Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Enumatil

Wil jij ook bezuinigen op de energierekening? In de praktijk is het lastig om te bepalen waar je begint. Kies ik het beste voor woningisolatie, een warmtepomp aanschaffen of zonnepanelen op het dak leggen? Een Energiebesparing Maatwerkadvies Enumatil geeft antwoord op veel van je vragen. De energieadviseur komt persoonlijk langs voor persoonlijk advies en bestudeert waar de kansen liggen. Het energiebesparingsadvies laat jouw zien welke aanbevelingen jouw energierekening direct doen dalen en het leefklimaat in huis verbeteren. In het rapport check je uitvoerig het kostenplaatje en het rendement van de getoonde investeringskeuzes. Het rapport is geschikt voor Nederlandse particuliere woningeigenaren en is zelfs een verplichting als je subsidie wilt aanvragen.

 • Het maatwerkadvies toont aan welke energiebesparende maatregelen jouw huis energiezuiniger kunnen maken.
 • Een onafhankelijke duurzaamheidsadviseur komt bij je thuis de woning opnemen.
 • Hij biedt een maatwerkrapport met alle duurzame investeringen die voor jouw interessant zijn.
 • Bekijk de effecten van: zonnepanelen installeren, infraroodpanelen, ventileren met WTW, woningisolatie, zonneboiler laten plaatsen.
 • Voor elk afzonderlijk onderdeel krijg je inzicht in het financiële plaatje, het rendement en ontdek je hoe snel je het terugverdient.
 • Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet je zelf contact leggen met een deskundige partij.
 • Een speciale maatwerkadvies energiebesparing rapportage is een minimale vereiste in 2023 voor woningeigenaren in Enumatil die het huis willen verduurzamen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-enumatil

Energieadvies: hulp bij een hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (vervanging van Energieprestatieadvies (EPA)) is een plan voor particuliere en zakelijke objecten dat een volledig plan presenteert om een gebouw energieneutraal te maken en op die manier de energielasten te drukken. In het advies wordt zeer gedetailleerd omschreven welke maatregelen interessant zijn, wat het kost, en wat de uiteindelijke besparing zal zijn. Hierbij heb je de keuze uit maatregelen zoals warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie, infraroodpanelen, dakisolatie, vloerisolatie. Het is een eenvoudige procedure. Een expert op het gebied van energie komt bij jouw thuis langs om een goed advies te kunnen geven. Deze vakman loopt door de woning en rekent uit welke energiebesparingsmaatregelen een meerwaarde zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met een lijst met maatregelen. In het rapport vind je ook een raming van de kosten en de verwachte besparing. Goed om te benoemen: Iedere maatwerkadviseur werkt autonoom en kan niet zelf werkzaamheden uitvoeren. Het advies geeft ook aan wat het energielabel van de woning is.

Update: Ga je jouw huis verduurzamen, en wil je dit deels financieren met een subsidie? Het maatwerk energiebesparingsadvies blijft verplicht! De woning-analyse moet gedaan worden door een gediplomeerde maatwerkadviseur. Gekwalificeerde en neutrale energieadviseurs vind je op de site centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een bedrijf met het BRL9500 certificaat.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Enumatil (april 2024)

Wil jij een aanvraag indienen voor subsidie om je woning te renoveren? Dan is een maatwerkadvies een vereiste. Het document biedt een lijst met diverse maatregelen die passen bij jouw budget en doelstellingen. Denk hierbij aan het vervangen van (HR++) glas, het isoleren van buitengevels met EPS en het toepassen van zonnecellen. Hieronder delen we stap-voor-stap de te nemen acties.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Energieadviseurs zoeken

  Het maatwerkrapport moet worden opgesteld door een objectieve maatwerkadviseur. Deskundige energie adviseurs zijn te vinden op bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek maar ook via dit platform. Het loont om ook in je eigen omgeving eens rond te vragen. Niet vergeten: kies altijd een maatwerkadvies bedrijf die werkt volgens de BRL9500-02 richtlijnen.

 2. Vergelijk verschillende offertes

  Een gepersonaliseerd advies is niet gratis. Energieadviseurs mogen zelf hun prijs bepalen. Het is aan te bevelen om diverse offertes te zoeken van gecertificeerde adviesbureaus. Geef een duidelijke briefing. Zoek je uitsluitend hulp voor het isoleren, of zoek je ook een duurzaam alternatief voor de CV-ketel? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel details als mogelijk. Het kiezen van de beste adviseur is dan veel minder complex.

 3. Voer de Woningcheck uit

  De bijeenkomst is bepaald? Een goede voorbereiding is essentieel. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Door de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl te gebruiken kom je stap-voor-stap tot een opsomming met maatregelen die wellicht interessant zijn voor jouw huis. Dit is inclusief de kosten en opbrengsten. Dit kan je gratis doen en vormt een uitstekende input voor het adviesgesprek met jouw energiecoach in Enumatil.

 4. Energierapport samen doornemen

  Een maatwerkadviseurs komt bij je thuis en calculeert welke groene maatregelen het meest effectief zijn. Kort daarop verstuurt hij een compleet energieplan met de beste energiebesparende maatregelen voor jouw woning. Per energiemaatregel check je kenmerken zoals de investering, de jaarlijkse besparing en de totale terugverdientijd. Het is vaak wenselijk om het rapport nog samen door te nemen. Als je hiervoor kiest kan je extra vragen stellen.

 5. Gespecialiseerde vakbedrijven inschakelen

  Een energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Enumatil laten uitvoeren). Deze erkende vakman kent alle opties op te besparen op gas en stroom. Maar voor de daadwerkelijke uitvoering moet je contact leggen met een aannemer. Vraag meerdere offertes op bij isolatie specialisten en erkende installateurs. Plan een afspraak bij je thuis in voor de complete woninganalyse. Vraag eventueel of het adviesbureau daarbij aanwezig wil zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn aantrekkelijk voor je pand?

Bekijk energieadviseurs en laat een energieplan opstellen!

Energieadviseur Enumatil vergelijken

Het maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een objectieve energieadviseur. Het is aan te bevelen om een maatwerkadviseur rondom je woonplaats te kiezen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. In de bijgaande tabel bieden we adresgegevens van betrouwbare adviseurs die actief zijn in de gemeente Westerkwartier. Wees er zeker van dat ze in het bezit zijn van een BRL9500-02-keurmerk. Tip: actuele adressen vind je ook op het platform Centraal Register Techniek.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Bureau 1232 B.V.Zernikepark 129747ANGroningen
Huizenlabel NoordBloemstraat 49831RSAduard
Bosman Duurzaam AdviesMarcus Buschstraat 899934GHDelfzijl
EnergiePloegAtoomweg 6 b9743AKGroningen
Ronduit DuurzaamOnderduikersstraat 929727CZGroningen
Overzicht met energieadvies bedrijven in de regio Enumatil

Uitgelichte adviseurs: direct online afspraak inplannen

Direct een afspraak maken? In de uitgelichte tabel hieronder kan je kiezen uit energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Enumatil die meteen voor jouw klaar staan. Kies een van de bureau’s om meteen een afspraak in te plannen.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Steeds meer mensen willen hun energierekening minderen. Het is moeilijk waar je moet beginnen. Precies hiervoor is het maatwerkadvies bedoeld. Het biedt een duidelijk plan met alle mogelijke bespaarmogelijkheden. Wil je vooraf een idee krijgen wat je kunt verwachten? Bijgaand check je de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen voor je woonhuis. Op dit platform vind je ook informatie over radiatorfolie.

Het comfort van een energiezuinige woning in Enumatil

 1. Verlaag je energienota: maandelijks minder betalen voor energie.
 2. Een klimaatbewuste keuze: je stoort minder CO-2 uit.
 3. Een heerlijk binnenklimaat: een warm huis zonder tocht en vocht.
 4. Het verhoogt de waarde van jouw huis: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Verblijf in een gezonde leefomgeving: geniet van een comfortabele luchtkwaliteit.
MaatregelInvestering (gemiddeld)Besparing p/jaar
Isoleren spouwmuren (klik voor meer info)€1505,00€225,00 p/jaar
Volledig elektrische warmtepomp€11850,00€770,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4530,00€485,00 p/jaar
Zonneboiler 150 liter€3010,00€145,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€435,00€57,00 p/jaar
Radiatorfolie (meer tips bekijken) €19,00€29,50 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van energiebesparingsmaatregelen bij doorsnee woningen (+/- 115 m2).

Maatwerkadvies uit laten voeren voor het verduurzamen van jouw woning!

Bekijk adviseurs en maak een afspraak

Snel besparen met woningisolatie

Wil je snel de energiekosten omlaag brengen? Jouw huis isoleren in Enumatil is een minimale vereiste. Door middel van het isoleren van de gevels, het dak, de vloer en de ramen treed er geen warmteverlies op. De effecten zijn positief: de energierekening gaat omlaag, je geniet van een optimaal leefcomfort, het is goed voor het milieu, het houdt harde geluiden buiten de deur en je huis wordt meer waard. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar. Noemenswaardig: voor isolatiewerkzaamheden geldt het lage BTW-tarief (9%) Zodoende is de terugverdientijd optimaal.

 • Vloerisolatie (vanaf €29,00 per /m2): geeft een gemiddelde besparing van 10% tot 20%.
 • Dakisolatie (vanaf €46,00per /m2): verbetert de akoestische isolatie van het dak.
 • Gevelisolatie (vanaf €98,50per /m2): optimaliseert de thermische schil van je huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €29,50per /m2): vermindert het aantal dagen dat een woning te warm of te koud is.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €23,00per /m2): wordt vaak gebruikt bij oudere woningen (1920 – 1975).
 • Isolatieglas (vanaf €130,00per /m2): HR++ glas geeft een aangename temperatuur in huis.

Voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp wordt veel vaker gebruikt als vervanger voor CV-ketel op gas. Het systeem maakt gebruik van de warmte van warmtebronnen zoals lucht, bodem of het grondwater. In de ideale situatie kan je zo helemaal van het gas af. De power voor een warmtepomp komt uit elektriciteit. Deze hoeveelheid stroom kan je genereren met zonnepanelen op het dak van je huis. In de zomerperiode is de warmtepomp ook in staat om te koelen. Je hebt de keuze uit een full-electric warmtepomp of een hybride systeem. Onderstaand behandelen we handige info over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: is een stand-alone verwarmingsinstallatie en maakt het tapwater warm. Dankzij dit systeem kan je dus volledig van het gas af. Het heeft ook een nadeel: het is vrij duur en het vereist een zeer goede geïsoleerde woning. In nieuwbouw wordt het vaak toegepast.
 • Hybride warmtepomp Enumatil: een betaalbaar alternatief en werkt ook uitstekend bij huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Werkt samen met de HR-combiketel. Je kunt hiermee tot wel 70% gas gaan besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: relatief gemakkelijk te plaatsen systeem met buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: op een duurzame manier warmte uit omgevingslucht onttrekken.
 • Water-water warmtepomp: systeem met het hoogste rendement door constante temp. van het grondwater.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Door zonnepanelen op je dak te leggen wek je zelf groene stroom op. Goed voor het klimaat én jouw energierekening gaat naar beneden. Door gebruikt te maken van subsidies, een 0% BTW-tarief en/of een financiering middels groene leningen heb je een zeer korte terugverdientijd. Je bent ook niet meer afhankelijk van de tarieven van energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco, Engie, Essent, GreenChoice en Oxxio, Delta, Vandebron, United Consumers, Powerpeers. Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede vergoeding voor stroom die je teruglevert.

 • Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens financieel haalbaar. Een complete installatie van 10 panelen kost je circa €5.700 en kan snel worden terugverdiend binnen 6 tot 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: het dak moet geschikt zijn voor montage met een focus op het zuiden. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Zorg ook dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 • De zonnestroom die je over hebt neemt je leverancier bij jouw af (teruggeleverde stroom salderen).
 • Ga je zonnepanelen in Enumatil laten leggen? Dan betaal je zelfs helemaal geen BTW.

Een innovatieve zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een zonlicht gevoelige zonnecollector een voorraadvat en een naverwarmer. Het gehele systeem zorgt constant voor nieuw warm tapwater voor sanitaire voorzieningen en de keuken. Een ontzettend duurzame manier van water verwarmen. Dankzij de zonneboiler bespaar je zo’n 50% van je gasverbruik voor het gebruik van warm water. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een warmtepomp of hoog rendement ketel. Je kunt een ingewikkelde vergunning achterwege laten en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een goede zonneboiler voor een familie (vat met 200 liter) komt uit op ongeveer €4.000 inclusief plaatsing.
 • Een zonneboilercombi kan ook de CV ondersteunen bij de verwarming van de woning.
 • De benodigde vrije ruimte op het dak is plus minus 2 m2 tot 4 m2.
 • Houdt ook rekening met het buffervat (hoogte van 80 tot 165 cm).

Infraroodpanelen

Aan de hand van elektrische infraroodpanelen kan je specifiek een ruimte in huis verwarmen. Handig voor bijv. de badkamer of een thuiskantoor. Het werkt anders dan een conventioneel systeem waarbij de lucht wordt verwarmd. Je voelt de stralingswarmte alleen binnen het stralingsgebied. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Het wordt vaak gekozen om redenen als: geen effect op de luchtcirculatie, heel beperkt energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en het is een heel moderne manier om je woning te verwarmen.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Bij goede isolatie en aanschaf van voldoende panelen kan IR-verwarming zelfs als hoofdverwarming worden geplaatst.
 • De tarieven van warmtepanelen komen uit tussen de €165,00 tot €400,00 per element.

Overzicht met overige energiebespaartips

In aanvulling op de genoemde energiebesparende maatregelen zijn er nog veel meer energiebespaar adviezen in Enumatil. In dit blokje vind je een weergave met impactvolle en voordelige energiebesparingsmaatregelen die je meteen kunt toepassen.

 • Mechanische ventilatie: schone en droge lucht is makkelijker op te warmen.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): een slim systeem dat warmte terugwint uit afgevoerde lucht.
 • Waterbesparende douchekop: milieuvriendelijke douchekop die je helpt te besparen op je energiekosten.
 • Radiatorfolie: gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen achter een radiator.
 • LED-lampen: LED-verlichting gebruikt 75% minder energie dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: energiezuinig en comfortabel koken op een inductiekookplaat
 • Slimme thermostaat: zelflerend en weet precies wanneer je thuis bent.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: langer levensduur van apparaten met A+ label.

Aan de slag met persoonlijk energieadvies in Enumatil!

Informeer naar een adviesgesprek en zoek uit hoe jij jouw huis duurzaam kunt verwarmen

Energielabel Enumatil: wat is dit precies?

Het maatwerkadvies voor energiebesparing bespreekt allerlei maatregelen die goed uitvoerbaar zijn om te besparen op de energielasten. Dit energieplan toont bovendien wat je nu qua woning energielabel hebt. Het woninglabel laat zien hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van je huis. Gunstige labels zijn energielabel A, B en C. Heb je op basis van het advies jouw woning geïsoleerd of een warmtepomp aangeschaft? Of wil je het huis in de verkoop zetten of kijk je naar mogelijkheden voor een lage hypotheekrente? Dan is het verstandig om het energielabel wederom te calculeren. Een gediplomeerde energie inspecteur inspecteert je huis en calculeert de benodigde gas en elektriciteit om het huis te verwarmen en warm water te produceren. Op basis hiervan krijg je een score, bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een uitdagendere B tot en met G.

 • Het label indiceert hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is.
 • Dit label is verplicht voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen.
 • Een groen energielabel heeft een gunstig effect op de woningwaarde. In sommige gevallen is er zelfs een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente mogelijk.

Verduurzaam je woning met subsidies in Enumatil

Bestaande woningen in Provincie Groningen moeten een stuk duurzamer worden en natuurlijk het liefst zonder gasverbruik kunnen functioneren. Voor huiseigenaren zijn er unieke (ISDE) subsidies en energiebespaarleningen met een gunstige rente. Direct aan de slag met een subsidie? In dat geval stelt de overheid het maatwerkadvies verplicht. In de box hieronder delen we handige informatie over de huidige subsidieregelingen duurzame energie in Enumatil.

 • Isolatie-subsidie: ontvang tot max. 30% van de investering voor isolatiewerkzaamheden aan dak, gevel, ramen, wanden, (spouw)muur.
 • Voor woningisolatie (de arbeidskosten) profiteer je van een extra laag BTW tarief (9%).
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een aansluiting op een warmtenet, zonneboiler of warmtepomp in april 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Westerkwartier heeft mogelijk verschillende individuele subsidiemogelijkheden of energiebespaarleningen. Via de energiesubsidiewijzer Westerkwartier vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Enumatil afsluiten in april 2024

De meest goedkope wijze om verduurzamingsmaatregelen door te voeren is door het inzetten van spaargeld. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld? In dat geval kan je kiezen voor een lening. Iedere huiseigenaar kan gebruik maken van duurzame leningen. We lichten de groene leningen graag verder toe (ook relevant voor o.a. Garmerwolde, Oldekerk en Noordhorn).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een voordelige lening waarmee huizeneigenaren hun woning energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening m.b.t. spouwmuurisolatie, zonneboilers, dakisolatie, gevelisolatie, zonnepanelen, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: lening van maximaal €25.000 voor huizenbezitters die geen ‘gewone’ duurzaamheidslening kunnen afsluiten.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): een groene lening die hoort en blijft bij de woning (nog niet beschikbaar).
 • Duurzame monumenten lening: een speciale lening voor restauraties (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Westerkwartier.
 • Kies voor het ophogen van je hypotheek: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

Veelgestelde vragen over energie besparen in Enumatil

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Enumatil?

Het energie maatwerkadvies Enumatil is een plan met suggesties voor het energiezuinig maken van jouw huis die ook terug te vinden zijn in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Voorbeelden zijn isolatie van ramen, daken, vloeren of gevel, de HR-ketel laten vervangen voor een warmtepomp of het opwekken van zonnestroom met je eigen zonnepanelen. Het plan geeft per maatregel de verwachte kosten en de geraamde terugverdientijd. Een persoonlijk energieadvies is relevant voor VVE’s en particulieren die hun huis energiezuinig willen maken en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is het verplicht te beschikken over een energierapport?

Ja, het maatwerkadvies is verplicht op het moment dat je gebruik wil maken van een duurzaamheidssubsidie. Onderzoek je de subsidiemogelijkheden voor isoleren, of kijk je specifiek naar investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een volledig zelfstandige elektrische warmtepomp of aansluiting op het regionale warmtenet? In die situaties is dit adviesrapport heel belangrijk. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of eigen middelen? Ook dan is het verstandig om het maatwerkadvies te overwegen. Het stelt bloot welke energiebesparende maatregelen jouw woning duurzamer kunnen maken. D.m.v. dit adviesplan kun jij een vakman goede instructies geven.

Hoe duur is mijn energiebesparingsrapport?

De precieze kosten van het advies op maat zijn afhankelijk van het type woning, de gebruiksoppervlakte (m2) en de gekozen energieadviseur. De prijs ligt tussen de €205,00 tot wel €310,00. Voor een woning met een gemiddeld woonoppervlak betaal je voor het advies zo’n €240,00. Wij adviseren om offertes van gecertificeerde (BRL9500-02) energieadviseurs in Enumatil te overwegen.

Is de energiescan ook bedoeld voor VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen in overeenstemming met de leden het maatwerkadvies energiebesparing laten uitvoeren. Via de regeling kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen laten uitvoeren. Bijvoorbeeld met Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De maatwerkadviseur zal het gehele pand nalopen en beoordelen. Het keuringsbedrijf achterhaalt bij de bewoners de wensen en behoeftes om het wooncomplex energiezuiniger te maken. De VvE ontvangt een duidelijke energieadvies voor de energieprestaties van het gebouw. Het rapport toont voor alle eigenaren een plan van aanpak inclusief de geraamde kosten en de terugverdientijd.

Wat wordt er bedoeld met maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijfseigenaar ben je natuurlijk graag goed geïnformeerd over hoe jij de energieprestaties van je bedrijfsgebouw of kantoor kunt upgraden. Het zogenaamde energieprestatieadvies (EPA) is een erkend EPA-maatwerkadvies in Enumatil voor gebouwbeheerders. Deze utiliteitsbouw analyse geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een groenere energieprestatie draagt bij aan lagere maandelijkse energielasten, een prettig werkklimaat, minder hoge milieubelasting en een positieve uitstraling. De NTA 8800 is nieuwe methodiek voor het vastleggen van energieprestatie van gebouwen. De betekenis van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is: een gunstige zakelijke subsidieregeling wat voor bedrijfseigenaren een premie biedt voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de energiebesparende maatregelen. Bezoek RVO.nl voor alle informatie.

Plaats een reactie