Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Maatwerkadvies Energiebesparing Leiderdorp

De hoogte van de energierekening beperken? Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar je dan moet beginnen. Moet ik isoleren, een warmtepomp installatie laten aanleggen of zonnepanelen op het dak leggen? Het specialistische Energiebesparing Maatwerkadvies Leiderdorp geeft antwoord op veel van je vragen. Je plant een afspraak met de energieadviseur voor persoonlijk advies en deelt wat de mogelijkheden zijn. Het energiebesparingsadvies verduidelijkt welke verduurzamingsmaatregelen relevant zijn voor jouw huis en en het leefklimaat optimaliseren. In het energieadvies vind je heel specifiek de kosten en de terugverdientijd van de mogelijke verduurzamingsmaatregelen. Het maatwerkadvies is een uitkomst voor particuliere huiseigenaren en is vaak verplicht bij een duurzaamheidssubsidie.

 • Een maatwerkadvies geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen een energiebesparing kunnen realiseren.
 • Een ervaren duurzaamheidsadviseur komt langs om alles in kaart te brengen.
 • Hij levert een energiebesparingsadvies met alle duurzaamheidsmaatregelen die je woning een stukje energieneutraal maken.
 • Kies voor: woningisolatie, warmtepomp plaatsen, zonnepanelen installeren, ventileren met WTW, zonneboiler laten plaatsen.
 • Per duurzaamheidsmaatregel krijg je inzicht in het financiële plaatje, wat het rendement is en de geraamde terugverdientijd.
 • Voor uitvoering van het energieplan zal je zelf offertes moeten aanvragen via plaatselijke aannemers.
 • Een uniek maatwerkadvies energiebesparing rapportage is vanaf heden (2023) verplicht voor woningeigenaren in Leiderdorp die een beter energielabel willen en gebruik willen maken van een duurzaamheidssubsidie.
maatwerkadvies-energiebesparing-leiderdorp

Energieadvies: help mij met mijn hoge energiekosten

Maatwerkadvies energiebesparing (eerst het Energieprestatieadvies (EPA)) is een unieke inspectie en adviestool voor bedrijven en particulieren dat een volledig plan presenteert om een gebouw energieneutraal te maken en zo de energierekening te verkleinen. In het document wordt in grote lijnen aangegeven welke potentiële maatregelen er zijn, wat het allemaal kost, en wat het je uiteindelijk oplevert. In dat kader heb je de keuze uit maatregelen zoals HR++ glas, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, infraroodpanelen. Je regelt het supersnel. Een energie-expert bezoek je thuis om met jouw samen een plan te schrijven. Deze deskundige bekijkt de woning volledig en analyseert welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk geschikt zijn. Je krijgt kort hierna een compleet rapport met alle duurzame oplossingen. Dit is inclusief een kostencalculatie en de besparing. Let op: Iedere maatwerkadviseur werkt autonoom en zal niet zelf offertes leveren voor renovaties. Het document vertelt je ook welk energielabel je hebt.

Let op: Wens je een energiezuinige woning, en wil je dit deels financieren met een subsidie? Dan moet je beschikken over het maatwerk energiebesparingsadvies. De woning-analyse moet gedaan worden door een betrouwbare specialist op het gebied van energie. Gekwalificeerde en betrouwbare energieadviseurs zijn vindbaar op www.centraalregistertechniek.nl. Een BRL9500 certificaat maakt een bedrijf betrouwbaar.

Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen in Leiderdorp (juli 2024)

Zoek jij ook naar een subsidie om duurzame producten aan te schaffen? Dan moet je beschikken over het maatwerkadvies. Dit energieplan geeft een overzicht met diverse verduurzamingsmaatregelen die toepasbaar zijn op jouw huis. Denk hierbij aan toepassen van HR++ glas, buitengevelisolatie met glaswol en het gebruiken van zonnecellen (zonneboiler). In de volgende paragraaf bieden we inzicht in de te nemen stappen.

How-to: uitleg energierapport aanvragen in 5 stappen

 1. Maatwerkadviseur zoeken

  Het maatwerkrapport moet je verplicht laten opstellen door een gediplomeerde maatwerk adviseur. Gecertificeerde adviesbureaus kan je vergelijken op de website centraalregistertechniek.nl of via ons eigen helpdesk team. Je kunt ook navraag doen in je eigen omgeving. Let op: ga uitsluitend voor partijen dat in het bezit is van een BRL9500-02-certificaat.

 2. Offertes aanvragen en bekijken

  Je betaalt voor de dienst van een gepersonaliseerd advies. Adviesbureaus zijn vrij om zelf hun prijzen te hanteren. Het is verstandig om 2 of 3 offertes te verkrijgen van gecertificeerde maatwerkadviesbureaus. Geef je verwachtingen vooraf aan. Wil je advies voor het isoleren van jouw woning, of wil je ook weten hoe je jouw huis gasloos kunt verwarmen? Wil jij alles gaan uitbesteden, of wil je dit zelf doen? Geef zoveel informatie als je kunt.. De prijsopgaven van adviseurs vergelijken kost je dan minder moeite.

 3. Woningcheck uitvoeren

  De afspraak staat in de agenda. Zorg dat je goed bent voorbereid. Begin alvast met de bespaarcheck van verbeterjehuis.nl. Via de adviesmodule op Verbeterjehuis.nl kom je stap-voor-stap tot een complete samenvatting met energiebesparende maatregelen die matchen met jouw situatie. Hierbij ontvang je de tarieven en de terugverdientijden. Dit is perfect om erbij te pakken tijdens een adviesgesprek met de energiecoach in Leiderdorp.

 4. Samen het energierapport bekijken

  De energie expert komt langs en bekijkt welke groene maatregelen hun doel goed bereiken. Niet veel later verstuurt hij een betrouwbaar energieplan inclusief alle energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Bij alle energiemaatregelen beschrijven ze onderdelen zoals de verwachte kosten, het rendement en de verwachte terugverdientijd. Vaak wordt er een moment gepland om het rapport gezamenlijk door te nemen. Als je hiervoor kiest is ook ruimte voor aanvullende vragen.

 5. Vakbedrijven benaderen

  De energiedeskundige is niet bouwkundige gespecialiseerd (dan moet je een bouwkundige keuring in Leiderdorp laten uitvoeren). Deze deskundige weet alles over hoe je gas en stroom kunt besparen. Voor het invullen van het energieplan moet je contact leggen met een aannemer. Hiervoor neem je contact op met isolatie-vakmannen en lokale installateurs. Laat ze thuis langskomen om alles tot in detail op te meten. Het kan nuttig zijn dat met maatwerkadviesbedrijf jouw kan bijstaan.

Welke energiebesparende maatregelen zijn nuttig voor mijn pand?

Vind energieadviseurs en start met verduurzamen vandaag!

Energieadviseur Leiderdorp vergelijken

Een maatwerkadvies energiebesparing wordt uitgevoerd door een BRL9500-02 gecertificeerde vakman. Wij adviseren om een energie expert uit de buurt te nemen. Ze weten veel van de woningmarkt in jouw woonplaats, en de voorrijkosten zijn dan vaak laag. Hieronder behandelen we namen en adressen van professionele EPA-adviseurs die huizen inspecteren in de gemeente Leiderdorp. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met het BRL9500-02-certificaat (EPA-certificering). Voor meer adressen zie ook www.centraalregistertechniek.nl.

Naam adviesbedrijfStraatnaamPostcodePlaats
Groene Vrijdag Duurzaam WoningadviesBuntgras 172318TALeiden
MoveNext – duurzaam adviesSisalbaan 5 A2352AZLeiderdorp
Fluit VastgoedHobbemastraat 92391XAHazerswoude-Dorp
Buro BeckmanSchipholweg 1032316XCLeiden
ProjekthusKoopmansstraat 5 h2288BCRijswijk
Tabel met energieadvies bedrijven in de buurt van Leiderdorp

Uitgelichte energie adviseurs: meteen online aanvragen

Direct aan de slag? In de lijst hieronder vind je energieadviseurs voor maatwerkadvies energiebesparing in Leiderdorp waar je direct aan aanvraag kunt indienen. Klik op een van de aanbieders om direct aan de slag te gaan.

Een overzicht van energiebesparende maatregelen

Veel woningbezitters willen bezuinigen op de maandelijkse energielasten. Maar waar moet ik beginnen? Speciaal hiervoor is het maatwerkadvies in het leven geroepen. Het geeft je een inkijkje in allerlei besparingsmogelijkheden voor je huis. Wat voor soort maatregelen kunnen dit zijn? In het stuk hieronder noemen we de aantrekkelijkste duurzame oplossingen voor je woonruimte. Je kunt ook meer details lezen over energiebesparende maatregelen.

Top-5 voordelen van een energiezuinige woning in Leiderdorp

 1. Een lagere energiefactuur: minder geld kwijt aan energie per maand.
 2. Het is goed voor het milieu: door jouw groene keuzes verlaag je jouw CO-2 uitstoot.
 3. Je geniet van een optimaal binnenklimaat: dankzij goede isolatie is tocht en vocht verleden tijd.
 4. Een hogere woningwaarde: kopers kijken steeds meer naar huizen met energielabel A.
 5. Ervaar een gezonde leefomgeving: slapen in een geweldige luchtkwaliteit.
MaatregelPrijzen (gemiddeld)Besparing p/jaar
Glasisolatie (bekijk hier meer info)€3520,00€475,00 p/jaar
All-electric warmtepomp€12125,00€640,00 p/jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€4800,00€510,00 p/jaar
Zonneboiler 4 pers. €3040,00€150,00 p/jaar
Infraroodpanelen (1 paneel)€435,00€41,50 p/jaar
Tochtstrips laten aanbrengen (meer energiebespaartips) €1400,00€175,00 p/jaar
Kosten en jaarlijkse besparingen van vergroeningsmaatregelen bij reguliere woningen (+/- 105 m2).

Maatwerkadvies inplannen voor het verduurzamen van jouw woning!

Zoek beschikbare adviseurs en ga direct aan de slag

Voordelen en vormen van woningisolatie

Wil jij je energiegebruik terugdringen? Een huis isoleren in Leiderdorp is een slimme investering. Door middel van het isoleren van (spouw)muren, ramen, daken en vloeren is je woning warm in de winter, en koel in de zomer. De effecten zijn positief: jouw energiekosten gaan meteen flink omlaag, je hebt een fijn warm huis in de winter, en een koele woning in de zomer, je draagt je steentje bij aan een schoner milieu, het functioneert tevens als een geluidswal en de waarde van je huis wordt gunstiger. Er zijn allerlei subsidies waar je gebruik van kunt maken. Tip: voor arbeid m.b.t. isoleren geldt het tijdelijke lage BTW-tarief (9%) Dit resulteert in een korte terugverdientijd!

 • Vloerisolatie (vanaf €29,50 per /m2): geen last meer van koude voeten in de winter.
 • Dakisolatie (vanaf €44,00per /m2): houdt de warmte binnen en de kou buiten.
 • Gevelisolatie (vanaf €94,50per /m2): minder gevoel van tocht en kou in huis.
 • Bodemisolatie (vanaf €28,00per /m2): verhoogde thermische isolatie, tot wel 30% energiebesparing.
 • Spouwmuurisolatie (vanaf €15,00per /m2): vermindert kosten voor luchtverversing en warmteverlies voor muren.
 • Isolatieglas (vanaf €117,00per /m2): HR++ glas heeft veel minder last van condensvorming.

Huis verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen t.o.v. CV-ketel op gas. Het genereert warmte uit bronnen zoals lucht of het grondwater. Dit maakt dat je flink minder gas gaat gebruiken. Door het gebruik van een warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. Jouw stroom kan je zelf opwekken met een aantal zonnepanelen. In de zomerperiode kan het jouw huis ook koelen. Je hebt de keuze uit een zelfstandige full electric warmtepomp of een hybride systeem die samenwerkt met de CV-ketel. In het bijgaande gedeelte bieden we handige info over de verschillende soorten.

 • All-electric warmtepomp: verwarmt je huis en warmt het water op om te douchen (tapwater). Je gebruikt in dat geval geen gas meer. Het is een vrij kostbaar systeem en het is alleen geschikt voor huizen met een zeer goede isolatie. Je komt het dan ook met name tegen bij nieuwbouw.
 • Hybride warmtepomp Leiderdorp: betaalbaar en wordt met name toegepast in huizen die over minder goede isolatiewaarden beschikken. Hij functioneert naast de HR-combiketel. Je kunt tot wel 75% op je gasverbruik besparen.
 • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte aan buitenlucht middels een buitenunit.
 • Lucht-water warmtepomp: hebben weinig onderhoud nodig (een kosteneffectieve optie).
 • Water-water warmtepomp: benodigd een grondboring wat zorgt voor relatief hoge prijs.
 • Bodem-water warmtepomp: de complexe installatie vereist tijd en meer onderhoud.

Laat nieuwe zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Goed voor het klimaat en je bespaart flink op de energiekosten. Door te profiteren van subsidies, 0% BTW op aanschaf zonnepanelen en/of eventueel een gunstige groene lening heb je een zeer korte terugverdientijd. Bovendien maakt het je onafhankelijk van energieleveranciers zoals Vattenfall, Engie, GreenChoice, Essent, Budget Energie of Powerpeers, Enegiedirect.nl, Vandebron, United Consumers, Oxxio. Door te salderen ontvang je een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 • Zonnepanelen zijn relatief goedkoop. Een uitgebreide set met zo’n 10 panelen kost je circa €4.750 en kent een terugverdientijd van zo’n 6 – 8 jaar.
 • Er gelden een aantal randvoorwaarden: een schoon en vrij-toegankelijk dak met oriëntatie op het zuiden. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schaduw. Tenslotte is een stevige dakconstructie belangrijk.
 • Eventuele overtollige zonnestroom kan je terugleveren aan het net (salderen).
 • Voordelig zonnepanelen in Leiderdorp bestellen? Dan geldt het BTW-nultarief.

Informatie en voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler wordt gevormd door een zonnecollector op het dak een een opslagvat voor het warme tapwater. Het systeem zorgt constant voor nieuw warm tapwater in de keuken (en voor de douche). Kortom: duurzaam en voordelig warm water genereren. Door te kiezen voor een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water verwarmen. Meestal gebruik je voor de normale CV nog wel een warmtepomp of HR-ketel. Een vergunning is niet noodzakelijk en je kunt een royale ISDE subsidie krijgen.

 • Een zonneboiler voor 4 personen (voorraadvat met 150 – 200 liter) komt uit op ongeveer €3.350 (incl. installatiewerk).
 • Met de zonneboilercombi kan je de woning ook verwarmen.
 • De benodigde hoeveelheid ruimte is rond de 3 m2 tot 4 m2.
 • Het buffervat staat daar nog los van (hoogte van 80 tot 165 cm).

Infraroodpanelen

Middels elektrische infraroodpanelen kan je heel lokaal verwarmen. Denk aan een hobbyruimte of badkamer. De panelen verwarmen niet de lucht, maar specifiek mensen en objecten. De heerlijke stralingswarmte is erg aangenaam. Als bijverwarming doen warmtepanelen het erg goed. Belangrijke voordelen zijn: geen ongewenste luchtcirculatie, minimaal energieverbruik, goedkoop in aanschaf en makkelijk te plaatsen en ze kunnen mooi in je interieur verwerkt worden.

 • Infraroodverwarming kan heel gericht een plek opwarmen.
 • Bij woningen die uitstekend geïsoleerd zijn kan IR-verwarming zelfs de reguliere verwarming vervangen.
 • De onkosten van warmtepanelen komen uit op zo’n €235,00 tot €500,00 per element.

Overzicht met aanvullende energiebespaartips

Los van de energiebesparende maatregelen delen we graag nog meer energiebespaar adviezen in Leiderdorp. Hieronder lees je een weergave met relevante en aantrekkelijk geprijsde energiebesparingsmaatregelen die vrij eenvoudig zijn te integreren.

 • Mechanische ventilatie: verwijdert fijnstof, gassen, allergenen, stof en rook, waardoor de luchtkwaliteit in het gebouw wordt verbeterd.
 • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): ventileren en energie besparen met 1 systeem.
 • Waterbesparende douchekop: verbruikt veel minder water dan een douchekop.
 • Radiatorfolie: verbetert de warmteoverdracht van de radiator naar de kamer.
 • LED-lampen: LED-verlichting heeft een veel langere levensduur dan gloeilampen.
 • Elektrisch koken: een inductiekookplaat werkt op stroom en is zuinig.
 • Slimme thermostaat: nooit meer thuiskomen in een koud huis.
 • Energielabel huishoudelijke apparatuur: lagere stroomrekeningen door zuinige A+ apparaten.

Ontvang persoonlijk energieadvies in Leiderdorp!

Informeer naar een adviesgesprek en check hoe je kunt besparen op de energiekosten

Energielabel Leiderdorp: hoe duurzaam is mijn huis?

Dit maatwerkadvies voor energiebesparing beslaat energiebesparende maatregelen die je kunt uitvoeren om energiebesparingen te realiseren. Dit adviesrapport geeft ook aan wat het officiële woning energielabel is. Het woninglabel laat zien hoe energiezuinig de huidige situatie in huis is. De hoogste score die je kunt halen is energielabel A. Heb jij nadat de woningkeuring is uitgevoerd jouw huis laten verduurzamen? En gaat je huis verkocht worden of wil jij de hypotheekrente graag oversluiten? Op dat moment is het handig om om een herziend energielabel op te vragen. Een gekwalificeerde energie inspecteur bekijk het huis en analyseert het totaal van gas en elektriciteit dat nodig is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Op basis hiervan krijg je bijvoorbeeld energielabel A++++, A of een wat minder gunstige B tot G.

 • Het label geeft inzicht in hoe zuinig een woning verwarmd en gekoeld wordt.
 • Het label is verplicht bij verkoop en verhuur van de woning.
 • Een uitstekend energielabel zal de woningwaarde verder verhogen. Onderzoek ook zeker de duurzaamheidskorting bij je hypotheekrente.

Een duurzame woning met subsidies in Leiderdorp

Alle woningen en panden in Provincie Zuid-Holland moeten een stuk duurzamer worden en in de meest ideale situatie kunnen verwarmen zonder gas. Hiervoor zijn diverse (ISDE) subsidies en gunstige energiebespaarleningen Direct aan de slag met een subsidie? Dan moet je verplicht een maatwerkadvies laten uitvoeren. Bijgaand delen we handige informatie over de meest aantrekkelijke subsidieregelingen duurzame energie in Leiderdorp.

 • Subsidie voor isoleren: krijg tot maximaal 30% terug van de onkosten voor voor isoleren van ramen, dak, wanden, gevel, (spouw)muur.
 • Voor arbeidsloon bij isolatie is het BTW-tarief slechts 9%.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een zonneboiler in juli 2024.
 • Voor het aankopen van zonnepanelen geldt het BTW-nultarief.
 • Het energieloket gemeente Leiderdorp biedt mogelijk ook diverse particuliere subsidiepotjes of andere energiebespaarleningen of stimuleringsleningen. Via de energiesubsidiewijzer Leiderdorp vind je alle beschikbare financiële regelingen.

Energiebespaarlening Leiderdorp afsluiten in juli 2024

De meest gunstige manier om verduurzamingsmaatregelen te treffen is om dit met eigen geld te betalen. Heb je niet voldoende spaarmiddelen? Kies dan voor een gunstige lening. Voor ieder huishouden is er een geschikte duurzame lening te vinden. We vertellen je er graag meer over (ook geldig voor o.a. Rijswijk, Leiden en Kaag en Braassem).

 • Energiebespaarlening Warmtefonds: een goedkope lening waarmee huizeneigenaren hun woningen meer energiezuinig kunnen maken.
 • Duurzaamheidslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn): stimuleringslening geschikt voor vloerisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepompen.
 • Energiebespaarhypotheek: een financieel product met een limiet van €25.000 voor woningeigenaren die niet voldoen aan voorwaarden voor de reguliere duurzaamheidsleningen.
 • Gebouwgebonden financiering (GGF): speciale financiering die gekoppeld is aan het gebouw, en niet aan de persoon (moet nog worden uitgerold).
 • Duurzame monumenten lening: voor rijksmonumentale woningen of appartementen (bekijk voorwaarden op de website van de gemeente Leiderdorp.
 • Extra geld lenen via je hypotheek: je kunt extra geld lenen wanneer je dit nodig hebt voor verduurzaming.

Antwoorden op vragen rondom het thema energie besparen in Leiderdorp

Wat is maatwerkadvies energiebesparing Leiderdorp?

Dit energie maatwerkadvies Leiderdorp is een rapport met verschillende opties voor het verduurzamen van jouw huis die je ook terug kunt vinden in de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt denken aan het isoleren van dak, gevel, muren of vloer, de woning verwarmen met een warmtepomp of het neerleggen van zonnepanelen op je dak. Dit adviesrapport komt per maatregel met de verwachte kosten en hoe lang het duurt tot je het terugverdiend hebt. Dit persoonlijk energieadvies is verplicht voor woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen en hierbij een subsidie moeten aanvragen.

Is het energierapport verplicht?

Ja, men moet een maatwerkadvies kunnen overleggen zodra je een duurzaamheidssubsidie wilt aanvragen. Wil je isoleren met subsidie, of is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) relevanter voor een hybride warmtepomp of aansluiting op het lokale warmtenet? Voor deze situaties is dit besparingsplan vereist. Zonder maatwerkadvies krijg je geen subsidie. Ga je jouw huis duurzaam maken met een groene lening of met eigen geld? Ook dan is het maatwerkadvies beslist iets om te overwegen. Het verduidelijkt welke opties de meeste besparing opleveren. Middels dit rapport kan je gespecialiseerde bedrijven inschakelen.

Wat zijn de kosten van een energiebesparingsrapport?

De precieze kosten van het advies op maat worden berekend op basis van het type gebouw (woning of utiliteitsbouw), oppervlakte en de adviseur die je kiest. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €245,00 tot wel €350,00. Voor een doorsnee huis betaal je om en nabij de €280,00. Wij adviseren om offertes van objectieve (BRL9500-02) energieadviseurs in Leiderdorp te overwegen.

Is deze energiescan ook geschikt voor VvE?

Ja, alle Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen namens de leden een maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Door die strategie kan men op een collectieve manier CO2 besparende maatregelen uit laten voeren. Zie ook Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De energieadviseur maakt een compleet overzicht van het gebouw. Het onderzoeksbureau inventariseert bij de bewoners de woonwensen om het gebouw groener te maken. De VvE krijgt de aanbevelingen in het energieadvies voor de energieprestaties van de ruimtes. Dit is natuurlijk ook met het kostenplaatje en de geraamde terugverdientijd.

Zijn er ook opties voor maatwerkadvies utiliteitsbouw?

Als bedrijf wil je weten hoe je de energieprestaties van jouw bedrijfspand of kantoor kunt verfijnen. Het speciale energieprestatieadvies (EPA) is een EPA-maatwerkadvies in Leiderdorp voor zakelijke objecten. Het utiliteitsbouw inspectierapport gaat in op bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen van een bedrijfsgebouw. Een verbeterde energieprestatie resulteert in een goedkopere energiefactuur, een prettige omgeving om in te werken, een lager tarief qua milieubelasting en een milieubewust imago. De NTA 8800 is nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de energieprestaties van bedrijfspanden. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt bedoeld: een interessante zakelijke subsidieregeling waarmee ondernemers premie kunnen krijgen voor het energieadvies voor bedrijven en voor de realisatie van de vergroeningsmaatregelen. Ga naar RVO.nl voor aanvullende details.

Plaats een reactie