en kan worden verplicht bij een investeringssubsidie duurzame energie.

 • Een maatwerkadvies toont aan welke maatregelen een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een deskundige duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij biedt een aanbevelingen-rapport met alle potentiële maatregelen die geschikt zijn voor je woning.
 • Onder andere: zonnepanelen installeren, warmtepomp plaatsen, ventileren met WTW, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per keuze toont het rapport de minimale prijzen, de opbrengsten en de terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 verplicht voor woningeigenaren in Schipborg die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarbij in aanmerking willen komen voor een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-schipborg

Energieadvies: zo kan jij besparen op de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een advies op maat voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat concrete handvatten geeft om een gebouw energieneutraal te maken en zodoende de energiekosten te verlagen. In het plan wordt uitvoerig geïllustreerd welke maatregelen interessant zijn, wat de uitgaven zijn, en binnen hoeveel jaar je het terugverdient. Hiervoor kun je maatregelen laten uitvoeren zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonneboiler, infraroodpanelen, vloerisolatie, HR++ glas. Gelukkig heb je het zo geregeld. Een energiecoach komt op locatie langs om kennis te maken en het proces verder toe te lichten. Deze deskundige neemt jouw huis op en bekijkt welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Jij ontvangt een rapport met daarin maatregelen. In het rapport vind je ook een kostencalculatie en de uiteindelijke besparing Goed om te benoemen: Een maatwerkadviseur werkt individueel en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het rapport bevat ook andere belangrijke info zoals het energielabel.

Update: Ga je jouw huis verduurzamen, en wil je dit deels financieren met een subsidie? Dan is een maatwerk energiebesparingsadvies noodzakelijk. De woning-analyse moet gedaan worden door een objectieve energie-expert. Gekwalificeerde en objectieve energieadviseurs vind je op het platform centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Schipborg (april 2024)

Ook profiteren van een subsidie voor het verduurzamen van jouw huis? Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Dit besparingsplan bevat een weergaven van innovatieve duurzame oplossingen die jouw woning helpen energie te besparen. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn goede HR++ ramen (glas), het isoleren van buitenmuren met steenwol en het plaatsen van een zonneboiler. In het stappenplan hieronder bieden we inzicht in de te nemen stappen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energieadviseurs

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een BRL9500-02 gecertificeerde energie-specialist. Gediplomeerde bedrijven kan je opzoeken op de website van het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Wellicht is er iemand in je familie of vriendenkring die een geschikt persoon kent. Disclaimer: selecteer zeker een adviseur dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Dien offerte-aanvragen in

  Een gepersonaliseerd advies kost je geld. Energie specialisten rekenen verschillende tarieven. Het is nuttig om 2 of 3 offertes aan te vragen van professionele energie experts. Geef je behoeften duidelijk aan. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of wil je jouw woning ook gaan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp? Wil je hulp bij het uitvoeren van het plan, of ga je zelf klussen? Geef zoveel details als je kunt. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken gaat dan een stuk eenvoudiger.

 3. Woningcheck vooraf

  De bijeenkomst is bepaald? Zorg dat je goed bent voorbereid. Probeer alvast de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl te doen. Via deze website kom je tot een complete samenvatting met energiebesparende maatregelen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens jouw adviesgesprek met de energiecoach in Schipborg.

 4. Samen het energierapport bekijken

  De adviseur komt op locatie en calculeert welke groene maatregelen aansluiten bij jouw wensen. Vervolgens mailt hij een gunstig energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw appartement. Met betrekking tot de energiemaatregelen beschrijven ze randzaken zoals het financiële plaatje, de opbrengsten per jaar en de terugverdientijd. Je kunt een afspraak maken om het rapport door te nemen. Als je hiervoor kiest kun je iets meer de diepte in.

 5. Vakbedrijven vinden

  De energiedeskundige is geen bouwkundige (dan moet je een bouwkundige keuring in Schipborg laten uitvoeren). Deze erkende vakman geeft tips over hoe jij je woning verder kan vergroenen en gas en stroom kunt besparen. Voor de uitvoering van de klus heb je andere bedrijven nodig. Met jouw energieplan kan je prijzen opvragen bij isolatie-vakmannen en regionale installatiebedrijven. Laat ze thuis langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Indien gewenst kan je vragen of de energie specialist hier ook aanwezig is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nodig voor jouw huis?

Zoek energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Schipborg vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een ervaren energie expert. Het is verstandig om een expert rondom je woonplaats te contacteren. Zij beschikken over voldoende kennis van de stad, en de lijntjes zijn vaak net wat korter. Hieronder doorzoek je adresgegevens van goede maatwerkadviseurs die werkzaam zijn binnen de gemeente Aa en Hunze. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van een BRL9500-02-certificaat. Tip: actuele adressen vind je ook op platform.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
InventOssebroeken 269411VRBeilen
Dany Brix FotografieBosgras 49408LSAssen
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Schipborg

Uitgelichte adviseurs: direct een rapport aanvragen

Direct aan de slag? In de bijgaande tabel vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Schipborg met een handig online aanvraagformulier. Klik op de button om je aanvraag te starten.

Gids voor energiebesparende maatregelen

Veel Nederlanders zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar hoe kun je daarmee starten? Veel mensen worstelen hier mee. En daarvoor is het maatwerkadvies bedacht. Het biedt een duidelijk plan met bespaarmogelijkheden, groot en klein. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? Hieronder vind je de aantrekkelijkste duurzame oplossingen voor je appartement. Op dit platform vind je ook informatie over kruipruimte isolatie.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning in Schipborg

 1. Een lagere energierekening: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Draag bij aan een beter klimaat: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: beperk de tocht en koude stromen.
 4. Stijgende woningwaarde: woningen met energielabel A zijn zeer in trek.
 5. Leven in een gezonde leefomgeving: een aangename luchtkwaliteit in alle ruimtes.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isolatie van vloer (bekijk hier meer info)€2045,00€180,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€11825,00€645,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€5430,00€505,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3375,00€190,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€495,00€24,00 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (bekijk meer tips) €1050,00€200,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van diverse energiebesparende maatregelen bij standaard woningen (+/- 100 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor concrete tips!

Zoek een adviseur en start vandaag nog

Besparen dankzij woningisolatie

Wil je snel de energiekosten omlaag brengen? Je huis isoleren in Schipborg is een slimme investering. Door middel van het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. Het kent gunstige effecten: je bespaart meteen op de energienota, je geniet van een optimaal leefcomfort, je draagt bij aan het milieu, je hebt veel minder lawaai van buitenaf en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn diverse subsidies waar je gebruik van kunt maken. Belangrijk: voor de arbeid voor isolatie geldt het laag BTW-tarief (9%) Dit maakt dat het een interessante terugverdientijd heeft.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): houdt de warmte binnen en de kou buiten.
 • Gevelisolatie (vanaf €95,50per /m2): ideaal om uit te laten voeren bij een renovatie.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,50per /m2): relatief goedkoop en gemakkelijk zelf aanbrengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €20,00per /m2): eenvoudig te installeren en vereist geen lange voorbereiding.
 • Isolatieglas (vanaf €125,00per /m2): HR++ glas heeft een hoge zonnewarmte-absorptie.

Uitleg en info over de warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame vervanger voor de traditionele HR-ketel. Het systeem maakt gebruik van de warmte van de buitenlucht, bodem of water. De kosten voor gas nemen hierdoor aanzienlijk af. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. Deze hoeveelheid stroom kan je genereren met zonnepanelen (die je misschien al hebt). In de warme maanden (juli – september) heeft het systeem ook een koelende werking. Je hebt de keuze uit een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. Onderstaand behandelen we relevante info over de verschillende systemen.

 • All-electric warmtepomp: zorgt voor verwarming van je huis en pompt warm tapwater door de woning. Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en je woning moet voldoen aan strenge isolatiewaarden. In nieuwbouwwoningen wordt het meer en meer gebruikt.
 • Hybride warmtepomp Schipborg: een prima te betalen installatie en zeer geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: komt in plaats van de ventilatie-unit.
 • Lucht-water warmtepomp: relatief snelle en gemakkelijke installatie met uitstekend rendement.
 • Water-water warmtepomp: een relatief kostbaar systeem (door grondboring) met een zeer hoog rendement.
 • Bodem-water warmtepomp: werkt met een bodemwarmtewisselaar.

Met zonnepanelen stroom opwekken

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Een duurzame keuze en je energierekening kan behoorlijk gaan dalen. Door te informeren naar de subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of een financiering middels groene leningen is het vaak al binnen een paar jaar terugverdiend. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Budget Energie, Engie, Essent, Eneco, Vattenfall & Delta, Vandebron, Powerpeers, United Consumers, Enegiedirect.nl. Door het principe van salderen krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een complete installatie van 10 panelen heeft een prijskaartje van ongeveer €5.900 en verdien je terug in zo’n 6 tot 7 jaar.
 • Er zijn wel een paar voorwaarden: een goed begaanbaar schuin of plat dak met (het liefst) zuidelijke oriëntatie. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • De zonnestroom die je over hebt lever je middels de salderingsregeling terug aan het elektriciteitsnet.
 • Ga je zonnepanelen in Schipborg laten leggen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Plaats een nieuwe zonneboiler

Een zonneboiler betekent een unieke zonnecollector (geïntegreerd in het dak) en een buffervat voor het water. Deze installatie is jouw bron voor al het warme tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Via een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie om in de woning warm water te maken. Voor centrale verwarming gebruik je vaak nog een warmtepomp of HR-ketel. Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een standaard zonneboiler voor normaal gebruik (3,5 m2 / 150 liter vat) is al beschikbaar vanaf €3.950 (incl. installatiewerk).
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • Let op: de benodigde ruimte op je dak is plus minus 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Ook moet er er plek zijn voor het buffervat (vanaf 40cm bij 80 cm).

Duurzame infraroodpanelen

Via elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de badkamer of jouw thuiswerkplek. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. De stralingswarmte is tot zo’n 3 vanaf het paneel meter te voelen. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Het wordt vaak gekozen om redenen als: geen verstoring van de luchtcirculatie, een zeer interessant energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De prijzen van warmtepanelen zijn afhankelijk van grootte en het vermogen en liggen tussen de €235,00 t/m €375,00 per paneel.

Voordelige energiebespaartips

Behalve de bovenstaande energiebesparende maatregelen hebben we nog meer handige energiebespaar adviezen in Schipborg. In de box hieronder delen we daarom een lijstje met populaire en betaalbare duurzaamheidsmaatregelen die je vrij eenvoudig kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de kans op luchtwegproblemen, zoals astma en allergieën.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): ventileren en energie besparen met 1 systeem.
 • Waterbesparende douchekop: op een verantwoorde manier douchen, bespaar tot 20% water en energie.
 • Radiatorfolie: zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de muren.
 • LED-lampen: LED-verlichting kan eenvoudig worden gedimd (lichtsterkte aanpassen).
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat is veel energiezuiniger dan andere kookplaten.
 • Slimme thermostaat: je verwarming staat nooit onnodig aan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: minder kosten voor onderhoud van A+ label producten.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Schipborg!

Plan een adviesgesprek in en vind uit hoe je bespaart op de energiekosten

Energielabel Schipborg: hoe kan ik dat aanvragen?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing behandelt energiebesparende maatregelen die je kunt uitvoeren om jouw woning energiezuiniger te maken. Dit energieplan geeft ook inzicht in wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel toont hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd maatregelen laten uitvoeren? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil je korting op je hypotheekrente? Het is dan aan te raden om het huis nog eens te laten checken. Een vakbekwame energie inspecteur komt je huis en calculeert de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Je kunt dan rekenen op een energielabel A++++, A of een juist B (redelijk zuinig) tot G (zeer onzuinig).

 • Het label toont hoe energiezuinig een woning is.
 • Het woninglabel is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een groen energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Wellicht heb je ook recht op duurzaamheidskorting (hypotheekrente).

Verduurzamen van je huis met subsidies in Schipborg

Alle woningen in Provincie Drenthe moeten duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en op de lange termijn nul op de meter worden. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je gebruik maken van zo’n subsidie? Dan is het maatwerkadvies een verplichting! In dit blokje kan je aan de slag met praktische informatie over de meest uitgevoerde subsidieregelingen duurzame energie in Schipborg.

 • Subsidie isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isolatie van ramen, dak, (spouw)muur, wanden, gevel.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) is er een extra aantrekkelijk BTW-tarief van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): interessant voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in april 2024.
 • In het geval van zonnepanelen hoef je überhaupt geen BTW te betalen.
 • Het energieloket gemeente Aa en Hunze heeft mogelijker zelf ook nog regionale subsidie-middelen of andere duurzaamheidsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Aa en Hunze vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Schipborg vergelijken in april 2024

De meest handige manier om verduurzamingsmaatregelen te nemen is met een financiering door eigen middelen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Dan kan je geld lenen. De overheid biedt diverse duurzame leningen. In het stukje wat volgt vind je aanvullende informatie (ook handig voor o.a. Gasteren, Zuidlaren en Anloo).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een speciale persoonlijke lening waarmee huizeneigenaren energiebesparende investeringe kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. warmtepompen, zonnepanelen, vloerisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor woningbezitters die een bouwdepot ten behoeve verduurzaming nodig hebben.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een speciale lening die vast zit aan het huis (helaas nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: speciale groene lening voor restauratie van monumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Aa en Hunze.
 • Je eigen hypotheek ophogen: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Schipborg

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Schipborg?

Het energie maatwerkadvies Schipborg is een adviesrapport met een plan van aanpak voor het energiezuinig maken van een huis die ook te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Denk onder andere aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, het toepassen van een warmtepompsysteem of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Dit adviesrapport bespreekt per maatregel de geraamde kosten en de terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is relevant voor alle particuliere huizenbezitters die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.

Is een energierapport ook verplicht?

Ja, een actueel maatwerkadvies is noodzakelijk zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het plaatselijke warmtenet? Op dat moment is dit advies noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies is een subsidie niet mogelijk. Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren met een groene lening of met je eigen geld? Ook dan bevelen wij het maatwerkadvies aan. Het is concreet en vertelt welke investeringen helpen om de energiekosten te reduceren. Aan de hand van dit rapport kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De uiteindelijke kosten van het advies op maat worden gebaseerd op woningtype, de gebruiksoppervlakte (m2) en de adviseur die de klus uitvoert. De prijs ligt tussen de €200,00 tot en met €345,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het advies op maat ongeveer €275,00. Tip: het is handig om offertes van gekwalificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Schipborg aan te vragen.

Kan een VvE een energiescan laten doen?

Ja, de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten opstellen. Door die strategie kan men collectief CO-2 besparende maatregelen inplannen. Eventueel in combinatie met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energiecoach / deskundige zal het hele gebouw opnemen. Het inspectiebureau vraagt bewoners naar wat ze graag willen om het appartementencomplex groener te maken. Op basis daarvan volgt richting de VvE een energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. In het document vinden bewoners ook het financiële plaatje en de geschatte terugverdientijd.

Wat betekent maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als onderneming wil je weten hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfsunit, kantoor of opslagruimte kunt verfijnen. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een specialistisch EPA-maatwerkadvies in Schipborg voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw inspectierapport geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een kantoor, bedrijfsgebouw of pand Goede energieprestatie leidt tot lagere maandelijkse energielasten, een aangenaam binnenklimaat, een lager tarief qua milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het calculeren van energieprestaties van gebouwen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een unieke zakelijke subsidieregeling waardoor er een premie aangevraagd kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de verduurzamingsmaatregelen. ZIe ook RVO.nl voor een extra uitleg.

Plaats een reactie