Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Anderen

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? Voor woningeigenaren kan het lastig zijn te bepalen waar je begint. Zal ik starten met isoleren, een warmtepomp laten plaatsen of hebben zonnepanelen de meeste urgentie. Het deskundige Energiebesparing Maatwerkadvies Anderen kan goede suggesties opleveren! Een energieadviseur maakt een afspraak voor doelgericht advies en zoekt uit wat de opties zijn. Het plan laat woningeigenaren zien welke aanbevelingen het energieverbruik laten dalen en een gezond en aangenaam binnenklimaat realiseren. In het energieplan beschrijven ze uitvoerig de kosten en het rendement van de geselecteerde energiebesparende maatregelen. Het aanbevelingen-rapport is aan te raden voor alle particuliere huizenbezitters en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies toont welke werkzaamheden een energiebesparing opleveren voor jouw woning.
 • Een autonome duurzaamheidsadviseur komt vakkundig jouw woning opnemen.
 • Hij stuurt een verslag met alle mogelijk interessante maatregelen die van meerwaarde zijn voor je huis.
 • Bekijk de effecten van: warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, zonneboiler laten plaatsen, woningisolatie, infraroodpanelen.
 • Per maatregel kun je aspecten achterhalen zoals de verwachte kosten, wat het rendement is en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor de uitvoering van het plan dien je zelf bedrijven te benaderen.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is (vanaf 2023) vanuit de overheid verplicht voor woningeigenaren in Anderen die duurzame investeringen willen uitvoeren en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-anderen

Energieadvies: tips voor de energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energieprestatieadvies (EPA)) is een professioneel plan voor woningeigenaren, VvE’s en bedrijfspanden dat een volledig plan presenteert om het energieverbruik te remmen en zo de energierekening te minimaliseren. In dit rapport wordt zorgvuldig vermeld welke duurzaamheidsmaatregelen interessant zijn, wat de kosten zijn, en hoeveel je gaat besparen. Hiervoor heb je de keuze uit maatregelen zoals dakisolatie, warmtepomp, infraroodpanelen, spouwmuurisolatie, zonneboiler, vloerisolatie. Het werkt heel eenvoudig. Een energie-expert neem contact op om een goed advies te kunnen geven. Deze vakman bekijkt de woning volledig en checkt welke energiebesparingsmaatregelen heel effectief kunnen zijn. Binnen enkele dagen ontvang je een rapport met alle duurzaamheidsmaatregelen. In het rapport vind je ook een kostencalculatie en de uiteindelijke besparing Disclaimer: Elke maatwerkadviseur werkt als specialist en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het document bevat ook het energielabel van de woning.

Ter verduidelijking: Wil je jouw woning duurzamer maken, en ga je een duurzaamheidssubsidie aanvragen? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. Het advies moet worden uitgevoerd door een professionele adviseur. Deskundige en betrouwbare energieadviseurs zijn vindbaar op www.centraalregistertechniek.nl. Zorg dat je een expert kies met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Anderen (juli 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om je huis energieneutraal te maken. Dan moet je minimaal een maatwerkadvies kunnen overleggen. Het adviesplan biedt een lijst met verschillende energiebesparingsmaatregelen die je kunt kiezen om te besparen. Uitkomsten van zo’n plan kunnen zijn toepassen van HR++ glas, isolatie van buitengevels met EPS en het installeren van zonnecellen. In de volgende alinea bieden we uitleg hoe jij dit kan laten doen.

Het energierapport in 5 korte stappen uitgelegd

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een erkende energie-expert. Deskundige adviesbedrijven vind je op de website centraalregistertechniek.nl maar ook via dit platform. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Tip: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf met een BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Je moet natuurlijk betalen voor een gepersonaliseerd advies. Energieadviseurs kunnen zelf bepalen wat de tarieven zijn. Het is verstandig om meerdere offertes op te zoeken van erkende adviesbureaus. Verstrek je behoeften van tevoren. Wil je enkel advies over het isoleren van je woning, of ook hoe je jouw huis efficiënter kunt verwarmen? Ga jij de werkzaamheden uitbesteden, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel informatie als je kunt.. Offertes vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Bereid je voor met de woningcheck

  Het overleg is georganiseerd? Een goede voorbereiding is belangrijk. Doorloop eerst de bespaarcheck op verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl kom je uiteindelijk tot een lijst met energiebesparende maatregelen waar je mee kunt starten. Altijd met de prijzen en de rendementen. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens jouw adviesgesprek met de energiecoach in Anderen.

 4. Lees het hele energierapport door

  De energie expert brengt een bezoek aan huis en rekent uit welke investeringen doelgericht zijn. Op basis van zijn bevindingen ontvang je een erkend energieplan inclusief de voorgestelde energiebesparende maatregelen voor jouw woonhuis. Met betrekking tot de energiemaatregelen noteren ze details zoals de geraamde kosten, het rendement en de uiteindelijke terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Hier is er voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 5. Vakbedrijven zoeken

  De energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Anderen laten uitvoeren). De adviseur weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Wanneer je deze energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren heb je andere bedrijven nodig. Vraag een prijs op bij technici, isolatiebedrijven en lokale installateurs. Vraag of ze langskomen voor een uitgebreide inspectie. Wanneer je het prettig vindt kan je kijken of de EPA-adviseur hier ook present is.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor jouw woonruimte?

Check energieadviseurs en bespaar direct op de energiekosten!

Energieadviseur Anderen vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing moet je verplicht laten opstellen door een betrouwbare expert. Het is aan te bevelen om een energie expert uit de buurt te contacteren. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en het bespaart reiskosten. In de bijgaande tabel behandelen we adres details van kwalitatieve energie adviseurs die diensten aanbieden in de gemeente Aa en Hunze. Goed om te weten: adviseurs moeten aantoonbaar in het bezit zijn van een BRL9500-02-certificaat. Je kunt ook bedrijven vinden op het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
InventOssebroeken 269411VRBeilen
Dany Brix FotografieBosgras 49408LSAssen
Tabel met energieadvies bedrijven actief in de regio Anderen

Uitgelichte vakbedrijven: direct online aanvragen

Wil je snel aan de slag? Hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Anderen waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op de knop om direct aan de slag te gaan.

Alle energiebesparende maatregelen in 1 overzicht

Veel consumenten zoeken naar opties om hun energieverbruik te verminderen. Maar hoe kun je daarmee starten? Met name daarvoor is het maatwerkadvies ontwikkeld. Er wordt een compleet plan opgesteld met alle bespaarmogelijkheden voor jouw huis. Hoe ziet dit er precies uit? In het stuk hieronder beschrijven we de belangrijkste energiebesparende maatregelen voor je pand. Op dit platform vind je ook informatie over dakisolatie.

Belangrijkste voordelen van een energiezuinige woning in Anderen

 1. Een gunstigere energierekening: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Goed voor het klimaat: je verkleint jouw CO-2 uitstoot.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: minder tocht en kou.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: huizen met energielabel A zijn meer waard op de markt.
 5. Zorg voor een gezonde leefomgeving: profiteer van een optimale luchtkwaliteit.
MaatregelKosten (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas plaatsen (klik voor meer over isolatie)€3545,00€395,00 p/jaar
Hybride warmtepomp€4975,00€715,00 p/jaar
Set 10 zonnepanelen€4840,00€545,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3130,00€190,00 p/jaar
Infraroodverwarming (1 paneel)€400,00€38,00 p/jaar
Waterbesparende douchekop (lees hier meer tips) €36,50€28,00 p/jaar
Kosten en opbrengsten van verschillende besparende maatregelen bij reguliere huizen (+/- 125 m2).

Maatwerkadvies uitvoeren voor concrete tips!

Zoek energiedeskundige en start vandaag nog

Woningisolatie: houd de warmte in huis

Direct jouw energierekening minderen? Je huis isoleren in Anderen is doorgaans een goed startpunt. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren blijft de warmte behouden. Woningisolatie is een absolute must: de energierekening gaat omlaag, je geniet van een hoger wooncomfort, het is goed voor het milieu, je beperkt het geluid van buiten en je woningwaarde stijgt fors. Er zijn verschillende subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Belangrijk: op de arbeidskosten voor isolatie geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) De terugverdientijd is op die manier zeer interessant.

 • Vloerisolatie (vanaf €27,50 per /m2): het voorkomt warmteverlies bij de vloer van de woning.
 • Dakisolatie (vanaf €49,00per /m2): geen verlies van warmte meer via het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €93,00per /m2): optimaliseert de thermische schil van je huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €23,00per /m2): heel eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €17,50per /m2): betaalbaar en doelgericht het leefklimaat stimuleren.
 • Isolatieglas (vanaf €124,50per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

Gas besparen dankzij een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de HR-ketel op gas. Het onttrekt warmte aan warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. Het systeem heeft wel veel extra elektriciteit nodig. Jouw stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen. In de zomerse maanden kan de warmtepomp jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. In het stuk hieronder verstrekken we handige info over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: wordt geïnstalleerd als volledige verwarming en verhit al je tapwater. Het gasverbruik kan dan naar 0. Het is een vrij kostbaar systeem en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Anderen: een voordeliger systeem en is een goede oplossing voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Hij werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt de benodigde warmte aan de buitenlucht.
 • Lucht-water warmtepomp: produceren weinig geluid, waardoor ze een stille optie zijn.
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: niet overal mogelijk in verband met grondboringen.

Zonnepanelen laten plaatsen

Via zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Goed voor het klimaat én jouw energierekening gaat naar beneden. Mede dankzij de subsidies, een 0% BTW-tarief en/of eventueel een gunstige groene lening heb je een zeer korte terugverdientijd. Doordat je zelf jouw stroom opwekt ben je minder afhankelijk van energieleveranciers zoals GreenChoice, Engie, Budget Energie, Essent, Eneco of Delta, Oxxio, Powerpeers, Vandebron, United Consumers. Dankzij de salderingsregeling ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen kun je met extra voordeel inkopen. Een zonnepaneel installatie met 10 panelen is al te plaatsen voor €5.150 en heb je terugverdiend binnen 6 – 8 jaar.
 • Er zijn een aantal dingen om op te letten: het dak moet geschikt zijn voor montage met een gunstige positionering op het zuiden. De panelen mogen niet in de schaduw liggen. Daarbij is een stevige dakconstructie ook nodig.
 • Jouw eigen zonnestroom kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Goedkoop zonnepanelen in Anderen bestellen? Dan betaal je niet eens BTW.

Laat een zonneboiler installeren

Een zonneboilersysteem bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak met een pomp. leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. Deze installatie is verantwoordelijk voor warm tapwater in keuken, badkamer en eventueel voor de verwarming. Daglicht wordt dus gebruikt voor het maken van heet water. Door te kiezen voor een zonneboiler bespaar jij tot wel 50% van de gaskosten voor het gebruik van warm water. Je gebruikt het in combinatie met een HR-ketel of warmtepomp. Een vergunning is niet noodzakelijk en via de ISDE kan je een forse subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen (vat met 200 liter) is er al voor €3.800 (met montage).
 • Een zonneboilercombi staat ook in voor de verwarming van je woning.
 • De ruimte die je nodig hebt op het dak is vaak zo’n 2,5 m2 tot 3,5 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (gemiddeld 65 cm bij 145 cm).

Besparen op je gasverbruik met infraroodpanelen

Door elektrische infraroodpanelen kan je specifieke vertrekken in huis verwarmen. Ideaal voor in badkamer of werkplek. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Je ervaart de stralingswarmte als je ervoor staat. Deze warmtepanelen doen het goed als tijdelijke bijverwarming. Goede pluspunten zijn: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, minimaal energieverbruik, simpel zelf te installeren en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kan goedkoop, snel en makkelijk een ruimte verwarmen.
 • Indien een kamer goed is geïsoleerd kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De kosten van warmtepanelen komen uit op zo’n €225,00 – €475,00 per warmtepaneel.

Overige energiebespaartips

Als extra op de energiebesparende maatregelen delen we nog graag meer energiebespaar adviezen in Anderen. Onderstaand vind je daarom een lijstje met effectieve en aantrekkelijk geprijsde energiebesparende maatregelen die je vaak zonder veel gedoe kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: vermindert de kans op luchtwegproblemen, zoals astma en allergieën.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): voert vuile lucht af, en blaast schone lucht terug in de woning.
 • Waterbesparende douchekop: milieuvriendelijke douchekop die je helpt te besparen op je energiekosten.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting geeft zacht licht af, wat comfortabeler is voor het oog.
 • Elektrisch koken: op een inductiekookplaat kook je snel, eenvoudig en energiezuinig.
 • Slimme thermostaat: eenvoudig warmteverspilling tegengaan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Krijg het beste persoonlijk energieadvies in Anderen!

Vraag adviesgesprek aan en achterhaal hoe je jouw woning duurzamer kunt maken

Energielabel Anderen: wat is dit precies?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing bevat concrete maatregelen die je kunt gebruiken om jouw woning energiezuiniger te maken. Het plan geeft ook aan wat het woning energielabel van je pand is. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig en duurzaam je woonhuis is. De meest energiezuinige huizen ontvangen energielabel A. Heb jij nadat het advies is uitgebracht jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? En overweeg je een verkoop, verhuur of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan is het slim om het energielabel opnieuw te berekenen. Een vakbekwame energie inspecteur inspecteert je huis en calculeert de maximaal benodigde gas en elektriciteit voor warm water, CV, koeling en ventilatie. Er zijn grote verschillen tussen energielabel A++++, A of een minder milieuvriendelijk label B t/m G.

 • Het label laat kopers zien hoe energiezuinig een woning is.
 • Het energielabel is verplicht voor huizen die te koop of te huur worden aangeboden.
 • Een perfect energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. Met de duurzaamheidskorting kan je dan mogelijk een betere hypotheekrente krijgen.

Verduurzaam je woning met subsidies in Anderen

Alle huizen in Provincie Drenthe moeten het energieverbruik minderen en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Wil je een subsidie aanvragen? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In dit blokje delen wij up-to-date info over de voordelige subsidieregelingen duurzame energie in Anderen.

 • Subsidie isolatie: 30% van de totale factuur voor isolatiewerk aan ramen, vloer, gevel, (spouw)muur, wanden.
 • Voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal geldt een speciaal Btw-tarief isoleren van 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler in juli 2024.
 • In het geval van zonnepanelen vervalt de BTW volledig.
 • Het energieloket gemeente Aa en Hunze heeft mogelijk verschillende lokale subsidieregelingen of aantrekkelijke energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Aa en Hunze kun je alle financiële regelingen vinden.

Energiebespaarlening Anderen opzoeken in juli 2024

De goedkoopste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te laten voeren is door je eigen spaargeld hiervoor te gebruiken. Beschik je niet over voldoende spaarmiddelen? Kies dan voor een gunstige lening. Iedere woningbezitter kan een duurzame lening afsluiten. In het gedeelte hieronder vind je alle leningen op een rij (ook voor andere regio’s zoals Gasselte, Gasteren en Eext).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige manier waarmee huizeneigenaren energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. spouwmuurisolatie, zonneboilers, gevelisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie.
 • Energiebespaarhypotheek: met een maximaal leenplafond van €25.000 voor huizenbezitters met duidelijke hertoetsmomenten en voorwaarden.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Aa en Hunze.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

FAQ: belangrijke vragen omtrent energie besparen in Anderen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Anderen?

Een energie maatwerkadvies Anderen is een besparingsrapport inclusief suggesties voor de verduurzaming van een huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of HR++ glas, het gebruik van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit energieadvies biedt per maatregel de minimale prijzen en de uiteindelijke terugverdientijd. Dit persoonlijk energieadvies is uitermate handig voor VVE’s en particulieren die willen verduurzamen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is het energierapport verplicht om aan te vragen?

Ja, je moet een maatwerkadvies laten schrijven indien je de duurzaamheidssubsidie aanvraagt. Heb je isolatie plannen en wil je hiervoor subsidie, of ben je geïnteresseerd in investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een warmtepomp of aansluiting op een lokaal warmtenet? In die gevallen is dit adviesrapport noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies wordt er geen subsidie uitgekeerd. Wil je jouw huis energiezuinig maken een groene lening of met prive-spaargeld. Ook in dat geval is het maatwerkadvies de moeite waard. Het stelt bloot welke werkzaamheden jouw huis duurzamer kunnen maken. Met behulp van dit adviesplan kun jij gericht bepaalde bouwbedrijven benaderen.

Wat kost het energiebesparingsrapport?

De exacte kosten van het advies op maat komen tot stand op basis van het type gebouw, oppervlakte en het maatwerkadviesbedrijf. Het gemiddelde tarief ligt tussen de €240,00 – €285,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak kost het hele traject ongeveer €275,00. Wij adviseren om offertes van betrouwbare (BRL9500-02) energieadviseurs in Anderen te overwegen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden informatie over het maatwerkadvies energiebesparing opvragen. Op deze manier kunnen alle appartementseigenaren samen CO2 besparende maatregelen inkopen. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De expert op het gebied van energie brengt het volledige complex in kaart.Het bedrijf kijkt samen met bewoners naar wat ze graag willen om het verzamelgebouw of wooncomplex energiezuiniger te maken. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. Uiteraard inclusief de verwachte prijzen en de jaarlijkse opbrengsten.

Is maatwerkadvies utiliteitsbouw ook beschikbaar?

Als onderneming ben je graag op de hoogte hoe je de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt versterken. Het huidige energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Anderen voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw advies bespreekt in detail bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een verfijnde energieprestatie geeft een lagere energierekening, een verbeterd werkcomfort, minder hoge milieubelasting en een innovatieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) betekent: een relevante zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de daadwerkelijke uitvoering van de energiebesparingsmaatregelen. Bekijk ook de website van RVO www.rvo.nl) voor de eisen en voorwaarden.

Plaats een reactie