Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Amen

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? Veel huishoudens worstelen met de vraag waar te beginnen. Is het slim om te isoleren, een warmtepomp kiezen of ga ik juist met een zonneboiler aan de slag? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Amen biedt hulp bij deze zoektocht. Een energieadviseur komt thuis langs voor doelgericht advies en geeft een toelichting wat de mogelijkheden zijn. Dit maatwerkadvies is concreet en vertelt welke opties je woning een stuk kunnen verduurzamen en en het energielabel verbeteren. In het verduurzamingsrapport delen ze grondig de initiële investering en het rendement van de populaire energiebesparende maatregelen. Het verduurzamingsplan is aantrekkelijk voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en verplicht bij een subsidieaanvraag.

 • Een maatwerkadvies verduidelijkt welke opties jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een ervaren duurzaamheidsadviseur komt bij je langs voor een persoonlijk advies.
 • Hij levert een rapport met alle maatregelen die voor jouw interessant zijn.
 • Kies voor: woningisolatie, infraroodpanelen, zonneboiler laten plaatsen, ventileren met WTW, zonnepanelen installeren.
 • Per onderwerp toont het rapport de geraamde kosten, wat het oplevert en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor de realisatie van het duurzaamheidsplan moet je zelf contact opnemen met bedrijven in de buurt.
 • Een maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf 2023 noodzakelijk voor woningeigenaren in Amen die het huis willen verduurzamen en daarbij gebruik willen maken van een subsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-amen

Energieadvies: snel en duurzaam naar lagere energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vroeger Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor zowel woningen als utiliteitsbouw dat concrete handvatten geeft om een pand energiezuiniger te worden en zo de energienota te minimaliseren. In het document wordt zorgvuldig vermeld welke investeringen je kunt doen, wat wat de financiële implicaties zijn, en wat het je uiteindelijk oplevert. Bij een dergelijk advies kun je kiezen voor maatregelen zoals bijvoorbeeld HR++ glas, infraroodpanelen, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, zonneboiler. Je regelt het supersnel. Een energiecoach komt op locatie langs om jouw doelstellingen door te nemen. Deze persoon loopt door de woning en checkt welke energiebesparingsmaatregelen een goede keuze zijn. Hij genereert een digitaal rapport met daarin maatregelen. De adviseur geeft je ook een kostencalculatie en het totale rendement Disclaimer: Een maatwerkadviseur werkt autonoom en kan dus niet zelf een verbouwklus aannemen. Het rapport geeft je vaak ook inzicht in het energielabel.

Ter verduidelijking: Wil je jouw huis meer duurzaam maken, en wil je een energiesubsidie aanvragen? Het maatwerk energiebesparingsadvies is dan een minimale randvoorwaarde. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een ervaren adviseur. Gediplomeerde en onpartijdige energieadviseurs zijn vindbaar op het portaal centraalregistertechniek.nl. Let hierbij goed op het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Amen (mei 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie voor het vergroenen van jouw pand? Dan moet het maatwerkadvies meegestuurd worden. Dit energieadvies geeft een overzicht met diverse energiebesparende maatregelen die jouw woning helpen energie te besparen. Denk hierbij aan toepassen van HR++ glas, het aanbrengen van buitenmuurisolatie met PUR en het installeren van zonnecellen. Hieronder leggen we precies uit wat je moet doen.

Energierapport opvragen in 5 stappen

 1. Maatwerk adviseurs vergelijken

  Het maatwerkrapport laat je altijd opmaken door een professionele energie-expert. Gecertificeerde energie adviseurs kan je opzoeken op de website van het Centraal Register Techniek en via deze website. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden. Disclaimer: probeer te zoeken naar een adviesbedrijf die beschikt over het BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes opvragen en vergelijken

  Een gepersonaliseerd advies komt met een prijs. Maatwerkadviesbureau’s rekenen verschillende tarieven. Het is beter om 2 of 3 offertes te vragen van betrouwbare experts. Geef je behoeften duidelijk aan. Wil je alleen weten wat je kunt winnen met woningisolatie, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Wil je de verbouwing aan iemand anders overlaten, of kan je dit wellicht zelfstandig doen? Wees zo precies mogelijk. Het kiezen van de beste offerte zal dan makkelijker worden.

 3. Een goede voorbereiding met de Woningcheck

  De afspraak staat in de agenda. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld alvast de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl doen. Via de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl kom je tot een weergave met verduurzamingsmaatregelen die mogelijk geschikt zijn. Hierbij zie je ook de kosten en de opbrengsten. Dit is 100% kosteloos en is ideaal als startpunt voor jouw adviesgesprek met de energiecoach in Amen.

 4. Het energierapport doornemen

  Het maatwerkadviesbureau bezoekt je aan huis en bekijkt welke maatregelen aan te bevelen zijn. Niet veel later krijg je een erkend energieplan met de meest voor de hand liggende energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Met betrekking tot de energiemaatregelen toont het rapport details zoals de geraamde kosten, de besparing per jaar en de totale terugverdientijd. Eventueel kun je ervoor kiezen om het rapport persoonlijk door te nemen. Daarbij is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Een vakbedrijf selecteren

  De energiedeskundige heeft niet altijd voldoende bouwkundige kennis (dan moet je een bouwkundige keuring in Amen laten uitvoeren). De adviseur weet alles over gas en stroom besparen. Maar voor de uitwerking van het plan zal je contacten moeten leggen met andere specialisten. Hiervoor neem je contact op met technici, isolatiebedrijven en erkende installateurs. Laat ze thuis langskomen om je woning te bekijken en op te meten. Het kan handig zijn dat de energieadviseur daarbij kan zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstige voor je woonruimte?

Zoek energieadviseurs en start met het verduurzamen van jouw woning!

Energieadviseur Amen vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt altijd opgesteld door een erkende specialist. Wij adviseren om een adviseur rondom je woonplaats te contacteren. Ze kennen het type woning, en de kosten zijn dan doorgaans wat lager. In de tabel hieronder tref je adres-informatie van professionele experts die diensten aanbieden in de gemeente Aa en Hunze. Let goed op de aanwezigheid van het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Veel bedrijven kun je ook vinden via het Centraal Register Techniek voor vakbedrijven en vakspecialisten.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
HestoviusHulzebosstraat 99423RPHoogersmilde
Stichting WoonborgTynaarlosestraat 19481AAVries
Adviesbureau GorterWerfstraat 469503BTStadskanaal
InventOssebroeken 269411VRBeilen
Dany Brix FotografieBosgras 49408LSAssen
Lijst met energieadvies bedrijven in de omgeving van Amen

Uitgelichte bedrijven: direct online afspraak inplannen

Direct in contact komen met een adviseur? In de bijgaande tabel kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Amen waar je meteen online een afspraak kunt inplannen. Klik op een van de aanbieders om je aanvraag te starten.

Complete lijst met alle energiebesparende maatregelen

Veel Hollanders zouden graag energie willen besparen. Maar waar moet ik beginnen? Daarvoor is het maatwerkadvies bedoeld. Je ontvangt een goed advies over een breed scala aan bespaarmogelijkheden. Hoe ziet dit er precies uit? In onze keuzegids delen we de aantrekkelijkste energiebesparende maatregelen voor je appartement. Check ook meer informatie over zonnepanelen kopen.

5 voordelen van een energiezuinige woning in Amen

 1. Een lagere energiefactuur: je houd geld over voor andere leuke dingen.
 2. Gunstig voor het milieu: je kunt jouw CO-2 uitstoot flink reduceren.
 3. Realiseer een prettig binnenklimaat: een fijne warme luchtcirculatie.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: woningen met energielabel A zijn meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt.
 5. Beleef 24/7 een gezonde leefomgeving: de hele dag door een zeer goede luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
HR++ glas (klik voor meer info)€3375,00€480,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11825,00€760,00 p/jaar
Zonnepanelen set 10 panelen€5120,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler (150 liter)€2980,00€165,00 p/jaar
Infraroodpanelen (per paneel)€320,00€49,50 p/jaar
Radiatorfolie (lees hier meer tips) €21,00€31,00 p/jaar
Jaarlijkse kosten en besparingen van energiebesparende maatregelen bij gewone woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies opvragen voor energieplan op maat!

Bekijk adviseurs en start vandaag nog

Besparen dankzij woningisolatie

Ook minder stroom en gas verbruiken? Een huis isoleren in Amen is een slimme investering. Middels het isoleren van glas, daken, muren en vloeren houd je de warmte binnen. Isolatie is ontzettend belangrijk: je bespaart meteen op de energienota, het huis blijft aangenaam warm in de winter, je draagt bij aan het milieu, je hebt geen last van lawaai van de buren en je woning zal stijgen in waarde. Er zijn verscheidene subsidies waarvoor jij je kunt aanmelden. Noemenswaardig: voor de arbeid voor isolatie geldt het extra lage BTW-tarief (9%) Hierdoor kun je rekenen op een goede terugverdientijd.

 • Vloerisolatie (vanaf €30,00 per /m2): sterke verbetering van de energie-efficiëntie.
 • Dakisolatie (vanaf €45,00per /m2): sterke verbetering van de duurzaamheid van de woning.
 • Gevelisolatie (vanaf €92,00per /m2): beschermt de wand tegen temperatuurverschillen.
 • Bodemisolatie (vanaf €24,50per /m2): direct een lagere luchtvochtigheid in de kruipruimte.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €24,50per /m2): betaalbaar en doelgericht het leefklimaat stimuleren.
 • Isolatieglas (vanaf €116,50per /m2): meer wooncomfort, en minder stookkosten met HR++ glas.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt heel anders dan de traditionele HR-ketel. Het genereert warmte uit de lucht of grondwater. Dankzij dit systeem hoef je geen gas meer te stoken. Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. De aanvullende stroom kan opgewekt worden met een aantal zonnepanelen. In de hete maanden heeft het systeem ook een koelende werking. Er zijn twee keuzes: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing. In het bijgaande gedeelte behandelen we extra details over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je kunt zo een gasloze woning realiseren. Let op: een full-electric systeem is niet goedkoop en je huis moet eerst heel goed geïsoleerd zijn. We zien het systeem met name terug bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Amen: een relatief goedkoop systeem en is een goede oplossing voor oudere en minder geïsoleerde woningen. De HR-combiketel slaat alleen aan bij koude dagen. Je kunt meer dan 2/3 van het gasgebruik beperken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: relatief gemakkelijk te plaatsen systeem met buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: bij een geschikt afgiftesysteem kan het de woning ook koelen.
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: ingewikkeld aan te leggen in verband met de boringen.

Zonnepanelen laten installeren

Met zonnepanelen ben je jouw eigen energieleverancier, en wek je zelf groene stroom op. Het is een duurzame keuze en je gaat ook minder energiekosten betalen. Met een groot subsidie-voordeel, het BTW-nultarief en de zeer aantrekkelijke groene leningen verdien je jouw panelen vaak binnen 6 of 7 jaar terug. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Engie, Eneco, Budget Energie, Vattenfall, Essent en United Consumers, Oxxio, Enegiedirect.nl, Vandebron, Delta. Middels het salderingsprincipe is het heel rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

 • Zonnepanelen aanschaffen kan tegenwoordig steeds goedkoper. Een zonnepanelensysteem met 10 panelen kost je circa €5.700 en heb je al terugverdiend binnen de eerste 7 jaar.
 • Er zijn een aantal criteria: een dak met voldoende ruimte met (voor een goede opbrengst) een zuidelijke oriëntatie. Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen Een sterke dakconstructie is essentieel.
 • Zonnestroom die je zelf niet gebruikt kan je salderen (salderen/terugleveren aan je energieleverancier).
 • Interesse in zonnepanelen in Amen laten monteren? Dan betaal je geen BTW.

Besparen op je gasverbruik met een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonlicht gevoelige zonnecollector en een buffervat voor jouw warmte water. Het boilersysteem zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de badkamer en keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de aanleg van een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energie voor warm water verwarmen. Voor de reguliere verwarming gebruik je nog wel een gasgestookte ketel of warmtepomp. De gemeente verstrekt hiervoor altijd een vergunning en er is meestal een flinke ISDE subsidie mogelijk.

 • Een goede zonneboiler voor een standaard huis (3,5 m2 / 150 liter vat) vergt een investering van zo’n €3.500 inclusief installatie.
 • Een zonneboilercombi kan een hele woning verwarmen.
 • De hoeveelheid ruimte die de installatie inneemt op het dak is ongeveer 2,5 m2 tot 4 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (diameter van 60 tot 80 cm).

Informatie en voordelen van infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Denk aan een hobbyruimte of badkamer. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten of mensen in de kamer. Deze stralingswarmte geeft dus lokale warmte. Warmtepanelen zijn vooral bedoeld als bijverwarming. Het biedt vele voordelen: ongewenste luchtcirculatie wordt tegengehouden, een gunstig energieverbruik, een moeiteloos installatieproces en het heeft een moderne afwerking en uitstraling.

 • Infraroodverwarming kan snel een deel van een kamer opwarmen.
 • Bij zeer goede isolatiewaarden kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De prijsindicaties van warmtepanelen zijn sterk afhankelijk van vermogen en kwaliteit, maar komen uit tussen de €200,00 t/m €550,00 per ruimte.

Overzicht met overige energiebespaartips

Als alternatief op de energiebesparende maatregelen zijn er nog tientallen energiebespaar adviezen in Amen. In het gedeelte hieronder tref je een weergave met impactvolle en laag geprijsde duurzame oplossingen die vrij eenvoudig zijn te integreren.

 • Mechanische ventilatie: bespaar energie door voldoende frisse buitenlucht binnen te halen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een stil en zuinig systeem waarmee je ook energie bespaart.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: warmte reflecteert de kamer in en gaat niet verloren.
 • LED-lampen: LED-verlichting verliest/geeft geen warmte, waardoor ze geen energie verspillen.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig.
 • Slimme thermostaat: je verwarming staat nooit onnodig aan.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere CO2-uitstoot met een A+ apparaat.

Direct persoonlijk energieadvies in Amen!

Start jouw aanvraag voor een adviesgesprek en check hoe je kunt besparen op de energie

Energielabel Amen: hoe duurzaam is mijn huis?

Een maatwerkadvies voor energiebesparing bevat maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn om jouw huis meer duurzaam te maken. Het plan vertelt ook wat de status van het woning energielabel is. Het woninglabel vertelt hoe gunstig je huis nu is qua energiezuinigheid. In het gunstigste geval is dit energielabel A. Heb je na een woninginspectie jouw huis verder verduurzaamd? Of ga je jouw woning verhuren of verkopen of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Dan kan het raadzaam zijn om het energielabel wederom te calculeren. Een gekwalificeerde energie inspecteur bekijk het huis en onderzoekt de max. benodigde capaciteit voor gas en elektriciteit om de woning te verwarmen en/of te koelen. Je huis krijgt dan bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label vertelt je in één oogopslag hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit huislabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Een milieuvriendelijk energielabel heeft een effect op de woningwaarde. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Verduurzaam je woning met subsidies in Amen

De meeste panden in Provincie Drenthe moeten energiezuniger worden en uiteindelijk verwarmd worden zonder gas. Voor woningbezitters zijn er speciale (ISDE) subsidies en aantrekkelijke energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies kunnen overleggen. In dit blokje bespreken we bruikbare informatie over de meest interessante subsidieregelingen duurzame energie in Amen.

 • Landelijke subsidie isolatie: je mag tot 1/3 van de kosten indienen voor isolatiewerkzaamheden aan (spouw)muur, vloer, wanden, gevel, ramen.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie geldt het lage BTW-tarief van 9 procent.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): m.b.t. een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in mei 2024.
 • Voor het aanschaffen van zonnepanelen betaal je helemaal geen BTW.
 • Het energieloket gemeente Aa en Hunze biedt mogelijk ook diverse particuliere subsidie-plannen of gunstige energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Aa en Hunze tref je alle mogelijkheden van 2024.

Energiebespaarlening Amen opvragen in mei 2024

De beste manier om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren is door dit zelf te financieren. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? Kies dan voor een gunstige lening. De overheid biedt diverse duurzame leningen. Hieronder vind je meer informatie (ook te gebruiken voor huizen in o.a. Schoonloo, Papenvoort en Grolloo).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee eigenaren van een woning energiebesparende investeringen kunnen financieren.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening aantrekkelijk voor gevelisolatie, warmtepompen, dakisolatie, zonneboilers, spouwmuurisolatie, zonnepanelen.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): lening die je verbindt aan een onderpand in plaats van aan een particulier (momenteel nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: laagrentende voor eigenaren van rijksmonumenten (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Aa en Hunze.
 • Pas je eigen hypotheek aan: je kunt een stukje extra hypotheek krijgen bij verduurzamingsplannen.

FAQ: vragen en antwoorden over energie besparen in Amen

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Amen?

Het energie maatwerkadvies Amen is een besparingsplan met concrete maatregelen voor het duurzamer maken van jouw woning die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Zo kan je denken aan dak-, bodem-, vloer-, gevel of glasisolatie, een warmtepomp installatie laten monteren of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Het plan bespreekt per maatregel de verwachte prijzen en hoe lang het duurt tot je het terugverdiend hebt. Dit persoonlijk energieadvies is verplicht voor alle particuliere huizenbezitters die hun woning gasloos willen gaan verwarmen en een subsidie nodig hebben.

Is het energierapport verplicht om aan te vragen?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht bij elke duurzaamheidssubsidie aanvraag. Ben je aan het kijken naar subsidie voor isolatie, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? In die situaties is dit plan noodzakelijk. Zonder maatwerkadvies kan je de meeste subsidies niet aanvragen. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het toont aan welke aanbevelingen jouw woning verduurzamen. Met behulp van dit advies wordt het wat makkelijker om een kloppende offerte aan te vragen.

Wat is het tarief van een energiebesparingsrapport?

De feitelijke kosten van het advies op maat hebben te maken met huistype, het woonoppervlakte en het maatwerkadviesbedrijf. Het tarief komt uit tussen de €185,00 tot €330,00. Voor een huis met een normaal vloeroppervlak kost het ongeveer €280,00. Het is nuttig om offertes van onafhankelijke(BRL9500-02) energieadviseurs in Amen aan te vragen.

Kan je als VvE ook een energiescan laten uitvoeren?

Ja, een Vereniging van Eigenaren (VvE) mag gezamenlijk met de leden kiezen voor het maatwerkadvies energiebesparing. Op basis daarvan kan men als vereniging CO2 besparende maatregelen inkopen. Bekijk ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De adviseur zal het hele gebouw opnemen. Het bedrijf vraagt bewoners naar wat zij zouden willen aanpassen om het flatgebouw groener te maken. Daarna krijgt de VvE het definitieve energieadvies voor de energieprestatie in de appartementen. In het rapport vinden de eigenaren ook de geschatte prijzen en de terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als eigenaar ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van je bedrijfsunit, pand of kantoor kunt verfijnen. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een officieel EPA-maatwerkadvies in Amen voor bedrijfsobjecten. Het utiliteitsbouw onderzoek gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van je bedrijfspand of kantoor Goede energieprestatie draagt bij aan een voordelige energierekening, een prettige omgeving om in te werken, extra voordeel op de milieubelasting en een milieuvriendelijk imago. De NTA 8800 is een nieuwe manier voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. De Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt omgeschreven als: een speciale zakelijke subsidieregeling waarmee een premie verkregen kan worden voor het energieadvies voor bedrijven en voor de uitvoer van de duurzame oplossingen. Ga naar de website van het RVO voor een extra uitleg.

Plaats een reactie